keskiviikkona, helmikuuta 20, 2008

Nomadit ja korkeampaa matematiikkaa

Nyt sekin on selvinnyt: Nokia ja romanikerjäläiset ovat veljeksiä; yhtä hyödyllisiä kapitalistisia nomadeja. Näin valistaa meitä Totuuden romaniekspertti Kimmo Oksanen.

Eikä tässä vielä kaikki! Moni on kuvitellut Puolueen oppien mukaisesti talouden olevan nollasummapeli. Näin ei tietenkään ole kuin ideaalisissa olosuhteissa ja kapitalismissa summa on itse asiassa aina negatiivinen. Kimmo selventää:
Nokia ei anna mitään vaan se ottaa. Jos saksalainen tienaa Nokialla 30 euroa tunnissa ja romanialainen 3 euroa, siirtäessään tuotantonsa Saksasta Romaniaan Nokia ottaa saksalaiselta kaiken pois ja romanialaiselta 27 euroa pois.
Siis tunnissa tulee riistoa yhteensä 57 euroa! Kyllä kapitalistit ovat julmia!

[Lisäys 26.2.: Kimmon blogiin on ilmestynyt vähintään Kimmon veroinen talousasiantuntija, nimimerkki JiiPee. Lieneekö joku toinen Totuuden penaali?
Mutta miksi helkkarissa eurooppalaisten yritysten pitää tehdä tuotteet maailman alhaisimmilla hinnoilla amerikkalaisten kapitalistien käskystä maailman alhaisimman palkkatason maissa.

Ei Microsoftkaan myy PC:itään maailman halvimmilla hinnoilla. Niillä on nationalistinen hintapolitiikka, joka takaa, että tehtaita ei tarvitse viedä ulos USA:sta. (Muistutukseksi keskustelu 100 euron PC:stä) Korkeintaan joidenkin vähäpätöisten lisävarusteiden valmistus.

Onko NOKIAn Ollilan pääomamarkkinointien yhteydessä USA:n markkinoilla myynyt NOKIAn sielun amerikkalaisille?

NOKIAn pitäisi olla ylpeä saadessaa työllistää saksalaisia.]

7 kommenttia:

 1. You can't make this stuff up!

  Väitän, että ehkä tärkein eurooppalaista sosialismia ylläpitävä tekijä on taloudellinen lukutaidottomuus.

  Väitän myös, että journalisteilla ongelma on pahempi kuin tavallisilla ihmisillä.

  VastaaPoista
 2. Väitän, että ehkä tärkein eurooppalaista sosialismia ylläpitävä tekijä on taloudellinen lukutaidottomuus.

  En usko tuohon väitteeseen pätkääkään. Jos jokainen pakotettaisiin käymään kansantaloustieteen perusopinnot ja kaikki selitettäisiin yksinkertaisilla esimerkeillä ja selkokielellä useaan kertaan niin että kaikki varmasti ymmärtäisivät (eli eivät väärinkäsittäisi) markkinatalouden puolustajien perusargumentit, niin vastaus olisi: so?
  Ja sitten on vielä nousemassa tämä vihreä ajattelu, jonka vastaus olisi: ilmastonmuutos, luonnonvarat ja kasvun rajat. Tästä ajattelusta on hyvä esimerkki päivän (21.2.) Totuuden mielipidepalstalla. Talouskasvun jatkamista verrataan ikiliikkujan keksimiseen.

  VastaaPoista
 3. Kiitos Pikkupoika, nyt ymmärrän:
  Kun Nokian työntekijät 112.262 kappaletta kerrotaan tuolla riistoluvulla 57 eur/h, ja saadulla tulolla (6.398.934) jaetaan Nokian liikevaihto 51.058 miljoonaa euroa, saadaan luku 7.979 h/v/hlö. Kun se jaetaan nokialaiseten keskimääräisellä työpäivien lukumäärällä (365/v), saadaan työpäivän keskipituudeksi 21,86 tuntia/vrk. Ymmärtääkseni tämä on juuri eräs tärkeimmistä syistä, miksi Nokia haluaa siirtää tuotannon Saksasta Romaniaan, että Saksassa ns. työleireillä on huono maine, jota Nokia koittaa luonnollisesti kaikin tavoin välttää.

  Ymmärsinkö oikein vai jäikö joku osa huomaamatta?

  VastaaPoista
 4. Ei helvetti.

  Pelottaa ajatella kuinka moneen aivoon tuo "Nokia ottaa" argumenttikin syöpyy täysin suodattamattomana.

  Nämä Hesarin pahimmat idiotismit pitäisi koota kirjaksi.

  VastaaPoista
 5. Hehe, tuo että Nokia itse asiassa varastaa toiminnallaan kokonaiset 57 euroa ihmiskunnalta on jo sellainen pahkasika että en ois ees Hesarissa sellaista uskonut näkeväni. :D

  VastaaPoista
 6. Mitä jos Nokia lopettaisi toimintansa kokonaan. Sehän vasta riistoa olisi kun 30 euroa/tunti otettaisiin pois jokaiselta maapallon asukkaalta.
  6 miljardia * 30 € = 180 miljardia euroa tunnissa!

  VastaaPoista
 7. Faktatarkistus Saksan Focuksesta:
  * nettotuntipalkka Bochumissa on 9,40€ ja Jucussa 1,30€
  * kännyköitä tuotetaan Bochumissa 40 miljoonaa vuodessa, Jucussa tullaan tekemään aluksi vain 1,6 miljoonaa. Kapasiteettia tarkoitus nostaa kysynnän mukaan.

  Hesari ja sen vammaiset "toimittajat"! Eiköhän tuo jälkimmäinen fakta ehkä kuitenkin olisi se painavampi syy uuden tehtaan rakentamiselle? Focus myös täsmensi, että kyseessä on perusmallien tuotantolaitoksia eli kysyntä Euroopassa on heikko 2100-malleille niin ei niitä täällä kannata sitten teettääkkään.
  Uusi joustavampi tuotantolaitos ("keine Betriebsrat für Rumänische Arbeitare") lähempänä EU:n perusmallien kysyntäkeskusta (=itä-blokki) on aika no-brainer ratkaisu.

  Jos edellinen kommentti jonka jätin Kimmon blogiin menee sensuurista läpi niin laitanpa tämänkin info-palasen ähkyä lisäämään.

  VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!