tiistaina, joulukuuta 14, 2010

Kun mikään ei muutu...

Melkein viisi vuotta sitten Totuuden Tapio Mainio kirjoitti lähes koko sivun artikkelin otsikolla Ilmastonmuutos näkyy Pallaksen mittareissa. Tänään Totuudessa on Tapion reilun puolen sivun juttu otsikolla Hiilidioksidia pulloon Pallaksella -
Kasvihuonekaasujen pitoisuuden nousu näkyy Sammaltunturin herkissä mittareissa
. Kertaus on opintojen äiti.

Tapion mainio uusinta on reunustettu vielä kovemmalla kamalla. Ilmastonmuutoksen tsunameja ja tulivuorenpurkauksia lisäävästä vaikutuksesta raportoinut Risto Isomäki kertoo Tapion oikealla puolella jo Petteriltä tutuksi tulleet uusimmat trendit.
Euroopassa ilmaston lämpeneminen ei välttämättä tarkoita entistä lauhempia talvia, vaan jotakin muuta.

Islannin matalapaineen ja Azorien korkeapaineen välinen vuorovaikutus (NAO, North Atlantic Oscillation) on ollut poissa päältä poikkeuksellisesti jo toisena talvena peräkkäin. Euroopassa on jälleen hyytävän kylmää ja Grönlannissa lämmintä.

Tuoreen saksalaistutkimuksen mukaan ilmiö saattaa jatkossa toistua kolme kertaa aiempaa useammin, ei ilmastonmuutoksesta huolimatta, vaan sen takia.

Jos Grönlannin sulaminen alkaa jossakin vaiheessa heikentää Golfvirran Euroopan kannalta elintärkeää koillishaaraa, talvet muuttuvat vielä kylmemmiksi.
Kylmenee kun lämpenee. Selvä se. Tapion alta puolestaan löytyy näihin ankeisiin aikoihin nähden todellista HC-kamaa. Siinä yksi Puolueen johtavista filosofeista, Olli Tammilehto, ylistää DeSMOG-blogikirjoittajien ja itse ilmastoguru Leonardo DiCaprion suosittelemaa teosta (miksei ole jo suomennettu?!), joka - nyt ei kyllä kukaan arvaa! - käsittelee ilmastonmuutosdenialistien syvimpiä vaikuttumia.
Teos osoittaa vakuuttavasti, ettei kyse ole siitä, että valtavirta sivuuttaisi tutkimustuloksia, vaan isosta rahasta. Kivihiilen tuottajat ja suurkäyttäjät sekä Exxon ja muut öljy-yhtiöt ovat sijoittaneet vuosien varrella valtavia summia pr-kampanjoihin, joiden tarkoitus on ollut kylvää epäilyjä ilmastotiedettä kohtaan.

Propagandasotaan on valjastettu samoja tahoja käyttämään samoja menetelmiä, joita tupakkayhtiöt aikanaan hyödynsivät taistellessaan tupakan vaarallisuutta osoittavia tutkimuksia vastaan.
Kaiken kruunaa jälleen kerran Totuuden päätönkirjoitus Cancúnin sopu oli hyvä ilmastouutinen.
Yhdestä asiasta kokouksessa päästiin konkreettiseen sopuun. YK:n alaisuuteen perustetaan ilmastorahasto, jonka rahoitukseksi vahvistettiin 30 miljardia Yhdysvaltain dollaria vuoteen 2012 mennessä ja tavoitteeksi kirjattiin 100 miljardia dollaria vuoteen 2020 mennessä.

Päätös rahastosta on oikean suuntainen, mutta epäselväksi jäi yhä se, ovatko ilmastorahaston varat oikeasti uutta rahaa kehitysmaiden ilmastotavoitteiden tukemiseen vai otetaanko ne pois muusta kehitysavusta.
Niinpä. Kehitysmaiden selkänahasta niitä miljardeja ei ainakaan saa repiä.

Ihan kuin olisin lukenut tämän Totuuden ennenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!