lauantaina, huhtikuuta 19, 2008

Kiitollista naurua taloustieteisiin uskoville

Vasta perjantain Totuudella takkaa sytyttäessään Pikkupoika huomasi, että Suuri Älykkö oli saapunut Brysseliin. Annamari Sipilä hehkutti asiasta Totuuden aina puhdasoppisella talousosastolla.
Puhu meille, oi suuri johtaja. Tuleeko maailmanlama? Mikä meni vikaan? Ketä pitää syyttää? Valkeneeko enää koskaan? Legendaarinen sijoittaja-keinottelija George Soros on saapunut Brysseliin, ja kaikilla on kiire kuulla viisauden sanoja.
Jos jollekulle oli vielä epäselvää miksi kaikki (penaalit ja muu Puolueen eliitti) halusivat kuulla "legendaarisen sijoittaja-keinottelijan" sanomaa, Annamari selventää asian artikkelin vieressä.
Poliittisesti hän haluaa olla niin "vasemmalla" kuin monimiljardööri vain voi olla. Soros onkin Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin ankara arvostelija. Yhdysvaltain presidentinvaalien ehdokasasettelussa Soros on tukenut demokraattiehdokas Barack Obamaa.
Ja todellakin, Soroksen kuuntelijat eivät joutuneet pettymään. Eivätkä Annamarin lukijat.
Raaka-aineiden hinnat nousevat yhä, vaikka asuntokupla onkin jo monessa maassa puhjennut.
Kaikki kuplat yhdessä muodostavat globaalin superkuplan.
Mitä Annamari onkin vetänyt, niin samaa Pikkupojalle, kiitos.
Sellainen on päässyt syntymään, kun sijoittajat ovat luottaneet liian sokeasti markkinoiden toimivuuteen ja "lakeihin".
Soroksen mielestä taloustieteisiin uskovat ovat vähän niin kuin marxismin kannattajia.
"On ideologiaa, vaan ei ole todisteita".
Mutta marxilainen taloustiede onkin sitten aivan eri asia.
Yleisö nauraa kiitollisena. On aina hauskaa, kun miljardien tekijä haukkuu markkinataloutta.
Hahhahhahaa. Vielä kiitollisemman hauskaksi juttu muuttuu, kun se painetaan Totuuden taloussivuille pörssikurssien viereen. Niitä kun lukevat ne mainoseurot Totuuteen ohjaavat Tasavallan taloustieteisiin ja markkinatalouteen uskovat hörhöt. Hahhahhahaa.

3 kommenttia:

 1. Soroksella ei ollut ihan yhtä hyvä maine 16 vuotta sitten, kun silloinen Totuuden slogani, "kasvottomat markkinavoimat", heilutteli valtiolaivaa. Meillä kun oli säännöstelystä juuri vapautettu pääomamarkkinat ja muutama muu asia, niin valtio vaappui kohti konkurssia sosialistisen taloustieteen ja keskusjohtoisen suunnittelun opeilla kannuksensa terävöittäneet talousnerot Mauno Koiviston ja Erkki Liikasen johdolla. On tasavallan johtajia siunattu v-mäisellä kansalla, jolla ei ole varaa kustantaa hovin ja haaremin juhlia!

  Koiviston legendaarisiin lausuntoihin muuten kuuluu se, kun edellisen konkurssin yhteydessä 60-luvulla Manu totesi, että ei valtio voi mennä konkurssiin, sillähän on setelipaino. Näistä ajoista on mennyt riittävän kauan, että Totuuden penaalit niitä muistaisivat.

  VastaaPoista
 2. Jutun lopussa tuli tunne, että Pikkupoika on vihdoin saanut Totuusmyrkytyksen, eli penaalien tekstituotoksilla on ollut terveysvaikutuksia.

  Sanoma perusti Taloussanomat-lehden, jonne olettaakseni useimmat taloustoimittajat menivät. Koska Totuus on valtakunnan päälehti, siellä pitää olla taloussivut siitä huolimatta. Taloussivujen sisältö jätettiin jäljelle jääneiden penaalien vastuulle, jolloin on täysin luonnollista, että globalisaatiokritiikki, ilmastomuutos ja kapitalismikritiikki saavat palstatilaa.

  P.S. Uskoin vihdoin Pikkupoikaa ja tilasin tuon Explaining postmodernism -kirjan.

  VastaaPoista
 3. Loistavaa Vasara! Uskoisin, että on tuttua kamaa sinulle jonnekin tuonne Frankfurtin koulukuntaan asti, mutta loppu täsmentänee tätä nykyhulluutta. Pistäpä viestiä/arvio kirjasta kun olet sen lukenut.

  VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!