tiistaina, toukokuuta 16, 2006

Kaikki ennallaan

Pikkupojalla on ollut valiettavasti kiireitä vähän kaikilla rintamilla viime aikoina, ja pyytää nöyrimmin anteeksi aktiivisilta lukijoiltaan blogin laiminlyöntiä!

Kiireet alkavat pikkuhiljaa helpottaa, eli palaillaan hiljalleen normaaliin päiväjärjestykseen. Kaikenkaikkiaan on mukavaa havaita että Keisarin tasavallassa asiat luistavat samaan vanhaan malliin, oli pikkupoika niitä raportoimassa tai ei. Aloitetaan varovainen paluu blogikirjoitteluun ilmastoasioilla.

Pikkupoika ennusteli jo huhtikuun alkupuolella että kylmä talvi ja alkukevät ovat olleet tuskallista aikaa Puolueen propagandisteille, ja että nämä kyllä iskevät takaisin heti kun sää edes hetkeksi lämpeää yli "normaalin". Ja kas, ei tarvinnut olla kuin reilu viikko tavanomaista lämpimämpää ja Totuuden viralliseksi ilmastopropagandistiksi noussut Anu Nousiainen räväyttää koko aukeaman jutulla (isoilla luontovärikuvilla koristettuna, luonnollisesti) Totuuden Sunnuntaisivuilla: Muutos on varma (ilmainen ennakkomainos täällä). Jos vielä saatte artikkelin käsiinne, kannattaa lukea ja pistää säilöön. Anu onnistuu paitsi kierrättämään vanhat "totuudet", niin julkaisemaan kaikki viimeisen puolen vuoden aikana patoutuneet maailman propagandalehdistön kliseet. Tämä höystettynä tavanomaisten suomalais"asiantuntioiden" kommenteilla (niitäkin Anu on vielä onnistunut toimittajan suurella ymmärryksellä parantelemaan) ja kaikki ihka aidolla Puolueen virallisella ilmatokielellä! Todellinen helmi!

Ilmatieteenlaitos ei jaksanut odottaa edes viikkoa, vaan julkaisi keskilämpötiloiltaan tavanomaisen huhtikuun sääraporttinsa otsikolla "Huhtikuu harvinaisen leuto Lapissa". Pikkupoika odottaa edelleen malttamattomana otsikkoa "Eläinrata lämpenee: Keski-Savossa kaikkien aikojen lämpimintä Skorpionin merkin lopussa." Ilmatieteenlaitoksen malttamattomuus on toki ymmärrättevää, lämpimämpää jaksoa ei riittänyt edes kahta viikkoa eli on parempi iskeä heti kun siihen on tilaisuus. Tämän viikon lämpötiloista onkin parempi olla ihan hissukseen...

Olisi ilmastoasioista ollut Anulla ja muilla jotain aidosti uuttakin kerrottavaa: hiljattain ilmestyneessä, vahvasti kotimaisin voimin tehdyssä, tutkimuksessa saatiin lisänäyttöä siihen että aurinko on todellakin aktiivisimmalaan vuosituhansiin. Tutkimuksen abstraktista:

Nonetheless, it is confirmed with the new palaeomagnetic series that the Sun spends only 2?3% of the time in a state of high activity, similar to the modern episode. This strengthens the conclusion that the modern high activity level is very unusual during the last 7000 years.
Tarkemmin ajateltuna tämä ei liene ilmastoasiaa, sillä virallisen totuuden nojallahan ilmastonmuutoksen aiheuttaa ihminen, eikä auringolla ole tietenkään mitään tekemistä asian kanssa :)

Täälläkin on ollut aiemmin puhetta ns. ilmastonsensitiivisyydestä, joka kertoo kuinka paljon lämpötila nousee jos CO2:n määrä tuplaantuu. Ts. se oleellisin asia koko ilmastonlämpenemishysterian kannalta. Kuten Totuuskin on ymmärtänyt, muutos on varmaa, tosin sen suunnasta ja magnituudista on epävarmuutta :) Nyt Lubos [Thanks!] on kirjoittanut Harvardin fyysikon pätevyydellä erinomaisen lyhyen selvityksen miksi sensitiivisyys lienee luokkaa 1C tai pikemminkin sen alle. Kannattaa lukea, kirjoitus lienee ymmärrettävissä lukion fysiikalla. Katsokaa myös kommenttiosastoa, jossa sivutaan aiemmin mainitsemaani Lindzenin "iirisefektiä". Lisäkommentteja Lubosin sensitiivisyyslaskuihin ja keskustelun käynnistäneeseen (propaganda)lehti Naturen hyllyttämään kommenttiin löytyy täältä.

Tulevaa ilmastoa on nykyään varsin helppo ennustaa kuten David Stockwellin nerokas ohjelma demonstroi:Painamalla reload-nappulaa saatte aina uuden ennusteen! Pikkupojalle on kerrottu että vitsejä ei pitäisi selittää, mutta tehdään poikkeus tämän kohdalla: tuossa ennustuksessa ilmoitetetut validointistatistiikat (r2 ja re) ovat kutakuinkin samaa luokkaa (itse asiassa yleensä paremmat!) kuin kuuluisassa lätkämailassa. Ts. tuo ylläoleva käyrä ennustaa yhtä hyvin tulevaa lämpötilaa kuin lätkämaila kertoo menneisyydestä! Davidin käyrä tosin perustuu satunnaislukuihin...

Aktiivisempaa blogikirjoittelua luvaten,

2 kommenttia:

 1. Kiva kun palasit,Töissä on tylsää!

  Anun asiantuntevuus ihastutti minuakin muutoinkin. Kuvateksti "Vaahterankin silmut aukesivat".
  Kaunis kuva. Kasvi tosin tuomi (tai joku muu prunus kasvi). Lapsikin (kansakolululainen ei ehkä peruskoululainen) tietää että vaahtera kukkii ennen lehtien puhkeamista.

  Mitähän sille kollegasille "vääräuskoiselle " tapahtui ?

  VastaaPoista
 2. Olisipa täälläkin hiljaista, niin ehtisi keskittymään oleellisimpiin asioihin kuten blogikirjoitteluun :)

  "Vääräuskoinen" on todellakin kumma tapaus. Minä en ainakaan ole missään törmännyt minkäännäköiseen juttuun miehen kohtalosta. Muutenkin on outoa, että kirjoittelu pysähtyy kuin seinään, eikä edes kommenttiosastolle (jos vaikka tunnukset olisi kateissa tms.) tule mitään tietoa asiasta. Toivotaan kuitenkin että kaikki olisi hyvin.

  VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!