maanantaina, lokakuuta 13, 2008

Näköradion nostalgiaa Teemalla

Jotkut arvon lukijat saattoivat missata Puolueen näköradion parhaiden päivien uusintaesitykset viime tiistaina. Silloin nimittäin esitettiin liki 40 vuoden takaa mm. Puolueen ikuiset opit selkeästi jäsentävä Saaren vangit (1970).
Lautasellinen Guatemalan verta läikähtää TV-teatterin kohukabareessa, joka kertoo erään fiktiivisen kehitysmaan synnystä Latinalaisessa Amerikassa. Pienen mutta köyhän saaren asukkaat ovat onnellisia siihen saakka, kunnes paha kapitalisti luikertelee palmun katveesta ja opettaa liike-elämän lait. "Kehitysapu go-go", "Nalkä lähtee naidessa", "United Fruit" ja monet muut Kaj Chydeniuksen klassiset laulut nousevat jälleen vastustamaan länsimaiden sortovaltaa tulkkeinaan Kristiina Halkola, Tarmo Manni, Tuula Nyman, Kari Frank, Kalle Holmberg ja Olavi Ahonen. Kapitalistina häärii Esko Salminen ja pappina Jukka Sipilä.
Mutta ei hätää! Vielä ehtii mukaan aina tiistaisin tähän Teeman vallankumouksen juhlaan! Huomenna on vuorossa mm. Ernesto Che Guevara ohjelmassa Vallankumous tai kuolema (1968).
Tv-teatterin kooste aina ajankohtaisen Che Guevaran elämästä höystettynä latinalaisamerikkalaisilla runoilla ja lauluilla sekä asiantuntijalausunnoilla. Kaisa Korhonen, Iris-Lilja Lassila, Eero Melasniemi ja Ulf Törnroth esiintyvät. Ohjelman musiikista vastaa Kaj Chydenius, ohjaus on Kari Frankin.
Viikon kuluttua tiistaina 21.10. pääsemmekin tutustumaan aina niin ihanaan Kuubaan.
TV-arkiston kolmannessa vallankumouspaketissa kurkistetaan 1970-luvun Kuubaan. Tuolloin Kuubaa markkinoitiin sosialismin mallimaana, jossa oli ilmainen terveydenhoito ja koulutus, eläväisiä ihmisiä ja rytmikästä musiikkia.
Viimeisenä on vuorossa 28.10. Portugalin vallankumouslauluja.
Huhtikuussa 1974 sotiin kyllästyneet vasemmistolaiset upseerit tekivät verettömän vallankaappauksen, jonka symboleiksi nousivat neilikankukat kiväärien piipuissa.
Jos missaatte jonkin lähetyksen, niin uusinnat ovat aina perjantaisin iltapäivällä sekä sunnuntaisin aamulla.

P.S. Elävä muinaisjäänne Kristiina Halkola huomenna Vastarinta-klubilla tahdittamassa Puolueen puhdasoppisimpia voittoon:
Helsinki-listat & Kulttuurilista ylpeänä esittää Vastavirta-klubilla: Kristiina Halkola * Kari Peitsamo * Olli Ikonen & Juha Mäntylä * Anneli Sauli * Meissa Niang * VP Hakkarainen * Elektroninen tanssiyhtye Vanaja * ym.

3 kommenttia:

 1. Kun Sarah Palin tai GWB vinkkaa jotain siihen suuntaan, että Jumala on puolellamme, niin nousee uskomaton älämölö, kuinka noin hullut pääsevät valtaan. Mutta ah, nyt Nicaraguan Daniel Nortegan osoittaessa henkisen kypsyytensä, ei missään näy aatetovereiden jyrkkää tuomiota.

  Vai onko kyse siitä, että sosialistijohtajilta ei odotetakaan niin paljoa kuin muilta?

  VastaaPoista
 2. Näin taiteilijana tunnen hienoista häpeää suomalaisen kulttuurielämän julkisesta tilasta ;)

  VastaaPoista
 3. Lenin-patsasta vaativan addressin kirjoittajista suurin osa on noita taistolaisia muinaisjäänteitä, jotka pitävät itseään kulttuuripersoonina.

  VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!