sunnuntai, lokakuuta 26, 2008

Kysymys lukijoille

Vaalituloksia odotellessa lukijat voisivat kertoa, että ovatko Pikkupojan aivot lopullisesti mädäntyneet (eivätkä siten enää ymmärrä Puolueen retoriikkaa), vai kirjoittaako Antti "Toimittajaliitto" Blåfield tänään Totuuden pääkirjoitussivulla "uusliberaaleista" lähes positiiviseen sävyyn:
Kriisi on nostanut esiin markkinatalouden periaatteita ja totuuksia.

Markkinataloutta arvostellaan usein moraalisin perustein, ja tällöin pahin loukkaus on kutsua jotakuta uusliberaaliksi. Kuitenkin juuri he ovat markkinatalouden varsinaisia moralisteja. Tämän koulukunnan suuria nimiä ovat jo edesmenneet Friedrich Hayek ja Milton Friedman.

Anna Schwartz, 92, on elävä yhteys tämän koulukunnan oppi-isiin. Hän kirjoitti yhdessä Milton Friedmanin kanssa vuonna 1963 julkaistun 888-sivuisen taloustieteen klassikon asemaan nousseen kirjan "Monetary History of the United States", jota yhä pidetään yhtenä parhaista kuvauksista 1930-luvun lamasta.

Anna Schwartzin mielestä pankkien pelastaminen on väärin. "Markkinataloudessa kaikki toimii paremmin, jos huonoista päätöksistä rangaistaan ja hyvistä päätöksistä rikastuu", hän sanoo Wall Street Journalin haastattelussa (20. 10.). Siksi kriisiä ei hänen mukaansa laukaissut Lehman Brothersin konkurssi vaan se, että sitä ennen oli pelastettu toinen suuri investointipankki Bear Stearns.

Samasta moraalisesta ongelmasta muistutti kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz eduskunnan kyselytunnilla: miksi korkean talletuskoron perässä juosseet islantilaisen Kauphting-pankin suomalaiset asiakkaat piti pelastaa? Hehän ottivat tietoisen riskin.

5 kommenttia:

  1. Taas hatun arvoinen nosto tuo Toimittajaliiton löytäminen Blåfieldin yhteydessä.

    Kyllä Pikkupoika on lukenut Blåfieldinsä ilmeisesti pienessä vaali-innostuksen huumassa, jos on löytänyt kirjoituksesta jotain järkeä. Anttihan nimenomaan, kirjoituksensa loppuolella tosin, painottaa, että yritysten taseiden pitää olla pulskeita ja paksuja. Tästä seuraa tietenkin se, Antin mukaan, että yritykset turvaavat siten jatkuvuuttaan, eli eivät kaadu niin herkästi konkurssiin. Konkurssi on Antin mielestä oikein, koska ahneet sijoittajat saavat näpeilleen.

    Antin maailmassa siis yritysten omavaraisuus olisi paljon nykyistä korkeampi, koska vastuuntuntoiset sijoittajat eivät antaisi yritystensä kaatua konkurssiin. Antin mukaan pankkitukipäätökset ovat natsismin alku: Nämä pankkitukipäätökset voivat olla henkinen pohja kansallisvaltioiden uudelle tulemiselle.

    Blåfieldin kirjoituksen ydin on se, että hän vastustaa pankkitukia. Ilmeisesti Antti kuvittelee, että pankit kaatamalla kapitalismi toimisi jotenkin "oikeammin". Erityisesti Kaupthingiin tallettaneiden rahojen turvaaminen närästää Anttia. Antti nimittäin on nostanut itse itsensä siihen asemaan, että hän osaa päättää ketkä ovat olleet ahneita ja niille ei kunnian kukko laula.

    Antti näyttäisi haikalevan rivien välissä valtiota korvaamaan koko pankkisektorin. Kuka muuten muistaa mikä oli Neuvostoliitton suurin pankki nimeltään? Keskusjohtoinen pankkijärjestelmä 80-luvun tapaan toimisi suuryritysten valtaakäyttävänä tahona. Kekkosen aikaan kaikki hoidettiin niin helvetin paljon paremmin, on Antin kirjoituksen ydin. Tai näin minä Antin kirjoituksen tulkitsin.

    Unto Hämäläinen sivulla D2 kirjoittaa blogistanista. Turkulainen vihersosialisti Saara Ilvessalo on kuulemma ollut viime viikkoina koko blogistanin puhutuin aihe. Ilvessalo oli ilmoittanut kannattavansa maahanmuuttoa, ja "jopa kolmesataa mamu-kriittistä kommenttia tulvi hänen blogiinsa raukkamaisesti nimimerkkiensä taakse piiloutuneilta ihmisiltä" [ei sanatarkka lainaus]. Miksi tämä turkulainen 19-vuotias avarakatseinen neito ei ole saanut ansaitsemaansa palstatilaa Pikkupojan blogissa?

    Yleensä keskustelupalstoilla esiinnytään nimimerkillä, ja se houkuttelee ihmiset kirjoittamaan huonosti [sanatarkka lainaus].

    E2 sivulla kerrotaan, kuinka julkinen liikenne on kohta maahanmuuttajien vastuulla. 60-70% uusista bussikuskeista edustaa uus-suomalaisia, kuten haastateltua Syed Waheed Ul Hassan, jonka molemmat veljetkin ovat alalla. Työtehoseura kouluttaakin uudet kuskit Vartiokylässä, koska siellä asuu paljon maahanmuuttajia. Työtehoseura on myös alkanut rekrytoida ulkomailta, pääasiassa Virosta, kuskeja koulutukseensa. Myös romanialaisia ja puolalaisia on kosittu, mutta kariutumisen syyksi on noussut "kielitaidon puute". Kuljettajapulan ollessa kovimmillaan, suomen kielen osaamisesta on tingitty. Kun en itse Hesan busseissa matkusta, en rehellisesti sanottuna tiedä, onko sillä oikeasti mitään merkitystä. Ilmeisesti ei. Jos mennään taantumaan, busseilla kuljetaan entistä enemmän. Silloin töitä on enemmän, ja kuljettajia tarvitaan entistä enemmän, Totuus kertoo innoissaan taantuman tuomista eduista.

    Mielipideosastolla C10 vihervasemmistolaisuus nostaa myös iljettävän kuononsa kompostin seasta. Espoosta Reijo Koponen kirjoittaa "Ilmastotalkoot tulee aloittaa makuuhuoneesta".

    Keskustelu ilmastonmuutoksesta velloo kiihkeänä [takuuvarma aloitus!]. Jos lähdetään siitä [ja miksi ei lähdettäisi], että osa ilmastonmuutoksesta on ihmisen aiheuttamaa, vaikeneminen ongelman ytimestä - ihmiskunnan liikakasvusta eli väestöräjähdyksestä - herättää ihmetystä.
    ...
    Paavien johdolla ja bushien myötävaikutuksella vastustetaan aborttia ja suhtaudutaan kriittisesti ehkäisyyn. Kuvitellaan, että ihminen on jotenkin ainutlaatuinen
    [aina luotettava linkolalainen argumentti]. Perspektiiviä laajentamalla ymmärrämme kuitenkin paremmin merkityksemme ja paikkamme maailmankaikkeudessa.
    ...
    Ilmastonsuojelukeskustelussa kaikki julkisuudessa esitetyt keinot ovat lähteneet siitä, että ihmisen kulutuskäyttäytymistä on muutettava. Hyvä niin, mutta on uskallettava tehdä ilmastopäätös, joka on pitkällä aikavälillä kestävämpi. Huolimatta ratkaisuun sisältyvästä eettisestä ongelmista
    [koskapa ne sosialismia rakennettaessa olisivat ketään haitanneet] suunnattakoon ponnistelut myös kuluttajien määrän vähentämiseen. Jos ihmiskunta saadaan noudattamaan yhden lapsen politiikkaa, väkiluku alkaa laskea dramaattisen nopeasti ja maapallo pelastuu - seuraavaan jääkauteen tai asteroidin törmäykseen saakka. On siis ryhdyttäväv pitämään ilmastotalkoita makuuhuoneessa.
    ...
    Lopuksi vielä ehdotus kampanjan iskulauseeksi: "Käytä kondomia, ehkäise ilmastonmuutos".

    VastaaPoista
  2. Tällä finanssikriisillä on yksi hyvä puoli. Kun olemme olleet huolestuneita ilmaston lämpenemisestä, nyt käsillä oleva kriisi saattaa johtaa niin suuriin taloudellisiin ongelmiin, että talouskasvu hidastuu, ihmisten kulutettavissa olevat varat pienenevät merkittävästi ja taloudellinen toimeliaisuus vähenee.
    Ihminen ei ole vapaaehtoisesti valmis luopumaan mistään. Niin karua kuin se onkin, taloudellinen taantuma voi olla ehkä ainoa keino, jolla voimme saavuttaa yhden kaikkein tärkeimmistä tavoitteista: ilmastonmuutoksen hillitsemisen.
    Taloudellinen taantuma on tehokas keino ilmaston-muutoksen hillitsemiseksi

    VastaaPoista
  3. Itse ymmärsin tuon Toimittajaliiton miehen jutun siten, että siinä pidettiin "uusliberaaleja" jonkinlaisina markkinatalouden ideologisen puhdasoppisuuden vartijoina. Rivien välistä annettiin ymmärtää, että valtion puuttumistakin tarvitaan.

    Oma suosikki Friedman-sitaateista on seuraava:

    "The government solution to a problem is usually as bad as the problem."

    Sääntelyn ennakoimattomat sivuvaikutukset vähintäänkin tekevät tyhjäksi sääntelyn alkuperäisen tavoitteen, koska suunnittelija ei kykene ennakoimaan kaikkia sääntelyn sivuvaikutuksia.

    Nykyisessä finanssikriisissä on selkeitä merkkejä epäonnistuneesta sääntelystä, jotka kuitenkin jäävät Totuuden ja muun Puolueen median antikapitalistisen retoriikan peittoon.

    VastaaPoista
  4. Sääntelyn ennakoimattomat sivuvaikutukset vähintäänkin tekevät tyhjäksi sääntelyn alkuperäisen tavoitteen, koska suunnittelija ei kykene ennakoimaan kaikkia sääntelyn sivuvaikutuksia.

    ... mikä taas antaa hyvän syyn lisätä sääntelyä entisestään. Sääntelyn toimimattomuus pitää huolen siitä, että sääntelijöille tupsahtelee jatkuvasti uusia ongelmia säänneltäviksi.

    "Vapaa sääntelemätön kapitalismi" kelpaa aina automaattiseksi syntipukiksi riittävän monelle. Kaikkia ei sääntelijöiden onneksi tarvitsekaan vakuuttaa modernissa demokratiassa.

    VastaaPoista
  5. Totuus vaalien suurien häviäjä!

    Ilmeisesti kuntavaalien tulos oli vihreiden menestyksestä huolimatta melkoinen tappio Totuudelle ja sen journalistiselle linjalle, sillä se menetti mm. Vantaan ykkösasemansa ja Helsingissäkin toinen sija vaihtui toiseen sijaan, mutta hieman epäluotettavammalla katraalla.

    Eroaakohan Virkkunen tämän selvän tappion johdosta, vai vieläkö Erkko antaa armon käydä oikeudessa? Tekevätköhän kaikki Totuuden toimittajat kuin J.P Roos? Talouskriiseistä ja muista ohimenevistä asioista riippumatta joudumme varmasti näkemään vieläkin enemmän Totuuden artikkeleja, jotka on kirjoitettu suoraan Paasitornissa muutamat kaljat nauttineena, tämä vaaleista varmasti seuraa erilaisten skandaalien lietsonnan, vihervasemmistolaisten täysin häpeämättömän buffaamisen ja hysteerisyyteen nousevan ilmastonmuutosnarratiivin kera.

    Ehkä Totuus jopa Lehden keinoin ottaa tehtäväkseen myös persujen metsästämisen, pääministeri Vanhasen haukkumisen oheen, jotta demareiden kannatus saataisiin taas nousuun.

    On muuten huomattava, etteivät kaikki vihreät ole hasseja ja sinnemäkejä edes nähneet, kyllä siellä punavihreyden sisällä on muutamia melkein järjissään olevia tapauksia, ja toisin kuin demarien tapauksessa, saavat toisinaan käyttää omia aivojaankin.

    VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!