torstaina, kesäkuuta 19, 2008

Kriittiset

Tampereen penaalikoulun tutkimusyksiköllä oli eilen tiedoitettavana mielenkiintoinen tutkimustulos: Journalistit kriittisempiä kuin muu väestö?
Journalistikunnan kriittisyys kävi ilmi myös verrattaessa journalistien kantoja Elinkeinoelämän valtuuskunnan kokoamiin tutkimustuloksiin suomalaisten asenteista. Journalistit suhtautuvat koko väestöä kriittisemmin niin naisten ja miesten välisen tasa-arvon riittävyyteen kuin talouskasvuunkin. Edelleen journalistit suhtautuivat suomalaisia epäilevämmin sekä ydinvoiman lisärakentamiseen että tieteen ja tekniikan mahdollisuuksiin ratkaista nyky-yhteiskunnan ongelmia.
Jostain kumman syystä Sensitiivisen Totuuden Toimisto yritti piilottaa tämän oleellisen kriittisyys-johtopäätöksen julkaisemalla tutkimuksesta artikkelin otsikolla Toimittajat: Viihteellistyminen syö laatua. Lieneekin syytä tarkastella hieman tarkemmin tämän kriittisen massan kriittisiä ajatuksia. Tutkimuksesta löytyykin hieno asioita kokoava taulukko:

Hmmm... aivan kuin tuota ajatusmaailmaa kuvaamaan olisi jokin muukin termi kuin "kriittinen" ... harmi kun ei tule mieleen. Harmi myös ettei tutkimuksessa ole eriteltynä Totuuden penaalien vastauksia, joten emme saa tarkkaa kuvaa äärikriittisten mielenmaisemasta.

Tutkimus on ladattavissa kokonaisuudessaan tästä (pdf). Antoisia juhannuksen lukuhetkiä blogin kriittisille ja vähemmän kriittisille lukijoille!

14 kommenttia:

 1. Minua on aina kiinnostanut toimittajien poliittinen kanta ja arvot. Oheisesta taulukosta voi toki päätellä, että ne ovat kovasti vasemmalle kallellaan. Ei ole varmasti väärin väittää, että journalistikunnan keskuudessa Vihreiden ja Vasemmistoliiton kannatus on huomattavasti koko väestöä suurempaa.

  VastaaPoista
 2. Milloin lehdessä?19/6/08 09:33

  Mielenkiintoista katsoa, että painavatko tieteen suhteen vajaakykyisten tasolla liikkuvat tiedostavat idiootit seuraavan pätkän Helsingin Sanomiin:

  http://www.cbsnews.com/stories/2008/06/18/tech/main4191556.shtml

  Tiedä miten kauan se tuolla on, mutta on tehty "tutkimus", jonka mukaan maanjäristykset ovat viisi kertaa energisimpiä nykyään kuin vain kaksikymmentä vuotta sitten, ja syynä luonnollisesti ilmastonmuutos.

  Toisaalta kaikkien punapäiden rakas johtaja, toveri Tarja Halonen, näytti olevan myös täysin pihalla maanjäristysten ja ilmastonmuutoksen välisistä yhteyksistä, vieläpä antaessaan aikanaan lausuntoa "tiedotus"välineille Intian valtameren tsunamikatastrofiin liittyen.

  Haistakaa jo etukäteen pitkä New Age -uloste Helsingin Sanomien tiedostavat penaalit, ja jättäkää tiede ja ihmiskunta jo rauhaan! :)

  VastaaPoista
 3. Hehe, meinasin juuri tulla ihmettelemään samaa kuin edellinen kirjoittaja, eli milloin tuo Chalkon tutkimus valuu Totuuteen saakka. :D Ottaen huomioon, että CBS:n juttu on AP:n juttu, niin tämä tapahtunee verrattain pian. Siitä huolimatta, että juttu ja kyseinen tutkimus ovat täyttä roskaa.

  CBS:n artikkelin perässä nimimerkki bob3261 löytää kommenteissaan oleellisimmat, kuten:

  "NU Journal of Discovery is an unknown journal, with only a handful of publications, all of them by Chalko, who happens to be on the journal editorial board. NU (or Nature University) isn''t a real university."

  Sekä tietty toinen Chalkon "tutkimus": http://nujournal.net/core.pdf :D

  VastaaPoista
 4. Milloinkohan tämä löytyy Totuudesta?

  Time: Eating bugs

  Hyönteiset ovat niin paljon ympäristöystävällisempää ravintoa kuin liha, jonka tuottamisen takia lehmät piereskelevät ilmakehän pilalle.

  VastaaPoista
 5. Tuo Chalko-juttuhan on ihan pätevää Totuus-kamaa :) Veikkaisin että penaalina toimii Johanna Mannila; hän ei olekaan oksentanut mitään ainakaan pariin viikkoon. Tuosta Chalkon kotisivulle, mielenkiintoisia linkkejä ;)

  Hammerin linkittämän artikkelin valuttajaksi taas veikkaan joko Riitta Vainiota tai Anu Nousiaista.

  VastaaPoista
 6. Christian preachers face arrest in Birmingham

  Pahoittelen aiheesta poikkeamista, mutta tämä uutinen menetetystä Englannista sopii niin hyvin Puolueen ja Tiedostavien Toimittajien yhteyteen, että antaa mennä.

  Jälleen yksi syy lisää siihen, miksi Puolueen urpoista pitää päästä eroon asap.

  VastaaPoista
 7. soza: Hurjia aikoja elämme... tuo taitaa olla Hammerille postauksen paikka ;)

  AP:n Chalko-juttu muuten on jo käsittelyssä ClimateAuditissa.

  VastaaPoista
 8. Climate Auditissa on päivitys uutiseen:
  Update [06/19] CBSnews.com and other outlets have dropped the story from their Science headlines and have erased it. Nevertheless, we need to keep an eye on additional contributions from this influential researcher.

  Eli jälleen kerran uutistoimituksissa hypittiin tasajalkaan ja taputettiin uudelle "ilmastonmuutos tappaa kaikki" uutiselle sen enempää asiaa tutkimatta. Sinne vaan eetteriin ja väärinajetteleville ajattelemisen aihetta. Mutta ilmeisesti jotain ammattiylpeyttä oli kun uutinen piti jälkikäteen poistaa. Toivottavaa olisi ollut kunnon oikaisu eikä vain raukkamainen deletonti.

  VastaaPoista
 9. Journalistien vasemmistolaisuus on ymmärrettävää ainakin kahdesta syystä.

  Ensinnäkin journalistikoulutus taitaa edelleen olla sosialistinäätien hyppysissä (ja jos lukion penkiltä ei hypätä kauppikseen, halutaan pelastaa maailma).

  Toiseksi, ja tämä on mielestäni toivottavampi selitys ilmiölle, ei suomessa ole riittävää oikeisto- tai liberaalimediaa, joka houkuttelisi "toisinajattelijoita" penaalikouluihin.

  No, onneksi on perinteinen SK ja nykyisin myös Uusi Suomi, jonka taso on tosin vähän mitä sattuu. Jälkimmäisen rivissä on silti hyviä kolumnisteja!

  VastaaPoista
 10. no se on hyvä että ottavat ilmastonmuutoksen tosissaan. negatiivisena asiana kyllä on feminismin, puoluedemokratian ja puolueellisuuden osotukset.

  Pikkupojalle pyyntö: viitistkö asiaa tuntevana henkilönä näin juhannuksen kunniaksi tehdä jutun siitä, miksi CO2 ei molekylaarisella tasolla toimi niin kuin tiedemiesten valtavirta asian kuvaa. Kumitonttu ei tätä tehnyt. lopettaisi sitten minunkin osaltani ilmastoskeptisyys-skeptisyyden.

  VastaaPoista
 11. Vihdoin Timosen tutkimukset alkavat saada laajempaakin julkisuutta.

  VastaaPoista
 12. Journalistien vasemmistolaisuus on ymmärrettävää ainakin kahdesta syystä.

  Ensinnäkin journalistikoulutus taitaa edelleen olla sosialistinäätien hyppysissä (ja jos lukion penkiltä ei hypätä kauppikseen, halutaan pelastaa maailma).

  Toiseksi, ja tämä on mielestäni toivottavampi selitys ilmiölle, ei suomessa ole riittävää oikeisto- tai liberaalimediaa, joka houkuttelisi "toisinajattelijoita" penaalikouluihin.  Vasemmistolaiset ajatukset tulevat ihmisille enemmän luonnostaan.
  Oikeistolaisuus ei tule koskaan olemaan samalla tavalla vallitsevaa ja hyväksyttyä ja poliittisesti korrektia kuin punavihreys ja vasemmistolaisuus.

  VastaaPoista
 13. oletko jo kentiäs nähnyt tämän:

  Totuuden toimittaja Mykkänen kyselee suomalaisesta uusnatsitoiminnasta muropaketin keskustelupalstalla:
  http://keskustelu.plaza.fi/muropaketti/bbs/t537508

  VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!