Pikkupojalle uutuutena löytyi ala-asteille suunnattu Operaatio Tuvalu.
Ilmastonmuutos herättää huolta lastenkin keskuudessa. Mutta voivatko lapset estää ilmastoa muuttumasta? Kuunnelma Operaatio Tuvalu on erityisesti alakoulujen käyttöön suunniteltu lyhyt sankaritarina lapsista ja ilmastonmuutoksesta. Siinä keskitytään lapsille soveltuviin keinoihin osallistua ilmastonmuutoksen ehkäisemiseen. Kuunnelma soveltuu esimerkiksi alakoulujen aamunavauksiin tai oppitunnin avuksi avaamaan keskustelua ilmastonmuutoksesta.Kuunnelmassa lapset huolestuvat, kun heidän toimintansa saa Tuvalun uppoamaan. Keksitään useita suorastaan nerokkaita ratkaisuja: lelujen lainaamista, pelien kollektiiviostoksia, hallijääkiekkoilun lopettamista jne. Hiihtolomallekin Espanjaan keksitään lähteä junalla! Kuunnelmaa tukemaan on tarjolla tehtävämoniste, josta lapsi oppii että on tärkeää mm. käyttää toisen vanhoja vaatteita sekä syödä kasvisruokaa.
Mutta ei Ilmari ole unohtanut muitakaan koululaisia.
Ilmari on Dodon, Luonto-Liiton, Maan ystävien ja Nuorten Akatemian yhteinen ilmastotiedotushanke. Sen tarkoituksena on viedä ilmastotietoa kouluihin. Tällä sivulla on Ilmari-hankkeen materiaalia, jonka avulla on helppo järjestää kiinnostava oppitunti tai oppilasprojekti ilmastonmuutoksesta. Kaikki materiaali on vapaasti käytettävissä.Projektin lähinnä yläkoululaisille ja lukiolaisille suunnatut ilmastokalvot on uusittu sitten Pikkupojan viime visiitin. Upeaa, että edelleen heti toisella kalvolla on vanha kunnon Mannin lätkämaila ja kolmannelta kalvolta löytyy CO2:n ja metaanin sekä lämpenemisen yhteyttä todistamassa Vostok-käyrät otsikolla "Ilmastonmuutoksessa päästöt voimistavat kasvihuoneilmiötä". Lopuissa kerrataankin sitten maailmaa uhkaava tuho ja Puolueen ihanuus sööttejä kuutteja ja perhosia unohtamatta. Esitys sopiikin päättää "Ydinvoima on virhevalinta"-kalvoon.
Kalvojen lisäksi on tarjolla erilaisia projekti-ideoita, joista Pikkupojan ehdoton suosikki on Roolipeli ilmastoneuvotteluista . Katsotaanpa larppauksen opetuksellisia tavoitteita.
Selvittäkää roolipelin avulla, millaisia vaikeuksia ilmastoneuvotteluissa voidaan kohdata. Ketkä aiheuttavat ongelman, missä kärsitään haitoista ja kuka vastaa päästöjen vähentämisen kustannuksista? Kenen etu on päästöjen ennallaan pitäminen tai niiden lisääminen ja keitä päästöjen vähentäminen hyödyttää?Tarkoituksena on siis selvittää maailman hyvikset ja pahikset.
TyöohjeAhaa, siis vanha kunnon väittely! Katsotaanpa liittoumia hieman tarkemmin:
Kuvitelkaa, että Yhdysvaltojen ja saarivaltio Tuvalun edustajat kutsutaan maailmanlaajuisesti televisioitavaan ohjelmaan, jossa keskustellaan päästöjen vähentämisestä. Yhdysvallat ei halua mitään sitovia päästövelvoitteita, kun taas Tuvalun tavoitteena on hidastaa ilmastonmuutoksen etenemistä tiukoilla sopimuksilla. Maiden edustajien tulee vakuuttaa kansalaiset puolelleen esittämällä väitteensä perustellusti ja vakuuttavasti. Sekä Yhdysvallat että Tuvalu saavat lähettää televisio-ohjelmaan kaksi edustajaa. Muut ovat yleisöä, joka saa esittää kysymyksiä. Ennen keskustelua molempien maiden edustajat tapaavat liittolaisensa, jotka auttavat heitä valmistautumaan ohjelmaan.
Viikko ennen roolipeliäVau, tuosta on paha mennä sanomaan, josko osapuolilla olisi ennalta ajateltu rooli tai mille puolelle yleisön on tarkoitus kallistua. Katsotaanpa lopuksi mitä väittelijöille on tarjolla taustamateriaaliksi:
---
Oppilaat jakaantuvat 3-4 hengen ryhmiin ja lähdemateriaali ja -vinkit jaetaan. Ryhmät ovat: USA, Tuvalu, öljyntuottajamaat, kansalaisjärjestöt, alkuperäiskansojen edustajat, suuryritysten edustajat.
Ennen roolipeliä kukin tutustuu oman ryhmänsä taustamateriaaliin ja kerää väitteitä ja tosiasioita, joita voidaan käyttää keskustelussa. Kunkin ryhmän tulee tarkastella taustamateriaalia omasta näkökulmastaan ja kerätä nimenomaan omalle ryhmälleen tärkeitä argumentteja.
Roolipelipäivänä
---
20 min: USA:n ja Tuvalun edustajat tapaavat liittolaisensa
(USA > öljyntuottajamaat ja yritysten edustajat; Tuvalu > järjestöt
ja alkuperäiskansojen edustajat) ja kuulevat näiden argumentit.
---
25 min: Käydään televisiokeskustelu, johon yleisö voi osallistua esittämällä kysymyksiä ja kommentteja.
10 min: Lopuksi äänestetään siitä, miten ilmastonmuutoksen torjumiseen pitäisi suhtautua yleisön mielestä ja käydään loppukeskustelu.
Kaikille osallistujilleKyllä näillä eväillä tulee varmasti tasapuolinen, jännittävä ja lopputulokseltaan ennalta-arvaamaton väittely! Ketään syyllistämättä ja tarkasti Puolueen oppien mukaisesti.
• Kansainvälinen ilmastopolitiikka: www.ilmasto.org >Politiikka > YK:n ilmastokokoukset
• ajankohtaiset tiedot www.ilmasto.org >uutiset
Tuvalun sekä kansalaisjärjestöjen ja alkuperäiskansojen edustajille
• Äärimmäiset sääilmiöt: www.ilmasto.org> Seuraukset>Vaikutukset ihmisiin > Äärimmäiset sääilmiöt
• Suuryhtiöiden rooli: www.globalisaatio.net/ilmasto.html, katso myös
tehtäväkohdan ”ilmastonmuutos ja globalisaatio” lähdevinkit
• Alkuperäiskansat ja öljy: www.maanystavat.fi/oil/intro.htm> Julkilausuma. Katso myös www.dodo.org/projektit/pohjoinen_yhteys_1.html
• Pohjoisten alkuperäiskansojen havaintoja ilmastonmuutoksesta: www.snowchange.org, sivut englanniksi
• Arktisen alueen lämpenemisen vaikutukset 2004. Ympäristöministeriö
& Ulkoasiainministeriö. saatavilla verkossa http://www.ymparisto.fi/download.asp?contentid=26140&lan=fi
• Ilmastonmuutos, kehitysmaat ja saarivaltiot: www.oras.net > Kirjoituksia
> Kehitysmaat maksavat kovimman hinnan ilmaston
lämpenemisestä > Meidän jälkeemme vedenpaisumus
• Ilmastonmuutos ja kehitysmaat. Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen
tietolehtinen. http://www.kepa.fi/palvelut/julkaisut/tietolehtiset
• Kirjallisuutta: Isomäki, Risto. 2000. Herääminen. Tammi: Helsinki.
• Kirjallisuutta: Isomäki, Risto 2005. Sarasvatin hiekkaa.Tammi: Helsinki
Yhdysvaltain, öljyntuottajamaiden ja suuryhtiöiden edustajille
• Yhdysvallat Kioton sopimuksen ulkopuolella: www.dodo.org/uutiset/usa_vetaytyy.html
• Ylen MOT kysyy ”Eikö maailma tuhoudukaan kasvihuoneilmiöön?”: www.yle.fi/mot/161000/kasis.htm
• Heidelberg-yhdistyksen sivut: www.dlc.fi/~haf/
> Kioton sopimus, Yhdysvallat ja tiede
• Miksi Yhdysvaltoja on boikotoitu?: www.dodo.org/uutiset/yhdysvallat_boikottiin.html
• Euroopan yritykset tukivat USA:n kantaa ilmastonmuutokseen vuonna
2001: www.dodo.org/uutiset/euroopan_yritykset.html
Jollei kalvot ja muu verkkomateriaali riitä, voi kouluihin vielä tilata oman ilmastolähettilään.
Hankkeen kautta voi tilata kouluun oppitunnille tai muuhun tilaisuuteen koulutetun ilmastolähettilään. Kouluille lähettiläsvierailut ovat ilmaisia. Ilmastolähettilään voi tilata Nuorten Akatemian Note-nettipalvelusta tai hankkeen koordinaattorilta.Kiitos! Lapsemme tulevat tämän muistamaan.
Lukuvuosien 2003–2007 aikana lähettiläät ovat toteuttaneet kouluissa yli 950 oppituntia eri puolilla Suomea Helsingistä Muonioon ja yli 20 000 nuorta pääsi osallistumaan ilmastotunnille. Tänä lukuvuonna vierailuja yläkouluihin, lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin eri puolille Suomea on tekemässä yli 100 koulutettua ilmastolähettilästä.
Maan ystävien, Luonto-Liiton, Dodon ja Nuorten Akatemian Ilmari-hanke on saanut tukea kauppa- ja teollisuusministeriön ilmastonmuutoksen viestintäohjelmasta, ympäristöministeriöstä ja opetushallitukselta.
Lisätietoja
Ilmari-hankkeen koordinaattori
Tuuli Kaskinen
tuuli.kaskinen@gmail.com
050 524 9752