sunnuntaina, tammikuuta 06, 2008

Näin vallankumous etenee

Koko kansan penaali Tellervo Yrjämä-Rantinoja jatkaa tänään ansiokkaasti Totuuden kunniakkaita perinteitä kertomalla edistyksellisiä uutisia Puolueen suosikkimaista. Vuorossa on Pirkko Kotirinnan suuri rakkaus Kuuba ja aiheena sen vallankumouksen tuorein vaihe: ekologinen energiavallankumous. Kuubassa on nimittäin ilmastonmuutoksen torjunnassa otettu käyttöön musiikin lisäksi myös järeämpiä toimia: Kuuba säästää sähköä vaihtamalla lamput.
Kuubalaisten kodeissa sähkösyöpöt hehkulamput ovat vaihtuneet energiansäästölamppuihin. Kotitaloudet saivat uudet viisi–kuusi kertaa pitempään kestävät säästölamput ilmaiseksi.

Kuuba otti ensimmäisten joukossa maailmassa käyttöön energiansäästölamput.

Myös vanhat venäläiset sähköä tuhlaavat jääkaapit sekä tuulettimet ja hellat ollaan vaihtamassa uusiin, vähemmän sähköä kuluttaviin. Kodinkoneita kuubalaiset eivät saa ilmaiseksi, mutta he saavat ostaa koneet valtion tukemin edullisin pesohinnoin ja halpaa lainaa koneiden maksuun.

Säästökampanja on osa pari vuotta sitten alkanutta energiavallankumousta. Kumouksella on tarkoitus vähentää sähkön kulutusta, lisätä uusiutuvan energian käyttöä sekä tuottaa ja jakaa sähköä alueellisten laitosten kautta.

"Sähkökatkoksista haluttiin eroon, kuubalaisten arjen ahdinkoa helpottaa ja ympäristön tilaa parantaa", kertoi Suomessa loppuvuodesta vieraillut Kuuban energia-alan kehittämiskeskuksen tutkija Bruno Henriquez.

Nyt sähkökatkokset ovat hänen mukaansa käytännössä historiaa. "Se on parantanut ihmisten hyvinvointia." Ja kotitalouksien menot ovat pienentyneet, kun energiankulutus on laskenut.
Kuinka sydäntälämmittävää kun vielä on valtioita joissa jokaiselle annetaan tarpeen mukaan! Ja mitkä tulokset, tuntuu aivan kuin Bruno kertoisi jostain scifi-romaanista.

Mutta Kuuba ei panosta ainoastaan sähkön säästöön, myös uusiutuvien energiamuotojen käyttöönotossa maa on kapitalisteja edellä.
Aurinkoa Kuubassa on omasta takaa. Noin puolelle miljoonalle valtakunnallisen sähköverkon ulkopuolelle olevalle kuubalaiselle tuotetaan nyt sähköä aurinkopaneelien avulla. Aurinkopaneelien käyttöä aiotaan lisätä voimakkaasti. Kuuban itäosiin rakennetaan tuulivoimaloita.

"Uusiutuvan energian etu on, että sähköä voidaan tuottaa tuuli-, aurinko-, vesi- tai biokaasuenergialla, jos sitä on lähellä saatavissa", Henriquez korosti.
Niin, sähkön siirtäminen ei tunnetusti onnistu ja tämän nerokkaan lokalisaatioidean tuloksena paratiisi on paratiisi jo lähes kaikille.
"Kun viisi prosenttia kuubalaisista oli ilman sähköä, se tarkoitti 2000 koulua. Uusiutuvan energian ansiosta yli 20 000 koululaista pääsi käyttämään tietokoneita, televisiota tai videoita haja-asutusalueilla", Henriquez selitti.
Nyt haja-asutusalueiden lapsetkin pääsevät nauttimaan Fidelin puheista ja Chen seikkailuista! Eikä tietokoneilla varmasti tehdä mitään hyödytöntä kun niitä ei ole liitetty mihinkään kapitalistien Internettiin.

Eikä tässä vielä kaikki Kuuban ekologisesta edistyksellisyydestä. Myös ydinvoima on nykyään ehdoton ei-ei!
Ydinvoima ei ole Henriquezin mukaan Kuuballe mikään vaihtoehto. Neuvostoliiton avustuksella aloitettua ydinvoimalaa ei hänen mukaansa aiota rakentaa valmiiksi, koska tekniikka on vanhentunut ja rakentaminen tulisi kalliksi. Ydinsähkön jakelu eri puolille maata olisi liian haavoittuvaa hirmumyrskyvaaran takia.
Niin (ydin)sähkön jakelu on erittäin haavoittuvaa ja verkon korjaaminenkin on hankalaa kun ne venäläiset insinööritkin pyytävät nykyään työstään dollareita. Mutta onneksi on uusia rauhaarakastavia tovereita, joiden ansiosta Sole Lahtisen raportoima ripeä elpyminen on tarttunut Kuubaankin.
Kuuban talous on toipumassa Neuvostoliiton kaatumisesta osin Venezuelan öljyn ansiosta. Syksyllä maat sopivat perustavansa toistakymmentä yhteisyritystä nikkelintuotantoon, kalastukseen ja matkailualalle. Joulukuussa otettiin käyttöön Venezuelan kunnostama neuvostoliittoaikana rakennettu Cienfuegosin öljynjalostamo.
Ihan tässä tulee kyyneleet silmiin. Kiitos Tellervo, Pirkko ja Sole! Ilman teidän modernia ja kriittistä raportointia Pikkupoikakin olisi aivan pihalla sosialismin viimeisistä saavutuksista!

3 kommenttia:

 1. Juu, nikkelisulattamo, tehokalastus ja massaturismi ne ovatkin ympäristötekoja vailla vertaa, mutta meillä Pravda julkaisee silmät kirkkaana kaiken, mitä paskaa ne vaan eteensä oikeista lähteistä saa. Eikö olisi säästynyt energiaa, puuta, aikaa, vaivaa, rahaa, mainetta ja hermot kun tuonkin kirjoituksen olisi jättänyt julkkaisematta tai julkaissut ihan vaikka huvin vuoksi netissä.

  Tän päivän Pravda muuten kirjoitti, että uutisvälitys on Suomessakin Jokelan takia hypännyt aivan uusien haasteiden eteen. Enää ei lehtiä myydä aamulla kioskilla tai kanneta yöllä laatikkoon, vaan informaatio pitää tarjota kansalaisille välittömästi. Saas nähdä kuinka Pravda siinä onnistuu. Enää ei voi olla julkaisematta yksityiskohtia ja vedota yksityisyyden suojaan yms, kun samat tiedot julkaistaankin yllättäen ulkomailla tai keskustelupalstoilla. Toki, JSN-oppia ja poliittisen korrektiuden profetiaa aletaan rummuttaa kahta kauheammin.

  VastaaPoista
 2. HS-raati kokoontuu taas penaali Jyrki Räikän johdolla.

  Rotusyrjintä ei ole tiedeyhteisölle ongelma

  VastaaPoista
 3. Tuntuu erikoiselta, että silloin harvoin kun Pravdaa luen, silmille ei osu aivan näin räikeästi suunnitelmataloutta ihailevia pläjäyksiä. Kai kyseessä on jonkinlainen alitajuinen mekanismi, että tuubaan alkaa turtua, kun sitä tarpeeksi tulee kotimaisista medioista luettua.

  Pikkupoika on kyllä tänne aika ansiokkaasti koonnut esimerkkejä Pravdan asenteellisimmista taistolaissävytteisistä sekoiluista.

  VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!