torstaina, kesäkuuta 05, 2008

Tuhokapitalismin nousu: keisarinna Naomi Klein ilman vaatteita

Talous-Totuus tarjoaa jo tunnelmia Heikki Patomäen ja Teivo Teivaisen järjestämästä Naomi Kleinin hurmoskokouksesta Helsingin yliopiston Metsätalolta. Pikkupoika tuskin malttaa odottaa huomista Totuuden juttua.

Johan Norbergin lupaama kirja Allt om Naomi Kleins Nakenchock on ilmestynyt.
Allt om Kjesarinnans nya kläder

En av de mest hyllade böckerna på de svenska kultursidorna i förra året...

var Naomi Kleins "Chockdoktrinen". En del kritiker utmämnde den till ett mästerverk som så många som möjligt borde läsa. Men hur lätt är det egentligen att missleda svenska skribenter?

Som Johan Norbergs och Boris Benulics kritiska genomgång visar är Chockdoktrinen fylld av faktafel, förvanskningar och förfalskningar som sammantaget ger en helt falsk bild av det som skett i de länder Klein diskuterar.

"Allt om Naomi Kleins Nakenchock" är helt nödvändig läsning för den som självständigt vill orientera sig i samhällsdebatten.
Aiheeseen liittyen: Kejsarinnan Klein har inga kläder.

[Lisäys 6.6.: Jyrki Räikkä Totuuden kulttuurisivuilla kertoo hurmoskokouksesta oleellisen.
Kohta hän tulee. Metsätalon 250-paikkainen luentosali on käytäviä myöten täynnä, ja ulkopuolelle jääneet parveilevat aulassa turhautuneina.
---
Yleisö kuuntelee keskittyneesti. Vaikuttuneisuuden voi melkein kuulla.

Ainoan soraäänen tilaisuudessa päästää professori Heikki Patomäki.
---
Yleisö palkitsee Kleinin raikuvilla aplodeilla. Väen purkautuessa salista ovensuun myyntipisteessä on kuhinaa.]

7 kommenttia:

 1. Neuvostoliitossa julkaistiin myös seuraavaa sanomalehteä:

  Sotsialistitsheskaja Industrija

  Tuo Wikipedia-artikkeli on valitettavasti tynkä. Taloustotuuden nimeksi tuo on ehkä liian pitkä.

  Kleinin tilaisuus muistutti herätyskokousta sillä erolla, että Klein ei puhunut Jumalasta.

  VastaaPoista
 2. Anonyymi6/6/08 00:23

  Klein vs. Norberg debatti olis todella mielenkiintoinen. Tuo akka on niin pihalla.

  VastaaPoista
 3. Tuli katsottua YouTubesta kyseisen naisen puheita ja vieläkin on hölmistynyt ilme naamalla. Täti puhuu niin pehmoisia ja suoranaisia valheita, että miten ihmeessä jotkut voivat ottaa nuo puheet todesta. Saa olla kyllä tulipunainen johon nuo tarinat uppoaa.

  VastaaPoista
 4. Asiaa vain vienosti sivuten täytyy kommentoida aamun Totuuden etusivua. Siinä neljä nuorta naista "irrottelevat Sinkkuelämää-sarjan hahmojen tapaan" Tampereella syöden mustaa makkaraa naamat messingillä. Kuvatekstiin ei oltu uskallettu laittaa mitään kaksimielistä, mutta viittaus on aivan ilmeinen. Tämä on taas tätä rivien väliin kirjoittamista, mikä oikeasti alkaa olla sääli.

  VastaaPoista
 5. KT: Tuo "etusivun" kuva vain kertoo, ettei Totuus todellakaan kuulu sinne viiteryhmään minne haluaisi kuuluvansa. Vai kuvitteleeko joku, että esim. NYT tai Le Monde, vaikkakin poliittisesti samansuuntaisia, painaisivat tuon viihdelehtitason kuvan etusivulleen?

  Njet-liitteessä oli tänään erinomainen esimerkki Puolueen eri teemojen arvoituksesta. Leena Virtanen haastatteli koko sivun jutussa Unabomber suomentaja Timo Hännikäistä otsikolla "Edistys, Seis". Siinä Linkolaa ihannoiva "vihreä" latelee kovin tuttua "kapitalismikritiikkiä" ja väittää olevansa "konservatiivi" (tarkoittaa ilmeisesti jotain Gaia-tyyppistä luonnon "konservointia" tms.). Juju on siinä, että Timo tunnustautuu perussuomalaiseksi ja "maahanmuuttokriittiseksi", jota Leena ei tässä yhteydessä edes hirveästi paheksu. Eli ns. mamukriittisyyttäkin saa läpi, jos on muuten kuorrutettu oikeilla mielipiteillä. Ehkä Vasara keksii miten islam-kritiikin saisi puettua anti-kapitalismin kaapuun ;)

  Muutoin olen sitä mieltä, että hännikäiset, rautiot ja co tekevät vakavastikin islamisoitumisesta huolestuneille libertaristeille ja konservatiiveille Persujen äänestämisen kovin, kovin vaikeaksi. Saattaapi olla jopa ylitsepääsemätön este.

  VastaaPoista
 6. "Eli ns. mamukriittisyyttäkin saa läpi, jos on muuten kuorrutettu oikeilla mielipiteillä. Ehkä Vasara keksii miten islam-kritiikin saisi puettua anti-kapitalismin kaapuun ;)"

  Kyllä tuollaisessa ideologiassa haisee vähän sellainen valikoima hyviä asioita, joiden puolella halutaan olla.

  Pikkupojan suosittelemassa Explaining Postmodernism -kirjassa aatehistoriallinen kehitys valistuksen vastareaktiosta nykypäivän postmodernismiin on kuvattu selkeästi. Nämä vihreät ja modernit liberaalit ovat kaikki perustaltaan valistuksen vastaisia liikkeitä ja sosialismin hedelmiä.

  Mitä tulee islam-kritiikkiin ja antikapitalismiin, vanha kunnon Karl Marx ja uskonto oopiumina toimii parhaiten.

  VastaaPoista
 7. Muutoin olen sitä mieltä, että hännikäiset, rautiot ja co tekevät vakavastikin islamisoitumisesta huolestuneille libertaristeille ja konservatiiveille Persujen äänestämisen kovin, kovin vaikeaksi. Saattaapi olla jopa ylitsepääsemätön este.

  Talouden saa aina palautettua takaisin raiteilleen myöhemmin. Maahanmuutto taas aiheuttaa peruuttamattoman kulttuurisen ja demografisen muutoksen.
  En usko, että käytännön talouspolitiikkaa muutetaan ihan helposti nykyisestä kohtalaisesti toimivasta sekataloudesta johonkin merkittävästi pahempaan. Tällä hetkellä talouskysymysten suhteen voi siis tehdä äänestyspäätöksissä paljon enemmän kompromisseja kuin maahanmuuttokysymysten suhteen.

  VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!