tiistaina, toukokuuta 08, 2007

Kääntämisen vaikeus ja tiivistämisen taito

Pikkupoika kertoi jokin aika sitten Sensitiivisen Totuuden Toimiston penaalien raskaasta työstä. Tyhmempi kuvittelee, että uutistoimistojen artikkelien kääntäminen olisi helppoa, mutta näin ei missään tapauksessa ole. Katsokaapa vaikka tätä tämänpäiväistä haasteellista tehtävää. Uutistoimistot, mukaanluettuna yleensä luotettava Reuters, ilmiselvästi kiihottavat kansanryhmää vastaan ja sellaiset tekstit on sensuroitava jätettävä pois. Reuters kirjoittaa:
Six jailed in plot to attack NJ army base

PHILADELPHIA (Reuters) - Six suspected Islamic radicals have been arrested on allegations of plotting an attack on New Jersey's Fort Dix army installation with the aim of killing as many soldiers as possible, officials said on Tuesday.

Four of the suspects were born in Yugoslavia, one in Jordan and one in Turkey, said Michael Drewniak, a spokesman for the U.S. Attorney's office in Newark, New Jersey.

The arrests were made on Monday night in Cherry Hill, New Jersey, by FBI and Immigration and Customs Enforcement officers, said a spokesman for the Cherry Hill police.

"They were plotting to make an assault on Fort Dix with the intention of killing as many U.S. soldiers as possible," Drewniak said.

The statement called the suspects "Islamic radicals."

Drewniak said some of the suspects were U.S. citizens and others were illegal immigrants. They are scheduled to be charged with terrorism offenses in U.S. District Court in Camden, New Jersey, later on Tuesday, Drewniak said.
STT:n penaali on tehnyt suuren työn ja tiivistänyt tämän ylipitkän rasistisen artikkelin Totuudellekin kelpaavaan muotoon:
Kuusi pidätetty suunnitelmista hyökätä tukikohtaan USA:ssa

Julkaistu: 16:52

stt–reuters

Washington. Kuusi newjerseyläistä miestä on pidätetty epäiltynä suunnitelmista tunkeutua armeijan tukikohtaan ja surmata sotilaita New Jerseyssä Yhdysvalloissa, kertoivat paikalliset tiedotusvälineet tiistaina.

Tutkijoiden mukaan miehet olivat suunnitelleet käyttävänsä automaattiaseita tunkeutuakseen Fort Dixin tukikohtaan ja tappaakseen mahdollisimman monta sotilasta, kertoivat Newark Star-Ledger -lehti ja paikalliset tv-kanavat.

Epäiltyjä vastaan nostetaan syytteet terrorismista ja salaliitosta.
[Lisäys 9.5.: Päivän paperi-Totuus onnistui tiivistämään, mitä ilmeisimmin tilanpuutteen vuoksi, uutisen olemattomiin. Tärkeämpiä uutisoitavia asioita Amerikasta oli mm. Kysely: Hillary Clinton selvästi suositumpi kuin Barack Obama (ilmaisversio).]

9 kommenttia:

 1. Onneksi meillä on kuitenkin Pekka Mykkänen, joka huolehtii taustoituksesta, jos uutistoimistojen välittämistä uutisista ei saa kunnollista kuvaa tapahtumista.

  Viimeksi sankaritoimittaja Mykkänen oli päässyt Guantanamoon eikä ilmiselvästi uskonut, mitä hänelle siellä kerrottiin, jos käytettyjen lainausmerkkien määrästä sellaista voi päätellä.

  VastaaPoista
 2. Katsohan muuten nuo linkittämäni ensimmäiset raportit asiasta, erinomaisesti on ensin al-Reuters asian muotoillut ja lopuksi STT/Totuus on jättänyt kaiken turhan pois! Monesti tulee ajatelleeksi millaisessa uutispimennossa täällä oikein elettiinkään ennen Internettiä...

  Mykkäsestä pitikin kirjoittaman, mutta en kiireiltäni jaksanut. Artikkelihan todisti selvästi, että kuka tahansa pääsee Guantanamoon -- Pekkakin pääsi! Pekan suurin ongelmahan oli kun häntä "uhkailtiin" ja alistettiin ennakkosensuuriin, kun Pekka viattomasti yritti rikkoa allekirjoittamaansa sääntöä (vangit eivät saa olla tunnistettavissa kuvista).

  VastaaPoista
 3. Taas tuli todistettua, miten Keisarin tasavallassa sananvapaus kukoistaa ja pahassa Amerikassa sensuroidaan.

  VastaaPoista
 4. Anonyymi8/5/07 21:20

  Hilpeänä lisäyksenä aiheeseen syy miksi tyypit jäivät kiinni: http://www.jihadwatch.org/archives/016349.php

  VastaaPoista
 5. Jos huumorin puolelle mennään, kokeilkaa seuraavaa.

  http://www.google.fi/

  Hakusanaksi Religion of plumbers

  Valitse painike Kokeilen onneani.

  Tulee ihan samanlainen uutinen esiin kuin tässä STT:n tapauksessa. Nimestä voi yrittää miettiä, mikä on putkimiehillä yleinen uskonto Britanniassa.

  VastaaPoista
 6. Sozaburo9/5/07 10:39

  Jihad pizzaa New Jerseyssä!

  AP:n uutisointi New Jerseyn islamofasisteista on myös hieman antoisampaa. Näillä jihadisteilla ei kyllä ollut kaikki airot vedessä.

  "Six foreign-born Muslims were arrested and accused Tuesday of plotting to attack Fort Dix and slaughter scores of U.S. soldiers — a scheme the FBI says was foiled when the men asked a store clerk to copy a video of them firing assault weapons and screaming about jihad.

  The defendants, all men in their 20s from the former Yugoslavia and the Middle East, include a pizza deliveryman suspected of using his job to scout out the military base.

  Their goal was "to kill as many American soldiers as possible" with mortars, rocket-propelled grenades and guns, prosecutors said."

  http://news.yahoo.com/s/ap/20070509/ap_on_re_us/fort_dix_plot

  VastaaPoista
 7. maksalaatikko9/5/07 16:51

  "Kuusi newjerseyläistä miestä on pidätetty epäiltynä suunnitelmista tunkeutua armeijan tukikohtaan ja surmata sotilaita --"

  Missasinko jonkun kohdan vai miksi en englanninkielisestä tekstistä löytänyt mainintaa, että joukossa olisi ollut edes yksi newjerseyläinen mies?

  VastaaPoista
 8. Mutta miksi unohdettiin mainita, että nämä olivat jerseyläisiä nuoria? Onhan se nyt kohtuutonta väittää, että nämä olisivat olleet täysi-ikäisiä miehiä, jotka kantavat vastuun tekemisistään.

  Todellinen substanssi kaveruksilla: laittomasti maahantulleita, muslimimaista lähtöisin olevia islamistiradikaaleja. Hah hah! Terveisiä Puumalaiselle...

  Ihan tärisen innosta ja odotan, että Hyysäri ottaa Tasavallan Keisarinnan eilisen vinkin tutkia kotimaisten meedioiden (ihan tosi, niin Tarzan sanoi) uutisointia pronssisotilaasta. Ehkä voitaisiin pyytää se sama malmölainen professori, joka tutki niitä Jylland-Postenin pilakuvien uutisointia? Tulis valtiolle halvemmaksi, kun vaan kopioitais sama tutkimus uudella otsikolla. Ja kaikki ihastelis sitä älyn säihkettä ja partaveitsen terävää sanailua.

  VastaaPoista
 9. Maksalaatikko: STT:n penaalilla on varmaankin ollut sisäpiirin lähde ;) Tänään nimittäin raportoidaan:

  http://www.nysun.com/article/54107?page_no=2

  "Five of the men lived in Cherry Hill, a Philadelphia suburb about 20 miles from Fort Dix."

  Cherry Hill sijaitsee reilu 10km Philadelphian (Pennsylvania) keskustasta itään New Jerseyn puolella. Penaalin tiedot ja maantieteellinen tuntemus olivat siis suorastaan erinomaiset :)

  VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!