sunnuntaina, maaliskuuta 02, 2008

Henkilökohtaisia uhrauksia

Peri(n )aatteellinen Totuuden viikottaisesta kuukausittaiseksi vaivaksi ylennetty Reetta Räty on palannut syleilemään maailmaa. Ongelma on taas espoolaiset miehet, jotka eivät suostu luopumaan autoista. Sekä myös se yksi mies Kalliossa, joka olisi valmis ostamaan autoveroillaan ilmaisen julkisen liikenteen autottomille.
Ilmastonmuutosta ei voi ostaa pois mielestään. Täytyy toimia! Tehdä henkilökohtaisia uhrauksia! Arkisia valintoja! Ympäristömerkkejä! Energiansäästöä! Vihreitä leimoja! Pyöräilyä! Ekoa, luomua, hätäpäissäni sotken tähän jo reilun kaupan ja hikipajatkin. Näin ei kerta kaikkiaan voi jatkua, sanoi Tuomiojakin!
Reetan puiden halailua olisi paljon mukavampaan ilman kaikenmaailman numeronpyörittelijä Jortsuja (varmaan Espoosta):
Neljän hengen Thaimaan lomalla kuluneella lentokonebensalla ajaa nykyautolla huimat 16 000 kilometria.
Mutta Reetta ei hätkähdä:
Jortsu, mä TIEDÄN että Thaimaahan lentäminen on pahinta mitä voi tehdä. Just SIKSI mä jaarittelen taas enemmän kuin koskaan yksityisautoilusta ja kaikenmaailman ilmastoasioista. Aasiassa tosin tulee lähinnä epätoivoiseksi mm. autoilun, lentelyn ja ihan vaikka muovipussien suhteen. Mitä auttaa, että minä kerään maitopurkkeja, kun yksi thaimaalaisen ruokakaupan kassa yrittää pakata minun väkisin edellisessä pakkauspisteessä pussitetut ostokset seitsemääntoista muovipussiin. 17, niinpä.
Ajatelkaa, Reetta yrittää kaikkensa: jaarittelee ja kierrättää maitopurkkeja ja sitten tyhmät aasialaiset pilaavat kaiken! Ilkeältä numeronpyörittelijältä ei kuitenkaan heru sympatiaa:
Muovipussin valmistamiseen kuluu noin 10 grammaa öljyä. Yhden hengen edestakaisiin Thaimaan lentoihin kuluu 750 000 grammaa öljyä.

Jos lomailet kerran Thaimaassa, kulutat 75 000 muovipussin edestä öljyä. Neljän hengen perheloman lento Thaikkuihin kuluttaa siis saman verran öljyä kuin 300 000 muovipussin valmistus. Thaimaalaisten supermarkettien muovipussiorgiat ovat siis hyttysen pieru Saharassa yhden suomalaisen tiedostavan perheen lomamatkojen ekologiseen jalanjälkeen verrattuna.
On aika laittaa änkyrälle jauhot suuhun niinkuin vain 33-vuotias aikuinen Kalliosta osaa:
Jortsu. Ymmärrän muovipussivertauksesi, ja syyllistän kyllä itseäni Thaimaan-matkasta MUTTA en suostu ajatukseen, jonka mukaan ei kannata tehdä/puhua/suunnitella tekevänsä mitään ympäristön hyväksi, jos on käynyt Thaimaassa.

Aion jatkossakin lentää välillä, ja ajaa autoa, ja puhua muovipusseista.
Ahaa, selvisi! Siinä missä al-gore teki elokuvan, Reetta puhuu muovipusseista. Henkilökohtainen uhraus varmaan sekin.

[Lisäys 3.3.: Ei ole helppoa tiedostavissakaan perheissä: The youngest eco-activists.
Learning to save the Earth since preschool, they push their parents to do more.
--
"My hopeless mother is obsessed with plastic bags," says Soren, a third-grader and huge fan of Al Gore's global warming documentary, An Inconvenient Truth.

"A lot of plastic can't be recycled," chimes in his sister, who's in the seventh grade. "The turtles can get suffocated and it can go into the water. My dad gave her a cloth bag but she doesn't use it. Plastic drives me nuts!"
--
Tiffany Bluemle in Burlington, Vt., knows exactly how she feels. She and her partner, Elizabeth Shayne, drive an environmentally friendly hybrid and live a generally green lifestyle. When their 8-year-old son, Will, wanted a "global warming" birthday party last year, they treated him to a cake decorated as Earth, a bike-repair workshop for his guests and a pi�ata in the shape of a gas-guzzling Hummer that partygoers beat to the ground.

"He's adamant that I drive 55, but I'm naturally a speedster," Bluemle says. "We have a bumper sticker on the car saying '55 slows down global warming.' It's killing me."
--
Amanda Brosius, 6, of Cleveland Heights, Ohio, recently watched a television special on the plight of polar bears losing their icy hunting grounds to global warming. Soon after, she could hear the shower running way too long in the apartment above, where a 7-year-old friend lives. The boy's long, water-guzzling showers prompted her to speak up.

"He doesn't care about the polar bears, but I do," Amanda says. "We're running out of fresh water and if you don't be careful the ice will never get frozen and the polar bears will have nowhere to go. Santa will have nowhere to live."
Artikkelin lopusta linkkivinkki ilmasto.org:n kehittämiseen:
globalwarmingkids.net

This portal for kids and teachers alike features an "energy action" kids' corner with games, photos and downloads in four languages. The game "Climate Challenge" allows older kids to imagine themselves president of the European Nations as they attempt to persuade competing regional blocs to reduce carbon emissions. Elsewhere there is video, including Blue Man Group's head-bopping "Earth to America" skit warning of the dangers of global warming.
(via Tim Blair)]

22 kommenttia:

 1. Anonyymi3/3/08 05:00

  Jos Reetta tosiaan thaikku kaupassa käydessään saa 17 muovikassia niin siinä on kyllä sitten Reetalla ihan peiliin katsomisen paikka. Minä näet en koskaan saa enempää kuin vain yhden muovikassin ja tämäkin vain jos en ole ottanut reppua mukaan! Mutta niinhän se on - tiedostavilla ihmisillä on usein karsean paljon ostettavaa, kun esim tälle pojalle sen sijaan riittää vaan muutama bisse.

  Tosin tällä viestillä varmasti sorrun maailman tuhoavaan syntiin kun kehtaan täältä kaukaa routata elisan kautta ja vieläpä mobiililla käyttää tätä kamalaa internetiä!

  -Miksu

  VastaaPoista
 2. Anonyymi3/3/08 09:30

  Hysteerisyyteen taipuvaisia progressiivis-humanistisen maailmankuvan irvikuvan uskonnokseen ottaneita ihmisiä, joista useimmat kärsivät syömishäiriöistä muodossa tai toisessa.

  Minusta on täysin O.K yksilöautonomian merkityksessä, kun monet sinänsä kehityskelpoiset ihmiset, jotka kokevat elämänsä tyhjäksi ja tarkoituksettomaksi, yrittävät löytää merkitystä tälläisistä asioista.

  Yksilötasolla se on varmasti parempi kuin huumeet tai alkoholi, selviytymisstrategia sekin. Mutta mikä olisi se mahdollinen moraalinen toimintatapa hysteerikoille, joista joillakin kuitenkin aivot olisivat vielä toimintakuntoiset huumaavien aineiden ja ideologioiden käytöstä huolimatta, siis jos ja vain jos kun alkaa tunnistaa kirjoituksiensa ja puheidensa alkavan mennä jo viherfasismin tai muun totalitaarisen ideologian puolelle?

  Mutta se mikä on ihmeellistä, että miksi "maan päälehdestä" pitää lukea päivästä toiseen mielipiteitä ja keskusteluja, joita tulisi itse kunkin käydä lähinnä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa?

  Ja siis itse EN ole mikään ilmastonmuutosskeptikko.

  Nimimerkillä: Tilanne muistuttaa 1920-luvun Weimarin tasavallan aikaa...

  VastaaPoista
 3. Nuo Reetan jutut ovat jo menneet niin pahoiksi, että ne eivät edes naurata. Kenen mielestä on huvittavaa, että valtakunnan päälehdessä vastuullisessa asemassa oleva kirjoittaa tuollaista älyvapaata roskaa.

  Reetta on vain jäävuoren huippu ilmiössä, jossa "tunteminen" ja "ihmisläheisyys" ovat korvanneet ajattelun ja analyyttisuuden kaltaiset arkaaiset käsitteet.

  Ennemminkin sen, että Reetan kaltaiset ovat mainstreamia, pitäisi soittaa hälytyskelloja. Miksi näin on käynyt ja miten tuollaisesta päästäisiin eroon? Kyse on selkeästi vahingollisesta ilmiöstä.

  Ei Amerikassakaan enää naurata, jos tyhjillä sloganeilla ja pelkällä henkilökohtaisella karismalla ratsastavasta Obamasta tulee presidentti.

  VastaaPoista
 4. Anonyymi3/3/08 13:32

  Usko yhteen niin uskot toiseenkin?

  http://www.iltasanomat.fi/viihde/uutinen.asp?id=1495703

  VastaaPoista
 5. Anon: Hah!

  Marion Cotillard heittää vettä myllyyn väittämällä WTC-iskujen olleen salaliitto. Vuoden vanhassa ranskalaislehden haastattelussa näyttelijä epäilee USAn hallinnon valehdelleen iskuista.
  --
  Cotillard kyseenalaistaa historiallisen kuukävelynkin.


  Toisaalta taas:

  Cotillard is a Greenpeace spokeswoman and was among the artists involved in "Dessins pour le climat," an album project that was released in 2005 and raised money for the environmental activist group.

  VastaaPoista
 6. Anonyymi3/3/08 16:04

  Pravdan demokraatti & Obama -faneille hieman pureksittavaa:

  http://i45.photobucket.com/albums/f78/jonjayray/Republiblack.jpg

  VastaaPoista
 7. Anonyymi3/3/08 17:25

  Tämä oli paras: Pariisin varpusesta naispääosa-Oscarin voittanut Cotillard uskoo tornien olleen rahasyöppöjä, joiden kunnostus olisi vienyt liikaa rahaa. Siksi oli helpompaa tuhota ne.

  VastaaPoista
 8. Hallituksen ilmastopoliittinen erityisasiantuntija Oras Tynkkynen ehdotti muovikassiveroa. Irlannissa on ilmeisesti käytössä tällainen vero ja siellä lopputuloksena ihmiset siirtyivät käyttämään paperikasseja.

  Ehkä Reetalle pitäisi vihjata tästä Puolueen ideologian mukaisesta toimenpiteestä.

  VastaaPoista
 9. Vasara: Hmmm .. valuminen kulkee Oraksen kautta? Odotettavissa siis Totuudessa minä päivänä hyvänsä.

  VastaaPoista
 10. Tuo Oraksen ajatus muovikassiverosta on jo vanha. Siksi ihmettelen, että Reetta ei muistanut sitä.

  Itse asiassa valumisketjussa mukana oleva BBC on jo maininnut Irlannin muovikassiverosta (jo vuonna 2002).

  Irish bag tax hailed success

  VastaaPoista
 11. Juu, vanha juttu on. Näyttää taas vain nousevan pinnalle. Reetan muistiin ei kannata hirveästi asettaa odotuksia :)

  Totuus ehdotti asiaa jo 23.5.1996. Siitä löytyy Tepin superekologinen ehdotus:

  Tepi Stadista ehdottaa ekologisesti, että viinakauppoihin pystytettäisiin baaritiskit, jolloin juomat voisi nauttia jo kaupassa. Muovikassejakaan ei enää tarvittaisi.

  Irlantia on kommentoitu tuoreeltaan 11.3.2002. Nyt asia näyttää tulevan taas ajankohtaiseksi:

  Sunnuntai Totuudessa muistokirjoitus 13.1.2008: Muovipussin kuolema.
  Ulkomailta 14.10.2007: Muovipussin valta hiipuu maailmalla

  Tuo NYT:n artikkeli löytynee Totuudesta kunhan Psycho demokraattikiireiltään tai Saksa 1968-nostalgialtaan kerkiää.

  VastaaPoista
 12. Anonyymi4/3/08 15:04

  Miksei missään esitetä vakuuttavia perusteluja sille, että talouskasvu voi jatkua loputtomiin rajallisella maapallolla?
  Selittäkääs tai antakaa hyviä linkkejä aiheeseen.

  VastaaPoista
 13. Ymmärrän, että lapsia opetetaan säästämään energiaa ja pitämään huolta ympäristöstä. Mutta sitä en ymmärrä enkä hyväksy, että lapsia pelotellaan uskomaan poliittista ideologiaa maailmanlopulla ja pörröisien eläimien sukupuuttoon kuolemisella.

  Joku aika sitten oli (ei Totuudessa) tutkimus minkä mukaan jopa puolet lapsista menettää jo yöuniaan pelätessään ilmastonmuutosta. Eikös sen pitäisi jo soittaa hälytyskelloja ja lujaa.

  Pahinta tässä on se, että vain harva uskaltaa puuttua asiaan ja tätä tuetaan jopa valtion taholta antamalla avustusta käsittämättömille ryhmille jotka levittävät pelkoa.

  VastaaPoista
 14. Keimo: Nimenomaan. Tuossa eräs asiaan liittyvä kirjoitus, jos satuit missaamaan.

  VastaaPoista
 15. Ilmastopelottelulla on muitakin seurauksia. Turussa on taas tyhjennetty renkaita:

  Turussa tyhjennettiin taas kahdeksan masturin renkaat

  VastaaPoista
 16. Pönkkämies5/3/08 13:28

  Ei Amerikassakaan enää naurata, jos tyhjillä sloganeilla ja pelkällä henkilökohtaisella karismalla ratsastavasta Obamasta tulee presidentti.

  Vielä vähemmän naurattaa, jos vielä Bushiakin pahempi "Invade the World/Invite the World" -neokonna John McCain pääsee Valkoiseen taloon. Avoimet rajat & avoin valtakirja Israelille. Laittomat siirtolaiset laillisiksi. Ja Irakiin jäädään vielä sadaksi vuodeksi. Jee.

  VastaaPoista
 17. Pääasia kuitenkin, että tiedetään, kuka on Puolueen suosikki ja kuka Puolueen vihollinen. Vihje: Suosikki ei edusta R:llä alkavaa puoluetta.

  VastaaPoista
 18. Henkinen äänestäjä5/3/08 15:50

  Nyt tässä onkin todella paha valinta. Jos ajatellaan USA:n ja republikaanien parasta, niin silloin McCain olisi huonoin vaihtoehto, koska se sementoisi väärän konservatismin republikaaneihin. Kun joka tapauksessa suunta on alaspäin, niin on parempi, että syyt menevät demokraattien niskoille. Toisaalta jos McCain voittaisi, niin suomalaista tiedostavaa "älymystöä" ottaisi päähän, kun Obama ja Hillary eivät päässeetkään tuomaan maailmanrauhaa ja antamaan ensimmäistä kertaa terveydenhuoltoa köyhille. Ja se jos mikä toisi minulle valtavaa tyydytystä.

  VastaaPoista
 19. Henkinen äänestäjä: :)

  VastaaPoista
 20. McCain selvitti kotiosavaltionsa jollain tavalla kuuluisassa ammattikorkeakoulussa - MITä lie nimeltään - että tyypillinen sairausvakuutuksetta oleva on 30-50 vuotias, valkoinen, perhellinen mies. Eikö ne tykkää siellä Ameriikassakaan maksaa veroja?

  VastaaPoista
 21. Totuus ja muu Puolueen media hehkuttaa demokraattien ylivoimaa äskettäisessä mielipidetutkimuksessa ja pitää demarin valintaa (tietysti) selviönä.

  Todellisuudessa kortit ovat vielä jakamatta ja eri mielipidetutkimukset antavat keskenään ristiriitaisia tuloksia.

  Polling report

  VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!