Muistakaa ostaa kunnon sateenvarjo!
Totuus kertoo Puolueen Ilmastototuuden Tuottajan tuoreimmat ennusteet:
Ennusteiden mukaan kesän rankkasateet voimistuvat jopa enemmän kuin kesän koko sadesumma.
"Ja rankimmat sateet voimistuvat, vaikka kesän sadesumma ei kasvaisikaan", kertoi erikoistutkija Kirsti Jylhä Ilmatieteen laitokselta aihetta käsitelleen tutkimuksen julkistamistilaisuudessa Helsingissä tiistaina.
Eli sateisuus lisääntyy tai sitten ei. Mutta varmuudella ainakin ääri
oikeistolaisuus-ilmiöt aiheuttavat tuhoa kuten olette havainneet.
Kun Porissa satoi viime elokuussa kolmessa tunnissa yli 100 milliä, vahingot olivat noin 20 miljoonaa euroa.
Suomalaiset muistavat varmasti karvaasti myös elokuun 2005, jolloin rankkasade pilasi tunnelman Helsingissä yleisurheilun MM-kilpailuissa.
Toki, toki, ei siitä niin kauaa ole. Sen sijaan historian unholaan on jo ehtinyt painua
kesä 2006, jolloin esim.
Kaisaniemen koko kesän sadesaldo 35mm riitti kaikkien aikojen ennätykseen.
Kuluva kesä poikkeuksellisen vähäsateinen
10.8.2006
Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan Suomen etelä- ja länsiosassa, Pohjois-Pohjanmaalla ja osin Perämeren rannikolla on koettu toistaiseksi kuivin kesä sadan viimeisen vuoden aikana.
Muisti pätkii myös
kesän 2007 kohdalla, jolloin tiedoitettiin:
Metsäpalojen yleistyminen tuo terveyshaittoja
28.8.2007
Kreikassa viime päivinä riehuneet metsäpalot syytävät ilmakehään valtavat määrät terveydelle haitallisia pienhiukkasia. Metsäpalot yleistyvät ilmastonmuutoksen aiheuttaman kuivuuden myötä.
---
Suurin metsäpaloriskiä lisäävä tekijä on kuivuus, jolla on läheinen yhteys ilmastollisiin olosuhteisiin. Ilmatieteen laitoksen mukaan ihmisen aiheuttama ilmaston lämpeneminen lisää suurella todennäköisyydellä kuivien kausien määrää ja kestoa.
---
Suomi on toistaiseksi välttynyt vakavilta metsäpaloilta, mutta alttius niille näyttäisi olemaan kasvamaan päin Arktisten alueiden lämmetessä muuta maailmaa nopeammin.
Oli niin tai näin, asiaa voidaan aina tutkia lisää ja siksi taikaseinästä
tarvitaankin lisää rahaa Ilmas
tototuuden tuottajille.
Ilmatieteen laitos on anonut tätä varten rahaa Teknologian ja ja innovaatioiden kehittämiskeskukselta Tekesiltä, vanhempi tutkija Jarmo Koistinen Ilmatieteen laitokselta kertoo.
[HT: Kumitonttu]
Kuka väittää, että ilmastontutkimuksessa lyhyt aikajakso ja oletuksiin perustuvat käsitykset aineiston kattavuudesta häiritsisivät johtopäätösten tekemistä? RATU-raportin johdannosta (s. 6) lainaus:
VastaaPoistaVaikka tässä projektissa käytetyt vuosien 2000-2005
havainnot käsittävät vain kuuden vuoden jakson, voidaan olettaa, että siihen sisältyy myös
erittäin rankkoja paikallisia sateita, joten kuva sateista muodostuu kattavaksi.
On se hienoa, että on tieteenaloja, joissa ei systemaattisia ja satunnaisia virheitä mittausdatassa tarvitse huomioida, riittävän kattavaa tutkimusaineistoa kerätä, eikä sitten edes perustason tilastotieteellisiä metodeja asianmukaisesti noudattaa.
VastaaPoistaKuinkahan moni tässä "ilmastossa" vetää ihan päästään näitä mittausaineistoja erinäisiä ennalta päätettyjä oletuksiaan vahvistamaan? On siinä korrelaatiota ja kausaatiota kerrakseen.
Kuka uskaltaisi kyseenalaistaa akatemiassa tutkimuseettisten sääntöjen rikkomisesta nämä jättiläisten varpaissa pyörivät kirput, jos ja kun vaikutusvaltaisen lehdistön käsitys tieteestä on jossain lysenkolaisuuden tasolla?
Tässä nimenomaisessa tapauksessa Ilmatieteen laitos toimii johdonmukaisesti, kuten julkisen sektorin organisaation pitääkin.
VastaaPoistaOman alan asiat esitetään elintärkeinä ja korvaamattomina, minkä toivotaan johtavan budjettirahan lisääntymiseen.
Vaikea sanoa, miten suuri osa ilmastomuutoksen katastrofaalisesta luonteesta on juuri tätä tieteen korruptiota. Veikkaan, että aika suuri osa.
Onko ilmastonmuutos tosiaan selkeästi todistettavissa ikkunasta, kuten vähän väliä kuulee sanottavan? Vai johtuvatko "havainnot" vain mediahysteriasta?
VastaaPoistaMuutama satunnainen lainaus Googlesta:
"Tälläkin hetkellä jokainen suomalainen voi itse kokea ilmastonmuutoksen katsoessaan ulos ikkunasta ja huomatessaan lumettoman, kuivan pihan vielä näin joulukuussa."
"Ilmastonmuutoksen vaikutuksista saa parhaan kuvan vilkaisemalla ikkunasta ulos."
"Ilmastonmuutoksen voi huomata muutenkin. Esimerkiksi etelä-suomessa on yleensä tähän aikaan vuodesta paljon lunta ja meri on jäässä. Mutta nyt kun tässä katselee ikkunasta ulos ei siellä näy lunta ja meri liplattaa melkein vapaana."
"Ilmastonmuutos koskettaa kaikkia ja näkyy, kun katsoo ikkunasta ulos. Ilmaston lämpenemisen suurin yksittäinen tekijä on fossiilisten polttoaineiden liikakäyttö."
Onko tässä kirjoituksessa nyt jotain, jota en ymmärtänyt? Hesarissa kirjoitettiin, että tulevaisuudessa on odotettavissa aiempaa rankempia sateita. Missään ei sanottu että maailma olisi nyt hukkumassa veteen, vaan että kun sitä vettä sataa, sitä tulee aivan vitusti. Kun samassa yhteydessä mainitaan, että sadesumma ei kuitenkaan välttämättä kasva, luulisi tyhmemmänkin jo ymmärtävän, että tällöin sadekausien välit ovat aiempaa kuivempia. Oliko tuossa Hesarin uutisessa jotain blogin ylläpitäjälle epäselvää, vai mitä tässä haettiin noiden vanhojen sääuutisten lainauksilla?
VastaaPoistaAnonyymille tiedoksi, että ilmastomallit eivät tunne sellaista vaihtoehtoa Tasavallan kohdalle kuin että "sataa harvoin mutta kun sataa niin sataa vitusti". "Vanhalla säälainauksella" haettiin ehkä sitä, että tilastollisesti nyt ei olla menossa sinne sateisempaan päin, kuten ei oltu silloinkaan kun Tuomenvirta (2004) asiaa tutki väitöskirjassaan. Jos "metsäpalo" lainauskin meni anonyymin hilseen yli, niin sen tarkoitus oli ehkä osoittaa että Ilmatieteen laitos pelaa pelimerkkejä myös kuivuuden suuntaan. Varma voitto.
VastaaPoistaTänään 5.6.08 taas uusi uutinen aiheesta:
VastaaPoistaIlmastonmuutos ei ainakaan helpota kuivuutta Suomessa.