tiistaina, lokakuuta 02, 2007

Patomäki-ekvivalenssi

Tämänaamuinen Totuus on harhauttanut jopa Pasin epäilemään lehden lipsumista Puolueen linjasta. Pikkupoika kehottaakin Pasia järkytyksestä toivuttuaan kääntämään katseensa Pirkon artikkelin viereen. Siinä Jyrki Räikkä mainostaa todellisia Puolueen jymypaljastuksia tarjoavaa uutuuskirjaa.
Suomea on johdettu jo parinkymmenen vuoden ajan Ronald Reaganin ja Margaret Thatcherin tunnetuksi tekemän uusliberalismin mukaisesti, vaikka kukaan poliitikoistamme ei tunnustaudu ideologian kannattajaksi.
Näin väittää Helsingin yliopiston kansainvälisen politiikan professori Heikki Patomäki maanantaina julkaistussa kirjassaan Uusliberalismi Suomessa (WSOY).
Ajatella, karmea uusliberalismi vaikuttaa siis ilman että sitä toteuttavat poliitikot itse asiaa tajuaisivat! Toivottovast Patomäki (virheät) muistaa valistaa asiasta vallankahvassa nämä 20 vuotta roikkunutta ex-ulkoministeriä. Erinomainen tilaisuus olisi tarjolla ainakin parin viikon kuluttua, kun sekä ex-PJ Heikki että perustajajäsen Erkki ovat puhumassa oikeaa Ideologiaa edustavan ATTACin koulutustilaisuudessa.

Puolueen modernia Ideologiaa puhtaimmillaan edustava Patomäki paljastaa kirjassaan myös todellisen aatehistoriallisen tutkimuksen sensaatiolöydön, jonka Pikkupoika ristii kerettiläisen esikuvansa mukaisesti Patomäki-ekvivalenssiksi.
Uusliberalismin vertauskohtana Patomäki pitää etenkin Benito Mussolinin Italiassa esiintynyttä fasismia.
Jotta kaikki "valistuneet" ja "valaistuneet" voisivat "puntaroida", "dekonstruoida" ja muutenkin "harrastaa" "diskurssia" "kirjan" tiimoilta Heikki on "avannut" vanhan bloginsa rinnalle uuden "keskusteluun" "tarkoitetun" "blogin" (*). Luonnollisesti keskustella voi vain omalla nimellä, jotta kaikki Puolueen viholliset saadaan varmuudella poltettua roviolla.

(*) Pikkupoika pyytää anteeksi mikäli lainausmerkit eivät osuneet aivan kohdalleen Puolueen modernin Ideologian mukaisesti. Uusi oikeaoppinen analyysi löytyy aina tarvittaessa täältä.

[Lisäys 3.10: Patomäki selventää vertaustaan:
Fascismi-vertauksen tarkoitus oli vain korostaa helposti ymmärrettävällä tavalla niitä vallan vaikutuksia (foucault'laisittain), mitä kilpailukykyretoriikalla on.
Lisää Patomäen tajunnanvirtaa luonnollisesti Puolueen Voima-lehdestä (HT: M. Ellilä).]

[Lisäys 7.10.: Patomäen ideologinen aatetoveri Juha Siltala arvostelee (pdf) toverinsa kirjan tänään Totuuden kulttuurisivuilla (missäs muuallakaan?). Juhan nerokas analyysi kiteytyy arvosteluun liitettyyn kuvaan:


Tämän jälkeen Pikkupoika on vakuuttunut, että Tasavallan monialaista huippututkimusta ei tehdä ainoastaan Tampereen yliopistossa. Esimerkkiä näyttää Helsingin yliopiston historiaa psykoanalyyttisin menetelmin tutkiva professori tulkitsemalla samaisen yliopiston politiikan professorin mainioita teesejä taloustieteistä.
Patomäen vaihtoehto monetarismille (pääomaliikkeiden vapauttaminen, kova raha, saneeraukset, palkkakuri, syrjäyttäminen) on rahaliikkeiden rajoittaminen, kysyntää suosiva elvytys ja työllistäminen, viime kädessä globaalitason säätely.
Déjà vu, anyone?]

8 kommenttia:

 1. Oliko tämä se sama artikkeli, jossa verrattiin fasismiin tätä vapaata taloutta? Laskettelin sen verran vahvoilla suodattimilla eilisen läpyskän läpi, että vain utuinen muisto on tuosta historiankirjoihin jäävästä viiltävän terävästä uutisanalyysistä mielessäni.

  Jos nyt varovaisesti arvioiden patomäet ja tuomiojat ovat osallistunet kymmenen erilaisen aktivistiliikkeen johtamiseen, ja sanotaan vaikka 20 vuotta luoneet hyvinvointiyhteiskuntaa, niin kai pitää kysyä, missä heidän kädenjälkensä näkyy? Ensimmäiseksi tulee mieleen erilaiset viivytystaistelut milloin Soneran, Naton tai EU:n suuntaan. Sitten kun sota on jo ohitse ja henkiin jääneet sidottu ja paikattu, tämä urhea ritarikaksikko ratsastaa takaisin linnoitukseen valmiiksi katettuun pöytään ylpeästi snobbaillen ja valittaen kylmentynyttä lihapataa ja lämmennyttä punaviiniä.

  VastaaPoista
 2. Uusliberalismi on laitavasemmiston ikioma olkinukke, jota käytetään leimakirveenä.

  Uusliberalismia on kaikki Puolueen kontrollin ulkopuolella oleva taloudellinen toiminta tai pelkkä pyrkimys lisätä Puolueen kontrollin ulkopuolella olevaa taloudellista toimintaa.

  Sankarillinen Tuomioja yritti hallituksen talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa viimeiseen asti estää Puolueen omistaman Soneran valumista Puolueen kontrollin ulkopuolelle. Tuomioja onnistui tunnetuin seurauksin.

  Uusliberalismilla pelottelijat eivät kerro omista poliittisista tavoitteistaan avoimesti. He tavoittelevat joko globaalia (ATTAC, Patomäki, Tuomioja) tai kansallista sääntelytaloutta (Esko Seppänen).

  Puolueen ideologit eivät edelleenkään usko, että keskitetty talouden kontrolli johtaa huonompaan tulokseen, kuin jos keskitettyä kontrollia ei ole lainkaan. Sosialismi ei toimi talousjärjestelmänä.

  VastaaPoista
 3. Asiasta oli jo aiemmin juttua Puolueen pseudointellektuellisiiven kahvilalehdessä eli Voima-lehdessä:

  http://www.voima.fi/content/view/full/2277

  http://www.voima.fi/content/view/full/2278

  VastaaPoista
 4. Hiilidioksidin hyödyistä ilmakehässä:
  http://www.oism.org/pproject/s33p36.htm

  VastaaPoista
 5. Voima-lehden artikkelissa tämä Assuanin Pato kirjoittaa jokseenkin ristiriitaisesti:
  "Teknokratia on sellainen oppi vallasta, jonka mukaan tekniikan osaajilla tulisi olla yhteiskunnassa hallitseva asema. Teknokraattisessa yhteiskunnassa valtaa käyttävät asiantuntijat: virkamiehet, tutkijat ja konsultit. Suomessa asiantuntijavaltaan suhtaudutaan sitä nöyremmin, mitä kansainvälisempiä asiantuntijat ovat."

  Tällä Assuanin Pato viestittää, että suomalaisessa yhteiskunnassa epädemokraattisesti, salaa ja keittiön kautta ovat teknokraatit kaapanneet vallan.

  Toisaalla Assuanin Pato kirjoittaa, että:
  "Talousliberalismi puolustaa yksityisen omistamisen ja sopimusten tekemisen vapautta. Se syntyi 1600-luvun Hollannissa ja Britanniassa. John Locken (1632–1704) mukaan yksityisomistus on luonnonoikeus. Locken teoria omistusoikeudesta ja vapaudesta kasata vaurautta perusteli myös sitä, miksi valtion sisäisen hallinnan pitää perustua vauraiden miesten suostumukseen."

  Tässä yhteydessä Assuanin Pato ymmärtääkseni taas paljastaa, että liberalismissa päätöksen tekevät vauraat miehet, kuten siis klassisessa Kreikan demokratiassa.

  Miten Suomi on voinut muuttua uusliberaaliksi maaksi, jos valtaa pitävät harvat teknokraatit? Luinko huolimattomasti vai enkö ymmärrä? Vai oliko patoluukut kiinni kun tekstiä on tuotettu?

  VastaaPoista
 6. Eläköön puolue.
  Tuon kirjan pitäisi ehdottomasti olla kauppakorkeakouluun pääsykoekirja.

  "Uusliberalismin vertauskohtana Patomäki pitää etenkin Benito Mussolinin Italiassa esiintynyttä fasismia."
  Juu, kyllä, ja nazismikin on kapitalismia puhtaimmillaan.

  VastaaPoista
 7. Mussolinista tuli mieleeni, että kuuntelin tänään Juicen "Allah saapuu kaupunkiin". Laulun lopussa lauletaan jotakuinkin näin:"Kun Allah saapuu kaupunkiin, hän ensin soluttautuu Vihreisiin, sitten pariin demariin, päät pannaan turbaaniin ja rukoillaan yhdessä perse kohti puuvajaa". Ai sitä sanomisen kauneutta!

  VastaaPoista
 8. Kyllä siellä Totuuden toimituksessa on jotain lipsumista havaittavissa. Tällä kertaa mielipideosastosta vakituisesti vastaava toimittaja on tainnut olla lomalla ja sijaista ei ole ilmeisesti riittävästi koulutettu, kun Kaarina Kaikkosen kirjoitus oli päässyt päivän lehteen.

  VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!