perjantaina, marraskuuta 07, 2008

Uutisia Absurdanista: Jyrki Richt, NJET ja journalistietiikka

Puolueen näköradion Jyrki Richt (taist.) tilittää suuttumustaan viime viikon Totuuden NJET-liitteestä tämän viikon lehdykän yleisönosastolla.
Nyt julkaisi kansijutun Abdullah Tammen urasta KGB-vakoojana.
Olisi ollut journalistieettisesti oikein mainita, että TV2:n Ajankohtainen kakkonen paljasti Tammen KGB-taustat kaikkine detaljeineen jo viime kesänä kahdessa Timo Seppäsen jutussa.
Taustojen penkomisen lisäksi juuri Seppänen taivutteli Tammen kertomaan agenttiseikkailuistaan.

Jyrki Richt, päällikkö, Yle Ajankohtaisjournalismi
Pikkupoika ei aivan ymmärrä ongelmaa, sillä Tammen KGB-yhteyksien käsittelyssä ei liene virheitä? Jyrkihän juuri opasti jotain tämän suuntaista, kun kyse oli alla olevan tummennetun pätkän lainaamisesta koko tekstistä:
Seuraava täky kuuluu:

Ohikulkijoiden ryöstely ja verovaroilla loisiminen on somalien kansallinen, ehkä suorastaan geneettinen erityispiirre.

Onko tämä väite sopimaton? Kanssakirjoittaja Kekke kanteli Julkisen Sanan Neuvostolle taannoisesta Kaleva-lehden pääkirjoituksesta, jossa päissään tappamisen arveltiin olevan suomalaisten "kansallinen, ehkä suorastaan geneettinen erityispiirre". JSN ei ottanut kantelua edes käsittelyyn.
Tähän siis Jyrkin vastaus oli selkeä.
[Jussi Halla-aho:] Valitin asiasta Ylelle, ja vaadin oikaisua sekä anteeksipyyntöä sitaatin valheellisesta esitystavasta. Osaamiskeskuspäällikkö Jyrki Richt vastasi, ettei näe syytä kumpaankaan, koska sitaatissa ei ole virheitä. Tämä ei voi olla kestävä perustelu, koska ilman asiayhteyttä sitaatin merkitys kääntyy päälaelleen. Kirjoituksessani en halunnut esittää leimaavia yleistyksiä somaleista, vaan arvostelin sitä, että leimaavien yleistysten sopivuus ja hyväksyttävyys riippuu siitä, ketä leimataan.
Ehkäpä Jyrkin olisi pitänyt myös samalla vaivalla huomauttaa kyseisen NJET-liitteen Anu Silfverbergin kolumnista, jonka perusidea oli selkeästi kopioitu ilman asianmukaista krediittiiä Näköradion pääuutislähetyksestä sekä A-talkista. Tosin annetaan risuja myös A-Talk-ohjelmalle sen verran, että siinä olisi ollut syytä mainita kunnian uudesta journalistieettisestä lainauskäytännöstä kuuluvan Puoleen mainostuubille.

5 kommenttia:

  1. Tuota, eikös Abdullah Tammen KGB-yhteydet natsitaustoineen paljastettu jo syyskuussa 2007 mm. Suomen Sisun palstoilla.

    VastaaPoista
  2. Taistolaisprofessori ylittää parodiahorisontin taas kerran:

    Tervetuloa sääntely ja valvonta

    You can't make this stuff up!

    VastaaPoista
  3. Onpas täällä rauhallista :-)

    Richtin närkästyminen on todella hupaisaa. Kuinka ihmeessä hän on kehdannu? Kuvaradiohan on todellinen lähteitten mainitsemisen etulinjan sankari. Tai siis olisi, jos se joskus lainaisi keneltäkään, vaan itsehän ne kaikki uutisensa keksivät. Ei kun siis tekevät.

    Totuus promottaa B-osiossa monen sivun voimalla BHO:aa. Sivulla B1 muistellaan Ronald Reagania:
    -Ehti kahden presidenttikautensa aikana käynnistää vapaan markkinatalouden voittokulun, kaataa Neuvostoliiton ja vastata uhkakuviin perustamalla strategisen ohjuspuolustusjärjestelmänsä eli Tähtien sodan.
    -Reaganin aikana amerikkalaisille luvattiin lisää vapauksia ja vähemmän veroja.
    -Sotilaallinen pullistelu tuli kuitenkin kalliiksi, sillä Reaganin aikana Yhdysvaltain budjetti paisui ennätykselliseksi ja valtio velkaantui.


    Muammar Gaddafin kesäkuisen puheen jälkeen myös Ahmadinejad on liittynyt onnittelijoiden sankkaan joukkoon:

    Iranin hallituksen onnittelu uudelle presidentille oli historian ensimmäinen sitten vuoden 1979.
    ...
    Uutsitoimisto Irnan välittämän viestin mukaan Ahmadinejad toivoi, että Obama palvelisi Yhdysvaltain kansaa ja jättäisi "hyvän nimen" virkakaudestaan.


    Myös Keniassa on juhlittu, ja Namibian pikku-Marttien tyyliin vauvat nimetään pitkin Serengetin laaksoa jatkossa Obamoiksi.

    Australian aboriginaalien johtaja Patrick Dodson toivoi, että Obaman vaalivoitto avaa tien heille kyseisen mantereen pääministereiksi. Tuo sai minutkin jo hiukan hymyilemään, mutta onnea toki toivotan tavoitteen saavuttamiseksi.

    Intiassa puolestaan Jharkhandin sadoista eri heimoista koostuvan maakunnan taivaalle ammuttiin ilotulitusraketteja silkasta onnesta. Heidän johtajansa Ajay Tirkey julisti: "Obaman voito Yhdysvaltain vaaleissa osoittaa, että rotusorto kaikissa muodoissaan voi loppua."

    Olipas hauskoja toiveita.

    VastaaPoista
  4. Tapio: Suomen Sisu!?!1 Eikö se ole se Näköradion paljastama uusnatsijärjestö, jonka tekemisiä itse pääministerikin on joutunut pyytelemään anteeksi ;)

    Hammer: Juu, suunnitelmatalous rulez. Huomasitte varmaan tuolta alemmasta postauksesta linkin JPR:n kirjoitukseen isästään. Käsittämätöntä, että tervejärkisen kalterijääkärin pojasta voi tulla tuollainen.

    Kompastuskivemme politiikka kalvaa minua edelleen: isä oli liberaali, sanan perinteisessä porvarillisessa/taloudellisen vapauden mielessä. Hän äänesti enimmäkseen kokoomusta (ehkä myös liberaaleja), mutta kannatti poliittista mielipiteenvapautta ja demokratiaa, ymmärsi sosiaalidemokraatteja (tannerilaisia, ja tunsi myös monia) mutta katsoi myös että sosiaalidemokraatit edustivat liian luokkaetuja ajavaa politiikkaa, kun isälle taas kansakunnan etu oli keskeinen. Kommunistit olivat hänelle isänmaanpettureita, joiden kanssa ei voinut olla missään tekemisissä. Neuvostoliitto oli hänelle vihollinen, jonka nöyristely suututti häntä. Niinpä Kekkonen oli isälle vaarallinen myötäjuoksija, myöntyväisyysmies, omia valtaetujaan ajava poliitikko. Isän mielestä oli onnetonta että Kekkonen voitti Fagerholmin, joka olisi ollut paljon luotettavampi isänmaanystävä, vaikka olikin sosialidemokraatti.
    ---
    Isän poliittisesta suhtautumisesta sotien välisenä aikana en - kuten sanottu - tiedä paljoakaan. Nyt kun entisen Valpon arkistot on avattu, olen ajatellut käydä niissä, mutta en ole vielä sitä tehnyt. Tiedän että isä on allekirjoittanut tuon ajan Schüller-oikeudenkäynnin eli Vaasan kirjapainon tuhopolttoa koskevan tunnustuksen (paperi on hänen arkistossaan) ja osallistunut Lapuan liikkeen kokouksiin. Mutta muistan myös hänen kertoneen kerran, kuinka jossain kokouksessa puhuja kiihkoili juutalaisia ja vapaamuurareita vastaan jolloin isä oli noussut ja ilmoittanut olevansa vapaamuurari, mutta silti isänmaallinen mies. Hän oli siis vapaamuurari, vaikka ei koskaan kertonut siitä mitään, enkä itse ole saanut koskaan mitään yhteydenottoja. Vapaamuurarit olivat varmasti hänen hautajaisissaan mukana, mutta en kiinnittänyt tähän huomiota. Isä ihaili englantilaisia ja yksi hänen sankareistaan oli Churchill jonka valtavat ensimmäisen ja toisen maailmansodan historiat koristivat kirjahyllyämme. Sodan jälkeen Chruchillin paikan peri USA:n ulkoministeri Dulles, vapauden viimeinen varmistaja lännessä. Teoreetikkoihanne oli Röpke, jonka kapitalismin ja vapaan kilpailun ihannoinnille veti vertoja vain Hayek, jota isä tietenkin myös ihaili. Seuraavassa ote kirjeestä veljelleni (15.2.47)
    "Hayek ... osoittaa järkähtämättömällä johdonmukaisuudella mihin olemme menossa jos nykyinen politiikan kehityssuunta saa jatkua. Kolmas tutkija ... on sveitsiläinen Wilhelm Röpke, jonka viimeisen teoksen Internationale Ordnung juuri luin. ... jos pystyy häntä seuraamaan saa nähdä koko aikamme myllerryksen kirkkaassa valaistuksssa ja näkee tien selvästi viitoitettuna edessään. N:n häissä ollessani oli R:n kanssa keskustelua nykyisestä maailmantilanteesta. Kauhistuin sitä hirvittävää käsitteiden sekamelskaa ... sinä oli selvä esimerkki Hayekin väitteestä että nykyajan ihmiset ovat jo melkein auttamattomasti totalitäärisen, so. kommunistisen ja natsilaisen propagandan myrkyttämiä. ... sellaisesta vallastahan me kaikki nuoruudessamme uneksimme. Sen rinnalla demokraattis-parlamentaarinen, vaivaloinen, hapuileva, työläs ja vaikeatajuinen ja usein tuskastuttavan hidas asioiden kulku tuntuu ikävältä ... Aikamme suurin repeämä vallitsee niden välillä jotka haluavat hallita totalitaarisesti, turvautuen valtiolliseen poliisiin ja keskitysleireihin ja sensuurin henkiseen pakkopaitaan ja niiden, jotka vaikkakin vaivalloisesti ja hapuillen edeten uskovat lainalaiseen yhteiskuntajärjestykseen ja vapaisiin vaaleihin"
    Pisimmät poliittiset pohdiskelunsa hän esitti vuonna 1948 jolloin uhkaava maailmantilanne ja kommunistien uhkaava aktiivisuus Suomessa virittivät hänessä erittäin pitkiä katsauksia maailman tilanteesta Pitkä kirje pääsiäisenä 1948 kuvaa Yhdysvallat maailman vapauden viimeisenä puolustuslinnakkeena ja kommunistiset puolueet Stalinin nerokkaana keksintönä jäytää demokratioiden puolustusta sisältä päin.


    Lainaa Hayek:iä vuoden 47 alussa... ei voi muuta todeta kuin että JP:llä on mahdollisesti omenan puusta kauimmaksi putoamisen maailmanennätys... Jotenkin on lohdullistä, ettei JP:n isä (samoin kuin esim. Matti Rossin jääkärikapteeni-isä) ehtinyt näkemään poikansa aikuisiän touhuja.

    Kuten olen täällä joskus tuonot esille, JP:n sisar, Näköradion toimittaja, Jertta Blomstedt on myös yksi punaisimpia stalinisteja. Sen sijaan noilta JP:n sivuilta selvisi, että hänellä on myös pikkuveli, joka pienellä googlauksella näyttäisi olevan eri linjoilla sisarustensa kanssa poliittisesti.

    KT: Juu, on hiljaista kun "meidän jengi" päivystää tänään Hammerin blogilla ;)

    VastaaPoista
  5. No onhan Matti Rossin isä Mikko Rossi ihan ehta jääkäri, joten väkisinkin nousee mieleen, että kyllä jääkäreillekin sattuu hutilaukauksia.

    Tässä muuten ensi talven paras leffa. Oon saattanu mainita aiemminkin, mutta kun menee sekaisin millä nimellä sitä mihinkin blogiin kommentoi:
    ”Ei meitä edes pidetty rikollisina, me oltiin arvostettuja liikemiehiä .”

    VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!