keskiviikkona, kesäkuuta 11, 2008

Päivitystä uutisanalyysiin

Ei ole edes viikkoa siitä, kun Totuuden Sole Lahtinen kertoi Kolumbian vapaussoturien ahdingosta, ja jo nyt joutuu Sole täydentämään analyysiaan: Chávez kehotti Kolumbian sissejä vapauttamaan panttivangit ehdoitta.
Aiemmin Venezuela on patistanut Kolumbiaa ja Farcia neuvottelemaan noin 40:n panttivangeiksi siepatun poliitikon ja virkamiehen vapauttamisesta.

Heistä tunnetuin on kolumbialaisranskalainen Ingrid Betancourt, senaattori ja presidenttiehdokas, jonka Farc sieppasi alueelleen ulottuneella vaalikiertueella 2002. Hän on tietojen mukaan erittäin huonossa kunnossa.

Kaikkiaan Farcin tiedetään pitävän yhä vankeinaan satoja ihmisiä. Heistä suuri osa on sotilaita ja tiedusteluväkeä – Farcin kannalta sodan osapuolia.
Mitä mitä mitä!?! Ingrid ei olekaan ihan mikä tahansa pikkupoliitikko! Lisäksi vangittujen sodan osapuolten määrä on lisääntynyt huimasti viikossa:
Kiireellinen neuvottelunaihe ja merkki hyvästä tahdosta olisi nyt noin 40:n Farcin sieppaaman panttivangin vaihtaminen Kolumbian vankiloissa istuviin farcilaisiin. Farcin panttivankien joukossa on virkamies, poliitikko ja kolme amerikkalaista palkkasotilasta.

Ihmisoikeusryhmät ja Farcin sieppaamien ihmisten omaisryhmät odottavat innolla tuloksia. Farcin vangin, poliitikko Ingrid Betancourtin läheiset olivat varovaisen toiveikkaita.
Sole jatkaa:
Farcia vähintään henkisesti tukenut Chávez ei julkisesti tuominnut asetelmaa.
Mitä mitä mitä!?! Chávez ja Venezuela tukee Farcia?!? Viikko sitten tästä ei vielä ollut mitään tietoa. Toki täytyy muistaa että ne tärkeimmät, eli Kolumbian ei-kansandemokraattisen armeijan ja oikeistokaartien tukijat, Sole osasi nimetä jo silloin.
Venezuela joutui ikävään valoon, kun Kolumbian armeijan maaliskuussa tappaman Farc-johtajan Raul Reyesin jäämistöstä löytyi tietokone, jonka muistissa oli asiakirjoja Farcin ja Venezuelan yhteistyöstä.

Chávez väitti tietoja tekaistuiksi. Interpol vahvisti uutistoimistojen mukaan, että Kolumbian viranomaiset eivät olleet lisänneet dokumentteja koneen muistiin.
Mitä mitä mitä!?! Tämäkään maaliskuun tapaus ei ehtinyt Solen viikon vanhaan analyysiin. Tiedonkulku on edelleen hidasta sieltä Etelä-Amerikan viidakoista, varmaankin. Eikä noihin Interpoleihin nyt ole luottamista. Mutta onneksi Sole osaa tälläkin kertaa nimetä tarinan sankarin; heti artikkelin alkuun.
Venezuelan vasemmistolainen presidentti Hugo Chávez teki sunnuntaina pienimuotoista historiaa: hän vaati tiukoin sanoin Kolumbian Farc-vasemmistosissien uutta johtajaa vapauttamaan ehdoitta kaikki Farcin viidakkoon ja vuorille sieppaamat panttivangit.

Radio-ohjelmassaan Chávez myös totesi, että Latinalaisessa Amerikassa sissisota on "siirtynyt historiaan".

"Uskon, että on tullut hetki Farcin vapauttaa ne, jotka ovat vuorilla. Se olisi suurenmoinen ele ja ensimmäinen askel – – sisällissodan lopettamiseen Kolumbiassa", presidentti sanoi.

"Näillä Latinalaisen Amerikan korkeuksilla aseistettu sissiliike on kokonaan poissa päiväjärjestyksestä, se on kerrottava Farcille", Chávez sanoi.
Ja tietenkin konnan.
Chávez viesti Farcille myös, että sissisodan jatkaminen olisi "täydellinen tekosyy" Yhdysvaltain "imperiumille uhata meitä kaikkia". "Kun Kolumbiassa tehdään rauha, se tekosyy poistuu."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!