keskiviikkona, huhtikuuta 09, 2008

Narraatiota, uhmaa ja puhetapaa

Totuuden kuukausiliitteen juhlanumerossa Ilkka Malmberg kertoo oikeaoppisista lastenohjelmista otsikolla "Hamasin pupu puree".
Assud-pupu vihaa juutalaisia ja aikoo syödä ne. Hän on uusi sankari gazalaisessa lastenohjelmassa, jota seurataan laajalti Lähi-ideässä.

Assudia edelsi hänen veljensä Nahul, joka taas oli mehiläinen. Nahul kuoli Israelin armeijan piirittämässä Gazassa, koska ei päässyt sairaalaan.
Nahul kuoli, kun ei päässyt hoitoon Egyptiin. Julmia nuo sionistiset rajavartijat. Ennen kuolemaansa tämä marttyyri ehti opettaa lapsille mm. juutalaisten olevan Allahin vihollisia sekä havainnollisti eläinrääkkystä rääkkäämällä oikeita kissoja.
Ennen Nahulia saman ohjelman sankari oli Farfur. Hän muistutti Mikki Hiirtä. Farfurista tuli marttyyri, kun israelilaiset sotilaat pieksivät hänet hengiltä.
Tarkkaanottaen Nahulin serkun Farfurin pieksi kuoliaaksi siviiliasuinen israelilainen kuulustelija sen jälkeen, kun Farfur kieltäytyi myymästä maataan ja kutsui israelilaisia kriminaaleiseksi ja terroristeiksi. Farfurista tuli siis marttyyri juutalaisten sikojen käsissä aivan kuten ohjelmaan soittava 3-vuotias Shaimaa selventää.
Gazan lasten on siis syytä varautua myös Assud-pupun pikaiseen kuolemaan.

Mutta - ja tämä on oleellista - siihen Assud juuri tähtääkin: marttyyrikuolemaan. Sitä ennen hän tappaisi juutalaisia ja tanskalaisia .
GWB:ia hän tuskin tappaisi, sillä muslimipoika ehti jo puukottaa Puskan Hamasin nukkeanimaatiossa.
Samaan hän kehottaa myös pieniä katsojia, Huomisen Pioneereja, aivan kuin muistuttaisi hampaiden pesusta.
Voi kuinka sööttiä, mutta Ilkan mukaan Gazassa lähinnä haukotellaan.
Mutta Gazassa tämä on tuttua. Lasten karaoke-videossa orvoksi jäänyt pikkutyttö laulaa nukkuvalle pikkuveljelleen.
---
Mikään ei mene isänmaan edelle. Videolla vanha äiti hyppii kiroten poikansa ruumiin päällä, sillä tämä on paljastunut Isrelin kätyriksi.

Joten Assud-pupu on oikeastaan aika kesyä kamaa. Gazalaiset lapset ovat nähneet rankempaakin.
Mutta pureeko sitten tällainen hieno valistus lapsiin?
Tutkija Minna Saarnivaara ei osaa sanoa. Hän on tehnyt Palestiinassa väitöskirjaa Hamas-järjestön näkymättömästä vallasta.

"Mutta se ylläpitää marttyyrikuoleman narraatiota (kertomusta). Monet poliittiset toimijat Palestiinassa korostavat sitä, mutta erityisesti Hamas."

Kysymys on myös uhmasta: me emme lannistu, meitä ette voi voittaa, sillä myös lapsemme ovat valmiit räjäyttämään itsensä.

Ja koska ollaan Lähi-idässä on kyse myös puhetavasta: pitää puhua hurjia, että on uskottava. Lapset oppivat retoriikan jo pieninä. Sillä ei välttämättä ole tekemistä sen kanssa mitä ihmiset oikeasti ajattelevat.
---
Länsimaille Assud-pupu on signaali: näin valmiita me olemme. Lännessä on paljon turhautuneita muslimeja, joille gazalaisten uhrivalmius on ihailtava esimerkki.
Missään tapauksessa kyse ei siis ole lasten törkeästä hyväksikäytöstä, aivopesusta tahi oikeudesta terveeseen kasvuympäristöön. Tällaiseen ajatteluun sortuneille Ilkalla on jutun lopussa tarjolla ilmainen neuvo.
Ingmar Bergmannin elokuvassa Talven valoa on kohtaus, jossa vaimo (Ingrid Thulin) hakee apua papilta. Hänen miehensä (Max von Sydow) on menettänyt elämänhalunsa, sillä hän on lukenut lehdestä, kuinka Kiinassa kasvatetaan ihmisiä vihaamaan.
---
Max von Sydow menee kotiinsa ja ampuu itsensä.
Pikkupoika sen sijaan suosittaa näille väärinajattelijoille Kevätilo-keräykseen osallistumista:
* lahjoittamalla rahaa lippaaseen 18.4. ja 18.5. välisenä aikana.
* soittamalla keräysnumeroon 0600 16300 (10,10 euroa) tai 0600 17 000 (5,01 euroa)
* maksamalla haluamansa summan keräystilille Nordea 159630-400400.

5 kommenttia:

 1. Sillä ei välttämättä ole tekemistä sen kanssa mitä ihmiset oikeasti ajattelevat.

  Sepäs söpöä. Meillä kukaan ei osaa retorista puhetta, joten kaikki mitä sanomme kuvaa myös mitä ajattelemme. Toisaalta, eipä täällä juuri kukaan tunnu mitään ajattelevan.

  PS Tuliko huono omatunto lentämisestä?

  VastaaPoista
 2. Malmberg ei hirveästi ole pahkasikajuttuja kirjoitellut tai en ainakaan muista niitä nähneeni.

  Selasin Kuukausiliitteen läpi ja sieltä palasi mieleen tuo sarjakuva "Pääkaupunki". Kun minulle vielä tuli Totuuden sunnuntainumero kotiin, muistan ihmetelleeni, kuka katkeroitunut kommunisti tuollaista piirtelee. Sailaksesta oli muutama aika häiriintyneen oloinen juttu.

  VastaaPoista
 3. Tämän päivän Totuudessa Katja Martelius löytää sisäisen toverinsa, sekä suomenruotsalaista sinuutta arvostan toiseutensa.

  Tiedä sitten perustuuko Marteliuksen tämän päiväinen provovitsi sitten kirjoituksessa mainitun jo valitettavasti seniiliydestä kärsivän vanhuksen objektiivisesti epätosiin harhoihin maailmasta, itseään (perusteettomasti) parempana pitävän ihmisen kollektiivis-elitistiseen halveksuntaan (eläviä) yksilöitä kohtaan vai mihin, mutta pääosin säälittävää se on.

  Olipa Marteliuksen "oikeasti" toiseudessaan tavoittelema konteksti sitten mikä tahansa, intertekstuaalisesti tai ei.

  Ainakin 120 miljoonaa murhattua ja tapettua (Courtois 1997) ei varmaan ole relevantti juttu siinä todellisuudessa, jossa katja marteliuksen ja ulrike meinhofin kaltaiset elävät.

  Pään sisäiset äänet saavat toki itse kullakin mielenkiintoisia, mutta ihmetellä täytyy tätä Puolueen "uusvanhaa" epätieteellistä "aaltoa".

  Entistäkin enemmän ulospäin syntyy vaikutelma siitä, että muualla jo roskakoriin laitetut postmodernistit ovat täällä Suomessa täsmälleen samassa roolissa kuin Holokaustin kieltäjät maailmalla ja että HS on näiden tahojen tärkein julkinen foorumi, ilmaisjakelulehtien (mm. Voima) ohella.

  Itse asiassa asiat ovat vain huonontuneet, vaikkei nyt Sinuhen maailmankuvaan menisikään! :) Siis nämä perinteiset marxisti-leninistit tulivat monasti tieteen parista, vaikka olivatkin sekoittaneet rationaaliset osat maailmankatsomuksestaan uskontoon muille ihmisille vaarallisella tavalla, mutta tämä uusin epätieteellisten narratiivien, psykoaktiivisten substanssien, mielenhäiriöiden ja puhtaan negaation kautta itsensä ja ympäristönsä määrittävä osa penaaleja ja Totuuden pappeja ja papittaria on kyllä inhimillisen sivistyksen historiallisessakin mittakaavassa alinta mahdollista tasoa.

  VastaaPoista
 4. KT: Aivan hirveästi. Täytyynee perustaa Reetan kanssa joku terapiaryhmä :)

  Vasara: Juu, en muista minäkään. Kertoo Totuuden pahasta syöksykierteestä, kun Ilkaltakin tulee tuollaista juttua. Samassa liitteessä Unski selvittää viidellä sivulla demarien puheenjohtajataistoa ja Jouni K. Kemppaiselle on varattu toiset viisi sivua demari Rannan esittelyyn. Kemppainen on muuten mainitsemasi sarjakuvan "(C) Kemppainen, Vienonen & Koivisto":n Kemppainen. Vienonen taas kirjoittaa Iltalehteen. Ihmetteletkö vielä raapustuksen tasoa?

  Anon: Totta. Katjan kirjoitus tökkäsi silmääni, oli pakko laittaa sille oikein oma kirjoitus :)

  VastaaPoista
 5. Jutussa asiantuntijana käytettyä Saarnivaaraa googlettelin. Hän toimii ilmeisesti Hämeen-Anttilan assistenttina Helsingin yliopistolla, joten apologiaa ei tarvitse ihmetellä.

  VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!