keskiviikkona, toukokuuta 16, 2007

Epämiellyttävä totuus

Se on tänään nelosella. Goren totuus. Pikkupojallakin on tarjota todella epämiellyttävä totuus: Harri Römpötti oli törkeasti syrjäytetty aamuisen Totuuden kunniapaikalta. Leffan arvostelu oli annettu Timo Peltoselle ja kuin suolana haavoihin Harrille oli osoitettu samalle sivulle toinen dokumentti arvosteltavaksi. Kaiken lisäksi Timon arvostelu oli varsin huono, eikä esimerkiksi sisällä eksplisiittisiä mainintoja GWB:sta eikä kannibalistisesta kapitalismista kuten Harrin ylistyksessä olisi varmasti ollut.
Onnistunein linkki omaan elämään löytyy, kun Gore rinnastaa tupakoineen sisarensa keuhkosyöpäkuoleman ja tupakkateollisuuden salailun tapaan, jolla teollisuus ja USA:n nykyhallinto ovat tarkoituksellisesti ruokkineet epävarmuutta ilmastonmuutoksesta.
Arvostelu ei myöskään sisällä mainintaa Floridan ääntenlaskuhuijauksesta. Sen sijaan Timo siteeraa paria kuivaa faktaa.
Vaikuttavinta on sateliittikuvista koostuva animaatio, joka seuraa Katrina-hurrikaanin voimistumista ilmiöstä hirviöksi. Kiihtyminen tapahtuu, kun Katrina kulkee yli poikkeuksellisen lämpimän Meksikonlahden.
---
Yksi monista Goren tilastoista sisältää satunnaiset 928 tieteellistä artikkelia, jotka toiset tiedemiehet ovat tarkistaneet ennen julkaisua. Otantaan ei osunut yhtäkään, joka kiistäisi kasvihuonekaasujen vaikutuksen ilmastonmuutokseen.
Kaiken huipuksi Timo on sisällyttänyt arvosteluunsa jopa kritiikkiä.
Iskevämpikin Davis Guggenheimin ohjaus olisi voinut olla, mutta asia pysyy helposti sulatettavassa muodossa ja sopii kaikenikäisille.
[Lisäys: Sopivasti vanha tuttavamme ([2]) Tsekin presidentti Václav Klaus on tänään julkaissut aiheesta oman kirjansa, "Sininen, ei vihreä planeetta". Lubos on ystävällisesti kääntänyt julkistukseen liittyvän haastattelun.
Could you please tell our readers who obviously haven't yet read your book why you wrote it?

Because I am very worried about some people's far-reaching attempts to reconstruct the world and revolutionize the behavior of the society. These people use some highly questionable data and hypotheses to deduce what is happening today and what will be happening in the world. And I view it as a threat for freedom. It is not a marginal topic for me. It is not just my wilful act or an attempt to penetrate into media with a novel opinion.
Klausin kirjan käännös saapunee Keisarin tasavaltaan hetkenä minä hyvänsä ;-)]

4 kommenttia:

 1. Jiihaa! Täällä on videotykit suunnattu ja kulhot täytetty sipseillä. Lapsilla huomenna vapaapäivä, joten koko orkesteri saa nauttia pitkälle iltaan asti!

  Jotenkin minusta vaan tuntuu, että koen samanlaista myötähäpeää illan esityksen aikana kuin silloin, kun isoäitimme opetti lapsenlapsilleen mikä ero on tieteellä ja totuudella. Arkielämän Borat (jos pikkupoika sallii mainostamisen - Juu Es Änd Ei).

  Pitää tutustua tuohon 928-artikkeliin, kiitokset linkistä.

  VastaaPoista
 2. Tuli katsottua koko leffa perheen kanssa. Poika ei onneksi ymmärtänyt dokumentista mitään, joten hän tuskin näkee painajaisia.

  Olen pettynyt dokumenttiin sen ohuen faktasisällön takia. Michael Moore esittää ns. dokumenteissaan enemmän faktoja, vaikkain selektiivisiä sellaisia, kuin Gore.

  Al-poika turvautuu enemmän sentimentaalisuuteen ja oman uskonsa vahvuuteen. Siksi dokumentin anti meikäläisen kaltaiselle politisoidun tieteen vastustajalle oli selkeä pettymys.

  Huomasin kyllä, missä Al yritti pelotella, mutta silti jäi tyhjä olo. Jos tämmöisen perusteella ihmiset saadaan uskomaan, meillä menee huonosti.

  Kuten kaikissa propagandafilmeissä, tässäkin oli tärkeämpää se, mitä jätettiin sanomatta, kuin se, mitä sanottiin.

  VastaaPoista
 3. No jaa, jos Harri ja Timo laitetaan samalle sosialismin paskalle haisevalle tunkiolle, niin veikkaan kyllä että sen myyrän etunimi, jonka pää ensin tulee ensin esiin on Timo.

  Se on käynyt enemmän opistoja...:D.

  Viddu mitä idiootteja. No - ainakin molemmille saa nauraa.

  VastaaPoista
 4. http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1369631

  VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!