torstaina, lokakuuta 23, 2008

MTV3 haastaa Totuuden

Kotimaisen laatujournalismin lipunkantaja Totuus on saanut vihdoinkin todellisen haastajan. Ei, kyseessä ei ole Näköradio vaan Puolueen mainostuubi, jonka keskiviikon kunnallisvaalitentissä itsensä penaali-kategoriaan ylensivät kertaheitolla toverit Timo Haapala ja Matti Maunu. Ylennyksen referaatti lyhykäisyydessään:
Perusuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini hermostui MTV:n kuntavaalitentissä, kun häntä vastaan esitettiin kritiikkiä perussuomalaisten epäillystä ulkomaalaisvihasta.

RKP:n puheenjohtaja Stefan Wallin tiedusteli Soinilta, mitä mieltä tämä on joidenkin perussuomalaisten ehdokkaiden rasistisista kommenteista.
---
Soinilta kysyttiin, mitä mieltä hän on turkulaisen perussuomalaisten ehdokkaan Jiri Kerosen blogi-lausunnoista. Kerosen mukaan "ihmisellä on täysi oikeus sanoa vihaavansa nekruja, jutkuja, hurreja ja ryssiä, koska kyseessä on ihmisen oma mielenilmaus."

- En käytä tuollaista kieltä, Soini sanoi.
Soinin vastaus ei tainnut olla ihan sitä mitä lähetyksessä kuultiin, mutta on toki tuo Kerosen lausunto ulkomaalaisvihainen ja rasistinen! Jirihän lausui kirjoituksessaan Natsisymbolit eivät ole Suomessa laittomia, mutta typeryys on moraalisesti laitonta seuraavan törkeyden:
Lista muutamista asioista, jotka eivät pykälän mukaan ole kiihottamista kansanryhmää vastaan:
1) Islamin kritisointi
2) Maahanmuuttopolitiikan kritisointi
3) Kulttuurien kritisointi
4) Rasismi
5) Natsisymbolien julkinen esittely

Juridiikan tarkkuuden ja lain objektiivisuuden vuoksi lakia tulkitaan pitkälti lain sanamuotojen mukaisesti. Suurin osa juridista ongelmista johtuu juuri siitä, miten jonkun sanan merkityssisältö ei ole täysin selvä tai miten samaa sanaa käytetään eri lainkohdissa eri tavalla. Kansanryhmää vastaan kiihottamista koskeva lainpykälä on kirjoitettu selvästi muotoon, jossa ihmisen voidaan nähdä syyllistyneen rikokseen ainoastaan, jos hän on loukannut tiettyä kansanryhmää. Tämän vuoksi esimerkiksi islamin kritisointi ei ole kansanryhmää vastaan kiihottamista, koska islam ei ole synonyymi muslimeille, vaan kansanryhmästä erillinen, abstrakti entiteetti.

Samalla tavalla ihmisellä on täysi oikeus sanoa "mä vihaan vittu nekruja ja jutkui ja hurrei ja ryssiä!!11", koska kyseessä on loppujen lopuksi pelkästään ihmisen oma mielenilmaisu. Jos puolestaan ihminen sanoo "hakataan kaikki skinheadit", hän voi syyllistyä kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. Pelkkä natsistisen symbolin käyttäminen ei ole kiihottamista kansanryhmää vastaan, koska symboli ei varsinaisesti sano mitään konkreettista mihinkään suuntaan. Symbolin esittäminen voi johtua yhtä hyvin kännihuumorista, aidosti fasistista mielipiteistä kuin pelkästään esteettisestä mieltymyksestä. Yksikään noista kolmesta tekijästä ei ole Suomen laissa rikos, vaikka "suvaitsevaiset" tahtoisivatkin kriminalisoida mielipiteitä.
Törkeää!

[Lisäys: Totuuden Jaakko Hautamäki ehti kuin ehtikin saamaan asian jo päivän paperi-Totuuteen:
Timo Soini (perus) sai puolustella ehdokkaidensa puheita maahanmuuttajista. Piiloutui jälleen "monikulturismin" taakse.
Tota-noin, mitäh?

Myöskään Näköradio ei halua osattomaksi:
Soinilta kysyttiin myös, miksi Perussuomalaiset ottavat listoilleen ehdokkaita, jotka vaativat oikeutta pitää parvekkeellaan natsilippua.
Tämähän juuri oli Kerosen kirjoituksen ja koko kampanjan pääteema! Hyvin bongattu! Ja kuten jokainen ylenantoisa pikku pioneerikin tietää, natsilippujen pitäminen parvekkeella on nykyisellään kriminalisoitu ankarimman mukaan.]

[Lisäys (2):
Arvoisa X:

MTV:n verkkouutisten sisältövastaavana olen perehtynyt lähettämäänne sähköpostiin (22.10.2008 klo 23:38).

Olen tarkastanut tv-ohjelmassa käydyn keskustelun, johon viittaatte ja siitä tehdyn verkkouutisen, johon myöskin viittaatte.

Tekstiuutinen on laadittu siten, että se uskollisesti seuraa alkuperäistä tv-keskustelua. Niin muodoin en voi löytää siitä mitään moitittavaa.

Olen myös tarkastanut tv-ohjelman tekijöiltä ohjelmassa esitetyn sitaatin oikeellisuuden. Sitaatti myös pitää paikkansa.

En siis löydä tästäkään oikaistavaa.

Toteatte sähköpostissanne, että valitus JSN:lle on jo tehty. Jäämme siis odottamaan JSN:n toimenpiteitä tässä asiassa.

Terveisin
Timo Laukkio

MTV:n verkkouutisten sisältövastaava
HT: Leopold/Vieraskirja]

[Lisäys (3): Aamulehden Taneli Heikka nokittaa:
Perussuomalaisten Timo Soini joutui grilliin puolueensa ehdokkaiden ulkomaalaisvastaisista mielipiteistä.
Maahamuuttoministeri Astrid Thors ilmaisi asiasta huolensa Alma Median lehtien haastattelussa sunnuntaina. Asiasta nousi vilkas julkinen keskustelu.
Perussuomalaisten ehdokkaan blogissa käytetään ulkomaalaisista halventavaa kieltä ja ehdokas pitää natsilippua parvekkeella.
Soini kiisti jakavansa ulkomaalaisvastaisten ehdokkaiden mielipiteet.
- En käytä tuollaista kieltä. Löysitte yhden ehdokkaan. Minä voin luetella vaikka jäsenluettelon, jonka mielipiteet voin jakaa, Soini sanoi.
Puheenjohtaja Soinin mielestä Suomeen voi tulla töihin tai jos on hengenhädässä.
HT: Futuristi & SJS/Vieraskirja]

[Lisäys (4): Lepo vaan kaikille (penaaleille ja muille): voittaja on jo löytynyt, sillä dementiapuolueen Mats Hilli löi faktat pöytään! Kainouttaan kai Mats on jo ehtinyt muuttamaan alkuperäistä voittajalausahdustaan (ja siivonnut kommenttiosastoaan), joka siis kuului:
Illan suurin epäonnistuja oli kieltämättä Timo Soini. Hänellä ei ollut hyvää vastausta siihen, miksi perussuomlaisten [sic!] listoilta löytyy ehdokkaita, jotka syyllistyvät sekä muukalaisvihaan että Adolf Hitlerin ihannointiin.
Ikävää asiassa on se, että mitä kortteja Näköradion Hannu Lehtilälle enää jää jäljelle täksi illaksi?
Perussuomalaisten sanavalmis johtaja ei ollut selvästikään ajatellut loppuun asti, mihin puolueensa listoilla olevien ehdokkaiden rasistiset vaaliteemat johtavat. - Ei johtaja niitä pääse pakoon nostelemalla hartioita ja sanomalla, että jokainen vastaa itse huudostaan! Tässäkin kohtaa odotan jatkoa tältä illalta; joko Soini sanoutuu rasismipuheista selvästi irti tai sitten hän kalastaa kaksilla vesillä!]

10 kommenttia:

 1. Mainoskatkolla Jyrki Älä-tyrki Katainen selitti jotain rakennustyömaiden pimeästä työvoimasta tyyliin "Kuin kusis omaan kamiinaan". Kyllä etoi koko teema. Lisäks Jyrki on niin IHQ kun se yrittää puhua Niinistön tyyliin matalalta, hiii-iiitaaaaass-tiiii ja lievästi änkyttäen kuten Wanhanenkin. Aivan kuin esiintymisen oppikirjasta, luku "Kuinka lisään puheeni vakuuttavuutta". On noi pellet kyllä sellaisia karikatyyrejä.

  Urpilaisen kaulassa roikkunut risti oli kanssa aika hyvä veto. Sehän on sallittua Jutalle, mutta ei Sarahille. Kuitenkin omasta mielestäni ihminen, joka avoimesti osoittaa olevansa uskovainen, ei voi arvostella toista siitä, että tämä ilmoittaa vaalituloksen olevan Jumalan kädessä. On tämä teatteria on.

  Soini mokas kyllä tuossa Kerosen jutussa, kun ei ymmärtänyt tuota yhteyttä sananvapauteen. Vastaavasti olisi kannattanut antaa täysi tukensa Halla-aholle. Ei hyvä, jos puolueen pääehdokas pääkaupungissa jää ilman pj:n tukea. Ilmeisesti pienen puolueen resurssiongelmia, kun ei ehditä tuottaa taustamateriaalia (Urpilaiselle oli hienosti taustatiedoissa kerrottu Kepun Espoossa järjestämä paneeli, jossa Paavo Väyrynen kertoi espoolaisille onnen löytyvän metrolaiturin päästä). Nopeasti Soini kyllä toipui, mutta minusta hänen olisi pitänyt kävellä Cronbergin luo, ja sanoa, että heidän puolueessaan on ihmisiä, jotka vihaavat autonomistajia ja puhkovat renkaat, Korhosen joukoissa on ihmisiä jotka vihaavat rikkaita, RKP:ssä on henkilöitä, jotka vihaavat suomea, demareissa on ehdokas, joka vihaa kristittyjä jne. Ihan turhaan Soini spennaili; olisi ottanut estradin kun sitä tarjottiin.

  VastaaPoista
 2. En ihan oikeasti edes viitsinyt katsoa vaalitenttiä, vaikka olenkin hyvinkin kiinnostunut yhteiskunnallisistakin asioista. (Kukapa tämän blogin lukijoista ei olisi?)

  Jos mediaeliitti paimentaa PerS:ia, niin siitä vain. Sehän on vain hyvää mainosta PerS:lle, koska sen äänestäjäkuntakaan ei ole välttämättä virittynyt ihan "sfääreihin" saakka ulottuvalle argumentaatiolle, mitenkään tätä äänestäjäsegmenttiä aliarvioimatta. Ihan samaa menoa on vasemmistopuolueissa, kepussa ja jopa kokoomuksen äärilaidoilla.

  Muutamat vaalit Soinilta vielä tähän, nousevan kannatuksen malliin (nythän on niin, että vaaleissa toisen menestys on aina toiselta pois, eli ehkä sillä punaistakin punaisemmalla toveri Halosella oli joku pointti tuossa viime presidentinvaalien alla, vaikkakin väärässä yhteydessä), niin eiköhän Opus Dei voi myöntää Soinille kultaisen ansiomerkin!

  Muutoin olisin sitä mieltä, että jonkun keskimääräistä älykkäämmän oikeustieteilijän tulisi tehdä laaja väitöskirja sananvapaudesta tai jostakin sen erityiskysymyksestä joko de lege lata tai feranda , mikä mahdollisesti nostaisi hieman myös argumentaation tasoa sekä julkisuudessa että oikeusistuimissa asiaan liittyvin osin.

  Meillä kun tuo säännöstö on niin toista kuin common law -maissa.

  VastaaPoista
 3. US onnistui julkaisemaan jotain sellaista, mitä ei taatusti hesarissa tulla näkemään.

  Mises, Hayek ja keskuspankki samassa jutussa.

  VastaaPoista
 4. Sami: Oho! Lisää Petrin ajatuksia täältä.

  VastaaPoista
 5. Perussuomalaisten ehdokkaan blogissa käytetään ulkomaalaisista halventavaa kieltä ja ehdokas pitää natsilippua parvekkeella.

  Juuri tällaista pitää odottaa, jos aikoo lähteä mukaan politiikkaan.

  Sääntö numero yksi: älä koskaan esitä sitaateissa tai parodiana mitään sellaista, mitä et itse kannata.

  Sääntö numero kaksi: älä koskaan puolusta mitään sellaista, mitä et myös itse kannata sataprosenttisesti.

  Älä siis koskaan esim. puolusta uusnatsin sananvapautta tai vastusta lapsipornosuodatinta.

  VastaaPoista
 6. Mats Hilli on nyttemmin poistanut koko blogipostauksensa, joten linkin voisi nyt panna ko. postauksesta otettuun screenshotiin. Se lienee tallella jollakulla alkuperäistä uutista kommentoineella (nimim. Keisarinnalla?); parasta lienee kääntyä Halla-ahon vieraskirjan puoleen.

  VastaaPoista
 7. Anon: Totta. Lisäisin vielä, että jos omaa etuaan ajattelee, niin noita asioita ei tässä maassa kannata tehdä omalla nimellä vaikkei politiikkaan aikoisikaan.

  Veikko: En nopeati löytänyt kuvankaappausta, mutta eiköhän lukijat usko muutoinkin lainauksen aitouteen. Mattsin postauksen poisto (ilman sitä edeltänyttä pienintikään anteeksipyyntöä tms.) lienee sitä "2000-luvun sosialidemokratiaa", jolla hän itseään mainostaa.

  VastaaPoista
 8. Ja mitä suurimmassa määrin myös "arvoliberaalille" sopivaa "terveen järjen käyttöä" ;-)

  VastaaPoista
 9. Veikko, olet oikeassa, minulta löytyy. Sain viimein julkaistua tuon Hillin tapauksen kommentit ja alkuperäiset viestit. Ne löytyvät täältä:
  http://keisarinnan-rostra.blogspot.com/2008/10/tapaus-keronen-mats-hillin-vitteet.html

  VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!