keskiviikkona, joulukuuta 03, 2008

Ei edellytyksiä arvioida

Puolueen journalistien puhdasoppisuutta valvova JSN on joutunut taas tiukan paikan eteen Ilmastofoorumi ry:n tehtyä haastavan kantelun. Ratkaisussaan JSN:n puheenjohtaja päätyi siihen, ettei JSN:llä ole edellytyksiä arvioida, onko oleellinen virhe
1) kutsua ajatushautomon yhteenvetoraporttia "tuoreeksi tutkimukseksi"
2) väittää "[Tuvalussa] [ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa] merenpinnan nousun vuoksi", kun Tuvalussa merenpinta ei ole noussut
3) väittää "[malaria] leviää yhä laajemmille alueille, kun ilmasto lämpenee", kun malarian levinneisyys ei riipu keskilämpötilasta
Tehtävä lienee todella haastava kenelle tahansa, sillä kyseessä oli näin pitkä uutinen:
Tutkimus: Ilmastonmuutos kirittää tappavia tauteja
Päivitetty 20.11.2008 16:32

Malaria ja denguekuume piinaavat tulevaisuudessa yhä laajempia alueita Kaakkois-Aasiassa ja eteläisellä Tyynellämerellä ilmastonmuutoksen vuoksi, varoittaa tuore tutkimus.

Kansainvälisen Lowy-tutkimuslaitoksen mukaan tauteja kantavat hyttyset leviävät yhä laajemmille alueille, kun ilmasto lämpenee.

Taudit leviävät myös ilmastonmuutoksen liikkeelle ajamien pakolaisten mukana. Esimerkiksi Tuvalun pienessä saarivaltiossa Tyynellämerellä tuhannet ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa ja muuttamaan Uuteen-Seelantiin ilmaston lämpenemisestä johtuvan merenpinnan nousun vuoksi.

Malaria ja denguekuume uhkaavat levitä myös Australiaan, tutkimuksessa varoitetaan.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan vuonna 2006 maailmassa todettiin noin 250 miljoonaa malariatapausta, joista yli 880 000 johti kuolemaan. Denguekuumetapauksia todetaan vuosittain arviolta 50 miljoonaa, joista noin 15 000-25 000 menehtyy tautiin.

[Lisäys 5.12.: Kauhuskenaariot ovat käymässä toteen ja tautien leviämisen nopeus on taas ylittänyt kaikki aiemmat ennusteet! STT raportoi: Suomalaisilla aiempaa enemmän malariaa ja dengue-kuumetta. Näinkö se Roomakin tuhoutui?]

11 kommenttia:

 1. Hyvä veto Pasilta tuo JSN:n nolaaminen. Lapsena sitä ihmetteli, kun faija ei koskaan kattonu tv-uutisia, vaikka siellä oli mielestäni "niin paljon mielenkiintoisia asioita". Sattumalta tuli lounaalla tänään puheeksi SK, ja pari kohtuullisen liberaaleina pitämääni työkaveria kertoi lopettaneensa tilauksen. Tilaajapalvelussa ei kuulemma selityksiä kaipailtu, vaikka molemmat olisivat olleet valmiit kertomaan lopettamisen syyt.

  Itse lopetin sen jälkeen, kun minun tilausmaksustani valui osa Soininvaaralle kolumnistaan. Heikan kolumni vielä meni, kun hänellä ei ole sen enempää vaikutusvaltaa kuin sanomaakaan.

  Tänään jonottelin ETYJ-ruuhkassa ja kuuntelin, että huomenna on Mansku poikki monen kilometrin matkalta. Helvetinmoiset liikennesotkut, poliisisaattueet ja pompöösit kulissit luotu työtätekeviä ihmisiä häiritsemään. Missäs se meidän duunarien puolta pitävä Sauli oikein luuraa? Nyt olis oiva tilaisuus antaa duunarin keskittyä tuottavaan työhön ja kuskata isäntäväki vieraineen jonnekin harvempaan asuttujen seutujen riesaksi. Eikös Kainuussa juuri lopetettu tehdas tai jotain? Siellä olis tarvetta arvovieraiden hyysäämisestä saataville veroeuroille.

  VastaaPoista
 2. Tuvalun saaristossa tuhannet ihmiset eivät ole myöskään joutuneet jättämään kotejaan. Saaristosta muuttaa kyllä jonkun verran ihmisiä pois, mutta tämä johtuu ensi sijassa nopeasta väestönkasvusta. CIA:n World Factbookin mukaan väestönkasvu oli vuonna 2008 1,577%, eli hyvin nopeaa. En löytänyt mitään lähdettä väitteelle, että saarilta olisi ollut merkittävää siirtolaisuutta Uuteen Seelantiin.

  VastaaPoista
 3. Tuo "Tuvalu uppoaa" ja "ihmiset hakevat turvapaikkaa Uudesta-Seelannista" on yksi näitä tunnetuimpia vihervasemmiston ilmastourbaanilegendoja, jonka historia voidaan jäljittää jonnekin 90-luvun alkuun ja joka kävi kuumana jo 1997 Kiotossa. Aihetta on käsitelty mm. tuossa linkkaamassani Michaelsin Meltdown-kirjassa.

  Samaan aikaan kun "Tuvalun uppoaminen" oli edellisen kerran tosi "kuuma uutinen" joskus IPCC:n 3. raportin julkaisun aikoihin vuosituhannen vaihteessa, Science -lehdessä julkaistiin merenpintojen kehitystä koskeva artikkeli, josta selviää että itse asiassa Tuvalu sijaitsee alueelle, jossa merenpinta laskee kaikkein nopeimmin. Tutkimuksen mukaan merenpinta Tuvalun ympäristössä oli laskenut viimeiset 50 vuotta. Tämä aiheutti paniikkia "tietyissä piireissä", ja niinpä (Australian) Greenpeace palkkasi John Hunter-nimisen tutkijan "uudelleentarkastelemaan" dataa. "Korjausten" jälkeen Hunter tovereineen päätyi tulokseen että merenpinta nouseekin Tuvalussa 2+/-1 mm/vuosi, joka sekin on aivan normaalilukema. Aiheesta lisää voi lukea Pasin viittaamasta Vincent Grayn jutusta , täältä tai esim. tästä kommentista. Junkscience.com:n blogissa oli keväällä pari hyvää artikkelia asiasta, mutta valitettavasti blogi näyttäisi nyt olevan alhaalla.

  Mielenkiintoista on myös, että Tuvalun hallituksen riehunta asian ympärillä loppui kuin seinään sen jälkeen, kun .tv domain alkoi tuottaa sinne helppoa rahaa. Joka tapauksessa "Operaatio Tuvalu" on varsin osuva nimi sille lasten indoktrinaatiolle, jota käsittelin täällä.

  VastaaPoista
 4. Olli: Niin, ja kun se Tuvalun väkiluku on nyt reilut 12000 ja se oli vuoden 1991 väestönlaskennassa 9043, niin STT:n penaalin puhe tuhansista muuttaneista kertoo omaa karua kieltään sen journalismin tasosta, jota JSN puolustaa.

  VastaaPoista
 5. STT:n penaali vain siteeraa Lowy-instituutin tutkimusta (mikä instituutti? mikä tutkimus?) eikä tee sen perusteella omia totuusväittämiä.

  Toki tutkimuksen tulokset ovat uutisen perusteella puhdasta roskaa, mutta sehän ei ole journalistin vika.

  VastaaPoista
 6. Laitan tänne linkin alkuperäiseen tutkimukseen.

  Dr Sarah Potter: Sting of Climate Change

  Lowy-instituutti on australialainen kansainvälisen politiikan think-tank, jonka poliittisesta suuntautuneisuudesta minulla ei ole tietoa, mutta epäilisin sen olevan kallellaan vasemmalle.

  VastaaPoista
 7. Penaalin siteeramiseesa on toki se pieni ongelma, että "tutkimuksessa" ei edes Tuvalua mainita. Tosin uskon, ettei penaali ole edes raporttia lukenut vaan perinteisesti jalostanut al-Reutersin jutun.

  Tuon raportin on muuten kirjoittanut lääketieteen tohtori, jonka tutkimuskohteena on ollut malarialääkkeet ja -rokotteet. Raportissa todetaan sairauksien ja ilmastonmuutoksen yhteydestä näin:

  Projections of the impact of climate change on malaria and dengue are truly eye-opening. Early modeling studies predict that malaria prevalalence may be 1.8 to 4.8 times greater in 2050 than 1990 [14]. The share of the worlds's people living in malaria endemic-endemic zones may grow from 45% to 60% by the end of the century, with "fringe zones" like northern Australia at the forefron of this expansion [15]. By 2085, it is estimated that 52% of the world's population, about 5.2 billion people, may be living areas at risk of dengues [16].

  Beyond these alarming headline numbers, one of the greatest problems addressing the intersection of climate change and mosquitoborne diseases is the significant uncertainty over how much and how quickly climates will change and how much of the observed and predicted increases in malaria and denque can be directly linked to climate change. However, many experts agree that early warming signs already exist.


  Viitteet 14-15 ovat vuodelta 1998 ja viite 16 vuodelta 2002. Todella "uutta" ja raportin kirjoittajan mukaan asiasta ei siis näköjään edes tiedetä hevon v*ttua. Ja pääongelma näyttäisi noiden viitteiden perusteella olevan ihmisten lisääntyminen nykyisillä malaria-alueilla...

  Toki enemmänkin tietoa malarian yhteydestä lämpenemiseen on: aloittaa voi vaikka Swindlessäkin esiintyneen Paul Reiterin lausunnosta USA:n senaatille.

  VastaaPoista
 8. Kevennys: Vanha tuttavamme Tuukka Simonen pistää parastaan:

  Se, mitä ohjelmassa ei kerrottu on, että Cascade Policy Institute sai vuonna 2006 näppärät 25 000 $ rahaa Cato Institutelta, joka taas saa rahoituksensa tupakka- ja öljy-yhtiöiltä. Kyseessä on siis varmasti erittäin objektiivinen lafka. Mainitaanpa vielä, että sekä Penn että Teller ovat sotkeutuneet Cato Instituteen.

  ROFLOL!

  VastaaPoista
 9. "Penaalin siteeramiseesa on toki se pieni ongelma, että "tutkimuksessa" ei edes Tuvalua mainita. "

  En jaksanut lukea tutkimusta kuin vähän alusta. Tosin etsin siitä kyllä Tuvalua enkä löytänyt.

  Tuvalusta etsin uutisia myös Lowy-instituutin nimellä enkä löytänyt tuon parempaa:

  Global warming brings a sinking feeling...

  Siellä kerrotaan mm. seuraavaa:

  "A report last year by the Lowy Institute, an Australian public policy think tank, warned that a 17-inch sea-level rise would flood 11 percent of Bangladesh and displace 5 million people."

  Bangladesh sijaitsee Ganges-joen suistossa, jonne joki tuo uutta maata koko ajan. Muistan joskus tuosta Bangladeshistä nähneeni jotakin ilmastoskeptistä, mutta ei nyt tule mieleen.

  VastaaPoista
 10. Ymmärtääköhän Tuukka, että IPCC ja kaikki muu julkinen...noh, kai se on pakko käyttää sanaa 'tiede', on osittain tupakka- ja öljyteollisuuden kustantamaa. Tai ehkä tupakka- ja öljyteollisuus onkin verovapaata liiketoimintaan?

  Koska lähdekritiikki tarkoittaa ilmeisesti sitä, että väittämien tosiasiallisuus riippuu rahoituksen lähteestä, niin ilmeisestikin IPCC:n porvarirahoitteinen propaganda tulee hylätä suoriltaan.

  Vitsailu sikseen. Poliittiset organisaatiot ovat tietenkin objektiivisia, joten voidaan kollektiivisesti huokaista helpotuksesta.

  VastaaPoista
 11. Totuudessa on absurdi pikku-uutinen (A5):

  Kaksi varusmiestä kävi Joensuun ilmastokulkuen kimppuun

  Kaksi varusmiestä kävi Pohjois-Karjalan Maan ystävien ilmastolain puolesta järjestetyn kulkueen kimppuun perjantaina iltapäivällä Joensuussa. Kulkue oli juuri lähtenyt liikkeelle, kun loma-asuiset varusmiehet ryntäsivät tönimään kulkueeseen osallistujia, jotka olivat pukeutuneet pingviineiksi ja kansanedustajiksi. Joensuun K5-kanavan mukaan tönimisen lisäksi varusmiehet muun muassa vetivät pingviinipukuisia nokasta ja yrittivät repiä osallistujilta naamareita kasvoilta. Varusmiehet poistuivat nopeasti paikalta. He uhkailivat myös paikalla olleita kuvaajia. Kulkue jatkui välikohtauksen jälkeen.

  VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!