perjantaina, helmikuuta 29, 2008

indoktrinaatio.org

Boriksen innoittamana Pikkupoika vieraili pitkästä aikaa itsensä DJ Munan ideoimilla kansalaisjärjestöjen ilmasto.org-sivuilla. Yleisen valistusmateriaalin lisäksi esillä on ilmastonmuutoksen viestintäohjelmaan, ILMARIin, liittyvää opetuksellista materiaalia. Täytyy todeta heti kärkeen, että aivan varmasti al-Gorebbels, ehkä jopa Hamas, virheytyy kateudesta näin hienoista lasten opetusohjelmista.

Pikkupojalle uutuutena löytyi ala-asteille suunnattu Operaatio Tuvalu.
Ilmastonmuutos herättää huolta lastenkin keskuudessa. Mutta voivatko lapset estää ilmastoa muuttumasta? Kuunnelma Operaatio Tuvalu on erityisesti alakoulujen käyttöön suunniteltu lyhyt sankaritarina lapsista ja ilmastonmuutoksesta. Siinä keskitytään lapsille soveltuviin keinoihin osallistua ilmastonmuutoksen ehkäisemiseen. Kuunnelma soveltuu esimerkiksi alakoulujen aamunavauksiin tai oppitunnin avuksi avaamaan keskustelua ilmastonmuutoksesta.
Kuunnelmassa lapset huolestuvat, kun heidän toimintansa saa Tuvalun uppoamaan. Keksitään useita suorastaan nerokkaita ratkaisuja: lelujen lainaamista, pelien kollektiiviostoksia, hallijääkiekkoilun lopettamista jne. Hiihtolomallekin Espanjaan keksitään lähteä junalla! Kuunnelmaa tukemaan on tarjolla tehtävämoniste, josta lapsi oppii että on tärkeää mm. käyttää toisen vanhoja vaatteita sekä syödä kasvisruokaa.

Mutta ei Ilmari ole unohtanut muitakaan koululaisia.
Ilmari on Dodon, Luonto-Liiton, Maan ystävien ja Nuorten Akatemian yhteinen ilmastotiedotushanke. Sen tarkoituksena on viedä ilmastotietoa kouluihin. Tällä sivulla on Ilmari-hankkeen materiaalia, jonka avulla on helppo järjestää kiinnostava oppitunti tai oppilasprojekti ilmastonmuutoksesta. Kaikki materiaali on vapaasti käytettävissä.
Projektin lähinnä yläkoululaisille ja lukiolaisille suunnatut ilmastokalvot on uusittu sitten Pikkupojan viime visiitin. Upeaa, että edelleen heti toisella kalvolla on vanha kunnon Mannin lätkämaila ja kolmannelta kalvolta löytyy CO2:n ja metaanin sekä lämpenemisen yhteyttä todistamassa Vostok-käyrät otsikolla "Ilmastonmuutoksessa päästöt voimistavat kasvihuoneilmiötä". Lopuissa kerrataankin sitten maailmaa uhkaava tuho ja Puolueen ihanuus sööttejä kuutteja ja perhosia unohtamatta. Esitys sopiikin päättää "Ydinvoima on virhevalinta"-kalvoon.

Kalvojen lisäksi on tarjolla erilaisia projekti-ideoita, joista Pikkupojan ehdoton suosikki on Roolipeli ilmastoneuvotteluista . Katsotaanpa larppauksen opetuksellisia tavoitteita.
Selvittäkää roolipelin avulla, millaisia vaikeuksia ilmastoneuvotteluissa voidaan kohdata. Ketkä aiheuttavat ongelman, missä kärsitään haitoista ja kuka vastaa päästöjen vähentämisen kustannuksista? Kenen etu on päästöjen ennallaan pitäminen tai niiden lisääminen ja keitä päästöjen vähentäminen hyödyttää?
Tarkoituksena on siis selvittää maailman hyvikset ja pahikset.
Työohje
Kuvitelkaa, että Yhdysvaltojen ja saarivaltio Tuvalun edustajat kutsutaan maailmanlaajuisesti televisioitavaan ohjelmaan, jossa keskustellaan päästöjen vähentämisestä. Yhdysvallat ei halua mitään sitovia päästövelvoitteita, kun taas Tuvalun tavoitteena on hidastaa ilmastonmuutoksen etenemistä tiukoilla sopimuksilla. Maiden edustajien tulee vakuuttaa kansalaiset puolelleen esittämällä väitteensä perustellusti ja vakuuttavasti. Sekä Yhdysvallat että Tuvalu saavat lähettää televisio-ohjelmaan kaksi edustajaa. Muut ovat yleisöä, joka saa esittää kysymyksiä. Ennen keskustelua molempien maiden edustajat tapaavat liittolaisensa, jotka auttavat heitä valmistautumaan ohjelmaan.
Ahaa, siis vanha kunnon väittely! Katsotaanpa liittoumia hieman tarkemmin:
Viikko ennen roolipeliä
---
Oppilaat jakaantuvat 3-4 hengen ryhmiin ja lähdemateriaali ja -vinkit jaetaan. Ryhmät ovat: USA, Tuvalu, öljyntuottajamaat, kansalaisjärjestöt, alkuperäiskansojen edustajat, suuryritysten edustajat.

Ennen roolipeliä kukin tutustuu oman ryhmänsä taustamateriaaliin ja kerää väitteitä ja tosiasioita, joita voidaan käyttää keskustelussa. Kunkin ryhmän tulee tarkastella taustamateriaalia omasta näkökulmastaan ja kerätä nimenomaan omalle ryhmälleen tärkeitä argumentteja.

Roolipelipäivänä
---
20 min: USA:n ja Tuvalun edustajat tapaavat liittolaisensa
(USA > öljyntuottajamaat ja yritysten edustajat; Tuvalu > järjestöt
ja alkuperäiskansojen edustajat) ja kuulevat näiden argumentit.
---
25 min: Käydään televisiokeskustelu, johon yleisö voi osallistua esittämällä kysymyksiä ja kommentteja.
10 min: Lopuksi äänestetään siitä, miten ilmastonmuutoksen torjumiseen pitäisi suhtautua yleisön mielestä ja käydään loppukeskustelu.
Vau, tuosta on paha mennä sanomaan, josko osapuolilla olisi ennalta ajateltu rooli tai mille puolelle yleisön on tarkoitus kallistua. Katsotaanpa lopuksi mitä väittelijöille on tarjolla taustamateriaaliksi:
Kaikille osallistujille
• Kansainvälinen ilmastopolitiikka: www.ilmasto.org >Politiikka > YK:n ilmastokokoukset
• ajankohtaiset tiedot www.ilmasto.org >uutiset

Tuvalun sekä kansalaisjärjestöjen ja alkuperäiskansojen edustajille

• Äärimmäiset sääilmiöt: www.ilmasto.org> Seuraukset>Vaikutukset ihmisiin > Äärimmäiset sääilmiöt
• Suuryhtiöiden rooli: www.globalisaatio.net/ilmasto.html, katso myös
tehtäväkohdan ”ilmastonmuutos ja globalisaatio” lähdevinkit
• Alkuperäiskansat ja öljy: www.maanystavat.fi/oil/intro.htm> Julkilausuma. Katso myös www.dodo.org/projektit/pohjoinen_yhteys_1.html
• Pohjoisten alkuperäiskansojen havaintoja ilmastonmuutoksesta: www.snowchange.org, sivut englanniksi
• Arktisen alueen lämpenemisen vaikutukset 2004. Ympäristöministeriö
& Ulkoasiainministeriö. saatavilla verkossa http://www.ymparisto.fi/download.asp?contentid=26140&lan=fi
• Ilmastonmuutos, kehitysmaat ja saarivaltiot: www.oras.net > Kirjoituksia
> Kehitysmaat maksavat kovimman hinnan ilmaston
lämpenemisestä
> Meidän jälkeemme vedenpaisumus
• Ilmastonmuutos ja kehitysmaat. Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen
tietolehtinen. http://www.kepa.fi/palvelut/julkaisut/tietolehtiset
• Kirjallisuutta: Isomäki, Risto. 2000. Herääminen. Tammi: Helsinki.
• Kirjallisuutta: Isomäki, Risto 2005. Sarasvatin hiekkaa.Tammi: Helsinki

Yhdysvaltain, öljyntuottajamaiden ja suuryhtiöiden edustajille

• Yhdysvallat Kioton sopimuksen ulkopuolella: www.dodo.org/uutiset/usa_vetaytyy.html
• Ylen MOT kysyy ”Eikö maailma tuhoudukaan kasvihuoneilmiöön?”: www.yle.fi/mot/161000/kasis.htm
• Heidelberg-yhdistyksen sivut: www.dlc.fi/~haf/
> Kioton sopimus, Yhdysvallat ja tiede
• Miksi Yhdysvaltoja on boikotoitu?: www.dodo.org/uutiset/yhdysvallat_boikottiin.html
• Euroopan yritykset tukivat USA:n kantaa ilmastonmuutokseen vuonna
2001: www.dodo.org/uutiset/euroopan_yritykset.html
Kyllä näillä eväillä tulee varmasti tasapuolinen, jännittävä ja lopputulokseltaan ennalta-arvaamaton väittely! Ketään syyllistämättä ja tarkasti Puolueen oppien mukaisesti.

Jollei kalvot ja muu verkkomateriaali riitä, voi kouluihin vielä tilata oman ilmastolähettilään.
Hankkeen kautta voi tilata kouluun oppitunnille tai muuhun tilaisuuteen koulutetun ilmastolähettilään. Kouluille lähettiläsvierailut ovat ilmaisia. Ilmastolähettilään voi tilata Nuorten Akatemian Note-nettipalvelusta tai hankkeen koordinaattorilta.

Lukuvuosien 2003–2007 aikana lähettiläät ovat toteuttaneet kouluissa yli 950 oppituntia eri puolilla Suomea Helsingistä Muonioon ja yli 20 000 nuorta pääsi osallistumaan ilmastotunnille. Tänä lukuvuonna vierailuja yläkouluihin, lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin eri puolille Suomea on tekemässä yli 100 koulutettua ilmastolähettilästä.

Maan ystävien, Luonto-Liiton, Dodon ja Nuorten Akatemian Ilmari-hanke on saanut tukea kauppa- ja teollisuusministeriön ilmastonmuutoksen viestintäohjelmasta, ympäristöministeriöstä ja opetushallitukselta.

Lisätietoja

Ilmari-hankkeen koordinaattori
Tuuli Kaskinen
tuuli.kaskinen@gmail.com
050 524 9752
Kiitos! Lapsemme tulevat tämän muistamaan.

12 kommenttia:

 1. Myytinmurtaja29/2/08 18:45

  Ammu ittes denialisti homo! Sun kaltaset Bushin munaa lutkuttavat lahtari kusipäät tuhoo tän planeeta!. Lapseski tulee vihaan sua! Ikuinen kasvu on myytti! Viva Che!

  http://tuukkasimonen.blogspot.com/
  Mee tonne keskustelee asian tuntian kanssa, jos luulet jotain tietäväs! Hahhaa, turpiin tulee!

  P.S. Sua tarkkaillaan! Lopeta tää paskanjauhamine ajoissa!

  VastaaPoista
 2. Ihanaa, Pikkupojalla on uusi fani!

  (Myytinmurtajalla tiedoksi: deletoin seuraavat kommenttisi sisällöstä riippumatta)

  VastaaPoista
 3. Eih, tuukkasimonen on sittenkin joku avaruudesta tippunut mutanttikilpikonna, joka on alkanut jo kloonautua. Pidin tänään autoa kaksi tuntia tyhjäkäynnillä toivoen voivani kaasuttaa kloonit hengiltä, mutta ilmeisesti nuhapumppuni on liian pieni kaasuttamaan ne hengiltä nopeammin kuin mitä ne lisääntyvät.

  Kloonit eivät ymmärrä ihmisen lisääntymisestä kovin paljoa, kun paljastavat homojen lapsien vihaavan homoja yhtä paljon kuin kloonit. Minäkin toivoisin pääseväni tarkkailuluokalle, mutta ei ole noin avointa kutsua tullut. Tai kuten klooni kirjoittaisi, kustua tullut.

  Jatkossa ehdotan viherpipertäjäfennovegaanisosialisti-ilmastofanaatikkoqueerkukkahattutätisetien kutsumista klooneiksi lyhyemmän kirjoitusasun vuoksi.

  VastaaPoista
 4. Ilmari-hanke on saanut tukea kauppa- ja teollisuusministeriön ilmastonmuutoksen viestintäohjelmasta, ympäristöministeriöstä ja opetushallitukselta.

  Paras pala oli säästetty viimeiseksi...

  Alkaa ihan tosissaan vituttaa - kuin pientä oravaa konsanaan - verojen maksaminen tähän maahan.

  VastaaPoista
 5. No hei sedät. Tuo oli nyt semmoinen teidän diggarin heittämä viherpipertäjille ivaileva kommentti. Kohtalaista hybristä, tai peräti vainoharhaa, moiseen ihan aidosti reagoiminen osoittaa. Mutta vihollinen vaanii, toki toki.

  VastaaPoista
 6. Täytyy kuunnella tuo Operaatio Tuvalu ja kysäistä pojalta, mitä ne siellä koulussa ovat kertoneet ilmastomuutoksesta.

  Ei viitsi kuitenkaan ala-asteikäiselle käydä selittämään, että kaikki koulussa kerrottu ei ole totta. Vähän vanhempana sitten.

  Maan ystävät -järjestö on varsinainen kansalaisjärjestö. Monessa on mukana yhdessä valtion karttuisan käden kanssa.

  VastaaPoista
 7. KA: Eikö se huipennus aina tule viimeiseksi ;)

  Jöpö: Ehkä vain olemme tyhmiä tosikkoja emmekä aina tunnista tuollaista hienoa "huumoria". Vainoharhasta puolestaan kertoo se, että epäilin hetken Myytinmurtajan ja Jöpön olevan peräti sama henkilö (sitemeterin mukaan eivät mitä ilmeisimmin ole).

  Vasara: Siinä vaiheessa kun poikasi haluaa polkupyöräillä Lappiin hiihtolomareissulle kannattaa epäillä Maan Ystävien ilmastolähettilään vierailua ;)

  VastaaPoista
 8. Siinä vaiheessa, kun puhutaan pyöräilystä Lappiiin, on jo liian myöhäistä.

  Kun muistelee omia kouluaikoja, tulee mieleen eräs ystävällismielinen naapurivaltio, jota aikanaan promottiin kovasti. Leikkuupuimuririvistöt leikkasivat viljaa Maantiedon kirjassa.

  Silloin järjestettiin koulussa maailman ensimäistä rauhanvaltiota käsittelevä tietokilpailu. En voittanut, mutta sain palkinnoksi aidot rauhanvaltiossa valmistetut "älykuutiot". Kaveri pääsi matkalle rauhanvaltion pääkaupunkiin.

  Myös ympäristövalistus oli tuolloin idullaan ja muistan, kun metsäteollisuuden palveluksessa oleva sukulainen ihmetteli tietämystäni alalta. Tehtaat kun lähinnä saastuttivat.

  VastaaPoista
 9. Anonyymi1/3/08 17:08

  No hei sedät. Tuo oli nyt semmoinen teidän diggarin heittämä viherpipertäjille ivaileva kommentti.

  Hyvään ivailuun kuuluu liioittelu ja karrikointi. Tuossa niitä ei ollut, vaan se näytti liikaa aidon viherpiipertäjän viestiltä. Jos se oli ivaa, niin se oli aivan liian hienovaraista ja huomaamatonta.

  VastaaPoista
 10. Sopisiko myytinmurtajan kommentti tuonne hall of shameen Kyle Broflovskin (?) kuvan alle? LOLZ

  VastaaPoista
 11. Anonyymi2/3/08 16:02

  muistan tuon ekan kerran kun kerroit ilmasto.orgista, niin olin kyllä aika järkyttynyt. nyt näyttää siltä, että aivopesuun panostetaan tosissaan. junalla espanjaan? ilmastolähettiläitä? hirveää, ei yhtään hauskaa.

  lasten ja nuorten pedagokiikassa on muuten nyrkkisääntönä, että lapselle on ensin opetettava miten ajatellaan (abstrakti luokittelu ja tiedon jäsennys), sitten vasta mitä (esim. aakkoset). kaipa ilmasto.org on mennyt aOAJ:n seulasta läpi vetoamalla siihen, että opettaahan se miten ajatellaan: ajatellaan oikein!

  VastaaPoista
 12. Taas yksi lisäys Suomen turhimpien blogien listalle. En nyt taida edes ymmärtää mitä se pikkupoika oikein tahtoo sanoa. Mahtaako tietää itsekään.

  VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!