lauantaina, lokakuuta 04, 2008

Tuulimyllyjä vastaan

Totuuden sarjakuvakriitikko Harri Römpötti on taas tänään päässyt mieliaiheensa pariin. Joku on löysännyt vähän Römpöttimen hihnaa ja heti Harri yrittää löytää Puolueen näkökulman sieltäkin, missä lahjattomammat penaalit eivät sitä näe, edes sienipöllyissä. Kyseessä on TV-Elokuva Friends and Crocodiles, jonka puffauksen Römpötin otsikoi Kapitalismin tuulimyllyjä vastaan.
Paulin ja Lizzien piiritanssi nousuineen ja laskuineen jatkuu meidän päiviimme saakka. Samalla kapitalismi käy yhä kovemmaksi. Romantikko Poliakoff taistelee ihmisiä rattaisiinsa jauhavan globaalin kasinotalouden tuulimyllyjä vastaan.
Harri, Harri! Eihän kannibalistinen kapitalismi ole mielikuvituksen tuotetta, eikä sen vastainen taistelu toivotonta, eihän?!?! Otavan Lentävien lauseiden sanakirja kun sanoo:
Taistella tuulimyllyjä vastaa
Käydä toivotonta taistelua kuviteltuja vastustajia vastaan. Sanonta on peräisen Cervantesin Don Quijote -romaanista (1605), jossa sankari hyökkää ratsuineen tuulimyllyjä vastaan luullen niitä jättiläisiksi.

9 kommenttia:

 1. Kommentoisitko jotenkin tuota,Lapin Kansan päätoimittajavalintaa. Olisi kiva tietää, mikä on totuus.

  VastaaPoista
 2. Niin, kaikille paitsi Totuuden penaaleille lienee selvää, että kyseisen lehden tilaajakanta saattaisi supistua rajusti, jos lehteä johdettaisiin äärivasemmistolaisen feministilepakon mielipitein. Miten kyseinen henkilö pääsi valintaprosessissa noinkin pitkälle, on se mielenkiintoinen kysymys.

  VastaaPoista
 3. Pikkupoika on taas hotkinut aamun Totuuden, koska pari mielenkiintoista artikkelia on nielty karvoineen kaikkineen.

  Ensin, Sputnik Appendix on kirjoittanut Rainer Frimanista ja hänen viehättävästä tyttärestään, Sarita Friman-Korpelasta "Perhesiteitä" -artikkelisarjaan haastattelun. Pienen kuvan alapuolella kerrotaan, että "Rainer-isä oli 15-vuotias, kun Sarita syntyi". Artikkelin lopuksi kerrotaan, että nyt Rainer Friman on 50 vuotias ja Sarita 32. Eikö manneen voi missään asiassa luottaa?

  Kun rotuasioihin päästiin, niin suosittelen Tom Sjöbergin ja Harri Nykäsen kirjaa Rööperi. On jo useamman vuoden vanha, mutta kannattaa lukea silti.

  Noh, toinen hauska kirjoitus oli myöskin Sputnikissa, sivulla 22 "Kuin kristinusko ilman helvettiä". "Kapitalistisille uusliberalisteille tämä finanssikriisi on yhtä katasrtofaalinen kuin Tsernobyl oli ydinvoiman lobbaajille", lausui entinen opiskelijajohtaja Daniel Cohn-Bendit, "Punainen Dany".

  Kolmas on sivulla 17. Penaalina on joku urpo nimeltä Jouni J. Kemppainen. Kun Anna Kontula väikkärissään kertoo, että suomalaiset prostituoidut ovat onnellisia, niin tämä saatanan kojoottihan ei sitä voi uskoa, vaan ilkkuu Kontulaa. Mahtavia uutisia erityisesti huorissa käyville miehille, joiden ei enää tarvinne ahdistua siitä ajatuksesta, että ostavat rahalla seksiä narkkarilta, mielenterveysongelmaiselta tai vaikkapa virolaiselta kehitysvammaiselta.

  VastaaPoista
 4. KT: Aloittelen nykyään varovaisesti sieltä televisio-ohjelmien suunnasta. Välillä kahvikuppi kaatuu jo Römpöttimeen kuten tänään. Sputnik Appendixiin en viitsinyt aamulla edes koskea.

  Laskutaitonsa esitteli siis aiemmin lähinnä Näköradiossa vaikuttanut Outi Kaartamo. Ynnäystaidot osoittautuivat juuri Totuuden penaalille sopiviksi. Kapitalismista väänsi, taas, juttua Anu Nousiainen, joka lienee edelleen katkera kun Johanna Mannila vei johtavan ilmastopenaalin paikan. Mutta eikö KT Jouni J. Kemppaista tunne? Jounihan on vanha tuttu ja lienee käynyt täällä vierailullakin. Elämäntyökseen Jouni on ottanut vuoden 1918 Oikeamielisten surmapaikkojen kaivelun.

  VastaaPoista
 5. Itsekin aloitan sarjakuvista, ja usein lukukokemus ei todellakaan pidemmälle kanna. Tänään D-osassa kehuttiin kolhoosiasumista (Murha-Kustaan kotikulmilla; Annikin puutalokorttelissa Nääsvillessä), Vihreää jesuiittaa Odekade Soininvaaraa (tämä uschanovilaisen marxilaisuuden yliprofeetta mainitaan kolmesti eri artikkeleissa sivuilla D5-D7) ja tietysti muisteltiin pienillä mutta lukuisilla sirpaleisilla kommenteilla siellä täällä Johanna Korhosta.

  Sivulla D7 toimittaja Jyrki Vesikansaa Nykypäivä-lehdessä siteerataan.
  Jos aseiden saantia ei voi valvoa, mihin tarvitaan ajokorttia? Ei pinttyneitä rattijuoppoja ole voitu estää lähtemästä kortitta tielle. Miksi rajoitetaan alkoholin tai lääkkeiden kauppaa, kun molempia kaupitellaan salaa?

  Olli Seppälää Kotimaa-lehdestä:
  Rekisteröity parisuhde ei olekaan yksin kirkon ongelma, vaan se koetaan vaikeaksi yhteiskunnassa laajemminkin. Lainsäädännöstä huolimatta asenteet ja arvot muuttuvat hitaasti.

  Jouko Jokinen Satakunnan Kansasta:
  Mediaa ei kukaan voi hallita. Emme edes me mediassa. Toivon sydämestäni, että johtavat poliittiset päättäjät kommentoivat muita asioita paremman informaation perusteella.

  Ympäristöäkään ei täysin unohdeta, sillä sivulla C5 todetaan vesiensuojelusta, että "Yksittäiselle syntiselle ei tuomiota langeteta", artikkelissa, jossa kerrotaan taiteilijoiden huolesta Itämeren tilasta. Sivulla B2 kerrotaan, kuinka Brasilian ilma- ja merivoimat kuskaavat sinne ajautuneita pingviinejä takaisin Etelämantereelle. Ajautuminen viittaa vesien lämpenemiseen ja ihmisen aiheuttamaan saastumiseen.

  Pääkirjoitussivulla Janne Virkkunen maalailee Yhdysvaltain presidentinvaalista:
  Lähiviikkoina on odotettavissa melko likainen kampanja, jos McCainin kannatusluvut eivät käänny nousuun. Enteellistä on, että McCainin kampanjaväki käytännössä luopui jo nyt Mischiganista, jossa on kärsitty erityisesti terästeollisuuden työpaikkojen katoamisesta.
  ...
  George W. Bush on monen asiantuntijan mielestä Yhdysvaltain historian huonoimpia presidenttjä. Sen ovat myös amerikkalaiset äänestäjät huomanneet, ja presidentin suosioluvut ovat historiallisen alhaalla.
  ...
  Yhdysvallat on mukana kahdessa hankalassa sodassa, Irakissa ja Afganistanissa. Kummassakaan ei ole näköpiirissä sellaista loppua, että sotilaat voitaisiin kotiuttaa. Yhdysvaltojen talous on ulkopuolisen rahoituksen varassa, velat ovat ennätysmäiset ja budjettivaje on repeämässä kestämättömäksi. Maan työttömyys kasvaa ja energiapolitiikkaa pitäisi uudistaa ja riippuvuutta tuontienergiasta vähentää. Kioton seuraavasta vaiheesta aletaan neuvotella.

  VastaaPoista
 6. Terminologiaan liittyvä kysymys: Sputnik-liitteellä ilmeisesti tarkoitetaan sitä kuukausittain ilmestyvää eikä Njet-liitettä?

  Totuuden parhaiden palojen luku täältä on huomattavasti hauskempaa kuin alkuperäisen paperitotuuden selailu. Lisäksi täältä saa parhaat palat ilmaiseksi.

  Jos tv-ohjelmasivu alkaa olla liian vaativa alkupaloiksi, suosittelen aloittamaan sunnuntaitotuuden kuolinilmoituksista. Ne uutiset nimittäin pitävät yleensä paikkansa.

  VastaaPoista
 7. Sitä tarkoittanee, KT:n Sputnik-termi oli minulle uusi mutta kuulostaa hyvältä :)

  Kuolinilmoitukset yleensä pitävät paikkaansa, koska niissä on varsin vähän ns. toimituksellista aineistoa.

  VastaaPoista
 8. Sputnik on sanana paremmin tunnettu kuin mesjats (kuukausi), ja sen tuoma mielleyhtymä propagandaan on aivan ilmeinen.

  Itse mainitusta julkaisusta sen verran, että en ymmärrä, mitä sillä tavoitellaan. Aihevalinnat ja kirjoitusten kritiikittömyys ovat puistattavia. Jos jossain, niin tuossa julkaisussa Totuus voisi näyttää, että heillä on resurssit toimittaa hyvätasoista ja taustat kartoittavaa materiaalia. Julkaisuväli on riittävän harva, jotta artikkelien apuna voisi käyttää asiantuntijoiden keskinäistä vuoropuhelua. Nykyiset kirjoitukset ovat yhtä syvällisiä kuin telkkariohjelmat. Parhaiten tältä vuodelta on jäänyt mieleen Risto Isomäen matkasta Grönlantiin kertova houreinen artikkeli, mikä kuvaa aika osuvasti toimituksellista tasoa.

  Lopuksi pitää varmaan todeta jotain aamun Totuuden pääuutisesta, jonka mukaan Suomen vientiteollisuuden kuljetuksista aiheutuvat päästöt nostavat vientiteollisuuden logistisia kokonaiskustannuksia 4%, eli 800 miljoonaa euroa vuodessa. Ja siitä, että tämä on tullut poliitikoille ja virkamiehille ko. uutisen mukaan täytenä yllätyksenä.

  VastaaPoista
 9. Mitäs mitäs - viherhihhulit nimbyilevät...

  Eihän tästä niin kauaa ole aikaa, kun Totuudessa syytettiin marjaniemeläisiä nimbyilystä ja kalliolaisia oikeasta nimbyilystä. Onhan se tosissaan paska juttu, jos rakennetaan tiivis kaupunkiyhteisö hiilidioksidin takia, ja sitten sinne pitäisi asuttaa muitakin kuin kauniin vihreitä nuoria palestiinahuiveissaan kämmenselkiin tatuoituina O ja V.

  Vieläkö kenelläkään on fiilis, että äänestämällä voi johonkin vaikuttaa?

  (Tiedän että krijotusvrheistä ei saisi vinoilla, mutta alkujaan luin koko kirjoituksen, kun otsikkona oli "Töölötä ei saa kuormittaa tukiasunnoilla". Ehkä Marso vielä korjaa otsikon).

  VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!