tiistaina, tammikuuta 03, 2006

HS Watch VI

Totuuden Ranskan kirjeenvaihtaja Minna Nalbantoglu kertoo maanantain (2.1.2006) paperiversiossa ranskalaisen mallin eräästä tekohengityskokeilusta. Tämä lähes puolensivun artikkeli Ulkomaat-osion pääsivulla on kaikessa tahattomassa ironiassa ladottu tämän (paperiversiossa "sopivasti" editoidun!) pikku-uutisen viereen. Propagandan peitetarinana on Nadia Tounee-niminen söötti marokkolaistaustainen opiskelijatyttö. Lähiönuori Nadia jaksaa kolmen tunnin koulumatkasta huolimatta käydä Sciences Po-nimisessä "arvostetussa yhteiskuntatieteiden korkeakoulussa" (vai olisiko se sovellettujen tieteiden yliopisto, näistä kun ei ota enää selvää), jonne Nadia oli hyväksytty erityisen "yhteistyösopimuksen" ansiosta.

Touneen pääsyä Les Ulisista Sciences Pohon edisti yhteistyösopimus, jonka korkeakoulu on solminut 33:n sosiaalisista ongelmista kärsivän lähiölukion kanssa. Näiden lukioiden opettajat valikoivat oppilaiden joukosta etevimmät, joista halukkaat pääsevät Sciences Pon pääsykokeisiin.

Heille pääsykokeet ovat suulliset eivätkä kirjalliset, kuten muille Sciences Pon hakijoille. Helpommat ne eivät kuitenkaan ole: sekä sopimuksen tehneistä lähiölukioista että muualta tulleista hakijoista kouluun pääsee lopulta noin 11-16 prosenttia.
Viiltävän terävää uuslogiikkaa! Minna, tarkoittaako tämä sitä että jos Sciences Po tekisi sellaisen yhteistyösopimuksen vaikkapa Vuosaaren lukion kanssa, että kaikista koulun opiskelijoista arvottaisiin 15 prosenttia sisään Sciences Pohon, niin Sciences Pon sisäänpääsykoe olisi lottoarvonnan tasoa?

Aivan yllättäen Ranskassa on jälleen keksitty, että "pahamaineisissa lähiöissä kasvaneet" ovat voimakkaasti aliedustettuina korkeakouluissa ja yhteiskunnan johtopaikoilla. Lähiöitä ei tietenkään saa kutsua slummeiksi, koska se sana on varattu kuvaamaan USA:n asuinoloja eikä Ranskan sosialistisessa paratiisissa voi olla mitään niin karmeaa. Minna jatkaa:
Ongelma nousi voimakkaasti keskusteluun Ranskaa marraskuussa järkyttäneiden lähiömellakoiden jälkeen.
Vasemmistoälymystö ei koskaan lakkaa hämmästyttämästä pikkupoikaa; levottomuuksien ja muiden etnisväritteisten ongelmien pääsyy löytyy taas pikaiseen:
Yhtenä levottomuuksien syistä pidettiin sitä, että lähiöiden maahanmuuttajataustaisia nuoria syrjitään ja heidän kohdallaan "yhteiskunnallisen nousun hissi" on rikki.
Ja ratkaisuksi arvotaan sosialististen toimenpiteiden kirjasta tällä kertaa ... öööh... mitäs siellä sanottiinkaan: kas kiintiöt.
Poliitikot ryhtyivät väittelemään siitä, pitäisikö Ranskassa ongelmalähiöiden asukkaita ja maahanmuuttajataustaisia nuoria alkaa aktiivisesti tukea opiskelu- ja työpaikkojen saamisessa. Yhdysvalloista lainatun "positiivisen erottelun" puolesta on puhunut erityisesti presidenttihaaveita elättelevä sisäministeri Nicolas Sarkozy.
Hmmm... vai Yhdysvalloista... se on sitten ihan susi ei sellaista Ranskassa voi käyttää!
Ajatus on herättänyt paljon myös arvostelua. Ranskan virallisen ideologian mukaan kaikki ovat valtion edessä tasa-arvoisia, eikä joidenkin kansalaisten tukeminen toisten kustannuksella sovi tähän ajatukseen.

Erityisen raivokkaasti Ranskassa on vastustettu kaikenlaisia kiintiöitä esimerkiksi maahanmuuttajataustaisille. Jopa Sarkozy on korostanut, ettei positiivinen erottelu voi Ranskassa tarkoittaa kiintiöitä.
Ah kuinka viehättävän ranskalaista: teemme mitä tahansa niin se ei ainakaan ole sen karmean mallin a l'americaine mukaista.
Yhtenä esimerkkinä onnistuneesta tavasta tukea lähiönuoria on pidetty Sciences Pon sopimuksia lähiökoulujen kanssa. Sciences Ponkaan sopimukset eivät perustu etnisiin kiintiöihin.
Kerrassaan nerokasta! Eiväthän ne tietenkään ole mitään amerikkalaisten halveksittuja etnisiä kiintiöitä vaan ihan rehellisiä koulukiintiöitä! Se on tietenkin sattumaa että kyseisissä kouluissa etniset vähemmistöt ovat suurena enemmistönä.
Silti kahdella kolmasosalla lähiöiden yhteistyölukioista valituista opiskelijoista ainakin toinen vanhemmista on syntynyt Ranskan ulkopuolella. Yli puolet on työttömien lapsia.
What a surprise, Sherlock!

Ranskalaisten kannattaisi pikkuhiljaa alkaa myös katsoa mitä siellä Atlantin toisella puolella oikeasti puuhaillaan: reilu 40 vuotta on osoittanut että "affirmative action" ei yksinkertaisesti toimi. Ehkä se on jotain ihan muuta mitä sieltä suunnasta kannattaisi kopioida.

[Lisäys: Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa; pikkupoika toivottaa menestystä uudelle blogille Le modèle social français!]

2 kommenttia:

 1. Anonyymi1/2/06 19:34

  Hei Pikkupoika --

  Arvopaperi-lehden AP Areenalla ovat alkaneet vaalienjalkeiset puhdistustalkoot. Monia asiallisia asiakirjoittajia, jotka eivat kannata Halosta, on nyt poistettu pysyvasti palstalta, kuten esimerkiksi nimimerkki Tuhatkauno.

  Kutsun Tuhatkaunoa asiakirjoittajaksi verratessani hanen viestejaan nimimerkkien salevaara, 99, kkkk, sled, ja hanttapulla viesteihin.

  Yllapitajat kertoivat puhdistusten syyksi sen, etta poistetut nimimerkit olivat "lietsoneet" poliittista vihaa. Yllapitajat eivat suostu kertomaan, onko kasky tullut ylempaa ja kuinka korkealta.

  Terveisin, Anonymous

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista!

  Olen tietoinen asiasta. Vaikka en ole koskaan viitsinytkään hankkia AP:lle tunnuksia, seuraan palstaa aina silloin tällöin. Harvemmin sieltä mitään sijoitusvinkkejä on saanut, mutta mm. Tuhiksen että co kautta on saanut hyviä linkkejä ajankohtaisiin tapahtumiin, ja vielä kommentoinnilla jota ei varmasti Totuudesta löydä :)

  Pari kertaa on joku laittanut AP:n sivuilta linkin pikkupojankin raapustuksiin, se lienee syy miten Anonymouskin on tänne eksynyt :) Tervetuloa useamminkin, toivottavasti tällä blogilla on jotain annettavaa sinulle. On tämä ainakin toivottavasti vaihtoehto YLEn/HS:n annille.

  Aivan varmasti käsky on tullut ylempää. Suomessa piirit ovat pienet. Sitemeteriä lukemalla AP-areenalla on varsin mielenkiintoisia lukijoita... koko Suomen teollisuuden kerman domainit löytyivät pikkupojan viereilulistalta, oli siellä myös joku Totuudesta :D Eli jollei AP:ta aivan nyt korkeimmalla poliittisella tasolla luettaisikaan, niin viimeistään vasemmistojournalistit (onko meillä muita?) ovat käyneet "käräyttämässä" vääristä ajatuksista. Voitko muuten kuvitella että missään muualla voisi joku Matti Rossin tapainen henkilö täysin häpeilemättä ilman katumuksen häivääkään olla kommunistipuolueen ehdokas? Muuten jos asiasta löytyy jotain näyttöä (että käsky on tullut korkeammalta), pistä mailia (alastontotuus@yahoo.com), niin voisin saada tänne vaikka jutun aihetta :)

  VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!