keskiviikkona, toukokuuta 21, 2008

Vakipaikka Totuuden taloustoimituksessa?

Taloustotuuden uudelleenjärjestelyillä on ollut muitakin vaikutuksia kuin että Markku Saksa siirtyi Psychon kilpailijaksi Suuressa Saatanassa. Esimerkiksi Geneven-penaali Kirsi Hyytiäinen on löytänyt itsensä kirjoittelemasta myös jopa uusisuomi.fi:hin. Tämä ei voi olla pitkän päälle tyydyttävä ratkaisu, ja nyt näyttäisikin että Kirsi on pistänyt paperit vetämään Totuuden taloustoimitukseen.

Toki Kirsi on osoittanut yleisen pätevyytensä jo aiemmin, viimeksi mm. sairastuttamalla jo ennestään väkivallan kourissa riutuvat lappalaiset ilmastonmuutoksella. Hakuprosessiin Totuuden taloustoimitukseen kuuluu kuitenkin viime kädessä näppärä näpäytys riistokapitalistin näpeille kuten Juhana Rossin hakuprosessista opimme. Tänään oli tuon Kirsin työnäytteen vuoro:
Ostokohteita katsastava maailman rikkain mies, amerikkalainen suursijoittaja Warren Buffett pysähtyi tiistaina Euroopan-kiertueellaan Sveitsiin.
...
Buffett vastaa Helsingin Sanomien kysymykseen nykyisestä ruokakriisistä ja sijoittajien osuudesta siihen:
Upea kysymys, Kirsi! Kyllä siinä ovat muut paikallaolijat Sveitsissä ihastelleet vihreänä kateudesta Tasavallan kollegansa oikeaan kohteeseen uponnutta piikkiä. Hienoa myös että Kirsille on nyt vihdoinkin täsmentynyt kenen syy tämä ruokakriisi oikeastaan on. Vielä parisen viikkoa sitten Kirsi kertoi Asiantuntiansa suulla muistakin vaihtoehdoista.
- Ihmisillä on oltava oikeus ravintoon ennemminkin kuin mahdollisuus liikkua ympäristöystävällisin polttoainein, sveitsiläissosiologi ja –sosialisti [Jean] Ziegler sanoo.
---
Ruuan hinnan jyrkkään nousuun on monta syytä. Ziegler pitää suurimpana pahana monien maiden aloittamaa elintarvikkeiden jalostamista ympäristöystävälliseksi polttoaineeksi. Siihen on ajauduttu, kun öljy on kallistunut 120 dollariin tynnyriltä.

Elintarvikkeiden hintojen nousu on johtanut jo ruokamellakoihin. Ziegler selittää ruuan kallistumisen johtuvan lisäksi suurten raaka-aineita kauppaavien yhtiöiden ja sijoittajien spekuloinnista. Ruuan hinta on ampaissut pilviin myös Kiinan ja Intian uuden vauraan keskiluokan syntymisestä. Sillä on vara maksaa ruuasta yhä enemmän. Lisäksi ilmastonmuutoksen aiheuttama kuivuus on turmellut viljasatoa esimerkiksi Australiassa.
Kirsi, jos se Pikkupojasta olisi kiinni, saisit vakipaikan!

3 kommenttia:

 1. Osataan sitä riistäjiä nimetä muuallakin:

  EU:n teollisuuskomissaari Günter Verheugen moittii Suomen ja Ruotsin metsäteollisuutta Venäjän hyväksikäytöstä. Komissaarin mukaan ei ole oikein, että suomalais- ja ruotsalaisyhtiöt tuovat puuta tarpeisiinsa Venäjältä ja myyvät sen sitten jalostettuna takaisin.

  - Tilanne, jossa jotkut Euroopan maat tuovat maahan venäläistä puuta, jalostavat sen rajalla ja myyvät sen sitten takaisin selvästi kalliimmalla hinnalla, ei ole hyväksyttävä, Verheugen sanoo Moscow Timesin ja St. Petersburg Timesin julkaisemassa haastattelussa.

  - Maahantuojat ovat kohdelleet Venäjää kuin kolmannen maailman maata, Verheugen jatkaa.

  Suomi ja Ruotsi ovat suurimpia venäläisen puun maahantuojia EU:ssa. EU-komissio on neuvotellut Venäjän kanssa Suomen metsäteollisuutta uhkaavista Venäjän puutulleista, mutta neuvottelut eivät ole toistaiseksi johtaneet tuloksiin.

  Verheugenia haastateltiin hänen Venäjän vierailullaan, jonka aikana hän tapasi muun muassa Venäjän teollisuus- ja kauppaministerin Viktor Khristenkon.

  VastaaPoista
 2. BBC:llä keskusteltiin ruuan korkeasta hinnasta ja sen syistä. BBC:n penaalit yrittivät saada spekulantit syyllisiksi, mutta erehtyivät haastattelemaan vääriä ihmisiä.

  Eivät tuntuneet uskovan, vaikka ns. fundamentit kerrottiin kerta toisensa jälkeen. Amerikkalainen asiantuntija ei kuitenkaan säästellyt sanojaan: "Pitäisikö maanviljelijän työskennellä 15 tuntia päivässä pelloilla orjan tavoin, jotta te toimittajat saisitte syödä halpaa sampanjaa ja pateeta?"

  VastaaPoista
 3. Voima-lehti: Maailmanlaajuisen ruokakriisin suurin syy ei ole biobolttoaineiden valmistus vaan keinottelu.

  Totuuden yleisönosastolla kirjoitettiin tänään, että meillä länsimaalaisilla ei ole oikeutta pröystäillä kaupungin yövalaistuksella, koska ilmastonmuutos satuttaa eniten maailman köyhiä.

  Mikäs vaikutus muuten näillä suomalaisten lamppuvillityksillä on, kun se suhteutetaan esim. tällaisiin maailman ilmiöihin: City on steroids (video)

  VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!