tiistaina, kesäkuuta 05, 2007

Römpötin löytää fundamentalismin

Totuuden iki-ihana sarjakuvakriitikko Harri Römpötti on kaivautunut jälleen kolostaan päivän paperilehdessä ja paljastaa maailmassa suurinta kärsimystä aiheuttavan uskonnollisuuden pesäkkeen.
Jonakin päivänä katolisesta kirkosta puhutaan vielä kuin natseista ja apartheid-hallinnosta. Sen vanhakantainen uskonnollisuus tuottaa paljon turhaa kärsimystä pitkin maailmaa.
Toivottavasti kannibalistisen kapitalismin runtelemat irlantilaisetkin ymmärtäisivät vihdoinkin siirtyä kohti Harrin monikulttuurisen paratiisin mukanaan tuomaa rauhaa ja suvaitsevaisuutta. Esimerkkiä voi ottaa vaikka naapurin Blackburnistä.

9 kommenttia:

 1. Anonyymi6/6/07 08:27

  Kyllä Dublin on jo melkoinen monikulttuurihautomo. Ei tosin ehkä muslimeja täynnä, mutta puolalaisia ja kiinalaisia. Sama alkaa päte muihinkin suurempiin kaupunkeihin. Perinteistä Irlantia nähdäkseen täytyy karata jonnekin maaseudulle.

  VastaaPoista
 2. Römpötti oli ilmeisesti arvostellut Puolueen ykköskanavalla esitetyn Magdalena ja sisaret -elokuvan.

  Itse ihmettelen, mitäköhän 20 vuoden kuluttua sanotaan Römpötistä ja hänen kaltaisistaan.

  VastaaPoista
 3. "Römpötti oli ilmeisesti arvostellut Puolueen ykköskanavalla esitetyn Magdalena ja sisaret -elokuvan."

  Näin on, tosin elokuvan nimi on Magdalena-sisaret.

  Pitäisikö postauksen otsikon muuten olla muotoa "Römpötti löytää fundamentalismin", ei "Römpötin"?

  VastaaPoista
 4. "Pitäisikö postauksen otsikon muuten olla muotoa "Römpötti löytää fundamentalismin", ei "Römpötin"?"

  Uskoisin, että Römpötin on tarkoituksellisesti käytetty pilkkanimi.

  VastaaPoista
 5. Anon: Kyllä, mutta en vastustakaan maahanmuuttoa yms. sinänsä. Mielestäni näin on aina tapahtunut ja tulee aina tapahtumaan. Ongelmia näyttäisikin olevan vain lähinna erään kulttuurin suhteen. Tarkoitin siis tätä, joka on aivan eri luokkaa kuin naapurissa.

  Adelphi: HR on jo niin monta kertaa esiintynyt näillä sivuilla, että hänen kunniakseen olen ajatellut ottaa käyttöön verbin "römpöttää". Määritellään se nyt oikein virallisesti:

  Verbi
  ----------
  römpöttää
  julistaa kirjavin kielikuvin Puolueen sanomaa
  Harri römpötti kannibalistisesta kapitalismista Tansaniassa.

  Siitä sitten päästtäänkin postauksen otsikkoon: meuhkata -> meuhkain, hölöttää -> hölötin, römpöttää -> römpötin :)

  VastaaPoista
 6. "HR on jo niin monta kertaa esiintynyt näillä sivuilla, että hänen kunniakseen olen ajatellut ottaa käyttöön verbin 'römpöttää'."

  Tuo verbi on otettu käyttöön jo toistakymmentä vuotta sitten. Römpötti julisti silloin Sarjainfossa oikeaoppista sanomaa muistaakseni Korkeajännitys-lehden uudelleenelvyytyksestä yhtä kirjavin kielikuvin kuin nykyäänkin. Korkkarin päätoimittajan vastineen otsikko on jäänyt mieleeni, koska se oli niin hauska: "Kansa taisteli, Harri römpötti".

  En nyt tarkkaan muista, minä vuonna tämä sananvaihto Sarjainfossa käytiin, mutta voin lähipäivinä etsiä lehden käteeni ja naputella tänne joitakin parhaita paloja tästä "römpöttää"-verbin historiallisesta ensiesiintymisestä (ellei jollakulla ole esittää vielä varhaisempia esimerkkejä: Römpöttihän on, uskomatonta kyllä, vaikuttanut suomalaisessa kulttuurielämässä jo kohta 30 vuotta) sekä Harrin alkuperäisestä römpötyksestä.

  VastaaPoista
 7. Kiitti Adelphi tiedosta! En ole tuota kulttuurielämää erityisemmin seurannut, joten Harri Römpötin seikkailut sillä rintamalla ovat jääneet hämärän peittoon.

  Mutta jos vain jaksat ja viitsit, niin laittele niitä esimerkkejä tulemaan vaikka sähköpostilla, niin julkaisen ne omina postauksinaan.

  Muuten onko sinulla omaa blogia? Ainakaan "Adelphia" tai oikeaa nimeäsi (käyttänet Totuuden keskustelupalstoilla oikeaa nimeäsi?) googlaamalla en löytänyt mitään. Ajateelin vain, että kulttuurielämää hyvin tuntevalle ei-vasemmistolaiselle blogille voisi olla kysyntää...

  VastaaPoista
 8. Joo sellaista kulttuuriin suuntautunutta blogia minäkin mielelläni lukisin.

  Mutta nyt eiliseen Magdaleena-sisaret ohjelman römpöttiin on tullut vastaus, ja mistäs muualta kuin kirkon taholta, Turun Mikaelin seurakunnalta. Seurakunta piilottelee naista turvapaikkahakemuksen uudelleenkäsittelyn ajan.

  Kirkkohan on alkanut mukavasti aktivoitua - ensin naispappeudesta raastupaan, ja seuraavaksi Karhukopla iskee sakastiin, eikä siinä krusifiksit paljoa pidättele! Hyvin mahdollista että kurdinaisen suojelu on tarpeen, en todellakaan tiedä. Minua häiritsee tässä se, että kirkko, jolle valtio antaa verotusoikeuden, päättää toimia laittomasti.

  Tilanne on lähestulkoon absurdein mahdollinen, mitä voi kuvitella. Kirkon ja valtion eroa tämä ei varmaan nopeuta. Sen sijaan se voi kiihdyttää kirkon paluuta "juurilleen", eli instanssiksi taistelemaan maallisesta vallasta fundamentaalisin teemoin ja sävyin. Juuri sitä, mitä olemme nähneet arabimaissa.

  VastaaPoista
 9. Römpötti aloitti kulttuurivaikuttamisensa yhtenä sarjakuvalehti Kannuksen perustajista, taisi olla vuonna 1980. Kannus oli yksi ensimmäisiä harrastelijasarjakuvaan keskittyneitä suomalaisia lehtiä (ellei ensimmäinen), joka oli heikon tasonsa vuoksi paljon muiden lehtien hampaissa. Pahkasika teki siitä hauskan parodian nimeltä "Tuohus", jonka parhaita juttuja oli Wanhassa Kunnon Totuudessa ilmestyneen Tuomo Nordbergin Taneli-sarjakuvan mukaelma "Maneeri". Römpötti ei kuitenkaan ollut muistaakseni Kannuksessa mukana kuin ihan alkuaikoina.

  Laitan vanhoja römpötyksiä tulemaan sähköpostilla heti kun löydän ne. Minulla ei ole omaa blogia, mutta olen silloin tällöin pyöritellyt ajatusta sellaisen perustamisesta. Toistaiseksi minulle kuitenkin riittää satunnainen kirjoittelu erinäisille foorumeille. Ei-vasemmistolaiselle kulttuurielämää seuraavalle blogille olisi kieltämättä tarvetta, mutta en ole ihan varma, olenko minä oikea henkilö sitä pitämään. Mielessäni on jotain vähän muuta. Onhan meillä sitä paitsi Kemppinen, ja Panu Höglundin blogi täyttää kai myös jossain määrin nuo kriteerit (vaikka Panu määritteleekin itsensä "vasemmistolaiseksi konservatiiviksi").

  On muuten ikävää, että ns. kirjalliset bloggaajat (ks. lista esim. Parnasso-blogin oikeasta laidasta) ja "varsinaiset" bloggaajat tuntuvat elävän ihan eri sfääreissä. Kemppinen tuntuu olevan melkein ainoa yhdysside näiden välillä. Ja tylsää on sekin, että kirjalliset bloggaajat, kuten "kulttuuriväki" yleensäkin, tuntuvat olevan järkiään vasemmalle kallellaan. Kemppinen on tässäkin suhteessa melkein ainoa poikkeus joka tulee mieleen (no, Kari Klemelä on ehkä toinen).

  VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!