torstaina, maaliskuuta 06, 2008

Manhattanin julistus

Lubos tarjoaa useita erityisen mielenkiintoisia ilmastoväärinajattelijoiden dokumentteja. Ensinnäkin, alkuviikosta New Yorkissa pidetystä, Heartland Instituten organisoimasta ja Puolueen LitteänMaan-ilmastokokoukseksi nimittämästä ICCC-konferenssista kannattaa ehdottomasti lukea Summary for policymakers of Non-governmental International Panel for Climate Change (NIPCC): Nature, Not Human Activity, Rules the Climate. ICCC-konferenssissa hyväksyttiin myös Manhattanin julistus:
Manhattan Declaration on Climate Change

"Global warming" is not a global crisis

We, the scientists and researchers in climate and related fields, economists, policymakers, and business leaders, assembled at Times Square, New York City, participating in the 2008 International Conference on Climate Change,

Resolving that scientific questions should be evaluated solely by the scientific method;

Affirming that global climate has always changed and always will, independent of the actions of humans, and that carbon dioxide (CO2) is not a pollutant but rather a necessity for all life;

Recognising that the causes and extent of recently observed climatic change are the subject of intense debates in the climate science community and that oft-repeated assertions of a supposed 'consensus' among climate experts are false;

Affirming that attempts by governments to legislate costly regulations on industry and individual citizens to encourage CO2 emission reduction will slow development while having no appreciable impact on the future trajectory of global climate change. Such policies will markedly diminish future prosperity and so reduce the ability of societies to adapt to inevitable climate change, thereby increasing, not decreasing, human suffering;

Noting that warmer weather is generally less harmful to life on Earth than colder:

Hereby declare:

That current plans to restrict anthropogenic CO2 emissions are a dangerous misallocation of intellectual capital and resources that should be dedicated to solving humanity's real and serious problems.

That there is no convincing evidence that CO2 emissions from modern industrial activity has in the past, is now, or will in the future cause catastrophic climate change.

That attempts by governments to inflict taxes and costly regulations on industry and individual citizens with the aim of reducing emissions of CO2 will pointlessly curtail the prosperity of the West and progress of developing nations without affecting climate.

That adaptation as needed is massively more cost-effective than any attempted mitigation and that a focus on such mitigation will divert the attention and resources of governments away from addressing the real problems of their peoples.

That human-caused climate change is not a global crisis.

Now, therefore, we recommend --

That world leaders reject the views expressed by the United Nations Intergovernmental Panel on Climate Change as well as popular, but misguided works such as "An Inconvenient Truth."

That all taxes, regulations, and other interventions intended to reduce emissions of CO2 be abandoned forthwith.

Agreed at New York, 4 March 2008
Toiseksi, Lubos linkittää mielenkiintoiseen Richard Lindzen vs. Stefan "Miljoona dollaria" Rahmstorf -duelliin An Exchange on Climate Science and Alarm, josta kannattaa ehdottomasti lukea ainakin johdanto vaikkei koko dokumenttia jaksaisikaan kahlata läpi.

12 kommenttia:

  1. Anonyymi7/3/08 18:20

    "carbon dioxide (CO2) is not a pollutant but rather a necessity for all life"

    Jees, kyllä on mahtavaa tasoa tuokin raportti. Tottakai hiilidioksidi voi olla saaste ihan kuin mikä tahansa muukin aine, jos sitä on väärässä paikassa liian suurina määrinä

    Vielä naurettavammaksi asian tekee se, että samat henkilöt muistavat usein mainita jonkin muun jutun yhteydessä, että myrkyn määritelmään kuuluu olennaisesti ko. aineen määrä.

    Kumma juttu, etteivät sitten huomaa samaa asiaa, kun puhuvat hiilidioksidista. Sekin on myrkkyä ja saastetta jos sitä on liikaa väärässä paikassa.

    VastaaPoista
  2. Anonyymi7/3/08 19:38

    Kyllä raportissa ollaan oikeassa. Ei vesikään ole saastetta vaikka työntäisiä päänsä täysinäiseen ämpäriin. co2 on elinehto tällä planeetalla ja ei siitä saastetta tee jos joku tietty ihmisen määrittelemä määrä ylittyy.

    VastaaPoista
  3. Huoltoaseman kuppilassa luin tämän päivän Paperitotuuden. Oli taas pari juttua täynnä sitä itseään.

    Ykkösaukeamalla joku pahvipäinen vasemmistodinosaurus syytti uusliberalismia lasten seksualisoimisesta. Hohhoijaa.

    HS Raati oli taas kerran vasemmistolaisen urpouden suurta juhlaa. "Älymystö" kannatti estolistoja.

    VastaaPoista
  4. Anonyymi8/3/08 09:29

    keimo, sekoitat nyt myrkyn ja saasteen keskenään. Kyllä hiilidioksidi on saastetta silloin, jos se aiheuttaa ympäristön pilaantumista.

    Muutenkin naurettavaa vedota siihen, ettei hiilidioksidi ole saastetta. Vaikka se ei olisikaan saastetta, niin ei ole myöskään rikollisuus saastetta. Molemmissa on silti kyse huolestuttavasta ilmiöstä/asiasta. Ihan turha yrittää lakaista maton alle asiaa vetoomalla siihen, että hiilidioksidi ei ole saastetta

    VastaaPoista
  5. Anonyymi8/3/08 09:31

    "Pollution is the introduction by man into the environment of contaminants that cause harm or discomfort to humans or other living organisms, or damage the environment.[1] Pollution can be in the form of chemical substances, or energy such as noise, heat, or light. Pollutants can be naturally occurring substances or energies, but are considered contaminants when in excess of natural levels."

    VastaaPoista
  6. No mikäs on se "anonin" (*) raja pitoisuudelle, jolloin hiilidioksidista tulee saaste? 10000ppm? 2000ppm? Koska olemme saavuttamassa tuon rajan?


    (*) Anon voisi käyttää nimimerkkiä, kun on mitä ilmeisemmin käyttänyt sellaista aiemminkin täällä.

    VastaaPoista
  7. Anonyymi9/3/08 10:36

    Pienikin hiilidioksidimäärän lisäys (ihmisen toiminnan seurauksena) voi tehdä siitä jo saastetta mikäli se aiheuttaa yhdellekin ihmiselle tai ympäristölle selkeästi haittaa.

    Kaikille ihmisille se ei kuitenkaan ole välttämättä saastetta, koska toisaalta se varmasti parantaa joidenkin elinoloja (ainakin tiettyyn pisteeseen asti)

    Jos hiilidioksidia olisi jatkuvasti yli 5000ppm hengitysilmassa, niin se alkaisi olemaan myrkyllisyyden/saasteen raja kaikille ihmisille. Lapsilla ja vanhuksilla raja on alhaisempi.

    VastaaPoista
  8. Joo, ja kun nyt ilman keskimääräinen CO2-pitoisuus on n. 380 ppm ja kasvu on ollut reilusti alle 2ppm/vuosi, niin sovitaan Maksis että palataan tähän ongelmaan kun se on aavistuksen akuutimpi, ehkä noin vuonna 4000.

    VastaaPoista
  9. Tommi Nieminen julistaa sosialismin auvoa sivuilla D1 ja 2 esittelemällä globalisaatioteoreetikko Immanuel Wallersteinin esitelmän Vanhalla ylioppilastalolla - esitelmän nimi on ollut Kapitalismi '08. Vapaamman tulevaisuuden mahdollisuudet. Immanuel on 70-luvulla kirjoittanut kirjan The Modern World System, joka on kuulemma ensimmäinen merkittävä nykyteoria globalisaatiosta. Immanuel on melkoinen visionääri, kun hän jo 80-luvun alkuvuosina aavisti Neuvostoliiton romahtamisen. Mieletön suoritus!

    Wallersteinin on lennättänyt Suomeen Vasemmistofoorumi, Helsingin yliopiston Attac, Kansan sivistystyön liitto, Helsingin yleisen valtio-opin laitos, Le Monde diplomatique-lehden Suomen toimitus ja rakennusliitto. Paikalla nähtiin mm. kehitysmaantieteen professori Pertti Multanen, kv. politiikan proffa Heikki Patomäki, Skp:n pj. Yrjö Hakalehto ja ekofilosofi Olli Tammilehto. Suurin ansio lankeaa kuitenkin HY:n maailmanpolitiikan proffa Teivo Teivaiselle.

    Wallersteinin Suuri Teoria yksinkertaistettuna: Kapitalistinen maailmantalous syntyi 1400-1500-luvuilla Euroopan johdolla, kun kansallisvaltioiden rajat ylittävä talousjärjestelmä kasvoi vahvaksi. Siitä lähtien kapitalismi on menestynyt. Se on jatkuvasti laajentunut ja kasvanut, ja menestystarinan on keskeyttäneet vain 1900-luvun kaksi maailmansotaa. Maailmanjärjestelmä on perustunut siihen, että pääomat tuottavat jatkuvaa voittoa. Se on jakanut maapallon kolmenlaisiin alueisiin: ydinalueisiin, puoliperiferioihin ja periferioihin. Länsi-Eurooppa on 1400-luvulta lähtien tähän päivään ollut ydintä, maailmanlaajuisen tuotantoketjun huipulla. Se on rikastunut hyödyntämällä muiden alueiden raaka-aineita.

    Puoliperiferiaan - maailmanluokan kakkosketjuun - kuuluvat nykyään esimerkiksi Turkki, Meksiko ja Thaimaa. Ne ovat taloudellisesti alisteisia ydinalueille, mutta pystyvät taloudellisesti hyödyntämään maailman periferioita. Tyypillisiä periferiamaita taas ovat vaikkapa Tansania, Haiti ja Kambodzha. Perferia pysyy köyhänä, koska sen tehtävänä on tuottaa halpoja raaka-aineita maailmanmarkkinoille. Eli rikastuttaa puoliperiferian ja etenkin ytimen asukkaita. Ja nyt - seuraa Wallertseinin suuri ennustus: puolen vuosituhannen menestystarinan jälkeen kapitalistinen maailmanjärjestys on tulossa tiensä päähän. Mitä se mahtaa oikein tarkoittaa?


    Tommi Nieminen ei jätä lukijaansa epätietoisuuden valtaan, vaan paljastaa, mitä se tarkoittaa. Maapallon seuraavat 50 vuotta ovat kaoottiset, Wallerstein toistaa Vanhalla tunnetun profetiansa. Maailmanjärjestelmän kaaos on sitä, ettei mikään valtakeskus kykene kontrolloimaan, hillitsemään eikä hallitsemaan maailmanpolitiikkaa. Eikä maailmantaloutta. "Kapitalistinen järjestelmä ei yksinkertaisesti enää toimi. Se ei tuota enää kapitalistille tarpeeksi voittoa", Wallerstein sanoo salissa totisena istuvalle yleisölle. Suuria voittoja Wallersteinin mukaan tehdään enää keinottelemalla ja spekuloimalla. Kapitalismin lopussa on kyse oikeastaan siitä, että maapallolta loppuu tulevaisuudessa halpatyövoima ja luonnonvarat. Kun vuosi vuodelta elintaso, palkat ja raaka-aineiden hinnat nousevat myös kehitysmaissa, kapitalistin voitto pienenee. Tää menee jo aivan järjettömyyksiin asti, mutta Tommi Nieminen jatkaa totisena torvensoittajana.

    "Vuonna 1939 Helsingissäkin keskiluokan kotiäideillä oli varmasti kahdesta kolmeen palvelijaa, vähintään osa-aikaista", Wallerstein sanoo. "Nyt en usko, että täällä on kahta tai kolmea palvelijaa kuin äärimmäisen rikkailla. Palvelijat yksinkertaisesti saavat palkkaa valtavan paljon enemmän kuin vuonna 1939." Kun elintaso nousee, ihmiset haluavat yhä enemmän etuja valtiolta: koulutusta, terveydenhoitoa ja sosiaaliturvaa. Silloin on nostettava veroja. Ja taas kapitalistin voitto pienenee. Pian halpatyöläiset loppuvat kesken. "Nyt yritykset siirtyvät jo Kiinasta Vietnamiin ja muualle Kaakkois-Aasiaan. Vastahan ne menivät Kiinaan!"

    Yhdysvaltojen globaalin valta-aseman lopusta Wallerstein on paasannut jo pitkään. Valta oli Wallersteinin mukaan lyhyt mutta merkityksellinen. Se kesti toisen maailmansodan lopusta 1990-luvulle. Nyt yhden mahtivaltion sijaan on yhdeksän tai kymmenen voimakeskusta. Yhdysvaltojen lisäksi niihin kuuluvat ainakin EU, Japani, Kiina, Venäjä, Intia ja Brasilia. Nyt ne etsivät kuumeisesti liittolaisia valtansa lisäämiseksi.

    Wallerstein uskoo, että EU ja Venäjä lähentyvät toisiaan - ihan strategisista syistä. Esimerkiksi Saksa ja koko Itä-Eurooppa ovat jo kiinnostuneempia yhteistyöstä kuin Venäjän demokratian tilasta. "Nyt kamppaillaan siitä, mikä liittouma tekee eniten rahaa seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana."

    Kyse on ikään kuin kapitalistisen maailmanjärjestyksen viimeisestä rahastuksesta. Pajatson tyhjentämisestä. Siinä vahvoilla ovat ainakin Kiina, Japani ja Etelä-Korea. Wallerstein uskoo, että seuraavan 10-15 vuoden aikana Itä-Aasiassa nähdään yritys poliittiseen integraatioon. "Kun aikoinani sanoin, että Yhdysvaltojen valta-asema maailmassa on loppumassa, minua pidettiin hulluna. Nyt se on ihan selvä asia julkisessa keskustelussa. Yhdysvallat ei pääse irti edes talouden taantumasta", Wallerstein sanoo. Vanhan yleisöstä kysytään, johtaako seuraavaa maailmanjärjestystä mahdollisesti fasistinen kasti. "Kyllä, se on mahdollista", Wallerstein sanoo. "Se on yksi niistä huonoista vaihtoehdoista. Sanoisin että on fifty-fifty -tilanne."

    Paneelikeskusteluun Vanhalla osallistuvat myös yhdysvaltalainen tutkija Ruth Reitan, brittiläinen marxilainen globalisaatiotutkija Peter Waterman ja brasilialainen kansalaisaktivisti Rodrigo Nunes. He kaikki viittaavat Suureen Taisteluun: Davos vs. Porto Alegre. Davos viittaa vuosittain kokoontuvaan Maailman talousfoorumiin, jossa Bill Gatesin ja Olli-Pekka Kallasvuon kaltaiset yrityspomot kohtaavat Angelma Merkelin ja Nicolas Sarkozyn kaltaisia politiikan pomoja. He ovat - noin karkeasti ottaen - se maailman uusliberalistinen leiri.

    Porto Alegressa Brasiliassa puolestaan on pidetty jo neljänä vuonna Maailman sosiaalifoorumi, globalisaatiokriittisten järjestöjen verkosto. Se haluaa demokratisoida muiden muassa kansainvälisen valuuttarahaston ja Maailmanpankin, jotka tekevät päätöksiä dollari ja ääni -periaatteella. Näissä rahalaitoksissa rikkailla mailla kuten Yhdysvalloilla, Ranskalla ja Japanilla on huomattavasti enemmän äänivaltaa kuin köyhillä Malawilla, Laosilla ja Perulla.
    Huomatkaa siis uusi termi sosialisoimiselle: "demokratisoida"!

    "Vasemmiston vallankumouksia on yritetty nyt 150 vuotta.Niillä ei kovin pitkälle ole päästy", Wallerstein sanoo. Maailman sosiaalifoorumin ongelma on verkoston epäyhtenäisyys. Kun Porto Alegressa kohtaavat vallankumoushenkiset kehitysmaiden militantit ja länsimaiden pulskat etujärjestöt, yhteisiä intressejä on vähän. On esitetty maailmanparlamenttia, globaaleja kansanäänestyksiä, sosialistisia maailmanpankkeja, ylikansallisia valuutansiirtoveroja ja kansainvälisiä totuuskomissioita. On tehty manifesteja, joille pahimmillaan käy niin kuin Helsingin apulaiskaupunginjohtaja, vihreä aforistikko, Pekka Sauri on sutkauttanut:Tämän päivän pamfletti on huomispäivän pefletti. Huoli demokratian tilasta on kuitenkin jo ihan kaikkialla. Suomessakin. Helmikuun lopussa oikeusministeri Tuija Brax (vihr) puhui suomalaisen demokratian "vakavasta kriisistä". Brax varoitti, että rikollisuus ja väkivaltaisuus saattavat lähteä selkeään kasvuun, koska nuorten usko omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa on Euroopan alhaisinta.

    Sitten tulee vielä erilaista pohdintaa ja kriittistä arviointia Wallersteinin opeista. Toki Barack Obamasta leivotaan uutta presidenttiä, ja John McCainin voittoa pidetään hyvin onnettomana asiana. Pelle Miljoonakin pääsee toteamaan, että "Se joka on opiskellut kymmenen vuotta yliopistossa eikä ole tehnyt vallankumousta on yksi fuckin' luuseri". Rastatukan kasvattanut, Intiasta palvelunsa ostava vallankumouksellinen väsähtänyt laulaja toki tietää, mistä puhuu.

    VastaaPoista
  10. Anonyymi9/3/08 18:41

    "Joo, ja kun nyt ilman keskimääräinen CO2-pitoisuus on n. 380 ppm ja kasvu on ollut reilusti alle 2ppm/vuosi, niin sovitaan Maksis että palataan tähän ongelmaan kun se on aavistuksen akuutimpi, ehkä noin vuonna 4000."

    En ole väittänytkään, että hiilidioksidi tässä se ongelma olisi. Kunhan osoitin naurettavan argumentin siitä lainaamastasi tekstistä.

    "Maksis" WTF ??

    VastaaPoista
  11. Espanjassa Puolueen oikean ideologian mukainen pääministeriehdokas voitti vaalit. Penaali Johanna Kippo kirjoitti tästä haltioituneen jutun.

    Zapateron kannattajat juhlivat idoliaan kuin rock-tähteä

    Kauan eläköön Puolue!

    VastaaPoista
  12. Espanjassa Puolueen oikean ideologian mukainen pääministeriehdokas voitti vaalit.

    Sääliksi käy Espanjaa. Vasemmiston mukaan Espanjan ilmasto muuttuu Saharan kaltaiseksi tällä vuosisadalla. Vasemmiston politiikan johdosta Espanjan kulttuuri-ilmasto muuttuu islamilaiseksi tällä vuosisadalla. Niin tai näin, on aika sanoa hyvästi tuolle hienolle maalle.

    VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!