tiistaina, helmikuuta 26, 2008

Pillerit hukassa?

[Lisäys: Pelkästään alla olevien kirjeiden valossa lienee kaikille normaalijärkisille selvää, että Katariina tulkitsee todellisuuttakin ns. taiteellisia vapauksia ottaen. Nyt tämän pitäisi selvitä myös punataudin lahottamille aivoille; Lotta:
@18.40: Keskustelin juuri puhelimessa Mannerheim-säätiön toiminnanjohtajan Janne Kososen kanssa. Mannerheim-säätiö ei ole vaatinut eikä aio vaatia mitään sensuuria - kuten Kosonen sanoi, maassa on sananvapaus eikä sellainen kuulu mitenkään säätiön valtuuksiin tai tehtäviin. Hänen ainoa kontaktinsa julkisuuteen on ollut puhelinhaastattelu lauantain Ilta-Sanomissa.]

[Lisäys (2): Uralin Perhosen lauluja teatterikesässä (15.8.2005)
Presidentti Tarja Halonen vieraili Tampereen teatterikesässä Uralin Perhosen perjantaisessa esityksessä ja Katariina Lillqvistin kertoman mukaan nautti siitä todella paljon, kiitokseksi hän sai lämpimän halauksen ja kukkapuskan.]

[Lisäys 27.2.: Myytinrakennus jatkuu. Totuuden Minttu Mikkonen Välihuomiossa Sotapäällikkö ja suvaitsevaisuusharha:
Kolikon toinen puoli on sananvapaus. Näillä lakeuksilla saa tällä vuosituhannella nauraa presidentille, Jumalalle ja varovasti jopa Nokialle. Mutta ei Mannerheimille.

Animaation ohjaaja ja hänen perheensä ovat jo saaneet tappouhkauksia. Siihen nähden on varmasti laiha lohtu, että perjantaina ensi-iltansa saavasta elokuvasta tulee kohun ansiosta yleisömenestys. ]

(HT: Mikko/Vieraskirja) Laitetaanpa tämä talteen tulevienkin sukupolvien hämmästeltäväksi.
[SITVAS] Mannerheim ja sananvapaus

Alla oleva viesti on peräisin elokuvaohjaaja Katariina Lillqvistiltä.
Hän pyytää levittämään sitä eteenpäin. Äärioikeistolaiset
Mannerheim-fanaatikot saattavat yrittää estää Uralin perhosen esityksen
Tampereen elokuvajuhlilla tulevana viikonloppuna.
Viesti tuli minulle Vassin Pirkanmaan piirin kautta.

Katariina Lillqvistin ja Camera Cagliostro -elokuvaosuuskunnan nettisivu
sekä Katariinan kannanotto nousseesta kohusta on täällä:

http://www.cameracagliostro.fi/suomi

Jorma Mäntylä
YTT, tutkija
YLK 54 h. 302
Journalismin tutkimusyksikkö
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO
(03) 3551 8897 t.
Gsm 0400-333575

---------- Forwarded message ----------
Date: Tue, 26 Feb 2008 10:39:55 +0200
From: Taija Ilomäki
To:
Subject: Vielä sanavapaudesta!

Hei vielä,

lisätiedote eiliseen:

Äärioikeisto uhkaa sabotoida Uralin Perhosen esitykset Tampereen elokuvajuhlien aikaan.

Plevnassa perjantaina klo 18 ja lauantaina klo 20 kotimaisen kilpailun esityssarjassa animaationi on uhattuna ja elokuvaa rauhassa katsomaan saapuvien katsojien asema enemmän kuin epämukava jos salissa tulee huutotappelu.

Siksi pyydänkin nyt seuraavaa:

Tulkaa mahdollisimman sankoin joukoin tukemaan sananvapautta ja puolustamaan taiteen oikeutta tulkita historiaa omalla tavallaan ja ilman sensuuria. Jos päästämme uusnatsit riehumaan ja pilaamaan yhden esityksen, on vain ajan kysymys koska ja missä se toistuu uudestaan.

Mikäli molempien näytösten liput myydään loppuun, järjestämme tarvittavan määrän lisäesityksiä osuuskunnan toimesta. Jos näin käy, tiedotan välittömästi lisäesitysten ajan ja paikan.

Elokuvan virallinen pressinäytäntö 29.2 klo 17 Niagarassa, vapaa pääsy, tervetuloa myös sinne.

Katariina Lillqvist


************************Otsikko: [SITVAS] Sanavapaudesta ja Uralin Perhosesta


Hei kaikki kulttuuriväki,

elokuvastani Uralin Perhonen on kasvamassa suurin debatti sensuurin ja
sananvapauden puolesta vuosiin.Sen toisena päähenkilänä on meidän
kaikkien tuntema Carl Gustav, joka esiintyy kerrankin omana raadollisena
itsenään.

Mannerheimin Perinnesäätiö vaatii sen julkista sensuuria ja
esityskieltoa televisiossa.Tämä on mielestäni riemastuttava saavutus
nukkeanimaatiolle!

TV1 on hyväksynyt alkuperäiskäsikirjoituksen yhdessä Suomen
Elokuvasäätiön kanssa eikä sen toteutuksessa ole poikettu piiruakaan
sovitusta.

Ohjaajaja vertaisin tilannetta ja oikeistovallan pönäkän
perinnelinnakkeen diktatuuria fundamentalistisen islamilaisvaltion
sensuuriin. Henkilökohtaisesti olen saanut kahden vuorokauden aikana yli
sata puhelinsoittoa joista suurin osa riemastuneita; jopa vanhat
työväenliikkeen veteraanit ovat jaksaneet soittaa ja nostaa "konjakit
Murha-Kustaan " kaatajalle. Mukaan on ikävä kyllä mahtunut vakavia
tappouhkauksia ja perheeni uhkailua mikä osoittanee vastapuolen henkisen
tason ilman sen kummempia psykoanalyysejä.

Olen ylpeä työstäni enkä suostu nöyristelemään. Tamperelaisena
elokuvaohjaajana omistan teoksen Mannerheimin murhaamalle isosedälleni
joka kaatui 90 kevättä sitten Tampereella tuskin kahtakymmentä vuotta
eläneenä.

Levittäkää kirjettä eteenpäin ja tulkaa puolustamaan moniäänista
kulttuuria elokuvateatteri Niagaraan perjantaina 29.2 klo 17.

sananvapausterveisin Katariina Lillqvist

12 kommenttia:

 1. Perinneyhdistyksen ihmiset ovat vain tyytyväisiä, kun joku kiinnittää huomiota heidän juttuihinsa. Huomiota saadaan ilmeisesti vain lokaamalla kansakunnan ikonit vielä pahemmin kuin 60- ja 70-luvuilla.

  Vain stalinistin konspiratiivinen mieli kykenee rakentamaan tuollaisen äärioikeistolaisen salaliiton ja rinnastamaan itsensä oikeassa kuolemanvaarassa eläviin tanskalaisiin pilapiirtäjiin.

  VastaaPoista
 2. En tosin tiedä kumpi on hämmästyttävämpää, vanhan Jokinorsun houriminen vai se, että joku ottaa sekopään puheet tosissaan ... tuota "levittäkää kirjettä eteenpäin" viestiä näytetään eräissä piireissä aidosti noudatettavan (löytyy ainakin parista blogista yms.)! Ja minä kun luulin tekeväni kulttuuriteon pelastamalla helmen ikuiselta kadotukselta...

  VastaaPoista
 3. Soitin perinnesäätiöön. JN valehtelee. (ks. lottaroti.blogspot.com)

  VastaaPoista
 4. Loistavaa, Lotta!

  Valitettavasti tässä maassa yleensä median kiinnostus asiaan lopahtaa samalla hetkellä, kun on mustaa valkoisella että vasuri valehtelee. Sehän laittaa hänen muutkin juttunsa huonoon valoon, mikä ei tietenkään ole tarkoituksenmukaista...

  Valehteleminen on täällä ihan normaali vasurien työkalupakkiin kuuluva kapistus ... koska ei ole yleensä pelkoa että kukaan edes yrittäisi vaatia valheesta tilille ja vaikka yrittäisikin, se ei onnistu. Toveriverkko.

  Johan Norberg muuten joutui juuri käyttämään uskomattomasti energiaa ja vaivaa saadakseen ilmiselvän valheen oikaistuksi. Ja hänellä sentään on jonkinlainen mahdollisuus saada asialleen julkisuutta.

  VastaaPoista
 5. Valehtelipa tahi ei mutta kyllä täti kunnon voitonmaksimoijan tapaan osaa tuotostaan promota.

  Hullu ehkä, muttei tyhmä.

  VastaaPoista
 6. Laitoin molemmille iltapäivälehdille juttuvinkin ja aion kirjoittaa myös Ylioppilaslehteen (ehkä Voimaankin) kunhan aika antaa myöten. Sittenhän sen näkee kuinka kiinnostuneita he ovat selvittämään totuutta.

  Se Mannerheim-säätiön tyyppi oli muuten tavattoman humaanin ja suvaitsevaisen oloinen ihminen puhelimessa. Meinasi, että pitäisikö hänen ottaa yhteyttä siihen ohjaajaan ja vakuuttaa, etteivät he aio yrittää estää teoksen esittämistä (sanoin, että uskon kysymyksen olevan enemmän taktiikasta kuin väärinkäsityksestä, kuten hän muista hyvää uskovana luuli). Juttelimme pidempäänkin - hän pohti sananvapauden ja huomaavaisuuden välistä suhdetta ja korosti sananvapautta ja Marskin hahmon historiallista kiistellyyttä.

  Ja silti hänen edustamiaan tahoja tässä leimataan niiksi pahoiksi ja suvaitsemattomiksi, kun toinen valehtelee silmät ja suut täyteen ja syytää myrkkyä suustaan.

  Haluaisin, että ihmiset tietäisivät tämän vedätyksen. Että JN ei saisi esiintyä samanlaisena sankarina kuin ne taiteilijat ja muut jotka ihan oikeasti ovat olleet vaarassa ja sensuurin kohteina kritisoidessaan epäkohtia ja tuulettaessaan tabuja.

  VastaaPoista
 7. Lotta, olet niin ihan idealistinen, suorastaan söötti! Sitten kun ollaan molemmat vapailla markkinoilla, niin mennään treffeille, jookos ;)

  Valitettavasti tämä näyttäisi menevän taas kerran vanhan kaavan mukaan, ja vasurit saa rakennettua itselleen jälleen uuden urbaanin legendan. Veikkaisin, että ei mene kauaakaan kun muslimeita arvostellessa saa takaisin ryöpyn:
  "Kyllä sitä Suomessakin osataan. Kun vähän Murha-Kustaata irvaili, niin johan alkoi tulla tappouhkauksia" jne.

  Ilta-Sanomien Juha-Pekka Tikka on muuten ainoa mieleentuleva, joka saattaisi tuohon asiaan tarttua. Eli suora yhteydenotto häneen voisi auttaa asiaa.

  VastaaPoista
 8. Kun Katariina näyttää nyt laajentaavan tätä "franchise" -pohjalla toimivaa liiketoimintakonseptiaan, niin mikä voisi olisi seuraava aluevaltaus?

  Innovoidaan kaikki yhdessä Katariinalle jotakin järkevää tekemistä!

  Oma vaatimaton panokseni... Voisiko HS auttaa Katariinaa, eikö Sanomatalossa ole aina tilaa yhdelle, joka ei ole jättänyt ruoka-aikojaan väliin kuin painavasta ideologisesta syystä?

  Katariina tiedostaakin paremmin kuin joku Leonid Breznev, häivähdys punaista on yhtä kirkas kuin Hertta Kuusisella, ja lepakoitakin näyttää olevan tapulissa yhtä paljon kuin vaikkapa Aleksandra Kollontailla.

  Eikun unohdetaan se äskeinen, Katariina ei taida tavoitella setalaisten suosiota, mutta tapulissa kyllä näyttää suhisevan kuin Näsijärven kaislikoissa iltapäivisin.

  Jos ei noilla meriiteillä pääse Helsingin Sanomiin vähintään vakituiseksi avustajaksi, niin jo on kumma!

  VastaaPoista
 9. Pikkupoika voisi lisätä tuohon linkin Matti Rossin vastaukseen Ben Zyskowiczille. Siitä käy ilmi, millaista keskustelutyyliä oikealta stalinistilta kannattaa odottaa.

  Tikka oli kirjoittanut mainion jutun Kremlin arkistoista ja suomettuneen eliitin halusta pitää ne suljettuna.

  VastaaPoista
 10. Saksalaismininsteri vaatii myös Totuutta julkaisemaan muhammed-kuvat.

  VastaaPoista
 11. Mintun kirjoituksessa typerintä oli se, että hän kommentoi sitä, että ihmiset olisivat ärsyyntyneet siitä, että CGE esitettiin naisten vaatteisiin pukeutuvana homona. Minusta ärsyttävintä oli se, että vapaamielinen oikeassaoleva valaistunut käyttää seksuaalivähemmistöä lyömäaseena on se, mikä ärsytti.

  Arvon taiteilija olisi puolestani voinut ennemmin kuvata Muhammedin pedofiilina, ja olisimme voineet arvuutella kuinka monta tappouhkausta siitä olisi syntynyt. Kyllä on tabun kynnys matalalla, jos CGE:in esittäminen tuolla tavalla niitä rikkoo.

  VastaaPoista
 12. anon: Minusta olisi lehden tason kannalta parempi, jos pälkkaisivat niitä luku- ja kirjoitustaidottomia Romanian romaneja.

  Vasara: Tuolta löytyypi Rossin ja toisen stalinistin tyylinäytteet. Tuosta kolmannen.

  Tikalla oli useampikin juttu, joita ette tule näkemään Totuudessa:

  -Neuvostoliitto painosti Suomea koko 1970-luvun
  -Kenraali Lauri Sutela lähes kidnapattiin Neuvostoliitossa
  -Tutkija: Mauno Koivisto esti neuvostoarkistojen tutkimisen
  -"Merkillistä peliä"

  Saas nähdä koska Tikka saa kenkää ... niin erikoinen lintu se tuolla Erkko-konsernissa on.

  KT: Samoin Lars Vilks. Epäilen suuresti, että edes keskustelisivat siitä mahdollisuudesta.

  VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!