sunnuntaina, marraskuuta 30, 2008

Hyvät vs. Pahat

Vaikkei Totuus tänään eksplisiittisesti omista riviäkään Fasismin Vastaisen Taistelun muistopäivälle, on silti Hyvien ja Pahojen ikuinen taistelu erinomaisesti edustettuna haastattelujen muodossa.

Naiivitaistolaisen Esa Mäkisen roolina on ottaa vastaan Ilta-Totuuden Sanna Ukkolan ojentama Tärkeän Kampanjan viestikapula. Kokeneena keittiöpsykologina Esa näkee rivien välistä suoraan Tohtori Vihan mustan sielun ytimeen.
Monet ovat pitäneet Halla-ahon kirjoituksia rasistisina, eikä ihme. Rivien välistä ja joskus riveiltäkin paistaa viha. Hän ei ole mikään kiihkomielinen natsi, pikemminkin 1800-lukulainen kolonialisti Rudyard Kiplingin hengessä: valkoisen miehen taakka on oman kulttuurin ylemmyys ja siitä seuraavat velvollisuudet.
Halla-aholta tuntuu puuttuvan myös empatia.
Mestarin empatia lieneekin siirtynyt hänen opetuslapsilleen: Alumiinitaivaan toinen vala.

Hyvän esitaistelijana ansiokkaasti ennenkin profiloitunut, esikoiskirjailija Anu Silfverberg on puolestaan voittanut Totuuden toverien tehtävälotossa Hyvän ihmisen haastattelijan roolin. Talouden ruskeakielisin penaali Juhana Rossi lienee vetänyt hatusta saman lipukkeen kuin Anukin, mutta valitettavasti Juhanin Talous-osaston koko etusivun Hyvistä Hyvimmän -ylistykseen ei tällä kertaa löytynyt kotimaista Asiantuntijaa. AnuS puolestaan on löytänyt Hyvän ihmisen suoraan Tasavallan älymystön huipulta. Kunniaansa varjeleva poikkeavuusasiantuntija Jaana Haapasalo (SKP, sit.) kertoo Anun haastattelussa paitsi aseiden ja metsästyksen myös vankiloiden olevan tarpeettomia: Ei rikos vaan oire.
"Ennemminkin vankeus on hätäratkaisu, kun ei nyt ole muutakaan keksitty."
Haapasalo viittaa useampaan otteeseen ulkomaisiin rikollisuuden ehkäisyprojekteihin. Niissä sosiaalityöntekijät ja psykologit menevät koteihin, tarkkailevat ja ohjaavat lasten ja vanhempien vuorovaikutusta "riskiperheissä", kädestä pitäen.
Vähän niin kuin Puolueen paratiisissa, jossa lastenkasvatus ulkoistettiin Puolueelle ja riskiperheiden vanhemmat uudelleensijoitettiin Siperiaan. Jaanan opastaville sosiaalijoukoille lieneekin akuutti tarve esim. eräässä eiralaisessa kolmen lapsen riskiperheessä.

Toimeliaana tyttönä AnuS ehtii vielä samassa lehdessä puolustaa riskiperheiden lapsia rasistien viekoitteluyrityksiltä: Ihqua kansallismieltä!
Onpa siinä söpö pikku tytön tyllerö! Hahmolla on kultaiset kutrit ja isot kosteat silmät – ja nenä olematon kuin japanilaisella piirroshahmolla. Voi! Ja vieressä toinen samanlainen: piirrettynä vain herttaisessa kansallispuvussa ja kilpi suojanaan.
---
Mutta miksi nationalistit ovat piirtäneet sivuilleen pikkutyttöjen lelun? Nettisivuilla kerrotaan, että kosteasilmäinen piirroshahmo on Aura-neito, joka on Suomi-neidon edeltäjä ja "Sisun tunnus ja maskotti". Ihqua!
Mutta kehitysmahdollisuuksiakin toki on.
Miten herttaiselta Suomen Sisun maskottina näyttäisikään siniristilippuun kääritty kissanpentu?
Muumipeikko kivääri olalla?
Maanpuolustus-Barbie?
Anu hei, mitä sä oot vetäny?

P.S. Kapinanlietsoja Katja Martelius on taas kaivautunut kolostaan jakamaan tuntemuksiaan Välihuomioon.
Näitä mielipiteitä on yhteiskunnassamme nykyisin tapana nimittää kateudeksi.

Mutta luonnehdinta menee vikaan. Epäoikeudenmukaisuuden kokemus ei ole sama asia kuin kateus. Se on tunne, joka syntyy, kun yhteisö on väärin järjestetty.

Se on muutoksen välttämätön edellytys.

8 kommenttia:

 1. Selailin minäkin Sunnuntaitotuuden parhaat palat ilmaiseksi huoltoaseman kahvilassa. Tällä kertaa Puolueen asiaa ei todellakaan puuttunut. Olet kyllä kerännyt tähän kaikki olennaiset rimanalitukset.

  Tuo talousosion Karl Marx -juttu vei kyllä päähuomion, koska jutun kuvitus olisi voinut olla suoraan Tiedonantajan sivuilta. Juhana Rossi täyttää erinomaisesti Jyri Raivion saappaat johtavana talouspenaalina.

  VastaaPoista
 2. Marteliuksen mukaanhan sijoittaa ei tietenkään saa, koska se on ylimääräistä rahaa, jota kukaan ei tarvitse. Tuskin Katja väärässä on, kuten tämäkin rahasampo antaa ymmärtää. Kun 0,7% kansantuotteesta ei riitä, laitetaan vielä vapaaehtoiset eläkevarat ja veronpalautuksetkin poikimaan!

  VastaaPoista
 3. http://www.telegraph.co.uk/earth/environment/climatechange/3530607/Lawyers-call-for-international-court-for-the-environment.html

  VastaaPoista
 4. Kiitoksia "Mad-lehden" herkkupalojen pongaamisesta! Onhan se varmasti melkoinen paskaduuni niitä etsiä, mutta jonkunhan sekin on tehtävä!

  Jossakin vaiheessa näistä parhaista paloista pitäisi julkaista ns. "Valitut Palat" teos, mielelläään ihan perinteisen "formaatin" kautta (ts. paperin), jos ja vain jos tekijänoikeudet eivät muodostuisi esteeksi. Tai sitten ihan tutkimuksena, sillä kyllähän Erkon suvun tyhmimmän vesan flirttailu Rubert Murdochilta lainatulla tyylillä journalistisessa "la la la"-maassa on varmasti asia, joka täytyisi ikuistaa kirjojen ja kansien väliin.

  ...

  Sinänsä on mielenkiintoista, että tohtori J.H-A näyttää turvautuvan vasemmistolaisista kaikkein vasemmistolaisimpaan hyökkäystaktiikkaan, eli uhriaseman korostamiseen ja kärsityillä "vääryyksillä" retosteluun, satunnaisena silmäilijänä tulee mieleen, että aivan kuin lukisi tasavallan presidentti Tarja Halosen kirjoituksia. (Neuvostoliiton rauhankynttilät ja jatkuva vastavallankumouksellinen uhka, anybody?)

  Hyvin on J.H-A tutustunut "bleeding heart" liberaalien strategioihin ja toisaalta postmodernistiseen hapatukseen, ja vaikka myös tiettyjä inhimillisiä aspekteja hommaan liittyy, niin on myös tohtori J-H-A:n vastuulla, ettei tarkoituksella vedä kansalaiskeskusteluun ja venäläistyyppisestä "lehdistönvapaudesta" nauttineita vasemmistolaistoimittajiamme reunan yli!

  Sillä nämä samat älyllisesti kevyet ja inhimillisesti vähemmän empaattiset vasemmistotoimittajat ovat yksi keskeisin syy sille, ettei enää Tarja Halosen kaltaista hahmoa tulla näkemään seremoniallisessa presidentin virassa enää kolmatta kertaa tai varsinkaan äärivasemmistopuolueita hallituksessa. Ei varmasti ole sattuma, että he ovat kuin yksissä tuumiin onnistuneet pitämään ennen kaikkea demareiden kannatuksen Suomessa muita pohjoismaita alhaisemmalla tasolla (kommunistit/vasemmistoliittolaisethan ovat enemmän indoktrinoituneita tapauksia kuin fundamentalistikristityt konsanaan, joten sillä puolella kannatus on suunnilleen tapissa).

  He tekevät sen ihan itse! Party bloopers ain't funny! :)

  Toki myös ei-marxilaiset puolueet ovat suomessa jossakin määrin "vasemmalla", mutta on se "ero" silti sellainen, että iloita pitää pienestäkin.

  VastaaPoista
 5. WSOY varmaankin kustantaa sellaisen pehmeäkantisen pamfletin, jota sitten myydään R-kioskeilla ympäri maan. Jostain syystä (arvatkaapa mistä?) näin ei kuitenkaan käy.

  Muuten pidän tuota ajatusta kirjoitin ja kansiin koostetusta satiirisesta pamfletista erittäin hyvänä. Aineistoa on tähän blogiin kertynyt jo sen verran.

  VastaaPoista
 6. Anon&Hammer: Kiitos imartelusta, mutta tuskin tästä mitään paperiversiota tehdään. Ei ole ollut tarkoitus ja tuskin on myöhemminkään.

  Paitsi ettei yksinkertaisesti ole aikaa, niin tekstien taso ja tyyli vaihtelee luvattoman paljon, ja kirjoitusasu on välillä luvattoman huonoa, kirjoitusvirheitä paljon jne. Kaikki asioita, jotka pitäisi korjata painettuun kirjaan. Mutta ennen kaikkea, näitä raapustuksiani ei alunperinkään ole tarkoitettu paperille, eikä niitä ole myöskään tarkoitettu perinteisiksi "kolumneiksi". Kuten olen muutaman kertaan kertonut, ainoa motiivini pitää tätä blogia oli alunperin, ja on pääsääntöisesti edelleenkin, säilöä itselleni ja muille helposti haettavaan muotoon sitä idioottimaisuutta mitä media meille päivästä toiseen syöttää. Linkit ovat siis oleellinen osa kirjoituksiani. Blogi on siis eräänlainen päiväkirja eli todellinen blogi sanan varsinaisessa merkityksessä. Paitsi idioottimaisuutta sinänsä, haluan tällä blogilla säilöä talteen idiotismin levittäjät. Suomesta jostain kumman syystä puuttuu kokonaan "track record"-käsite. Erityisesti toimittajat kuvittelevat voivansa kirjoittaa mitä tahansa ilman että se vaikuttaa mitenkään heidän uskottavuuteen myöhemmin. Tähän on toivottavasti tämänkaltaisten blogien myötä tulossa muutos. Vaikea kuvitella että ainakaan Katja Marteliuksen palkkaavalla olisi mitään epäselvyyksiä mitä on saamassa. Siitä kuinka paljon tänne on kahden päivän aikana tullut visiittejä Halla-ahon linkattua sen uusimpaansa, epäilisin että myös Esa Mäkisen nimi muistetaan tästä eteenpäin.

  Pari vinkkiä lukijoille. Tuolla vasemmassa yläkulmassa on "hae tästä blogista"-kenttä. Sillä löytää mukavasti vanhoja juttuja esimerkiksi jostain suosikkitoimittajastanne. Jos törmäätte jossain kirjoituksessa "kuolleeseen" linkkiin, kannattaa kopioida linkin osoite (hiiren oikea näppäin+copy link location tms.) ja pasteta se waybackmachine:en. Näin pääsette käsiksi myös teksteihin, joiden linkit ovat muuttuneet tai jotka on tarkoituksella poistettu. Esimerkki (täältä).

  Asiaan liittyen olisi kiva kuulla vaikuttaako nämä kirjoitukset esim. Totuuden penaaleihin yhtään mitenkään. Ainakin he ahkerasti täällä vierailevat. Yhtään kommenttia ei blogiin kuitenkaan sanomien tai esim. ylen domaineista ole tullut reilun kolmen vuoden aikana, puhumattakaan että joku olisi lähettänyt sähköpostia.

  VastaaPoista
 7. Totuudessa on opittu uusi sana. :)

  VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!