torstaina, marraskuuta 24, 2005

HS Watch

Tämänpäiväisessä Puolueen Pravdassa oli jopa lehden tasoon tottuneelle käsittämätön artikkeli. Pikkupoika luuli ensin lukeneensa väärin propagandisti
Sole Lahtisen kyhäelmän otsikon Chávez auttaa USA:n köyhiä. Mutta ei, niin se vaan seisoi ulkomaanosastolla kolmannessivun artikkelin päällä ja ilman sarkasmin häivääkään. Käsittämätöntä että toimittaja tai lehti ei näe mitään arveluttavaa otsikossa, joka implikoi että yhden maailman kehittymättömimmän valtion johtaja syytää rahaa maailman rikkaimman valtion "köyhille".

Jutun sisältö oli suoraa toistoa Venezuelan hallituksen propagandasta ilman kritiikin häivääkään. Vanhaan Näin naapurissa-tyyliin kerrotaan kuinka monta miljoonaa on syydetty mihinkin "hyvään tarkoitukseen". Kuvaavinta jutussa on sen toiseksi viimeinen, "kriittiseksi" tarkoitettu kappale:

Hallituksen ilmoituksista välittyy kuva ripeästi elpyvästä maasta. Tarkkailijat varoittavat kuitenkin, että hurjiin rahavirtoihin liittyy myös suuri korruption ja väärinkäytösten mahdollisuus. Kiinnitetäänkö sitä paitsi riittävästi huomiota perusinvestointeihin, arvostelijat kysyvät.


Toimittaja ei varmaankaan tarkoita elpymistä siitä rajusta taloudellisesta pudotuksesta, jonka Chavezin sosialisointiohjelmat aiheuttivat? Vai että lähteenä erityisen luotettava Venezuelan hallitus. Ja ainoa kritiikki on mahdollinen korruptio ja väärinkäytökset? Ilmeisesti nämä "perusinvestoinnit" tarkoittavat reaalisosialismi-tyylliin teitä, siltoja, ja voimalaitoksia kuten viimeisestä kappaleesta selviää? Vaikka kuinka rakastaisi sosialismia, niin pienellä tarkistuksella olisi selvinnyt että Chavezin hallinnossa saattaisi olla muutakin vialla kuin pelkkä talouspolitiikka (siinä epätodennäköisessä tapauksessa että Sole sattuisi lukemaan tätä, niin aloita vaikka tästä tai tästä).

Tämä artikkeli veti pikkupojan todella surulliseksi. Ilmeisesti reilu kolme vuosikymmentä putkiyhteiskuntaa on kasvattanut sukupolven, jolle Puolueen ideologia on niin syvällä että he ovat kokonaan irtautuneet reaalimaailmasta. Tässä hyvinvointiyhteiskunnan virtuaalimaailmassa kaikki "hyvä ja edistyksellinen" ihmisten hyvinvoinnista lähtien on ylhäältä Keisarin ja Puolueen antamaa, ja tämä antaminen on vain ja ainoastaan kiinni Keisarin hyväntahtoisuudesta. Mitään kysymyksiä yksilön omasta toiminnasta, jaettujen varojen hankkimisesta, toimenpiteiden kestävyydestä pidemmällä aikavälillä tai ohjelmien vaikutuksista yleiseen talouteen ei tarvitse kysellä tässä vaaleanpunaisessa pumpulimaailmassa. Muuten pikkupoika ei voi käsittää tällaisten artikkelien kirjoittajia. Heille tuntuisi riittävän että joku ilmoittaa jakavansa rahaa "hyviin tarkoituksiin", pilkkaa suurta saatanaa, ja heittää kapuloita pahan liberaalin kapitalismin rattaisiin. Helppo resepti Solen sankariksi, jos maassasi on luonnonvaroja ja olet tarpeeksi häikäilemätön.

Tällä kertaa pikkupoikaa ei naurata pätkääkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!