perjantaina, tammikuuta 27, 2006

Vaaliveikkaus

Erinomaiseksi osoittautuneessa Perässähiihtäjä-blogissa otetaan vastaan vaaliveikkauksia. Sen sijaan että heittäisi pelkät luvut sinne, pikkupoika laittaa oman pidemmän kaavan mukaan tehdyn ennustuksensa tänne. Pyrin olemaan laskelmissani varsin realistinen, tosin myönnän jo valmiiksi että luvut saattavat olla siitä huolimatta aavistuksen kolmoseen päin kallellaan :) Kommentteja ja omia veikkauksia otetaan mielellään vastaan kommenttiosastoon. Tässä pikkupojan virallinen ennustus (kaikki ääniluvut tuhansia):

En usko suuriin siirtymiin 1. kierroksella Halosta ja Niinistöä jo äänestäneiden keskuudessa. Syy on ihan psykologinen: ihmiselle on kamalan vaikeaa myöntää olevansa "väärässä" vaikka kuinka kampanjointi muuta osoittaisi. Halonen lienee saanut kuitenkin 1. kierroksella jonkin verran porvarinaisten ääniä, jotka nyt siirtyisivät Niinistölle. Sanotaan (varsin yläkanttiin) että Halosen leiristä siirtyy 5% Niinistön leiriin, kun taas Niinistön leiristä siirtyy vain 1% Halosen leiriin. Tällöin ensimmäisellä kierroksella jo ehdokkaita äänestäneiden äänet menisivät:
N: 790 H: 1330

Keskustan äänestäjistä uusimpien galluptietojen valossa hivenen alle 20% äänestää Halosta. Koska uskon osan keskustan kannattajista äänestäneen jo 1. kierroksella Tarjaa, veikkaan että Vanhasta äänestäneistä pienempi osa siirtyy Halosen taakse. Sanotaan 85-15 Saulille, joka antaa äänissä:
N: 478 H: 84

Kallikselta siirtymisen Haloselle arvioisin olevan vielä pienempää, sanotaan 90-10 Niinistölle. Äänissä:
N: 55 H: 6

Minun on vaikea hahmottaa Soinin kannattajien kokonaiskuvaa, mutta veikataan 80-20 Saulille. Äänet:
N: 83 H: 21

Nähdäkseni iso osa vihreiden kannattajista äänesti jo ensimmäisellä kierroksella Halosta. Hautalaa äänestäneiden joukossa uskoisin olevan suhteellisen paljon vihreiden oikeisto/nuorsuomalaissiipeä, joten uskoisin Hautalan äänten jakautuvan tasaisemmin kuin julkisuudessa on ajateltu. Veikataan 70-30 Haloselle, äänet:
N: 31 H: 74

Laxin joukoissa seisoi vain uskollisimmat (oikeisto) ruotsalaiset. Lisäksi uskoisin Laxin vähäisessä äänisaaliissa olleet mukana jonkinverran ei-RKP:tä äänestäviä, jotka pitivät Laxin NATO-myönteisyydestä. 90-10 Niinistölle, äänet:
N: 44 H: 5

Lahden äänillä ei ole suurta merkitystä, laitetaan:
N: 12 H: 1

Toisen kierroksen äänestysvilkkaus tulee nousemaan (1. kierros 70,8%; 73,9% kotimaa ja 10,9% ulkomaat). Koska sää näyttää olevan kohtuullinen veikkaisin ennakkoäänestyskäyttäytymisestä nousua peräti 4%-yksikköä. Totuuden gallupin mukaan ei-ensimmäisellä-kierroksella-äänestäneiden äänet menisivät Haloselle 55-45. En kuitenkaan usko Halosen kannatuksen täydelliseen realisoitumiseen, ja lisäksi käsittääkseni nyt ovat viimeisetkin nukkuneet porvarit liikkeellä. Pistetään tämä osuus fifty-fifty, joka antaa äänissä kun Aku Ankat pidetään samana (3%):
N: 85 H: 85

Lopputulos:

N: 1578 H: 1606 eli N: 49,6% H: 50,4%, valitettavasti! Toivotaan että joku on tässä tiettyyn suuntaan pahasti pielessä :)

[Mielestäni ratkaisivimmat (tässä mahdollisesti pieleen menevät) muuttujat niille jotka haluavat laskea oman veikkauksen (järjestyksessä):
1. Siirtymä Halonen->Niinistö/jääkö osa Halosta kannattaneista kotiin
2. Siirtymä Vanhanen->Halonen
3. 1. kierroksella nukkuneiden jakauma/määrä
4. Siirtymä Hautala->Niinistö]

4 kommenttia:

 1. Kiitoksia pikkupoika vaalitilanteen analysoinnista.

  Kuten todettua, nyt on ajankohtaisinta saada Suomeen aidosti liberaaleja ja oikeudenmukaisia arvoja edustava presidentti. Se voi olla todellakin galluppien mukaan pienestä kiinni.

  Ensinnäkin äänestin viime vaaleissa Halosta.

  Nyt olen lukenut huolestuneena viime päivinä netistä, että vuoden alussa voimaan on astunut lakeja, jotka sortavat yllättävän tapaturman tai sairauden takia heikkoon asemaan joutuneiden oikeusturvaa ja ihmisoikeuksia.

  Lisäksi luin Hesarin keskusteluista, että presidentti Halosta ja ministeri Mönkärettä vastaan on jätetty tutkimuspyyntö koskien 1.1.2006 voimaan astunutta HE 47/2005??? Joka koskee jotain tapaturmalakia...? Käsittääkseni mikäli tutkimuspyyntö koskee lakeja, niin mm. koko eduskuntahan on myös syyllisiä ko. asiaan.

  Luin yhden jutun netistä. Luin myös, että mm. Suomen Tietotoimisto on asiasta tietoinen.

  Nyt kysynkin, että onko mm. seuraavalla keskustelupalstalla käytävä keskustelu todellakin totta?

  http://netlari.econnection.fi/forum/forum.php?viesti=114307&sana=

  Itselleni olisi tärkeää saada asiaan varmistus, koska olen käsittänyt ja luottanut siihen, että Halonen on ollut liberaali ihmisoikeuksien edistäjä ja puolustaja.

  VastaaPoista
 2. Halonen liberaali? Hah hah.
  Niinistökään ei ole liberaali, vaan konservatiivi

  Ihmisoikeuksiin kuuluu myös omistusoikeus. Itse asiassa lähes kaikki ihmisoikeudet ovat lähtöisin omistusoikeudesta. halonen ei suhtaudu kovin suotuisasti omistusoikeuteen.


  Onneksi Halosen äänestäjät ovat niitä nukkuvia

  VastaaPoista
 3. Teit arviollasi vaikutuksen :)
  Minäkin kysyn, onko seuraavalla keskustelupalstalla käyty keskustelu totta:
  http://keskustelu.kauppalehti.fi/42/i/keskustelu/thread.jspa?threadID=30446&tstart=0&forumID=13

  Normaalissa oikeusvaltiossa olisi aivan ilmiselvää, että jos tällaisia epäilyjä esiintyy poliitikkojen ja virkamiesten toimintaa kohtaan, näiden toiminta tutkittaisiin perinpohjaisesti, julkisesti ja avoimesti.

  VastaaPoista
 4. Kiitos!

  Kuka on sanonut että Keisarin tasavalta on oikeusvaltio, ja normaaliuskin riippuu katsojan silmästä ;)

  VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!