perjantaina, helmikuuta 22, 2008

Merkkipaalu

Harva huomasi tänään aamulla, että Totuus saavutti totaalisen tiedottamisen merkkipaalun, jolle tuskin mikään muu lehti, missään, on aiemmin ehtinyt. Nimittäin jokapäiväisen kokosivun Kotimaa-osaston ilmastonmuutosvalistuksen (työvuorossa tällä kertaa penaali Matti Mielonen) lisäksi ilmastonmuutostiedotusta oli, kiitos Arno Seiron, 2/3-sivua Urheilu-osion pääsivulla: Rallia ilmastonmuutosta vastaan (ilmaisversio). Totuus lienee nyt ensimmäisenä maailmassa valjastanut kaikki lehden osastot ilmastonmuutosvalistukseen. Onnittelut saavutuksesta!

[Lisäys 23.2.: Jokapäiväisen valistusannoksen parhaasta viipaleesta (HT: Kumitonttu) vastasi tänään aina niin terävä toveri Katja Martelius. Katja jatkaa missiotaan Pahaa vastaan parin kaman Välihuomiossa Kyllä Kokkolassa tiedetään.
Olin Kokkolassa juttukeikalla. Parinkymmenen kilometrin matkalla lentokentältä kaupunkiin (tiedetään, syntiä) juttelimme taksikuskin kanssa muun muassa säästä. Taksin ikkunasta kun näkyi tänä talvena niin harvinaista oikeaa lunta. Viisi senttiä satoi viime lauantain vastaisena yönä, kertoi taksikuski. Mutta paikallisessa luonnossa on silti epänormaaleja juttuja.
Ahaa, kuski siis yritti panostaa asiakaspalveluun perinteisellä rupattelulla säästä, mutta ei kai Katja vaan taas nähnyt itse saatanaa ... no ei sittenkään:
Kuten se, että peurat ovat tulleet metsiin hirvien seuraksi pysyvästi, vaikka niiden levinnäisyysalue on perinteisesti ollut etelämpänä.
Aikun sööttiä! Hienosti piti kuski keskustelua yllä.
Ei siinä mitään, sanoi kuski, mutta mitä jos myös tuhohyönteiset leviävät Keski-Pohjanmaan kuusiin? Entä miten puiden käy, jos niiden kasvukaudesta tulee liian pitkä ja kylmästä lepojaksosta liian lyhyt. Että mitä se tällainen on.
Olisikohan se toi ilmastonmuutos, ehdotin.
Toinen puhuu säästä ja on huolestunut puiden hyvinvoinnista ja toinen töksäyttää siihen raakaa politiikkaa. No, asiakas saanee puhua mistä huvittaa.
Kuski oli hetken hiljaa ja sanoi sitten: "Ei sitä tiedä, kun tutkijat sanovat, että lämpimiä jaksoja on ennenkin ollut maapallon historiassa."

Samanlaista dialogia käydään varmaan monen kansalaisen päässä. Ongelma vaan on tämä: onko meillä maallikoilla mitenkään resursseja arvioida, miten asia lopulta on.
Ei tietenkään, parempi vain lukea Totuudesta miten asiat oikeasti ovat. Siellä sentään arviointia suorittaa useampikin mm. kirjallisuutta, nais- ja kehitysmaatutkimusta lukenut asiantuntija. Joillakin on jopa opintoja Tampereella journalismista.
Pitääkö tiedeyhteisön esittää kaikki ilmastonmuutokseen liittyvät yksityiskohdat taksikuskille Kokkolassa, jotta tämä sitten päättäisi, onko ilmastonmuutos totta vai ei ja onko se ihmisen vastuulla vai ei. Puhumattakaan siitä, pitäisikö asialle tehdä jotain vai ei.
Olisihan se törkeää vaatia, että joku juntti Kokkolassa asioita hahmottaisi. Puhumattakaan että kehtaa asioista mielipiteitä laukoa. Avatkoon vain lompakkoaan kun käsketään.
On meneillään sota siitä, ketä tavalliset ihmiset ilmastonmuutosasiassa uskovat. Mediassa kun marginaalin vasta-argumentti saa usein saman painoarvon kuin tiedeyhteisön konsensus. Joka on: ilmasto lämpenee ja siihen vaikuttaa ihmisen toiminta.
Totuus ei tietenkään ole langennut esittelemään näitä marginaalin vasta-argumentteja. Oikea Puolueen tiedehän ei vasta-argumentteja kaipaa.
Jos haluamme olla rationaalisia, voimmeko tehdä muuta kuin uskoa heitä?
Onneksi Katja ei ole ollut juttumatkalla Keski-Aasiassa. Nimittäin, jos pohjanmaalaisen taksikuskin säärupattelu saa Katjan näin pois tolaltaan, mitä olisikaan tapahtunut jos toveri Martelius olisi istunut Tadzikistanilaiseen taksiin?]

4 kommenttia:

 1. Seuraavaksi rallia ajetaan häkäpönttöautoilla ja turbon kierrokset pidetään yllä matalilla kierroksilla istuimeen kiinnitetyllä pieruimurilla, joka tunkee metaanit suoraan ahtimeen.

  VastaaPoista
 2. Sivulla C1 otsikolla Suomen muslimit osoittavat mieltään Muhammed-kuvia vastaan Totuus kirjoittaa mm.:Runsas viikko sitten Tanskan poliisi paljasti salahankkeen tanskalaispiirtäjän murhaamiseksi. Vastavetona lukuisat tanskalaislehdet julkaisivat kohutut kuvat uudestaan. Suomalainen media ei ole kuvia julkaissut.

  Sivulla B9 kaikkien pessimistien pessimisti Nouriel Roubini saa taas kerran ennustaa talouden romahdusta. Viimeiseen kolmeen vuoteen en muista miehen muuta puhuneen. Penaalina Jyri Raivio.

  Katja Martelius kertoili sivulla A5 Välihuomiossaan tehnensä syntiä (lentäneensä ja autoilleensa lentokentältä Kokkolaan). Kunnon puhdasoppiseen tapaan hän tilitti tekonsa julkisesti, ja sai siten synninpäästön. Katjan argumentti oli, ehkä hieman yllättävästi, tutkijoiden enemmistöön vetoaminen:
  Olin Kokkolassa juttukeikalla. Parinkymmenen kilometrin matkalla lentokentältä kaupunkiin (tiedetään, syntiä) juttelimme taksikuskin kanssa muun muassa säästä. Taksin ikkunasta kun näkyi tänä talvena niin harvinaista oikeaa lunta.
  Viisi senttiä satoi viime lauantain vastaisena yönä, kertoi taksikuski. Mutta paikallisessa luonnossa on silti epänormaaleja juttuja. Kuten se, että peurat ovat tulleet metsiin hirvien seuraksi pysyvästi, vaikka niiden levinnäisyysalue on perinteisesti ollut etelämpänä.

  Ei siinä mitään, sanoi kuski, mutta mitä jos myös tuhohyönteiset leviävät Keski-Pohjanmaan kuusiin? Entä miten puiden käy, jos niiden kasvukaudesta tulee liian pitkä ja kylmästä lepojaksosta liian lyhyt. Että mitä se tällainen on.
  Olisikohan se toi ilmastonmuutos, ehdotin. Kuski oli hetken hiljaa ja sanoi sitten: "Ei sitä tiedä, kun tutkijat sanovat, että lämpimiä jaksoja on ennenkin ollut maapallon historiassa."

  Samanlaista dialogia käydään varmaan monen kansalaisen päässä. Ongelma vaan on tämä: onko meillä maallikoilla mitenkään resursseja arvioida, miten asia lopulta on. Pitääkö tiedeyhteisön esittää kaikki ilmastonmuutokseen liittyvät yksityiskohdat taksikuskille Kokkolassa, jotta tämä sitten päättäisi, onko ilmastonmuutos totta vai ei ja onko se ihmisen vastuulla vai ei. Puhumattakaan siitä, pitäisikö asialle tehdä jotain vai ei. On meneillään sota siitä, ketä tavalliset ihmiset ilmastonmuutosasiassa uskovat. Mediassa kun marginaalin vasta-argumentti saa usein saman painoarvon kuin tiedeyhteisön konsensus. Joka on: ilmasto lämpenee ja siihen vaikuttaa ihmisen toiminta. Jos haluamme olla rationaalisia, voimmeko tehdä muuta kuin uskoa heitä?


  Ja kun krapula ei vaivaa, jatketaan tätä sodankäynti-aihetta lisää sivulla B2, jossa venä, venä, venäjän NATO-lähettiläs Dmitri Rogozinille annetaan palstatilaa: "Hänen mukaansa Kosovon yksipuolinen itsenäisyysjulistus huonontaa Venäjän ja Naton suhteita, "vaikka sotaa ei tule". Rogozin piti mahdollisena, että paikallinen huumemafia olisi rahoittanut Kosovon itsenäistymistä. "Kosovo on ollut jo pitkään paitsi Euroopan huumekaupan pesäke myös valtava laboratorio. Kosovon huumemafia on voinut käyttää suuria rahasummia omien poliittitsen motiiviensa vuoksi Kosovon itsenäisyyden edistämiseen", Rogozin sanoi.

  VastaaPoista
 3. Taksikuskilla on enemmän järkeä kuin Marteliuksella, mutta tämähän jo tiedetään.

  VastaaPoista
 4. Kun Pravda on näin hyvin kunnostautunut tämän tärkeän aiheen uutisoinnissa, niin tulemme aivan varmasti näkemään vähintään aukeaman mittaisen reportaasin myös Heartland-instituutin ilmastokonferenssista...

  VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!