maanantaina, maaliskuuta 17, 2008

Viihdyttekö?

Haakana paljastaa, että Totuuden naiivitaistolainen Esa Mäkinen on tehnyt uraauurtavaa analyysia Tasavallan blogeista:
Blogit eli verkkopäiväkirjat syntyivät vuosituhannen vaihteessa, ja ne löivät itsensä läpi vuoden 2004 paikkeilla.

Tuolloin teknolähetyssaarnaajat povasivat blogeista haastajaa perinteiselle journalismille: sinnikkäät kansalaisjournalistit voisivat paljastaa ruohonjuuritasolla kaiken sen, mistä Yleisradion, STT:n ja Helsingin Sanomien kaltaiset valtamediat vaikenevat.

Neljä vuotta myöhemmin näyttää siltä, että blogien lupaus ei täyttynytkään.
No voi harmi. Pikkupojallekaan ei tule mieleen yhtään suosittua blogia, joka kertoisi vaietuista asioista.

Tässäkin vähemmän suositussa reilun 200 päivittäisen kävijän blogissa on kohta kahden ja puolen vuoden ajan pyritty lähinnä viihdyttämään eli kertokaahan arvon lukijat, oletteko viihtyneet?

19 kommenttia:

  1. Kyl mää vaan olen viihtynyt :)

    En tiedä varsinaisista uutisblogeista, mutta aika helposti pystyisi nimeämään parikymmentä blogia - siis muita kuin "mokukriittisiä" - joissa on jatkuvasti tasokkaampaa tekstiä kuin lehdissä.

    VastaaPoista
  2. Kerran luulin nauravani, mutta koska ääntä ei tullut, taisin tosiasiassa vain irvistää.

    Siinä kirjoituksessa oli vielä joku sellainen kohta, että blogisteilla on aikaa notkua netissä, mistä johtuen iso osa netissä julkaistavasta matskusta on paskaa. Toisin kuin "oikeilla" toimittajilla, joilla ei ole aikaa notkua netissä. Ja sen näkee uutisten ja artikkeleiden laadussa. Oikeastaan ei viitsi edes sanoa valitettavasti, koska ei siinä ole mitään valitettavaa, syy ja seuraushan siinä vain paiskaavat iloisesti kättään.

    Onhan Esa Mäkinen sillä tavalla oikeasssa, että kyllä tämä näiden muutaman blogin päivittäinen lukeminen ja kommentoiminen aikaa jonkin verran tosiaan vie. Mutta omapahan on valintani missä aikani käytän.

    Mutta suoraan kysymykseen suora vastaus: olen viihtynyt.

    VastaaPoista
  3. Olen viihtynyt täällä.

    Ja totta kai HS/omatotuus kirjoittaa, että vain siellä on totuus. Kunhan vain suomalaiset tajuaisivat olla kriittisempiä nykyistä esivaltaansa kohtaan (media, toimittajat, "sopivasti" löydetyt totuudet ja haastateltavat, jne.)

    Kiitän aktiivisuudesta, Pikkupoika!

    VastaaPoista
  4. Tämä blogi sopii hirtehishuumorista pitäville. Vasemmiston typeryys ei nimittäin ole oikeasti leikin asia erityisesti, jos valtakunnan päälehti on nimellisestä sitoutumattomuudestaan huolimatta sosialistinen.

    Sosialismi ei oikeasti ole kuollut. Se elää ja voi hyvin hieman muuntuneena mutta keskeiset ajatuksensa säilyttäneenä.

    VastaaPoista
  5. Poislukien Yhdysvaltojen presidentinvaalit (noin puolen vuoden ajalta) olen jo vuosia sitten lakannut lehtien, radio- ja TV-uutisten seuraamisen. En ymmärrä enää mitä hyötyä kyseisten uutisten seuraamisessa on, kun blogeista saa paljon enemmän totuudenmukaisempaa ja hyödyllisempää informaatiota. Suosittelen muillekkin lehtitilausten perumista ja TV:n kaivoon heittämistä. Jää enemmän aikaa asiallisemmalle viihteelle...

    VastaaPoista
  6. Blogistan on paljastanut minulle, että vika on todellisuudessa, ei ole syytä säätää päätään.

    Ainakin minä käytä enemmän aikaa tällä sivustolla kuin netti hesarissa... Iltalehti vie hyvien kuvien takia vielä voiton...

    Pikkupoika on isosti avartanut mieltäni että kaikki libertaarit eivät ole ellilöitä.

    Kiitos ja jatkakaa...

    VastaaPoista
  7. "Suosittelen muillekkin lehtitilausten perumista ja TV:n kaivoon heittämistä. Jää enemmän aikaa asiallisemmalle viihteelle..."

    Telkkarin suhteen suorat urheilulähetykset ja vanhat elokuvat vievät vielä voiton netistä.

    Käytänkin tässä tilaisuuttani puhua asian ohi ja muistutan, että hiljaisen viikon päätteeksi, ensi sunnuntaina Urhelukanavan pelinä on Athletic Club Bilbao - Getafe suorana lähetyksenä San Mamesilta. :)

    VastaaPoista
  8. Viihdytty on.

    Tee mielikseni laskutehtävä. Oletetaan jollakin sivustolla olevan 100.000 eri viikkokävijää. Sivusto julkaisee jatkuvasti uutisia. Sivustolla on keskustelufoorumi, jossa 300 kirjoitusta päivittäin.

    Kuinka paljon on pienin määrä eri YKSILÖLLISIÄ kävijöitä ko. sivulla päivittäin?

    VastaaPoista
  9. Viidytty on ja hyvin. Erityisen hyvin ainakin minua viihdyttää Pravdan toimittajien taustojen ja motiivien selvittäminen, mikä on ollut meillä yhteisenä vapaa-ajan harrasteena. Otteita kuukkelin haulla:

    Esa Mäkinen: 5. tila
    Anna Karismo 3,4,6 ja 7 tila
    Kimmo Oksanen 16, 17 tila
    Katja Martelius 3-5 tila

    Joo, täytyykin saada tuota Kimmoa vähän ylemmäksi. jatketaan hyvässä hengessä.

    VastaaPoista
  10. Esa Mäkinen kirjoitti tuosta jatkojutun myös.

    Yllättävintä on kuitenkin Reetta Rädyn tunnustus eräälle suomalaisen blogosfäärin genrelle.

    Tosi tarkoituksin

    Sieltä löytyy Reetan kommentti, josta lainaus:

    "Kiinnitin kommentissani vain huomiota siihen, että yhteiskunnallisesti merkittäviä blogeja on muitakin kuin Perässähiihtäjä ja kansanedustaja Kasvi. Esimerkiksi juuri nämä maahanmuuttopolitiikkaan kriittisesti suhtautuvat. Niissä on selvästi löydetty yhteisö, ja yhteinen sävel, varsin merkittävästi yhteiskunnallisesta aiheesta."

    VastaaPoista
  11. Kiitokset kannustavista kommenteista!

    IDA: Kun en niin hirveästi ole asiaa seurannut, niin kumpaa kuuluu kannattaa ;)

    jarmom: Vaikea sanoa, riippuu niin paljon mitä sivulla on/kuinka helppoa sinne on "eksyä vahingossa". Ehkäpä tämä antaa osviittaa:

    Tässä blogissa, jossa on siis keskimäärin reilut 200 kävijää päivässä, arvioisin päivittäisten kävityyppien olevan kutakuinkin seuraava:

    a) 10 "tosi aktiivia", jotka käyvät blogissa jopa useita kertoja päivässä
    b) 100-150 "aktiivia" jotka käyvät blogissa lainakin aina kun uusi kirjoitus ilmestyy
    c) loput ovat tänne mitä erikoisempien hakujen tai linkitysten kautta "eksyviä".

    Kommentointi tulee lähes 80%:sti tuosta ryhmästä a). Ehkä erikoisinta mielestäni on tuossa c)-ryhmässä tuo Tuomaksenkin tavallaan sivuama asia: "eksyneet" tuskin koskaan viitsivät edes tarkistaa mitä blogissa oikein kirjoitetaan. Luulisi että edes "Know thy enemy"-hengessä kannattaisi vähän selailla. Vai eikö ihmisiä yksinkertaisesti kiinnosta?

    Octavius: Kimmo toki nousee kunhan ne Ilmaistotuuden tänään lupaamat useat sadat Kimmonkin kaipaamat "kansainvälisen romanikielen taitajat" rantautuvat myöhemmin keväällä. Ajattelin jo valmiiksi ehdottaa, että Kimmo ja muut Totuudessa voisivat helpottaa heidän kotoutumistaan tarjoamalla kodeistaan majoitusta.

    Vasara: Antti-Einarin kommentti on helmi:

    “Siellä samanmieliset vahvistavat toisiaan, kuten niin monissa muissakin blogeissa.”

    Eikä ilmiö suinkaan pääty blogeihin - mm. erään maamme suurimpiin kuuluvan sanomalehden journalismissa ovat tarkkasilmäisimmät lukijat havainneet tiettyä samanmielisyyttä jo vuosia.

    VastaaPoista
  12. Kyllähän kansalaisjournalismilla on kiistamaton paikkansa, eikä tähän muttia.

    Ja tämä siitäkin huolimatta, että jotkut mielipiteet "tälläkin puolella" hirvittävät, vaikka anglo-amerikkalainen keskustelukulttuuri on sinänsä tuttua ja sitä kautta ehkäpä jotakin vertailupohjaa toivottavasti on mielenmaisemaan tarttunut.

    Siltikin vielä enemmän tulisi kauhistuttaa se näennäinen helppous, jolla HS, YLE (ja useat yliopistojen oppituolit) on miehitetty varsin keskinkertaisilla ihmisillä, joiden ainoa vahvuus on melko perusteeton ja suorastaan naiivi lapsenuskoisuus oman ideologian ja moraalin paremmuudesta.

    Hiukkasen kyrsii kyllä.

    VastaaPoista
  13. Eräs mielenkiintoisimmista blogeista. Huomattavasti parempi kuin esim. Markku Jokisipilän tai Jukka Kemppisen.

    Olen muuten häpeämättömästi yrittänyt copypastilla lähettää tästä blogista poimittuja helmiä omin höystöksin yleisönosastokirjoituksina maakuntalehtiin - huonoin tuloksin.

    Pitäisiköhän pilke silmäkulmassa kokeilla "taivas putoaa niskaan"-versiota ja tsekata läpäiseekö sensuurin samoihin lehtiin?

    VastaaPoista
  14. Jos nyt erittelisi vielä tämän blogin hyviä puolia tarkemmin:

    - sopiva fokus. Pysytään samoissa aiheissa eikä kirjoiteta ensin syvällistä filosofiaa elämän tarkoituksesta ja seuraavassa viestissä murehdita jääkaapin tyhjenemista.
    - omintakeinen tyyli. Tämä blogi on luonut hauskoja uudissanoja kuten Puolue, penaali jne. Blogi käsittelee vakavia asioita mutta ei liian tosikkomaisesti.
    - linkit. Jokaisessa postauksessa on linkit alkuperäiseen lähteeseen. Lainauksia käytetään sopivasti.
    - tekstien pituus. Luettavuuden kannalta teksti ovat sopivan mittaisia eivätkä mitään pitkää liirumlaarumia (johon itse helposti sorrun).

    Tietysti myös käsiteltävät aiheet sopivat omaan maailmankuvaan, vaikka en ole ilmastomuutokseen niin syvällisesti perehtynyt, että osaisin oikeasti esiintyä asiantuntijana. Propagandan ja huonon journalismin tunnistamiseen tämän blogin jutut ovat oiva apuväline.

    VastaaPoista
  15. Itse seuraan tätä blogia RSS-feedin kautta (sekä uusia kirjoituksia että kommentteja). Kävijälaskureissa ei varmaankaan näy RSS:n kautta seuraavia, joten se nostanee vielä hieman tämänkin blogin lukijamäärää.

    VastaaPoista
  16. Pikkupoika on isosti avartanut mieltäni että kaikki libertaarit eivät ole ellilöitä

    Mikä siinä Ellilässä nyt niin ottaa päähän, sekö ettei hän tai iso osa libertaareista usko satukirjoihin?

    VastaaPoista
  17. Jotenkin kuvittelin että KUV keräisi vielä astetta laajempaa lukijakuntaa. 200 päivittäiskävijää on kuitenkin jo aika varteenotettava määrä ja kulttuurillisen osmoosin kautta terve järki lipuu taas siitä ydinlukijaryhmästä eteenpäin.

    KUV, vääräuskoinen, scripta, paskapauha yms. nostivat muutama vuosi sitten nuoren voukmnin ylös siitä nykyään valitettavan yleisestä poliittisen apatian 'ennui'sta tarjoamalla selkeästi artikuloidun (ja viihdyttävän!) vaihtoehdon vakiintuneelle maailmanjärjestykselle, joka esiintyy tukahduttavan yhdenmukaisena yhteiskunnan asenteissa ja perusmedian tiedonvälityksessä.

    Mikä siinä Ellilässä nyt niin ottaa päähän, sekö ettei hän tai iso osa libertaareista usko satukirjoihin?

    Juu eiköhän tuossa kommentissa se tietynlaisen libertaarisegmentin lievähkö vastenmielisyys tullut todistettua :)

    VastaaPoista
  18. Monen suosikki R. Räty on näköjään valittu Sanomatalossa toimituspäälliköksi. Kaikesta huolimatta onnittelut, vaikka en kaikesta ole samaa mieltä edes samanikäisyydestämme huolimatta, heh.

    Kuitenkin jos ja kun HS:n esimiehistökin alkaa korvautua tällä "uudella aallolla", tarve tämän kaltaisille blogeille kasvaa entisestään.

    Tapauksen kunniaksi taidan ottaa useamman muovipussin kaupasta, vaikka tarvitsisin vain yhden.

    VastaaPoista
  19. Pyrin lukemaan kirjoitukset tuoreeltaan. Joskus tosin vierähtää useampikin päivä, etten ehdi vierailemaan. Yhtä kaikki, jokaisen tekstisi olen lukenut viimeisten 1,5 - 2 vuoden ajalta ja olen viihtynyt loistavasti. Hilpeyttä jaksaa vieläkin herättää www.hs.fi-linkki jokaisen totuus-sanan alla =). Jatka samalla linjalla.

    VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!