sunnuntaina, kesäkuuta 01, 2008

Tähtisikermä

Sunnuntainen Totuus on aina tiukkaa Puolueen asiaa, mutta tämänpäiväinen lienee yksi kaikkien aikojen parhaista ja ansaitsee siksi tämän blogin toistaiseksi pisimmän postauksen.

Lähes koko Totuuden tähdistö oli tänään saanut suunvuoron ja niinpä useimmat Puolueen Tärkeät Asiat tuli puhdasoppisen kauniisti käsitellyksi. Kaipaamaan jäi oikeastaan vain Katja Marteliuksen ja Reetta Rädyn pontevaa naisnäkökulmaa. Mutta ehkä Katja oli liian väsynyt munille tulittamisesta tai pelkäsi (turhaan tietenkin) näkökulmansa haittaavan myyntiä? Reetta taas lienee pohtimassa niin suuria asioita, ettei niitä kannata painaa edes tähän maailman epäoikeudenmukaisuuteen keskittyvään lehteen. Huomionarvoista oli tänään myös taloustoimituksen suhteellisen ponneton esitys, vaikka toki Juhana Rossi lienee yrittänyt parastaan (erityisesti kuvitus ansaitsee kehut) äärimmäisen oleellisella koko talousetusivun asennekasvatuksella: Jotta kesäduunissa ei soisi blues.

Mutta asiaan. Totuuden "etusivulta" (A3) on luettavissa järkyttäviä uutisia: Vaalirahat eivät ole vieneet enemmistön luottamusta (ilmaisversio). Jouni "turhaanko tässä on sitä sivun verran pönkitetty päivittäin pari viikkoa" Mölsä jatkaa kuitenkin äärimmäisen tärkeän aiheen käsittelya jälleen koko sivun verran heti seuraavalla sivulla (A4): HS-GALLUP: Neljä kymmenestä menettänyt luottamustaan vaalirahasotkun takia.
Nuoret vastaajat eivät tunnu piittaavan koko jupakasta

Neljä suomalaista kymmenestä on menettänyt luottamustaan poliitikkoihin vaalirahasotkun takia.

Enemmistö on toisaalta sitä mieltä, että jupakka ei ole heikentänyt luottamusta. Poliitikkojen kannalta merkittävä luku on myös se, että kolmannes vastaajista pitää yhdentekevänä, mistä rahat tulevat.
Käsittämätöntä piittaamattomuutta. Näille jästipäille Unto Hämäläinen selventää hienosti asian tärkeyden Sunnuntai-sivuilla (D3): Heinäluoman makein voitto - Vasemmisto ja vihreät hyötyvät seuraavissa vaaleissa siitä, että ehdokkaiden vaalirahoituksen avoimuutta lisätään.
Tiukka ilmoitusvelvollisuus ja muut rajoitukset leikkaavat todennäköisesti eniten keskustan ja kokoomuksen ehdokkaiden budjetteja. Jos näin käy, se kaventaa keskustan ja kokoomuksen kilpailuetua demareihin. Raha ei ratkaise niin paljon kuin viime kerralla.
Näinhän se menee. Vain raha mahdollistaa Väärämielisten valinnan. Aikoinaan kun Puolueen paratiisissa oli käytössä nollan ruplan vaalibudjetti, valituksi tuli pelkästään Oikeamielisiä. Asian vääntämista rautalangasta idiooteille on jatkettu tänään myös verkko-Totuudessa: Paljonko taulut maksoivat, Mauri Pekkarinen? (Riitta Vainio) ja Heinäluoma: Vaalirahan tavoitteena porvarihallitus.

Heti seuraavalla sivulla (A5) Hanna Kaarto jatkaa jälleen, Martta Niemisen lupausten mukaisesti, kevään (kesänkin?) kiinnostavimman aiheen käsittelyä yhteensä lähes koko sivun artikkeleilla. Vuorossa on kokonaisvaltainen ehdokasesittely sopivalla kommentilla höystettynä: Ensin tarvitaan suosiota, sitten rohkeutta - Sdp:n uusi puheenjohtaja voi olla tuleva pääministeri. Hannan kirjoitusta tukee mukavasti jälleen Sunnuntai-sivuilta löytyvä (D6) Anu Silfverbergin koko sivun Suuri aatteenetsinta. Anu pyrkii tällä kertaa itse sankariksi:
Vakavasti puhuen: 90 000 äänestäjää viime eduskuntavaaleissa hukannut Sdp on kriisissä, ja puheenjohtajalta odotetaan paljon. Siksi olemme nyt selvittämässä, mitä Sdp:lle oikein pitäisi tehdä.
Siis muutakin kuin Totuuden jo hyvälle vauhdille saama idea uusista kaupunginosista, jonka pilottihankkeen tilannekatsauksen tarjoaa Riku Jokinen sivulla A13. Ehkä tähän uuteen kannattajakuntaan viittaa myös Anun artikkelin kuva, jonka kuvateksti kuuluu:
Sdp:n puheenjohtajakiertue päättyi tiistaina Vantaan Myyrmäkeen. Myyrmannin torin yleisötilaisuudessa tarjolla oli hernesoppaa, iskulauseita ja ilmapalloja. Pallon takana Kawa ja Comail Raja.

Näillä uusilla asunnoilla onkin jo kiire, sillä maahan on tulossa kaksi miljoonaa potentiaalista Sdp:n kannattajaa ja nykyisellään he joutuvat turvautumaan yksittäisten valveutuneiden tarjoamaan majoitukseen kuten Totuuden kapitalismi- ja nomadiekspertti Kimmo "Hai sie, ota hyvä kerjäläinen kotiisi" Oksanen valistaa sivulla A15. Asialla on todellakin kova kiire, sillä Kimmo kertoo lisäksi Näkökulma-palstalla, että koko Tasavallan kerma on jo lähdössä värväysmatkalle.
Tasavallan presidentti Tarja Halonen matkustaa viikon kuluttua viralliselle vierailulle Romaniaan. Halonen tapaa Bukarestissa muun muassa maan presidentin ja pääministerin.

Halosen mukana matkustaa valtuuskunta, jonka kokoonpano on mielenkiintoinen: Maahanmuutto- ja Eurooppa-ministeri Astrid Thors sekä romani- ja vähemmistökysymysten asiantuntijoina Suomen romanifoorumin puheenjohtaja Miranda Vuolasranta ja vähemmistövaltuutettu Johanna Suurpää.
Jollei Romaniasta saada tarpeellista määrää uusia kannattajia, kannattaa värväystä kohdentaa Italiaan, jossa nämä potentiaaliset kansainvälisen romanikielen tulkit ovat joutuneet fascistien jalkoihin:
Ajankohta ei voisi olla parempi. Euroopan unionin sisällä esimerkiksi Italian ja Romanian välit ovat Silvio Berlusconin oikeistohallituksen noustua valtaan kiristyneet.

Syynä sanasotaan ovat olleet Italian määrältään valtava romani-immigraatio sekä maan nykyisen hallituksen tiukentunut suhtautuminen maahantulijoihin.


Kaakkois-Euroopasta värvättäviin pelastajiin lienee tarpeen panostaa tosissaan. Nimittäin sen toisen Tasavallan pelastamiseksi kaavaillun ryhmän suhteen kuuluu kummia. Tiina Rajamäki haastattelee Ulkomaat-osion etusivulla (B1) Hollannin Puolueen Paul Schefferiä artikkelissa Vaikeiden muslimikysymysten välttely sai Hollannin pahaan solmuun. Paul antaa tulla tekstiä, joka olisi helppo kuitata sillä r-sanalla, jollei Paul sattuisi olemaan Puolueen mies.
Paul Scheffer kritisoi kovin sanoin monien eurooppalaisten maiden "katsotaan nyt"-politiikkaa, kun ne pohtivat muslimiensa tilannetta.
"Sitä odottamassa Hollannissa kutsuttiin monia vuosia suvaitsevaisuudeksi. Sama koski muita Keski-Euroopan maita. Sama koskee myös Suomea", Scheffer selittää."
"Olimme huolettomia, tottuneita helppoon, liberaaliin elämänmenoon. Onko kuitenkaan sellainen yhteiskunta avoin, joka ei uskalla katsoa itseään kriittisesti?"

Schefferin mukaan perusvirhe on työntää muslimit omille asuinalueilleen ja ajatella, että nyt eletään monikulttuurisesti.
"Se on absurdia."
---
Hollanti on maahanmuuton laboratorio. Schefferin mukaan vain kärsimätön sellainen. Muilla Euroopan mailla on mahdollisuus katsoa, mitä laboratoriossa tapahtuu.
Mutta kun me tarvitsemme ne kaksi miljoonaa NYT! Toisaalta Tiina on liittänyt artikkelinsa alalaitaan Puolueen näköradion Tom Kankkosen kirjan Islam Euroopassa-kirjan toisen (ensimmäinen) arvostelun, joka sentään päättyy lohdullisiin sanoihin.
Euroislamin tulevaisuus rakentuu sen mukaan, millaisen islamin mukaan nuoret muslimit elevät Euroopassa.
"Nuoret etsivät nyt omaa identiteettiään, eivätkä he löydä vastausta brittiläisestä tai bangladeshilaisesta identiteetistä. Nuoret ovat havainneet, että uskonto vastaa paremmin heidän kysymyksiinsä", Ehsan Hannan sanoo suuressa Itä-Lontoon moskeijassa.
Kankkosen mukaan Suomessa pitääkin kiinnittää huomiota täällä toisen sukupolven musliminuorten sopeutumiseen. Hän pitää avainkysymyksenä, kuinka arkiset tilanteet kouluissa ja työpaikoilla ratkaistaan.
Ahaa, siis kaikki riippuukin vain siitä kuinka tasavaltalaiset käyttäytyvät: kunhan vain saamme ne 20 netsiä kuriin uhkaamasta arjen turvallisuutta, niin kaikki ongelmat väistyvät ja muiden maiden virheet on vältetty!

Mutta ei Totuus unohtanut tänään ilmastonmuutostakaan, vaikka johtavat ilmastopenaalit Johanna Mannila ja Arja Kivipelto olivat mitä ilmeisimmin lepovuorossa. Päävastuuta kantaa Jussi "Hipsun toveri" Konttinen, joka B3-sivulla kertoo siperialaisesta ilmastokatastrofista: Ikirouta sulaa siperialaiskylän alta. Todellinen järkytys löytyy kuitenkin ikiroudan sulamisen sijaan artikkelin vierestä: Öljyntuottajamaassa vähätellään ilmastonmuutosta [Matti, hohoi].
Venäjä on kasvihuonekaasuja aiheuttavien fossiilisten polttoaineiden suurtuottaja.
Maan tiedepiireissä on levinnyt teoria, jonka mukaan pohjoisen ilmasto ei olisikaan ihmisen takia lämpenemässä, vaan kyse on satunnaisesta syklien voimistumisesta.
"Lämpeneminen on tietojemme mukaan pysähtymässä, ja muutaman vuoden sisällä alkaa uusi kylmeneminen", uskoo Jakutinin routainstituutin johtava ilmastontutkija Veniamin Balabajev.
Tällaiset tutkijat eivät millään voi olla tosissaan! Onneksi Jussi on löytänyt artikkeliinsa vakavammin otettavia, oikeita tutkijoita.
"Viime talvena Jakutian pohjoisella tundralla oli vesisateita ja suojakeliä. Seurauksena 90 kilometriä leveä jääkaistale jäätyi, mikä johti porokuolemiin", kertoo suomalaistutkija Tero Mustonen, joka koordinoi alkuperäiskansojen ilmastohavaintoja keräävää Snowchange-hanketta.
Sitä paitsi Veniamin & co ovat todennäköisimmin öljyteollisuuden ostamia. Onneksi, jopa Suuresta Saatanasta, löytyy valistuneita ihmisiä, jotka jaksavat taistella näitä kapitalisteistakin rumimpia vastaan. Esimerkistä kertoo päivän hitaassa valutuksessa (täältä) johtavana ilmastopenaalina ennen Mannilaa toiminut ilmastosotaekspertti Anu Nousiainen Sunnuntai-osion D3-sivulla: Kivalina vastaan Big Oil.
Helmikuussa nimekkäät amerikkalaisjuristit tekivät rikosilmoituksen 24:ää öljy-, hiili- ja kaasuyhtiötä vastaan. Heidän mielestään yhtiöt ovat osittain vastuussa Kivilinan tuhosta. Kahdeksaa yhtiötä syytetään siitä, että ne ovat peitelleet ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen uhkaa - samaan tapaan kuin suuret tupakkayhtiöt yrittivät peitellä tupakoinnin riskejä. Keinotkin ovat olleet samoja: öljyteollisuus on yrittänyt kylvää epäilystä ilmastonmuutoksen syistä ostamalla puolelleen tutkimuslaitoksia ja ajatushautomoita.


Moni blogin aktiivilukia ihmettelee jo tässä vaiheessa, missä on Pekka Mykkänen? Psychoa joutuu todellakin odottamaan aina Ulkomaat-osion sivulle B4, jossa hän on nykyisen lempiaiheensa kimpussa peräti kahdella artikkelilla: USA:n demokraatit etsivät ratkaisua Clintonin valituksiin ja Hillary Clintonin presidenttiunelmat eivät ole vielä kuolleet. Varsinaiseen vauhtiin Pekka pääsee vasta Kulttuuri-sivuilla (C2), jossa arvostelee jo Matti "Fitna" Kepon tuoreeltaan, lukematta kehuman kirjan: Bushin lähimiehen syyttelykirja aiheutti suuren porun USA:ssa. Ehkä yllättäen Psycho ei ole kirjan antiin tyytyväinen.
Oikeistossa ja vasemmistossa kysyttiin, miksi McClellan nyt heittää likapyykkinsä Bushin niskaan, kun ollessaan lähipiiriin jäsen hän olisi voinut tehdä asioille jotain. Valkoisen talon mukaan hän ei virassa ollessaan valittanut mistään.
Liberaali [sic!] bloggari Arianna Huffington totesi, että kyseessä on taas yksi kirja, jossa entinen bushilainen "pesee käsiään verestä ja lisää rahaa pankkitililleen".
---
McClellanin kirjassa jätetään täysin huomiotta Guantanamon vankileiri. Abu Ghrabinin vankiskandaalin hän mainitsee kerran. Äänessä siis on Valkoisen talon maineesta vastannut ja Bushin perintöä arvioiva henkilö.
Sen sijaan McClellan pakottaa lukijan tutustumaan hänen mainioon texasilaiseen isoisäänsä ja vielä mainiompaan texasilaiseen äitiinsä, ja heti kirjan ensimmäisellä sivulla.
Onneksi Pekka ei koskaan tyrkytä lukijoilleen juttuja isovanhemmista tai muista sukulaisista.

Mutta ei tässä vielä koko Totuus! Kulttuurietusivu on omistettu taas vuoden 1968-muistelulle, tällä kertaa vuorossa Tšekkoslovakia. Kuka olisikaan sopivampi kertomaan tapahtumista, kuin aikaanaan Tsekkoslovakian normalisoinnin hyväksynyt Hannu Marttila? Hannu matkusti passitta Prahaan asti saadakseen haastattelut kahdelta aikansa reformikommunistilta. Václav Havelin näkemyksistä Hannulle riittää haastattelukirjanen, ja nykypresidenttiä (tai hänen mielipiteitään) ei ole edes tarpeen mainita. Hannu spekuloi nykyisen suosikkireformistinsa suulla:
"Tšekkoslovakian tie on meidänkin tiemme", Hertta Kuusisen väitetään lausuneen, kun kommunistit helmikuussa 1948 ottivat vallan Prahassa vaalivoiton jälkeisessä kaappauksessa. Vuoden 1968 Prahan kevät oli yritys saada liikkumavaraa keskitetyssä kommunistisessa valtapiirissä.
Miltä tšekkien maa näyttäisi ellei miehitys olisi katkaissut uudistusta.
Ludvik Vaculik jaksaa vieläkin innostua aiheesta:
"Uskon, että kehitys olisi ollut saman tyyppinen kuin Kiinassa. Kommunistipuolue vastaisi reformeista ja sallisi markkinatalouden elementtejä."
Kiinan tie, mutta ihmiskasvot, Vaculik kuittaa väistämättömän kysymyksen.
Siinäs näet Hannu! Ilman rauhanpanssareita ja normalisointia Puolue yhä hallitsisi Tšekkoslovakiassa ja kaikki olisi niin hyvin. Eivät ne tšekit ja slovakit osaa edes äänioikeuttaan käyttää, kun valitsevat kaikenmaailman uusliberaaleja!

Hannun kanssa samalla henkisellä linjalla on Sunnuntai-sivuilla (D8) vuodeksi vierailuprofessoriksi Tampereelle tuttuun ympäristöön piakkoin siirtyvä Heikki Hellman: Hyvää vuosikertaa.
Eilen lakitettiin 28 954 onnellista ylioppilasta – mutta jääkö vuoden 2008 ylioppilasvuosikerta historiaan? Tokkopa.
Toista ovat dramaattisten sotavuosien 1918, 1940 ja 1942 ylioppilaat, jotka eivät saaneet edes arvosanoja todistuksiinsa.
Ja sitten meillä on myös ikimuistoinen vuosikerta 1968.
---
Tutkija Kimmo Rentolan mukaan vuoden 1968 ylioppilaat olivat se kriittine massa, jonka vaikutuksesta kuusikymmenlukulainen radikalismi vaihtui Suomessa tiukan puoluesidonnaiseksi vallankumousaatteeksi, taistolaisuudeksi.
Jo oli suorastaan erinomainen vuosikerta; ei voi kuin ihmetellä miten Tasavalta olisikaan pärjännyt ilman heitä!

Muilta osin päivän Totuus edusti parhaimmillaan jopa objektiivista journalismia. Erityisesti Pikkupoika haluaa antaa kiitokset televisio-ohjelmalistausten selkeästä fontista sekä siitä, että Kuolleet-palstalla oli pitäydytty puhtaasti faktapohjaisessa informaatiossa.

[Lisäys 2.6.: Kirjoitukseen sopivaa kuvitusta Tundra Tabloidsista:

6 kommenttia:

 1. Ihan alkuun arvostelisin tätä pitkää postausta. Siinä on yksinkertaisesti liian paljon tanakkaa Puolueen asiaa yhteen postaukseen.

  Tämän blogin yksi vahvuus on yksittäisten postausten selkeys. Yhdessä kirjoituksessa on perinteisesti käsitelty lähinnä yhtä asiaa (ilmastomuutos, taistolaisuus, "uusliberalismi" jne).

  Tuo Kankkosen Islam Euroopassa pitäisi jossain vaiheessa lukea. Kankkosen Turkki-kirja oli ihan kohtalainen eikä Puolueen oikealla ideologialla kuorrutettu kuten ennalta pelkäsin. Tosin epäilen naiivin optimismin leimaavan Kankkosen kirjaa vähän samalla tavalla kuin Turkki-kirjaakin.

  VastaaPoista
 2. Laitetaan tännekin linkki aamun Totuuden yleisönosastokirjoitukseen, jossa kolme Tampereen punaopiston tutkijaa valittelee, että media ei nykyisellään edistä tarpeeksi Puolueen oikeaa ideologiaa.

  Rapidshare

  VastaaPoista
 3. Tuo yleisönosastokirjoitus on aika hulppea. Aivan mieletön ajatus korvata toimittajat mamuilla!

  VastaaPoista
 4. Juu, tuli vähän pitkä, mutta kun oli niin Asiatäytteinen Totuuskin. TT käsittelee tarkemmin tuota Tiina Rajamäen pläjäystä, johon en jaksanut itse käyttää paljoa ruutia, kun oli niin paljon muutakin ;)

  Rastaan & co ehdotus on suorastaan loistava, itsekin ehdotin tuota ratkaisuna niiden Romanian luku- ja kirjoitustaidottomien romanien työllistymiskysymykseen: palkataan ne Totuuteen toimittajiksi ;) Luulisi muuten, että Tampereen indoktrinaatiokoululla olisi jotain kommentoitavaa Rastaan ehdotukseen vai mitä luulisitte Lääkäriliiton kommentoivan, jos joku ehdottaisi että päivystypolille pääsisi jos olisi sopivan värinen ja ensiapukurssin käynyt?

  VastaaPoista
 5. ...vai mitä luulisitte Lääkäriliiton kommentoivan, jos joku ehdottaisi että päivystypolille pääsisi jos olisi sopivan värinen ja ensiapukurssin käynyt?

  Noinhan se jo on; on oltava oikean värinen [punainen] ja [ensi]apukoulun käynyt!

  VastaaPoista
 6. Onneksi Pekka ei koskaan tyrkytä lukijoilleen juttuja isovanhemmista tai muista sukulaisista.

  Eipä niin - tänään 5.6. sivulla B1 Psyko-Pekka Mykkänen kirjoittaa:

  Huomasin, että Hillary Clintonista ja Barack Obamasta oli tullut perheenjäseniämme, kun kolmivuotias poikani alkoi puhua heistä. Hän ihastui varhaisessa vaiheessa Obamaan ja huusi kerran päiväkodissaan:"Obama, no Hillary!"

  Ja päättää samaisen artikkelinsa:

  Sinä aikana odotan, että nuorempi poikani alkaa puhua. Tähän mennessä hän jokeltelee vasta epäselviä ajatuksia, kuten: "Mama-baba." Vai sanooko hän sittenkin "Obama?"

  VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!