perjantaina, lokakuuta 20, 2006

Totuudessa lähipäivinä

Tämän kuun lopussa julkaistaan sir Nicholas Sternin nimeä kantavan työryhmän raportti, jonka tarkoituksena on käsitellä "ilmastonmuutoksen taloudellisia vaikutuksia". Raportista kantautuneiden ennakkotietojen perusteella se tulee olemaan tuhtia Puolueen oikeaa ilmastoasiaa. Pikkupoika ei tarvitse edes kalliita GCM-simulaatioita ennustaakseen, että lukijat törmännevät aivan lähitulevaisuudessa Stern-raporttiin joka puolella Puolueen mediaa. Jo tänään Stern-raportti on Puolueen sisäpiirin huulilla, ensi viikolla ehkä jo Totuudessa.

[Aiheeseen liittyen: Pikkupoika voitti itse Pelon Ilmasto-kilpailun ...ööh... onnittelut ;) Rehellisyyden nimissä kerrottakoon että linkki löytyi täältä eli moraalinen voittaja on ko. palstan nimimerkki "Crash".

YLEnantoisan Jertta Blomstedtin, jonka joku vanhempi lukija saattaa tuntea paremmin nimellä Jertta Roos, voittoisa kirja-arvostelu, Vainoharhan ja propagandan ikuinen liitto -- Jännityskirjallisuus ja tupakkateollisuus sodassa tiedettä vastaan, lienee mielenkiintoista luettavaa blogia pidempään seuranneille. Huomatkaa erityisesti, että Jertta muistaa erikseen painottaa ettei omia rahojaan ole ko. huuhaaseen laittanut. :)]

[Update 26.10.: Vajaa viikko ja Totuus saa valutettua pikavauhtia The Guardian-lehden verkkosivujen ennakkotiedot: Raportti: Ilmastonmuutos johtaa maailmanlaajuiseen lamaan.]

9 kommenttia:

  1. Varsinainen kirja-arvostelu jäi aika lyhyeksi :D

    Arvostelun otsikko on jo aika huvittava, kun tekstissä kuitenkin puhutaan heti Crichtonin lääketieteen loppututkinnosta, tutkijan urasta ja tietokirjoista.

    Blomstedtin jutusta päätellen hän ei ole itse käynyt lukemassa RealClimate-sivuston kritiikkiä "Pelon ilmasto" kirjasta. Ainakin minä sain kovin erilaisen kuvan asiasta.

    VastaaPoista
  2. Olisi muuten kiva tietää miten ilmastopropagandan (siis molemminpuolisen) kävisi, jos eläisimme anarkokapitalistisessa yhteiskunnassa. Toisaalta viherpiipertäjillä yms. sosialisteilla on varsin vahvat insentiivit liioitella asioita. Yritykset pyrkivät myös kovasti vähättelemään tuotteidensa vaarallisuutta ja/tai niiden valmistuksesta aiheutuvia haittoja, koska pelkäävät, että valtio kaikessa typeryydessään asettaa naurettavan kovat sanktiot - kuten tupakoinnin totaalikiellon.

    Toisaalta taas anarkokapitalistisessa yhteiskunnassa ei ole mitään valtion tuoteturvallisuusvirastoa eikä tuotteiden vaarallisuutta välttämättä muutenkaan tutkittaisi niin paljon

    VastaaPoista
  3. ml #1: Juu, niin tuppaa näillä muillakin johtavilla kriitikoilla käyvän, vrt. Harri Römpötti.

    Itselleni huvittavinta jutussa oli se Jertan parhaiden taistolaistaitojen käyttö: liitetään kirjaan mitenkään kuulumaton tupakkateollisuuden lobbaus asiaan ja vihjaillaan perkeleesti :) Niin ja tietenkin se että Crichtonin kirja oli propagandaa, mutta vasemmisto/ympäristö-lobbari George Monbiotin kirja ja RealClimaten sanomiset puhdasta faktaa :)

    RealClimaten (Gavin Schmidtin; ostaisitko kuvan mieheltä käytetyn auton ;)) kritiikki löytyy tästä. Muutkin voivat mietiskellä onkohan Jertta edes ko juttua lukenut. En ollut vähään aikaan tuota Gavinin juttua lukenutkaan, ja nyt kiinnittyi huomio kahteen asiaan. Ensiksikin, Gavin sanoo:

    In summary, I am a little disappointed, not least because while researching this book, Crichton actually visited our lab and discussed some of these issues with me and a few of my colleagues. I guess we didn't do a very good job.

    Kertoo aika paljon Crichtonin omistautumisesta: hän on myös käynyt haastattelemassa johtavia "AGW-teoreetikkoja".

    Toinen, asia mihin kiinnitin nyt huomiota, on tuo päivitetty Hansenin simulaatiokäyrä. Pelkästään siitä näkee, että Hansenin kuuluisa ennustus (josta oikeastaan tämä koko hysteria lähti käyntiin) on niin mettässä kuin olla ja voi. Jopa RealClimaten käyrässä lämpötila on alle C-skenaarion (sellainen että 1988 aloitetuin toimin vuonna 2000 olisi CO2 lisääntyminen loppunut eli tarkoittaa käytännössä että ihmiskunta olisi lopettanut fossiilisten polttoaineiden käytön vuonna 1990)! Vielä pahemmalta homma näyttää kun kuvioon piirretään tuorein CRU lämpötilakäyrä. Miten ihmeessä tällä Hansenilla voi edelleen olla koko hörhöporukan täysi luottamus?

    VastaaPoista
  4. ml#2: Mielenkiintoinen kysymys, sitä voisi varmaan joku enemmän anarkopuolen teorioihin perehtynyt pohdiskella blogissaan. Vähän pidemmälle vietynä kysymys kai liittyy enemmänkin siihen, miten anarkokapitalistisessa yhteiskunnassa estetään se ettei jokin ryhmittymä pakota muita väkivalloin sellaiseen ratkaisuun, johon nämä eivät itse suostu (jokin ryhmittymähän voi esimerkiksi katsoa että CO2 päästöt ovat globaaliongelma, ja pakottavat muutkin rajoittamaan päästöjään). En ole anarkokapitalismiin niin hyvin perehtynyt että osaisin sanoa mitä siellä tarjotaan ratkaisuiksi. Joku lukijoista varmaan on?

    VastaaPoista
  5. Saatanalliset kapitalistit saisivat lämmittää tätä ilmakehää hieman nopeammin, täällä kainuussa on -12 astetta pakkasta.

    Onhan kellokin tietysti jo 23.50, mutta silti..

    VastaaPoista
  6. RealClimaten täytyy olla faktaa, koska siinähän lukee "real" ;D

    Välillä vaikuttaa siltä, että AGW-teoreetikot saa hieman "apurahaa" joltain Greenpeacelta. Onkohan kukaan tutkinut tällaista mahdollisuutta? =)

    ---------
    Olen kyllä perehtynyt anarkokapitalismiin, mutta vaikea tietää miten asiat todellisuudessa toimisivat.

    Mielestäni anarkokapitalismi on aika "vikasietoinen" sellaista tilannetta vastaan, jossa jotkut haluavat pakottaa toisia toimimaan haluamallaan tavalla.

    Valtio-aikaudella ihmiset jotka haluavat esimerkiksi kieltää tupakan totaalisesti voivat helposti ulkoistaa väkivallan valtiolle. Valtion poliitikkojen on helppo tehdä päätös, koska asiaa joutuu valvomaan poliisi eikä poliitikot (kuten yleenskään valtio) joudu maksamaan väkivaltaa. Veronmaksajat itse joutuvat maksamaan heitä kohtaan suunnatun väkivallan.

    Huolestuttavampaa tietysti on, jos CO2 olisi todellinen ongelma. Uskoisin kuitenkin, että lähes kaikki suostuisivat täysin vapaaehtoisesti maapallon pelastamiseen ja ne loput taas joutuisivat mukautumaan tilanteeseen sosiaalisen painostuksen takia.

    VastaaPoista
  7. Lämäri, Oikeasti siellä on ihan lämmintä (laita shortsit päälle jos meet ulos). Luin nimittäin aamuisesta Totuudesta otsikon Pohjois-Helsingissä nähtiin jo lumihiutaleita alta, että syksyt ovat lämmenneet, ja lisäksi siinä kerrottiin että Ilmaieteen laitoksen mukaan on tulossa "lämmin viikonloppu" ;) Teillä maakuntalaisille tiedoksi, että ilmeisesti nykyään se, että "Etelä-Suomessa" on lämmintä, tarkoittaa sitä että Pasilan eteläpuolella on lämmintä :)

    Jokos sinne on satanut lunta? Juuri nyt näyttäisi lumiraja menevän ihan liki ja ennusteessa on jo useita hiutaleita.

    VastaaPoista
  8. "Etelä-Suomessa" on lämmintä, tarkoittaa sitä että Pasilan eteläpuolella on lämmintä"

    Totta. Minäkin olen huomannut tuon :D
    Voisi käyttää termiä etelärannikko

    VastaaPoista
  9. Joo, pikainen tarkistus virallisesta mittauspisteestä (eli kotini digitaalimittarista) kertoo että Totuuden pojat ja tytöt taitavat sittenkin olla oikeassa - ilmasto on lämmennyt eilisestä peräti 9 asteella ;)

    Maa on (ainakin meillä) edelleen paljaana, joskin kuurassa ja pakkaslunta on juuri ja juuri silmin havaittava kerros.

    VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!