maanantaina, lokakuuta 22, 2007

Karmaiseva vaalisunnuntai

Totuuden ulkomaantoimituksessa oli eilen raskas päivä. Miten kertoa Tasavaltaan että Euroopassa äänestetään väärin?

Aloitetaan todellisesta pahan keskittymästä, Puolasta. Penaali Pilvikki Krause kertoo uutiset mallikkaasti otsikolla Oppositiolle murskavoitto Puolassa. Kaikki Totuutta seuraavat tietävät, että Puolaa on johtanut äärikonservatiivinen Laki ja Oikeus-puolue, joten Pilvikin otsikko tarkoittanee että jokin Puolueen sivuhaaraosasto varmaankin voitti.
Liberaali oppositiopuolue Kansalaisfoorumi (PO) oli saamassa kirkkaan voiton Puolan ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa sunnuntaina.
"Liberaali" tarkoittanee että puolueen listalla ensisijaisena ovat ilmastonmuutos, vähemmistöjen oikeudet, globaali tasa-arvo, suvaitsevaisuus ja muut Tärkeät Asiat. Katsotaanpa:
Civic Platform is a christian-democratic and liberal-conservative party, combing strong liberal stances on the economy with social conservatism on social and ethical issues.

Core proposals in the party program include:

* flat tax (15% for personal income tax (PIT), corporate income tax (CIT) and VAT);
* privatization of the remaining public sectors of Polish economy;
* privatization of health care;
* decentralization through allocating a larger portion of the budget for local governments;
* direct elections of mayors and regional governors;
* higher education reform with equal rights for private and public universities;
* expanding the teaching of economics in secondary schools;
* halving the number of MPs in the Sejm from 460 to 230 and depriving them of parliamentary immunity from prosecution;
* first-past-the-post electoral system instead of proportional representation;
* labor law reform to reduce the power of trade unions;
* independence over monetary policy by the National Bank of Poland.
Hmmmm... jos Pikkupoika jotain asioista ymmärtää, niin nyt taidettiin Puolassa mennä ns. ojasta allikkoon. Pilvikki, kannattaa opetella jo sitä "uus"-sanan käyttöä.
Parlamentin alahuoneeseen sejmiin pääsivät lisäksi keskustavasemmiston Vasemmisto ja demokraatit (LiD) sekä viljelijäpuolue Puolalainen kansanrintama (PSL). Murskatappion kärsivät ääripuolueet, jotka putosivat sejmistä.
Alustavien tulosten mukaan viiden prosentin äänikynnystä eivät ylittäneet:
* League of Polish Families (nationalist, far-right) - 1.28%
* Self-Defense of the Republic of Poland (populist, agrarian) - 1.54%
* Polish Labour Party (far-left, socialist) - 1.01%
* Women's Party (feminist) - 0.26%
Ääripuolueella Pilvikki tarkoittaa vain kahta ensin mainittua, joilla oli edustusta vanhassa sejmissä. Kahdella viimeisellä ei ollut edustusta, eivätkä ne luonnollisestikaan sovi "ääri"-nimityksen alle. Nämä pienpuolueet ovat jääneet Pilvikin raportointien ulkopuolella lukuunottamatta viimeistä, josta Pilvikki teki keskiviikkona oikein ison artikkelin. Jutun teko oli perusteltua, sillä on täysin oletettavaa, että jo ensi vaaleissa tämä puolue noin 20-kertaistaa kannatuksensa ja nousee yli viiden prosentin äänikynnyksen. Ehkä jo noin vuonna 2020 puolue on johtava poliittinen voima Puolassa.

Koska Puolan vaaleissa äänestysprosentti oli erityisen korkea, aina Puoluetta äänestävät ns. nukkuvat eivät olisi merkittävästi pystyneet vaalitulosta muuttamaan. Puolalaisissa on siis jotain syvällisesti vialla. Pikkupoika ehdottaakin Puolueelle Puolan laittamista kansainväliseen boikottiin kunnes puolalaiset oppivat äänestämään oikein.

Paremmin ei mennyt Sloveniassa, josta Totuus joutui raportoimaan:
Konservatiivinen Lojze Peterle, 59, näytti saavan eniten ääniä Slovenian sunnuntaisissa presidentinvaaleissa, muttei tarpeeksi tullakseen valituksi vaalien ensimmäisellä kierroksella.
Jos nämä Puolueen linjan vastaiset äänestystulokset rajoittuisivat vain kehittymättömään Itä-Eurooppaan, Totuudessa olisi helppo työ kertoa kansalle tämän olevan vain väliaikainen hidaste kohti edistyksellistä Puolueen paratiisia. Mutta vaikeaksi asian tekee nyt Sveitsi, josta ikävät asiat joutuu raportoimaan penaali Ilkka Ahtiainen.

Ilkan oikeoppisen raportoinnin vahvistukseksi jopa Totuuden pääkirjoitussivulla puututtiin asiaan.
Nyt kuuluu kummia. Maan suurin puolue, oikeistolainen kansanpuolue SVP käy vain hyvin ohuesti verhottua rasistista kampanjaa, joka lupaa sille menestystä lähestyvissä parlamenttivaaleissa.
Eipä auttanut edes päätoimittajan paheksunta ja tänään Ilkka oli pakoitettu raportoimaan ikävät uutiset.
Yleisradioyhtiö SRG:n ennusteen mukaan SVP olisi saavuttamassa lähes 29 prosentin kannatuksen ja kuusi lisäpaikkaa parlamentin suureen kamariin Nationalratiin.

Samaan aikaan toiseksi suurin puolue sosiaalidemokraattinen SP oli kärsimässä murskatappion ja menettämässä yhdeksän paikkaa 200 edustajan parlamentissa. Kannatus oli jäämässä alle 20 prosentin.
Ajatella, lähes kolmannes sveitsiläisistä on rasisteja (ja SVP saa 29%/+7 paikkaa)! Ja demarit tippuivat alle 20% (-9 paikkaa)! Miten tämä on mahdollista? Olisikohan Totuudelta unohtunut lähivuosina raportoida jotain? Ehkä aivan kaikkea ei ole syytä WaPostakaan valuttaa Totuuteen.

Onneksi vaalituloksesta löytyy jotain positiivistakin:
Vaalien toinen suuri voittaja oli vihreät.

Se saa ennusteen mukaan neljä lisäpaikkaa.

Tästä huolimatta liberaalipuolue FDP ja konservatiivinen CVP näyttivät kutakuinkin pitävän asemansa ja pysyvän kannatuksessa vihreiden edellä.
Iloisia uutisia Ilkalle: Aito Vihreä Puolue (sillä toisella niin väliä) saikin peräti kuusi lisäpaikkaa! Ja (Ilkka tarkkana!) uusliberalistinen FDP menetti peräti viisi! Näin FDP ja vain kolme lisäpaikkaa saanut konservatiivinen CVP saivat kummatkin 31 paikkaa, joka on vain äärimmäisen niukasti enemmän kuin virheiden 20 paikkaa.
Kärjekkään kampanjoinnin arveltiin kohottaneen myös äänestysaktiivisuutta. Äänestysprosentti nousi sveitsiläisittäin korkeaksi lähes 48 prosenttiin.
Perkule, olisiko Sveitsikin laitettava boikottiin yhdessä Puolan kanssa?

Toivottavasti seuraavaksi Euroopassa, missä sitten seuraavat vaalit ovatkin, osataan äänestää oikein. Jokin raja silläkin mitä Pilvikki, Ilkka ja muut Totuuden ulkomaanpenaalit sietävät!

[Lisäys 23.10.: Kyllä se kielenhuolto on vain nopeata siellä Totuudessa: tänään löytyi Puolan yhteydessä sanat "taloudellinen liberalismi" ja "talousliberalismi" jopa Adam Smith oli mainittu. Eikä kertaakaan sitä uus-sanaa, joka vielä pari viikkoa sitten oli jokaisen Totuuden penaalin huulilla. Mutta ei hätää, tämä lienee vain väliaikaista: kulttuuritoimitus pitää tänäänkin Puolueen lippua korkealla rehabilitoimalla esikuvansa Ulrike Meinhofin.]

11 kommenttia:

 1. Laitetaan aikakirjoihin säilöön tällainen ihme:

  Vaikka olenkin jo varsin paksunahkainen Totuuden kirjoittelun suhteen, eilinen (Su 21.10.) ylitti taas rajat niin reippaasti, etten yksinkertaisesti pystynyt siitä kirjoittamaan.

  Vaikka olenkin ateisti, eikä kirkon sisäiset ristiriidat voisi vähempää kiinnostaa, niin silti Mikko-Pekka Heikkisen Luther-säätiön pappeja vihittiin Ruotsissa lukiessa kärähti käämit. Vaikka olenkin minarkisti, eikä minua Perussuomalaisten ristiriidat juurikaan kiinnosta, niin Jaakko Hautamäen mm. Halla-ahoa ja Lahtista natsittelevaa Räyhääjien joukkoliike-oksennusta lukiessa meni hiat. Helmilainaus Norjan toiseksi suurimmasta (viimeksi 22,1% äänistä, 38/169 paikkaa):
  "[Cal I] Hagenin puolue on äärioikeistolainen ja rasistinen populistipuolue."
  Näiden lisäksi täysannos mm. Psychon, Veli-Pekka Leppäsen, Anna-Stina Nykäsen ja kumppanien "standardikamaa" oli yksinkertaisesti liikaa. Jos haluatte muiston siitä, mitä on valtakunnan suurimman "uutislehden" taso vuonna 2007, pistäkää sunnuntain lehti talteen.

  VastaaPoista
 2. Minä en enää tilaa Hesaria, koska pidän aamukahveista mieluummin suun kautta nautittuna.

  Enkä periaatteessa halua enää tukea moisen moskan tuottamista muutoin kuin verovaroista jaetulla lehdistötuella, jota sitäkin tosin vastustan.

  Luen mieluummin Totuuden parhaat täältä valmiiksi naurettuina.

  VastaaPoista
 3. Niin, tuo 1. kommentti olikin eräänlainen anteeksipyyntö teille valmiiksinauretun Totuuden ystäville :)

  VastaaPoista
 4. * flat tax (15% for personal income tax (PIT), corporate income tax (CIT) and VAT);

  Tuossa on joku kirjoitusvirhe, käännösvirhe tai ajatusvirhe. Tasaverolla tarkoitetaan nimenomaan proportionaalista tuloveroa. ALV ei kuulu tasaveron ("flat tax") käsitteeseen, vaikka ALV tietysti onkin proportionaalinen. Ei ole mitään syytä vaatia, että ALV-kanta olisi sama kuin tuloverokanta. Näillä ei ole mitään loogista yhteyttä keskenään. Tuloveronhan voisi vaikka lakkauttaa ja ALV:n jättää ennalleen tai päinvastoin. Tuloveroprosentin vaatiminen samaksi kuin alviprosentti on kuin omenoiden kilohinnan vaatiminen samaksi kuin appelsiinien kilohinta.

  * decentralization through allocating a larger portion of the budget for local governments;

  Tässä siis kannatetaan kuntien valtionapua. Ei hyvä.

  * first-past-the-post electoral system instead of proportional representation;

  Johtaa jenkkityyliseen kaksipuoluejärjestelmään. Ei hyvä.

  VastaaPoista
 5. Tuossa on joku kirjoitusvirhe, käännösvirhe tai ajatusvirhe.

  No jaa, oleellista lienee tasaveron vaatiminen. ALV:n osalta kyseessä lienee ymmärrettävä ajatusvirhe; Mikko käynee editoimiassa sen osalta myös Wiki-sivua Tasavero :)

  Tässä siis kannatetaan kuntien valtionapua. Ei hyvä.

  Tai sitten siinä kannetaan paikallisen hallinnon voimistamista keskushallinnon kustannuksella. Hyvä.

  Uskoisin muuten Mikko että kyseisen puolueen sosiaaliohjelmasta löytyisi enemmän sinulle (ja minulle) kritisoitavaa, mutta olisin silti varsin tyytyväinen jos Suomeen ilmestyisi varteenotettava puolue noilla talouslinjauksilla. Niin olisit varmaan sinäkin.

  VastaaPoista
 6. Koitin kolmeen neljään otteeseen kirjoittaa tästä jotain järkevää kommenttia, mutta ei. Torttu on torttu vaikka sen kermalla kuorruttais. Pelkkää ilmastoroskaa, höpö-höpö uutisointia ja referointia.

  Mutta hiukan nauratti, että Pikkupojallakin oli sitten rele kilahtanut, viimein!

  VastaaPoista
 7. Eihän siitä ole kuin pari viikkoa, kun Puolueen tiedotusvälinee juhlivat Che Guevaraa.

  Nyt päästetään Ulrike Meinhof ymmärrettävien listalle.

  Kuka seuraavaksi? Osama bin Laden? Pol Pot?

  VastaaPoista
 8. Osama bin Ladenia ja Pol Potia on toistaiseksi diggaillut vain Pravdan jutussa muistaakseni "70-luvun nuoreksi vaikuttajaksi" mainittu Pentti Linkola, mutta Penahan on vanhastaan ollut edelläkävijä näissä jutuissa. Hänhän omisti jo 30 vuotta sitten yhden kirjansa Ulrike Meinhofille ja Andreas Baaderille.

  VastaaPoista
 9. "ALV:n osalta kyseessä lienee ymmärrettävä ajatusvirhe; Mikko käynee editoimiassa sen osalta myös Wiki-sivua Tasavero"

  Miten niin editoimassa? Eihän tuolla puhuta arvonlisäverosta mitään.

  VastaaPoista
 10. Täh?

  Tasavero eli suhteellinen vero tarkoittaa, että veron osuus on sama riippumatta verotettavasta summasta. Toisin sanoen tasaverossa marginaalivero on vakio. Arvonlisävero on esimerkki tasaverosta Suomessa.

  VastaaPoista
 11. Kappas, ei osunut silmään. Hyppäsin ilmeisesti tuon alkukappaleen yli ja luin vain tämän:  Tasaveromalli

  Tasaveromalli on harvinainen kehittyneissä länsimaissa. Entisissä itäblokin maissa tasaveromallit ovat sen sijaan yleistyneet. Yhdysvalloissa tasaveromalli on ollut pitkään esillä poliittisessa keskustelussa. Suomessa vihreiden kansanedustaja Osmo Soininvaara nosti tasaveromallin esiin perustulomallin muodossa vuonna 1994 julkaistussa kirjassaan Hyvinvointivaltion eloonjäämisoppi. Vuonna 2006 Martti Nyberg ehdotti Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n raportissa tasaveromalliin siirtymista.


  Joka tapauksessa kukaan ei tarkoita tasaverolla arvonlisäveroa. Wikipediassa esitetty määritelmä on ristiriidassa yleisen kielenkäytön kanssa.

  En rupea itse editoimaan Wikipediaa, koska siellä joutuu tappelemaan idioottien kanssa editointien perusteluista. Muistan joskus nähneeni, että englanninkielisessä Wikipediassa idiootit kutsuivat Pinochetin vastustajia yleisnimellä "liberaalit"; suurin osa aktiivisista Pinochetin vastustajista Chilessä oli kuitenkin kommunisteja. Suomenkielisessä Wikipediassa taas oli kirjoitettu aiheesta kapitalismi tyyliin "kapitalismi on ulottanut niljakkaat lonkeronsa jokaiselle elämänalueelle". Tämä puhe "kapitalismin niljakkaista lonkeroista" oli Wikipedian editoijien mielestä ilmeisesti sitä asiallista ja neutraalia tekstiä, joka kuuluu Wikipedian julkilausuttuihin periaatteisiin.

  VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!