maanantaina, syyskuuta 01, 2008

Haasteellinen kesä

Kuten muistamme Römpän ukko Ilmatieteen laitos kertoi meille 22.5.:
Kesäkuusta elokuuhun ulottuvan jakson keskilämpötilan ennustetaan olevan suurimmassa osassa maata 0,5-1,0 astetta tavanomaista korkeampi. Sade-ennuste ei sen sijaan anna mitään mainittavaa poikkeamaa tavanomaisesta.
---
Ilmatieteen laitos seuraa sekä kuukausiennusteita että kolmen kuukauden vuodenaikaisennusteita ja tutkii niiden laatua ja käytettävyyttä Suomessa. Ennusteet paranevat jatkuvasti sääennustusmallien ja tietokoneiden laskentakapasiteettien kasvun myötä.
Tämän Totuus luonnollisesti uutisoi välittömästi. Nyt on raportin aika ja Ilmatieteen laitos kertoo:
Kesä oli pitkäaikaisiin keskiarvoihin verrattuna tavallista viileämpi. Suuressa osassa maata kesän keskilämpötila oli runsaan asteen tavanomaista alempi.
Moni ei varmaankaan tule ajatelleeksi, että kun noista tilastoista poistetaan ilmastototuuden mukainen reilun asteen ilmastonmuutoslisä, niin päättynyt kesä oli oikeastaan lähes ennätyskylmä! Raportti jatkuu:
Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kesän sateisuudessa oli maan eri osien välillä suuria eroja. Kesän aikana satoi suurimmassa osassa maata tavanomaista enemmän.
---
Kulunut kesä oli tavallista haasteellisempi tietokoneilla ajettaville sääennustusmalleille, joihin sääennusteet nykyisin pääosin perustuvat.
---
Pitkät aikasarjat osoittavat, että sääennusteet parantuvat ja tarkentuvat jatkuvasti. Nykyisin esimerkiksi kahden vuorokauden lämpötilaennusteiden ennustevirhe on keskimäärin samalla tasolla kuin puolen vuorokauden mittaisten ennusteiden 1980-luvulla. Ilmatieteen laitos seuraa ennusteiden laatua jatkuvasti osana ennustusmenetelmien tieteellistä kehitystyötä.
Selkeimmin edistyksen näkee Totuus, jonka raportti kesän säästä keskittyy vain oleellisiin asioihin: Elokuun sateet nostivat järvien pintaa.

9 kommenttia:

 1. Taitaa Pikkupoika oikein tosissaan hinkua vankilaan?

  VastaaPoista
 2. Aivotutkija2/9/08 17:48

  Poikain ja tyttöjen jatko-opiskelun yhteydessä väsäämien koodiharjoitelmien osoittautuessa kovin kevyiksi kaipaamme varmasti lisää Totuutta moisten hankkeiden ylivertaisesta viisaudesta. Penaalit, tämä on tilaisuutenne muokata todellisuutta!

  Ei se mitään, että ajot menivät täysin perseelleen, tilastollisesti merkittävällä marginaalilla, eihän se taustalla oleva mallinnus varmaankaan ole ainoa perseellään tai perseestä oleva asia mainitulla oikean informaation tuottamiseen keskittyvällä laitoksella.

  Lisäksi tietokoneajoilla on hyvä huijata, maallikko tai Tekesin seurantaryhmä saattaa sekoittaa ne oikeaan perustutkimukseen tai tieteenharjoittamiseen.

  Toivotaan nyt täysin naivisti, etteivät tutkimuseettiset pelisäännöt taipuisi liikaa mainitun laitoksen metsästäessä lisärahoitusta.

  VastaaPoista
 3. Römpän ukko2/9/08 19:02

  Ilmatieteen laitos selittelee tänään:

  Ilmatieteen laitos korostaa, että pitkäaikaisennusteita ei tule tulkita samalla tavoin kuin lyhyen aikavälin ennusteita. Pitkissä ennusteissa arvioidaan esimerkiksi, onko ajanjakson lämpötila tai sademäärä saman ajankohdan pitkäaikaisen keskiarvon ylä- vai alapuolella.

  Ahaa, nämä ovat siis vähän niinkuin ilmastomalleja...

  VastaaPoista
 4. Anonyymi2/9/08 21:32

  Osataan sitä maailmallakin: Broken Windows and Gustav

  VastaaPoista
 5. Turun Sanomista löytyi yllättäen todellinen kuningaspenaali nimeltään Pirkka Kivenheimo. Hänen rinnallaan Pekka Mykkänen on objektiivinen journalisti.

  St. Paul ja tekopyhyyden Reeperbahn

  Googlella löytyy lisää mielenkiintoista. Jutussa on jonkun Jonnyn Holmenin kuva, mutta allekirjoituksena on nimenomaan tuo Kivenheimo.

  Seuraavassa toinen Kivenheimon hengentuote.

  Suvaitsevaisuus on suurinta viisautta

  VastaaPoista
 6. No jo on Turkkari kynämiehen itselleen löytänyt! Pitäis järjestää adressi Pirkan saamiseksi Totuuteen - hukkaan menee hyvä mies Turussa!

  VastaaPoista
 7. http://www.ibdeditorial.com/IBDArticles.aspx?id=305247809293479

  VastaaPoista
 8. Anonyymi7/9/08 19:08

  http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Tutkijat+Merenpinta+nousee+arvioita+enemm%C3%A4n/1135239243309

  VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!