sunnuntaina, helmikuuta 03, 2008

Römpöttimen paluu

Kuten tuli mainostettua sunnuntainen Totuus on aina yhtä Puolueen juhlaa. Tämänpäiväisestä tasavahvasta esityksestä nousee kuitenkin selkeästi esille komean paluun tehnyt wanha toverimme Harri Römpötti. Harrin kahdesta TV-sivun kritiikistä varsinkin Kapitalismin oppitunniksi ristitty neljän tähden leffa-arvostelu on Puolueen talousymmärryksen juhlaa parhaimmillaan.
Bisnes loppuisi, jos valmistaisi ikuisia tuotteita, koska kenenkään ei tarvitsisi ostaa kuin yksi. Mikään ei ole ikuista, mutta monista tuotteista todella tehdään kuulemma heikompia kuin osattaisiin, jotta menekkiä riittäisi.
Alexander Mackendrickin Mies valkoisessa puvussa (Man in the White Suit, Britannia 1951, 82 min) antaa hyytävän hauskan oppitunnin tästä kapitalismin periaatteesta.
Tuo on nii-i-iin totta! Vai koska muka olette viimeksi nähneet Mobira Citymanin? Niinpä.
Mainio satiiri riisuu vaatteet kapitalismin aatteettomuudelta. Mutta yhden asian se unohtaa: muodin muutosten takia ikuistenkin vaatteiden tilalle olisi kaivattu uusia.
Ei kai?

10 kommenttia:

  1. Minäkin luin taas vaihteeksi Sunnuntain Totuuden, tosin en kovin tarkasti. Huomio kiinnittyi siihen, ettei lehdessä ollut yhtään Psychon juttua. Amerikkauutiset, joista luin vain otsikot, oli kirjoittanut penaali nimeltä Terhi Width.

    Kököin juttu tuli tällä kertaa talouspenaali Jyri Raivion näppäimistöltä. Raivio esitelmöi siitä, millainen "valtionyhtiöiden" omistajapolitiikan pitäisi olla.

    Raivion Puolueen linjan mukaisen näkemyksen mukaan valtion tulisi harjoittaa aluepolitiikkaa pörssiyhtiöiden omistajina.

    Seuraavaa Raivio ei kertonut:

    Luonnollisesti pörssissä tämä tiedetään, ja valtio-omisteisten yhtiöiden osakekurssit ovat tästä syystä alhaisemmat kuin yksityisten pörssiyhtiöiden. Valtio-omistus on siis pörssiyhtiössä riski, mikä näkyy osakekurssissa. Jos valtio ryhtyy suurimpana omistajana aktiivisesti harjoittamaan aluepolitiikkaa yhtiön kautta, osakkeiden arvo (ja siinä mukana valtion omistusosuuden arvo) laskee.

    Puolue kuitenkin tietää Hölmölän kyläläisten tapaan, että peittoa voi venyttää toisesta päästä leikkaamalla sitä toisesta.

    VastaaPoista
  2. Pyysiäisen kirja-arvostelu Kivivuoren kirjasta Totuuden sivuilla on jo vanhempaa perua, mutta aina ajankohtainen. Pidän eniten tästä kohdasta: Kirjan keskeinen oivallus on, että moraalisen käyttäytymisen on varsin laajasti uskottu perustuvan niihin teoreettisiin todellisuuden luonnetta koskeviin uskomuksiin, joita ihmisillä on. Siksi yhteiskuntamoraalin ylläpitämiseksi on huolehdittava, että kansa uskoo vallitseviin myytteihin eikä saa käsiinsä vaarallista totuutta.

    VastaaPoista
  3. Pikkupojalle ja muille luettavaksi tämä:

    Lotta Roti: Akatemian hetteiköstä

    Enää en ihmettele Totuuden penaaleja niin paljon kuin ennen.

    VastaaPoista
  4. Tuosta aiheesta joskus lueskelinkin Wikipediasta:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Planned_obsolescence
    http://en.wikipedia.org/wiki/Parable_of_the_broken_window

    Ja kyllähän useimmat Citymanit teknisesti toimisivat vielä tänäkin päivänä (akku ja pakkasta kestämätön LCD-näyttö mahdollisesti poislukien), kunhan vain verkko olisi vielä pystyssä, ts. kysyntää. Onhan maailmalla aktiivikäytössä vielä paljon Nokian analogiradioitakin vuodelta '75.

    VastaaPoista
  5. Hammervasara eiku vasarahammer:

    Lotta kirjoitti melko pitkästi ja polveilevasti, mutta kyllä tuosta tekstistä ajatuksia nousee. Toki hieman hiljaiseksi vetää - indoktrinaatio on edennyt (ellei se ole siellä aina ole ollutkin) yhteiskunnan syvärakenteisiin.

    VastaaPoista
  6. Joihinkin Totuuden artikkeleihin johon linkität vaaditaan sisäänkirjatumista (tässä: "Kapitalismin oppitunti").

    No, parhaimmat palathan saa lukea ilmaseksi täältä blogista ;D.

    VastaaPoista
  7. KA: Eli Nokia ei ole sisäistänyt kapitalismin periaatetta ;) Kallasvuon olisi syytä konsultoida Harria mitä pikimmin.

    Vasara & MT: Lotan erinomainen kirjoitus valoittaa yhtä puolta siitä aatteen (Puolueen moderni ideologia AKA postmodernismi etc) ilmentymän kirjosta tämän päivän "akatemiassa". Suosittelen jälleen kerran tuota vasemman laidan Explaining Postmodernism-kirjaa. Erilaisiin ilmentymiin (critical * theory, post*ism, * studies jne) pääsee näppärästi käsiksi myös tutkimalla Wikipedian sivuja kategorian "critical theory" alta. Valitettavasti se, mikä oli 10-15v sitten Levittin ja Grossin aikaan vielä pääsääntöisesti amerikkalaisten ja ranskalaisten huuhailijoiden "akateemista" "tutkimusta" on tänäpäivänä sosiologian ja humanistististen tieteiden valtavirtaa. Ei todellakaan tarvitse ihmetellä penaalien tasoa kun ovat tuon myllyn käyneet läpi. Ei myöskään kannata ihmetellä miksei heille järkipuhe/todistelut tehoa: raukat eivät edes itse tajua tilaansa.

    lib: Juu, tiedän ;) En ole viitsinyt merkkailla mikä on maksullista mikä vapaata. Pyrin kuitenkin aina laittamaan linkin, jotta jos joskus joku jostain syystä haluaa palata alkuperäislähteelle, sen pitäisi olla helppoa. Taisin aiemmin selittää että yksi pääsyy yleensäkin tämän blogin kirjoittamiseen on kerätä ja jäsentää materiaalia tuleville polville. Ei ainakaan tämän hulluuden ajan selvittely jää siitä kiinni, etteikö materiaali löytyisi helposti. Siten myös suurkiitokset erityisesti Vasarahammerille ja Kumitontulle, jotka jaksavat noita artikkeleita tänne linkittää (vaikka en aina kommentoi, se ei missään tapauksessa tarkoita sitä ettenkö suuresti arvostaisi noita linkityksiä)!

    VastaaPoista
  8. Anonyymi4/2/08 23:26

    Erilaisiin ilmentymiin (critical * theory, post*ism, * studies jne) pääsee näppärästi käsiksi myös tutkimalla Wikipedian sivuja kategorian "critical theory" alta.

    Hyvä uutuuskirja? http://www.yliopistokustannus.fi/1kirja.php?isbn=978-952-495-014-5

    VastaaPoista
  9. Ohessa mielenkiintoinen dokumentti Lontoon sosialistisen pormestarin, Ken Livingstonen toiminnasta.

    Dispatches: Court of Ken

    VastaaPoista
  10. Anonyymi7/2/08 00:33

    Tämä on tietysti Nettinäkökulmasta kuin toiselta planeetalta, mutta HS:n postmodernismiin taipuvaiset "sit-vas" toimittajat* taitavat olla ainakin pienissä ongelmissa, siis mikäli joku näistä seksuaalisesta häirinnästä julkisesti ristiinnaulittu kansanedustaja ymmärtää haastaa HS päätoimittajineen ja vastaavine toimittajineen rikoslain 24 luvun 10 §:n tarkoittamasta törkeästä kunnianloukkauksesta yleiseen käräjäoikeuteen.

    Toki voi harkita rikosilmoituksenkin tekemistä, ja sitä kautta syyttäjän kannan saamista asiaan, mutta tämä jos mikä olisi sellainen asia, ettei "syyttä epäillyn" kannattaisi rahaa ja vaivaa säästellä!

    Julkisen sanan neuvostohan puolestaan on vain yksi pseudo-orgaani monien muiden vastaavien joukossa, joita Suomessa suositaan hämättäessä hallintoalamaisia oikeusjärjestyksemme sisällöstä.

    Mutta käräjäoikeus rikosperusteisesti tai vaikkapa mutkan kautta siviilijutussa voisi tähän hieman painavampaa kantaa, erityisesti seurauksiltaan myös HS:n suuntaan. :)

    No vielä ei voi erityisemmin karnevaalitunnelmiin heittäytyä, mutta ihmettelen suuresti, jos kukaan ei katso loppuun asti HS:n toimintaa tässä.

    Nimimerkillä: ahdistelu on tuomittavaa & demokratian toimimista pitää valvoa, mutta oikeusjärjestyksessä on vieläkin näitäkin korkeampia oikeushyviä.

    * Ei viittaa mihinkään nimenomaiseen yksittäiseen tunnistettavaan toimittajaan, vaan HS:n toimittajakaartin pääosaan yleisellä tasolla.

    VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!