torstaina, maaliskuuta 30, 2006

Saattoi olla iso vahinko...

Keisarin tasavallan ulkoministeri on paitsi ajatusten Vantaanjoki ja diplomatian partaveitsi myös -- kuten hyvin tunnettua -- taloudellinen nero. Nyt Erkki "Soneraa-ei-sitten-myydä-90-euron-kurssiin" Tuomioja antaa isällisiä neuvojaan Sitralle blogikirjoituksessaan Mitä tehdään Sitralla? [via Phil]. Keisarin tasavallan Warren B. kirjoittaa:
Lopputulos on kuitenkin ollut yhä kasvava epäluulo Sitran ajamiin ratkaisuihin. Viimeksi Sitra on profiloitunut terveydenhuollon yksityistäjänä.

Sitran rahoja ja resursseja soisi kuitenkin käytettävän parempiinkin tarkoituksiin. Olisi hienoa jos meillä olisi vielä jokin julkinen taho, jonka lähtökohtana olisi kansalaisten tasa-arvon edistäminen ja tuloerojen kaventaminen. Saattoi olla iso vahinko, kun Esko Aho aikanaan ei päässyt Suomen Pankin johtokunnan jäseneksi.
Sitra kertoo tarkoituksestaan, keinovalikoimistaan ja rahoituksestaan seuraavaa:
Toiminnallaan Sitra pyrkii edistämään Suomen taloudellista hyvinvointia ja rakentamaan huomisen menestyvää Suomea.
...
Ohjelmien keinovalikoimaan kuuluvat mm. tutkimus ja koulutus, innovatiiviset kokeilut, uuden liiketoiminnan kehittäminen, pääomasijoittaminen ja muu yritysrahoitus.
...
Sitran toiminta rahoitetaan peruspääoman ja pääomasijoituksen tuotoilla.
Tästä päästäänkin sitten siihen aivan karmeaan mokaan, jonka ansiosta Sitra on "profiloitunut terveydenhuollon yksityistäjänä". Nimittäin Sitra sijoitti lähinnä vuodenvaihteen 2000/2001 tienoilla yksityisiä terveydenhuoltopalveluja tarjoavaan Mehiläiseen yhteensä hieman reilu 4 miljoonaa euroa jolla Sitra sai n. 15% omistuksen. Nyt ruotsalainen H-Careholding AB (yrittää) ostaa Mehiläisen 152 miljoonalla eurolla, josta Sitran osuus (optioiden laimennusvaikutus huomioiden) olisi varovaisesti arvioiden n. 21.5 miljoonaa euroa. Sitra on siis tehnyt toimintansa tarkoituksen mukaista, ilmeisen paheksuttavaa, pääomasijoittamista yli viisinkertaistamalla sijoituksensa viidessä vuodessa, eli huimalla 40%:n vuosituotolla.

Tasavallan talousneron opein Sitran peruspääomakin olisi jo varmaan syöty. Siinä Erkki on kuitenkin oikeassa että noudattamalla hänen talousoppejaan tuloerot kavenisivat: kun ei ole tuloja ei ole erojakaan. Lisäbonuksena Sitran tapauksessa säästyisi ulkomisterin aikaa, kun ei tarvitsisi pohitia miten Sitra olemattomia rahojaan ja resurssejaan käyttäisi.

Joka tapauksessa pikkupoika päivittää aiempaa kysymystään, ja utelee tällä kertaa:
Jos olisi aivan pakko valita, kaikki ansiot huomioiden, tekisitkö mieluummin Erkki Tuomiojasta ulkoasiain- vai valtiovarainministerin?
Tätä vaikeaa kysymystä pohtiessa ei voi kuin todeta nimimerkki Fiascoa mukaillen:
Saattoi olla iso vahinko, kun Sakari aikanaan ei käyttänyt ehkäisyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!