torstaina, lokakuuta 30, 2008

Paha ihminen

Sampo Terho kehtaa arvostella Hyviä Ihmisiä: Vasemmistopopulistit.
Media ja vasemmistopopulismi ovat kuin paita ja peppu, eikä media koskaan puhukaan populismista vasemmiston yhteydessä. Sen sijaan aina kun ilmastoa pelastetaan tai jokin muu mukava hanke tuodaan lehdistössä esiin, tuodaan paikalle myös vasemmistopopulisti puhumaan rohkeasti asian puolesta.

3 kommenttia:

 1. Näin vasemmistolaiset ajattelevat oikeistolaisista:

  Oikeistolaiset ovat epä-älyllisiä ja itsekkäitä omaannapaantuijottajia, joita ei köyhien hätä ja luonnon kohtalo kiinnosta. Vain raha ja status merkitsevät.

  Toista se on vasemmistossa, jossa välitetään.

  VastaaPoista
 2. Taas tämä vasemmisto-oikeisto -teema esillä. Minusta on aika teennäistä erottaa "taloudellinen vapaus" ja "henkilökohtainen vapaus" toisistaan" (Nolanin kartta). Keskeisin oikeistolaisuuden määritelmä on mielestäni se, onko yhteiskunnallisessa päätöksenteossa keskeisessä asemassa yksilönvapaus. Siitä seuraa automaattisesti myös taloudellinen vapaus. Taloudellisesta vapaudesta seuraa, kokemuksen mukaan, pyrkimys erilaiseen säännöstelyyn, lähinnä verotuksen kautta. Taloudellisen vapauden rajoittamisesta seuraa yhteiskunnan vähittäin tapahtuva valuminen yksilönvapauden rajoittamiseen. Tällä hetkellä kaikki - pitäisikö sanoa entiset - markkinatalousmaat ovat jo vaiheessa, jossa yksilönvapauksia on merkittävästi rajoitettu. Rajoitusten perusteluina käytetään nimenomaan taloudellisten vapauksien rajoittamisesta tuttuja aiheita.

  Ymmärrän toki, että oikeistolaisuudella osoitetaan isänmaallisuutta ja uskonnollisuutta. Niiden pitäminen oikeistolaisena on yhtä mielekästä kuin ateismin tai separatismin pitäminen vasemmistolaisena.

  Kaiken kukkuraksi yksilöt voivat toimia toimia ristiriitaisesti ja tukea keskenään päinvastaisia tavoitteita. Puhtaasti empiirisesti nykymenoa tarkastellen minä lähestyn asiaa sen mukaan, kuinka ihminen asennoituu valtion tavoitteisiin. Jos henkilö kannattaa
  1. korkeaa veroastetta ja julkisen sektorin roolia,
  2. uskonsa (poliittinen ideologia tai jumalallinen olemassaolo) kautta toisinajattelijoiden sananvapauden rajoittamista tai
  3. maanpuolustuksen tason madaltamista lähtien liikkeelle yksilönvälisten pasifististen ihanteidensa takia, niin
  kyse on mielestäni vasemmistolaisuudesta. Tässä mielessä Perussuomalaisia voi pitää oikeistolaisina, mutta ei äärioikeistona, koska ensimmäinen kohta ei täyty lainkaan, ja kahteen seuraavaankaan kohtaan "perussuomalainen" ei suhtaudu kiihkeästi ja tunteenomaisesti.

  VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!