perjantaina, marraskuuta 16, 2007

Kiihottava vanha kirja

Totuuden Markku Saksa oli löytänyt eilen taloussivuilla kiihottavan kirjan: Venäläisemigrantin vanha teos kiihottaa yhä USA:n eliittiä. Ei, väärin arvattu, kyseessä ei ole Aatun taistelut vaan
Amerikkalaiset liike-elämän johtajat ja talousprofessorit ovat juhlistaneet uusliberaalissa Cato-instituutissa venäläisen emigrantin Ayn Randin kirjaa, joka ylistää yksilön oikeutta elää kokonaan omien etujensa mukaisesti. Atlas Shrugged -kirjan ilmestymisestä on tänä vuonna kulunut 50 vuotta.
Niille, jotka pelästyivät että Markku oli joutunut käymään oikein uusliberaalin Caton kiihotustilaisuudessa, kerrottakoon huojennuksena että artikkeli on vain hitaasti valutettua (täältä) ja siten parannettua tavaraa.

Tottakai on selvää, että Suuressa Saatanassa luetaan tällaista kiihotusroskaa, mutta kuka (paitsi tietenkin kauhea Alan Greenspan ja sekä se B-luokan filmitähti) ja miksi? Markku kertoo:
Kirja tarjoaa synninpäästön omaa etuaan ajaville, minkä vuoksi amerikkalaiset huippujohtajat ujostelevat puhua kirjasta julkisesti. Yksityisesti he ylistävät sitä.
--
Randin kirjan nimen voi suomentaa Olankohautus maailmalle, mutta kirjaa arvostelevien mielestä nimi voisi yhtä hyvin olla Olankohautus moraalille.

Amerikkalainen historoitsija ja kirjailija Gore Vidal sanoo, että Randin 1 200-sivuinen kirja on "lähes täydellinen moraalittomuuden ylistys".

Kun Enron-skandaali oli pahimmillaan, Ayn Rand -instituutin nettisivujen kävijämäärä pomppasi 160 prosenttia. Amazonin mukaan kirjaa myydään parhaiten rikkaiden alueilla.
Selvä.

27 kommenttia:

 1. En tiedä "Atlas Shruggedista" mutta käsittääkseni ainakin "Fountainheadia" arvostetaan yleisesti Yhdysvalloissa.

  Omakohtaista kokemusta teoksista ei ole (aivan liian pitkiä), mutta kysymys kuuluukin: Miksi juttu ei ollut kulttuurisivuilla?

  Luulisi että HS:n valistunut toimitus suvaitsisi kaikenlaisia romaaneja.

  VastaaPoista
 2. "Miksi juttu ei ollut kulttuurisivuilla?"

  Mutta eihän kyse ole kulttuurista Hesarin kulttuuritoimituksen edustaman poliittisen suuntauksen oppien mukaan.

  VastaaPoista
 3. Tässä muuten Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen esittää täysin Puolueen ideologian vastaisen ehdotuksen.

  http://tinyurl.com/2yh57p

  Eli lisää autoja Helsingin keskustaan. Kannattaa seurata, miten tuota kommentoidaan Puolueen mediassa laajemminkin.

  VastaaPoista
 4. "Amazonin mukaan kirjaa myydään parhaiten rikkaiden alueilla."

  Eli rikkaat ovat oman edun ajattelijoita pieniä paskoja ja heitä köyhemmät taas ajattelevat muiden etuja ollen moraalisesti ylivertaisia ja kunnon ihmisiä! Mahtavaa! Koko idealogia yhdessä paketissa.

  VastaaPoista
 5. Pravdan penaali ainakin ratkaisi sen mitä ostan itselleni joululahjaksi.

  Pistän Randia tilaukseen. Toki tilaan Randini Jerseyn saarelta, jossa on vain rikkaita ja ilkeitä ihmisiä, jotka maksavat vähän veroja.

  VastaaPoista
 6. Käykää myös katsomassa – Atlas Shrugged -filmatisointia odotellessa – Ayn Rand -leffa elokuva-arkistossa: We the Living eli Noi vivi! Se esitetään 29. 11. ja 2. 12.:

  http://www.sea.fi/esitykset/syksy2007/ohjelmisto.html

  VastaaPoista
 7. Adelphi: Kiitos vinkistä!

  Atlas Shrugged-filmiprojektia on kai tehty jo 35 vuotta, mutta nyt (taas) näyttäisi asia edenneen ja filmiä lupailtaisiin ehjä jo ensi vuodeksi (tässä lienee syy miksi Markkukin viitsi valuttaa uutisen kirjasta) ...

  Olisihan se aika komeaa jos pääosiin todellakin saataisiin Angelina Jolie ja Brad Pitt.

  Onko muuten niin että sekä The Fountainhead että Atlas Shrugged ovat edelleen suomentamatta?

  Vasara, katsohan NJET-Reetan blogiin: journalistiset ohjeet varmasti täyttävä otsikko taas! Noissa Totuuden blogeissa on sellainen kummallinen piirre, että ensimmäiset kommentit tuppaavat tulemaan ihmisiltä, jotka käyttävät pelkkiä etunimiä. Nytkin löytyy "Susanna", "Jenni" ja "Anna", ring the bell? :) Fredistä en osaa arvata kuka se on.

  VastaaPoista
 8. Mitään Randin kirjoja ei ole suomennettu. Ellen väärin muista, joku novelli on joskus julkaistu suomeksi jossakin sci-fi-julkaisussa, Tähtivaeltajassa tai Portissa tai sentapaisessa, minkä lisäksi jokin yksittäinen essee on myös saatettu suomentaa. Mikko Ellilä saattaisi tietää asiasta enemmän.

  VastaaPoista
 9. Timbro julkaisi kirjasta ruotsinnoksen Och världen skälvde. Tähän liittyi muistaakseni sellainen juttu, että joku Tiedostava syytti Timbrota ahdistelusta tms., kun Timbro oli lähettänyt kirjasta kopion ko. henkilölle. Muistaako joku tarkemmin?

  VastaaPoista
 10. Ah, tässä linkki tuohon asiaan. Kyseessä oli siis Ruotsissa vaikuttava Tasavallasta lähtöisin oleva feministi Tiina Rosenberg.

  VastaaPoista
 11. Kävin lähettämässä Pravdalle tällaisen kommentin:

  Viesti lähetetty
  Artikkeli kopioitu New York Timesista
  Lähettänyt: Mikko Ellilä 16.11.2007 18:22

  VIESTISI ON TARKASTETTAVANA
  Viestisi on luettavissa keskustelualueelta tarkastuksen jälkeen. Keskustelualueita ylläpidetään arkisin klo 8–24 ja viikonloppuisin klo 12–22. Muina aikoina jätetyt viestit jäävät jonoon.
  Artikkeli on enimmäkseen käännetty New York Timesin artikkelista Ayn Rand’s Literature of Capitalism, julkaistu New York Timesissa 15.9. 2007.

  Esimerkiksi kohta "Ayn Randin kirjaa, joka ylistää yksilön oikeutta elää kokonaan omien etujensa mukaisesti" on toimittaja Markku Saksan suomennos New York Timesin artikkelin kohdasta "Ayn Rand’s glorification of the right of individuals to live entirely for their own interest".

  Onko Helsingin Sanomat ostanut tekijänoikeudet New York Timesin artikkeliin vai suomennatteko ulkomaisten lehtien artikkeleita tekijänoikeuslakia rikkovalla tavalla?

  Jos Helsingin Sanomat julkaisee omien toimittajiensa kirjoittamien artikkelien sijasta suoraan ulkomaisista lehdistä käännettyjä artikkeleita, miksi tätä ei mainita Helsingin Sanomien lukijoille?

  VastaaPoista
 12. Miten olisi jonkinlainen blogimiitti tuon We the Living-elokuvan yhteydessä? Tehdäänkö Puolueen vihaamien egoististen kapitalistisikojen leffatreffit?

  P.S. Mulla on Randin Anthem, We the Living ja Atlas Shrugged, jotka voin lainata/myydä halukkaille. Itse voisin lainata/ostaa Fountainheadin, jota en ole lukenut. Olen kyllä nähnyt Fountainheadista tehdyn elokuvan.

  VastaaPoista
 13. Olisi kieltämättä hauska nähdä väkeä täältä blogin kommenttiosastolta ihan livenäkin. Olen itse menossa melko varmasti katsomaan tuota elokuvaa, ja minulle taitaa sopia kumpi vain mainitsemastani kahdesta päivämäärästä. Onko jollakulla muulla preferenssejä päivämäärän suhteen?

  VastaaPoista
 14. Huomasiko muuten kukaan muu tuossa Pravdan Rand-jutussa kiihotusta kansanryhmää vastaan? Tekstissä tiettyjä yhteiskuntaryhmiä verrataan eläimiin:

  "Kirja on sankarikertomus John Calt -nimisestä yrittäjästä, joka taistelee politiikkoja, byrokraatteja, ay-johtajia ja vasemmistolaisia intellektuelleja vastaan, koska he ovat loisia ja varkaita."

  Mika Illman on todennut selvin sanoin, että ihmisryhmien "esittäminen loisina täyttää RL 11 luvun 8 §:n tunnusmerkistön". Ei muuta kuin tutkintapyyntö vetämään Markku Saksasta!

  VastaaPoista
 15. Kannatan lämpimästi blogimiittiä, vaikka kapitalistiksi itseäni en tunnustakaan.

  Minulla onkin jo Adelphin GSM-numero ja hänellä luultavasti minun. Eiköhän laiteta homma nousuun, leffan katsomisella tai ilman.

  VastaaPoista
 16. Randin Anthem löytyy netistäkin. Ihan hauska.

  Eduskuntavaalien aikaan huomasin jänniä yhteneväisyyksiä SDP:n ihanneyhteiskunnan ja Anthemin kuvaaman dystopian välillä.

  "Huomasiko muuten kukaan muu tuossa Pravdan Rand-jutussa kiihotusta kansanryhmää vastaan?"

  Eikös tuossa Markku vain kerro, että Rand harrasti kiihottamista kansanryhmää vastaan? ;-)

  VastaaPoista
 17. Eikös tuossa Markku vain kerro, että Rand harrasti kiihottamista kansanryhmää vastaan? ;-)

  No niin, selvisihän se mitä Markku otsikon kiihottamisellaan tarkoitti: kyse ei ollutkaan kaksimielisistä vihjailuista Alan Greenspanin, Ronald Reaganin ja "amerikkalaisten liike-elämän johtajien ja talousprofessorien" yhden käden lukemiston suhteen. Jäämme siis odottelemaan Pravdan uutista takautuvan syytteen nostamisesta Ayn Randia kohtaan USA:n eliitin kiihottamisesta politiikkoja (sic!), byrokraatteja, ay-johtajia ja vasemmistolaisia intellektuelleja vastaan.

  VastaaPoista
 18. Satuin juuri lukemaan Atlas Shruggedin. Ei nyt kokonaisuutena ehkä ihan mestariteos kuitenkaan, mutta täynnä hyviä ideoita. Aika mustavalkoinen (tarkoituksella?). Hahmot alkavat yht'äkkiä pitää julmetun pitkiä ylistyssaarnoja rahasta, kapitalismista yms. Pisin katkeamaton saarna kestää 70 sivua! Olisivatkohan sosialistit oikeasti valmiita kuuntelemaan kapitalistisia yksinpuhelusaarnoja kesken bileiden? Pitäisi kokeilla joskus.

  Tässä yksi kirjan kauneimmista kohtauksista, jossa Rand tapattaa junalastillisen kaiken maailman sosialisteja ja postmodernisteja (puolivälistä, ei spoilaa mitään tärkeää, junassa ei ole merkittäviä hahmoja): http://aynrandcontrahumannature.blogspot.com/2007/10/that-winston-tunnel-scene-in-full.html

  VastaaPoista
 19. Olisivatkohan sosialistit oikeasti valmiita kuuntelemaan kapitalistisia yksinpuhelusaarnoja kesken bileiden? Pitäisi kokeilla joskus.

  Voisi kokeilla vaihtamalla joskus sosialistien bileissä taustamusan tilalle tämän klassisen "kapitalistisen yksinpuhelusaarnan":

  http://pahis.kapsi.fi/arkisto/anarkokapitalismimonologi

  Kauankohan sosialistit kestäisivät kuunnella kunnes ryhtyisivät veritekoihin? :)

  VastaaPoista
 20. Puolueen näköradio ei petä, vaikka Jesus Camp -dokumenttia ei nähdäkään. Sen sijaan Yhdysvaltojen muuttuminen äärikristillisten hallitsemaksi teokratiaksi todistetaan tällä dokumentilla:

  http://www.yle.fi/tv1/21-11-jumalanystavat.php

  Psychon kirjoitukset demokratiaa uhkaavista jeesusfundamentalisteista muuttuvat todeksi. Kauan eläköön Puolue!

  VastaaPoista
 21. Kuinka moni nyt siis olisi tulossa elokuva-arkistoon ja sen jälkeiselle kapitalistisikojen kaljakapakkakierrokselle? Käykö to 29.11. paremmin kuin su 2.12.?

  Asiasta voi lähettää meiliä osoitteeseen etunimeni.sukunimeni @ gmail.com tai ottaa yhteyttä vaikka facebookin kautta. Tietysti kuka tahansa voi tulla suoraan elokuva-arkistoon sopimatta asiasta etukäteen. Itse menen sinne tod.näk. torstaina. Minut voinee tunnistaa naaman perusteella, mutta puhelimellakin voi sopia jatkoista leffan jälkeen jossain läheisessä kapakassa, esim. Angleterressä tai Eerikin pippurissa. Coronaa ei tueta, koska se on Kaurismäen omistama. Jos minut nähdään elokuva-arkiston aulassa ennen leffan alkua, minulle voi tulla rohkeasti esittämään treffejä johonkin em. kapakkaan leffan jälkeen.

  Onx joku kiinnostunut ostamaan/lainaamaan Randin kirjoja? Mikäli kiinnostusta on, voisin ottaa mukaan opukset We the living, Anthem, Atlas shrugged, Q&A on capitalism ja Capitalism, the unknown ideal. Voisin itse lainata/ostaa The fountainheadin.

  Disclaimer: en ole mikään Rand-uskovainen. Inhoan kaikkea henkilönpalvontaa. Olen vain huomannut Randin olevan asioista noin 90-prosenttisesti samaa mieltä kanssani, mutta en pidä Randia minään nerona tms. ihmeellisenä ihmisenä.

  VastaaPoista
 22. Itse jätän väliin, kiitos kutsusta!

  Mikko, tilasin tuossa kasan kirjoja Amazonista ja pistin samalla Fountainheadin tilaukseen sinulle. Olkoon se pieni tuenosoitus taistelussasi sortovaltaa vastaan :) Laita sähköpostiini osoitteesi, niin toimitan kirjan sinulle kun se on saapunut (saattaa mennä tovi, käytin sitä halvinta/hitainta maapostia).

  VastaaPoista
 23. Vasara: Enjaksanut katsoa tuota ohjelmaa 10 minsaa kauemmin... tuosta oleellinen tausta filmin tekijästä, ehdottomasti Puolueen parhaimmistoa.

  VastaaPoista
 24. Sami Holmström22/11/07 13:42

  En pysty sanomaan tässä vaiheessa tulenko leffaan vai en. Jos tulen, niin sitten torstaina.

  Ellilä varmaan tuntee Yotsuyan (sen leffakauppiaan). Hän on luvannut lainata mulle Randia, joten se asia alkaa olla kunnossa kun himassa lukemista odottaa jo Fountainhead ja Atlas Shrugged.

  VastaaPoista
 25. "Coronaa ei tueta, koska se on Kaurismäen omistama."

  Miksi Kaurismäkeä pitää muka boikotoida?

  VastaaPoista
 26. Kaurismäki on kommunisti. Tässäkin blogissa lienee käsitelty Kaurismäen mielipiteitä.

  Kaurismäki on lisäksi helvetin huono elokuvaohjaaja.

  Sami Holmström sanoi...
  Ellilä varmaan tuntee Yotsuyan (sen leffakauppiaan).

  Joo, tunnen.

  Hän on luvannut lainata mulle Randia, joten se asia alkaa olla kunnossa kun himassa lukemista odottaa jo Fountainhead ja Atlas Shrugged.

  Jos tulet torstaina katsomaan We the livingiä, voit varmaan tuoda Fountainheadin lainaksi minulle.

  Pikkupoika sanoi...
  Mikko, tilasin tuossa kasan kirjoja Amazonista ja pistin samalla Fountainheadin tilaukseen sinulle. Olkoon se pieni tuenosoitus taistelussasi sortovaltaa vastaan :) Laita sähköpostiini osoitteesi, niin toimitan kirjan sinulle kun se on saapunut (saattaa mennä tovi, käytin sitä halvinta/hitainta maapostia).

  Kiitos tarjouksesta. Yritän kuitenkin ensin saada sen nopeammin Sami Holmströmiltä. Ilmoitan osoitteeni mikäli Sami ei ehdi elokuva-arkistoon torstaina.

  VastaaPoista
 27. sami holmström23/11/07 20:58

  Mulla on Fountainhead PDF-muodossa. Jos se kelpaa niin pistän meilillä.

  VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!