tiistaina, joulukuuta 07, 2010

Valkoinen ääri-ilmiö Helsingissä

Vielä eilen illalla jaksoi Toivo elää Ilmastototuuden laitoksella:
"Helsingissä on nyt lunta runsaat 40 senttiä. Kokonaislumimäärä voi nousta puoleen metriin tiistaina tai keskiviikkona", kertoi päivystävä meteorologi Hannu Valta Ilmatieteen laitokselta.
---
"Sää jatkuu kylmänä koko tämän viikon ja ensi viikon alun. On kuitenkin mahdollista, että tämän jälkeen sää alkaa lauhtua ja etelän lumet sulavat muutamassa päivässä", Valta sanoo.
Mutta aamulla laitoksen TOTO-ennustuspallo kieltäytyi edelleen toiminnasta, ja oli pakko myöntää tappio, pitäkööt prkle tunkkinsa valkoisen joulunsa kuusijuhlansa:
Pääkaupunkiseudulle on luvassa tiistaina lisää lunta.
---
- Illalla lunta tulee 5-10 senttiä, ennustaa päivystävä meterologi Juha Jantunen Ilmatieteen laitokselta.
---
- Näyttää siltä, että seuraava kymmenen päivän ajan on tavanomaista kylmempi ilma. Jos joku haluaa valkoisen joulun, niin se vaikuttaa todennäköiseltä.
Tämä harmillinen sään ääri-ilmiö (jotka siis tunnetusti lisääntyvät ilmaston lämmetessä) on jo aiheuttanut kalliita poikkeusjärjestelyjä Helsingin katujen puhtaanapidossa, jossa ei ollut varauduttu ääri-ilmiöihin:
Viime talven lumikarusellin jälkeen Helsingin rakennusvirasto on muuttanut taktiikkaansa.

"Lumikasat pyritään poistamaan katujen varsilta mahdollisimman nopeasti. Enää ei luoteta siihen, että tulee suoja ja vesikeli sulattamaan lumet pois", Helsingin kaupungininsinööri Raimo K. Saarinen sanoo.
Raimo, uskonpuutteesi on suorastaan järkyttävää! Järkestäkää nyt joku Raimo vaikka Canccuniin uskonvahvistustalkoisiin ennen kuin on liian myöhäistä.

5 kommenttia:

 1. Puhelimen Accuweather näyttää alle nollan olevia lämpötiloja Helsinkiin 21.12. saakka. Siitä eteenpäin lukuja ei ole käytettävissä.

  Niin, ja kantakaupungin kadut ovat todellakin kammottavassa kunnossa.

  VastaaPoista
 2. Niin, kuten viime talvenakin. Haiseeko jonkun muunkin mielestä tuossa Saarisen kommentissa se, että jossain oli tehty tietoinen päätös ettei Helsingin katuja ole enää (ilmastonmuutoksen takia?) tarpeen puhdistaa lumesta?

  VastaaPoista
 3. Tietoinen päätöshän se siellä kummittelee.

  Tulevaisuudessa lumien poistoon tarvittavia rahamääriä joudutaan kasvattamaan, koska ääri-ilmiöt yleistyvät.

  Ääri-ilmiöstähän on kyse, kun Suomessa sataa lunta.

  VastaaPoista
 4. Tässä on yksi kuvaus Helsingin lumikaaoksesta. Siinä ihmetellään, miksi lumentuloa ei oteta tosissaan. Jutussa mm. mainitaan syvät urat, joiden ansiosta pohjalevy aina silloin tällöin ottaa kiinni.

  Tänään kantakaupungin kadut oli kohtuullisesti tyhjennetty lumesta, mutta polannetta oli erityisesti risteyksissä. Tästä syystä raskaalla liikenteellä oli suuria vaikeuksia valoista lähtiessä.

  VastaaPoista
 5. Petteri Taalas Ykkösaamussa 10.12.

  http://areena.yle.fi/audio/1522772

  VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!