[Lisäys 21.8.: Totuuden muistelut jäivät valitettavan vaatimattomiksi; Pikkupoika jäi erityisesti kaipaamaan jo aikanaan aktiivisesti Rauhan Panssareita puolustaneiden esiintuloa.
Pääkirjoitussivulla haikaillaan menetetyn Unelman perään ja kultturisivuille Kari Jyrkinen
Tärkein viesti kuuluu: Freet-luettelon lupauksen mukaisesti synnytän tilaajalle täsmätekstiä itäisen Keski-Euroopan (melkein) kaikista mahdollisista aiheista.on tuottanut lupaustensa mukaisesti tilaajan näköistä tekstiä.
Suomesta lähdin 1973; idän "reaalitodellisuudesta" on siis kertynyt kokemusta.
Lienen tällä hetkellä ainoa Tshekissä asuva suomalainen journalisti, joka on akkreditoitu paikallisessa UM:ssa.
Vuoden 1989 jälkeen valtaan nousseita uusliberalisteja ei "ihmiskasvoisen sosialismin" muistelu kiinnostanut. Oikeistolle kaikki kommunismi oli rikollista, Prahan kevät mukaan lukien. [Reijo] Nikkilän dokumenttiakin oli aiemmin turhaan tarjottu Tšekkiin.Shokkidoktriini! Mitään yllätävää ei toki ole, että noita rikollisia ei kiinnosta (nyt jo rehabilitoitujen) haaveiden muistelu tai Puolueen näköradion myöhemmän Moskovan kirjeenvaihtajan dokumentti. Varsinkin kun Reijolla olisi varmasti maailman Edistyksellisten hyväksymä näkökulma.
Olin tuolloin 28-vuotias aktiivinen vasemmistolainen. Suomen kommunistiseen puolueeseen olin liittynyt jo 19-vuotiaana, mutta olin varsin tyytymätön sen mielestäni lepsuun toimintaan kansainvälisissä asioissa.Vähäisen tarjonnan helmi löytyy kuitenkin samalta Totuuden kulttuurisivulta. Veli-Pekka Leppänen ei taaskaan petä!
Sopiiko Venäjän hyökkäys Georgiaan 2008 rinnastaa Prahan panssareihin 1968? Sikäli sopii, että aggressiota pitää nimittää aggressioksi, loukkaukseksi suvereenia valtiota ja kansainvälistä oikeutta kohtaan. Molemmat invaasiot tietysti kolauttivat pahasti suurvallan arvostusta.Niinpä! Tšekkoslovakian kansan viisas ja vapaaehtoinen siirtyminen Puolueen leiriin tekee vuoden 1968 tapahtumista vähän niinkuin oikeutetun perheen sisäisen kurinpalautuksen.
Muut analogiat jäävät vajavaisiksi. Tšekkoslovakia 1968 kuului ennen muuta kommunismin leirin jäsentenvälisiin kriiseihin, nyky-Georgia on paljas maailmanpoliittinen valtakonflikti.
Ero näkyy sotilas- ja valtioajattelun muutoksessa. Georgian juttu viittaa siihen, että Venäjän federaatio on eräässä mielessä taantumassa prekommunistisen aikakauden aatteisiin ja ihanteisiin. Tsaarien meriitteinä laskettiin, kuinka paljon kunkin hallituskaudella oli saatu uutta maa- ja merialaa valloitetuksi. Minne keisarin sotalippu oli kerran pystytetty, sieltä älköön vetäydyttäkö.Juuri näin! Venäjällä ollaan taannuttu 100 vuoden takaisiin aatteisiin ja ihanteisiin. Toisin oli Rauhaarakastavana aikakautena, kun se ei koskaan hyökännyt minnekään eikä sillä ollut mitään imperialistisia tavoitteita. Kaikilta antifasistisen taistelun tuoksinnassa vahingossa saaduilta maa- ja merialueiltakin vetäydyttiin välittömästi. Oi niitä edistyksen aikoja!]
No olihan siellä jotakin:
VastaaPoistaNeuvostoliitto ilmoitti vuonna 1968 oikeudekseen pakottaa muut panssareilla omaan tulkintaansa sosialismista, ja nyt Venäjä on ilmoittanut oikeudekseen puolustaa sodalla kansalaisiaan naapurimaissaan. Ero asenteissa 40 vuotta sitten ja nyt on pelottavan pieni.
Maksullisena oli myös juttu "Telaketjusosialismista uusiin valloituksiin".
Tuollaista tekstiä ei kukaan voi keksiä omasta päästään. Se tulee suoraan sydämestä.
VastaaPoistaJotenkin ei voi välttyä vaikutelmalta, että tietyt piirit ovat jo ennakoineet suomettumisen paluuta ja ovat ekstaasissa, kun se nyt näyttää todellisuudelta. Esko Seppäsen avautuminen ainakin oli kuin suoraan Kekkoslovakiasta.
Välillä on kiva käväistä Totuuden sisarlehden, alkuperäisen Pravdan sivuilla toteamassa, että meininki alkaa palata normaaleihin uomiin.
VastaaPoistaRussia: Again Savior of Peace and Life