sunnuntaina, helmikuuta 17, 2008

Huippututkija II

Totuuden Psychoa varmaan ketuttaa Taloustotuuden uudelleenjärjestely, jonka seurauksena Pekalta meni monopoliasema valutuksen nopeuttajana. Nimittäin ennen yksinomaan Taloustotuuden Amerikan kirjeenvaihtajana toiminut Markku Saksa kirjoittelee nykyisin ahkerasti myös päälehteen. Jokin aika sitten Markku löysi NYT:sta Amerikan roskaväkeä kiihottavan vanhan kirjan. Tänään Markun haaviin on jäänyt The NYT Magazinesta laadukkaampaa kirjallisuutta, josta Saksa kertoo 2/3-sivun artikkelissaan Amerikka kutistuu.
Amerikkalainen nuoren polven huippututkija Parag Khanna ennustaa, että Euroopan mahti kasvaa ja Yhdysvalloista tulee ihan vain tavallinen suurvalta.
Hmmm ... huippututkija ... déjà vu! Todellakin, katsokaapa näitä Paragin huimaavia akateemisia meriittejä:
He holds a Bachelor of Science in International Affairs and a minor in Philosophy from the School of Foreign Service at Georgetown University, a Masters Degree from Georgetown’s Security Studies Program, and is earning a PhD in International Relations at the London School of Economics. He also studied at the Freie Universitaet Berlin.
Peräti kolmessa yliopistossa opiskellut jatko-opiskelija! Kyllä noita kelpaa Markunkin kehuskella. Mutta annetaan puheenvuoro Paragille.
Khanna sanoo kirjassaan, että Bryssel on vakauden ja rauhan tuoja, uusi Rooma.
"Eurooppa on Yhdysvaltoja rikkaampi, suurempi ja politiikassaan taitavampi. Maat odottavat vuoroaan Euroopan portilla päästäkseen jäseniksi. Mikä muu suurvalta kasvaa?" Khanna kysyy ja tarjoaa vihreää teeta pienessä kaksiossaan New Yorkin Manhattanilla.
---
Kirjaansa varten Khanna matkusti 40 maassa. Häntä kiinnostivat "toisen maailman maat", siis ne maat, jotka eivät ole rikkaita eivätkä köyhiä. Hän tapasi kansaa, tutkijoita, poliitikkoja ja toimittajia ja tuli siihen tulokseen, että teollisuusmaiksi nousemassa olevat maat eivät halua toteuttaa amerikkalaista unelmaa vaan ne tavoittelevat eurooppalaista mallia. Mallia, johon kuuluu parlamentarismi, sosiaalinen huolenpito, ympäristöstä huolehtiminen ja ennen kaikkea halu huolehtia kansainvälisistä ongelmista yhteistyöllä ja neuvotteluilla. "Euroopalla ei ole paljon asevoimaa, koska ei tarvitse sitä."
Manhattanilta näyttäisi olevan yllättävän pitkä matka Eurooppaan.

1 kommentti:

  1. Yksi Puolueen ideologian keskeinen elementti, joka tässä blogissa on jäänyt vähemmälle huomiolle, on kritiikitön suhtautuminen Euroopan Unioniin.

    Tuokin huippututkija sai palstatilaa sen takia, että hän esitti Euroopan Unionin Yhdysvaltoihin verrattuna selkeästi myönteisessä valossa.

    VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!