tiistaina, heinäkuuta 01, 2008

Vallankumous 2.0

Kuten mm. Vasarahammer [2] ja Kumitonttu ovat huomanneet, Totuuden pääkirjoitussivun Vieraskynässä on menossa vastavallankumouksellisen sarjan jatkoksi vallankumouksellinen (*) "Kohti kestävää kulutusta"-kirjoitussarja. Tänään oli vuorossa kuluttajasankari Leo Stranius (CV, Totuuden versio: "Kirjoittaja on hallintotieteiden maisteri, joka tutkii yhteiskunnallisia liikkeitä."), jonka blogista löytyy merkintä perjantailta 27.6.:
Helsingin Sanomissa on menossa kohti kestävää kulutusta vieraskynä -sarja. Kyseessä on taannoisen vetämäni kestävän kehityksen aikalaisvisiohankkeen [vaatii salasanan] tuotokset. Tähän mennessä on julkaistu jo Sauli Rouhisen, Tuuli Hirvilammen ja Elina Turusen [Riikka Niskakarin vastaus] sekä Päivi Mattilan loistavat kirjoitukset. Seuratkaa tilannetta. Lisää hyviä kirjoituksia on tulossa.
Leo todellakin tiesi mistä puhui, sillä seuraava hyvä kirjoitus oli siis hänen itsensä kirjoittama. Leo:
Vapaaehtoisella vaatimattomuudella (voluntary simplicity, downshifting) tarkoitan sitä, että voimme työskennellä, haluta ja kuluttaa vähemmän ja olla tämän seurauksena onnellisempia. Ihmiset voivat siis vapaaehtoisesti vähentää tulojaan ja sen myötä luonnonvarojen kulutustaan saadakseen lisää vapaa-aikaa.

Vapaaehtoisesti vaatimaton ottaa esimerkiksi sapattivapaan palkkatöistään ja käyttää ajan henkisyyden etsintään tai viettääkseen aikaa perheen kanssa.

Askeettinen hedonismi tarkoittaa, että pidättäytymällä tietyistä ympäristölle tuhoisista kulutushyödykkeistä voimme nauttia elämästämme enemmän ja kokea voivamme paremmin. Askeettinen hedonisti kokee elävänsä ylellisyydessä, vaikka hän on luopunut esimerkiksi henkilöautosta, lihan syönnistä tai liiallisesta lämmityksestä. Immanuel Kantia mukaillen hän ei ole halujensa orja vaan hänellä on vapaus määrätä oman toimintansa lait. Askeettisen hedonistin viettitoiminnot eivät ole hetkittäisten ärsykkeiden armoilla.

Radikaali kulutuskarkuruus taas tarkoittaa kokonaisvaltaista irtautumista länsimaisesta kulutuskeskeisestä yhteiskunnasta ja luonnon hyväksikäytöstä.

Kulutuskarkurit ovat niin "rikkaita", että heillä on varaa olla kokonaan ilman ja siirtyä elämään normaalin palkkatyön ja yhteiskunnan ulkopuolelle esimerkiksi omavaraistalouteen tai ekoyhteisöön. Kulutuskarkuri irtautuu öljyriippuvuudesta sekä tuottaa ruokansa ja muut hyödykkeensä mahdollisesti itse.
---
Vapaaehtoisesti vaatimattomat, askeettiset hedonistit ja kulutuskarkurit elävät nykyhetkessä sitä elämää, joka ihmiskunnan keskuudessa saa tulevaisuudessa toivottavasti laajan jalansijan.
Äiti Gaia kiittää ja kumartaa! Ja maailma pelastuu!

Tämän Leon vetämän upean projektin tausta selviää hankkeen väliraportista:
Ympäristö- ja kehitysjärjestöjen Kestävän kehityksen aikalaisvisiohankkeen tavoitteena on edistää kansallisen kestävän kehityksen strategian toimeenpanoa sekä uudistaa ja monipuolistaa kestävästä kehityksestä käytävää julkista keskustelua. Hankkeelle on saatu ympäristöministeriön rahoitusta 10500 euroa.

Hankkeen puitteissa on järjestetty kaksi seminaaria, joihin on kutsuttu kansalaisaktivisteja, tutkijoita ja muita toimijoita keskustelemaan ekologisesti ja sosiaalisesti kestävän yhteiskunnan edellytyksistä. Näissä tapaamisissa syntyneitä ajatuksia on työstetty kirjoituksiksi blogialustaa käyttäen, ja valmiita tekstejä tullaan julkaisemaan sekä mm. verkossa ja sanomalehtien vieraskynäkirjoituksina.
---
Kestävän kehityksen aikalaisvisiohankkeen yhteistyökumppaneita ovat Dodo, Kepa, Luonto-Liitto, Maan ystävät, Natur och Miljö, Siemenpuusäätiö, Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen Ympäristökasvatuksen Seura, WWF sekä Ympäristö ja kehitys ry.
Pikkupoika panee suurella ilolla merkille, että Totuus on antanut etusivunsa tällaisen monipuolisia Visioita tuottavan, verovaroin kustannetun projektin käyttöön. Niille, jotka eivät ole sarjaa lukeneet tai haluavat kurkistaa jo jatko-osiin, Pikkupojalla on tarjota lisää 10500 euron Välähdyksia.
"Elämäntapa, jossa esimerkiksi asutaan ahtaammin, matkustetaan lähialueilla eikä korvata toimivia laitteita uudemmilla laitteilla."

"Perusturva. Minimitoimeentulon rinnalle voitaisiin tuoda maksimielintason käsite.”

”Tarvitaan ekologinen Pohjois-Karjala-projekti.”

”Tuhlaava ja surutta päästelevä Tupla-Suomi on ylellisyyttä, johon maapallolla ei ole varaa.”

”Ekolakot ja elämäntapakokeilut ovatkin vastareaktio kulutuskeskeiselle yhteiskunnalle.”

”Suomessa pitäisi tehdä lisää avoimesti toteutettuja kokeiluja. Esimerkkiä voisi ottaa vaikkapa Tukholman ruuhkamaksukokeilusta.”

”Kun ilmastopolitiikan ohjaus tulevaisuudessa kiristyy, vähäpäästöiset työpaikat ovat varmasti saastuttavia vakaampia ja arvostetumpia.”

”Myös Suomen ’kestävän kehityksen strategian’ tavoitteet tukevat kaupallisen kulutuksen kiihtyvän kasvun kilpailua, joka on globaalin ympäristöuhan perussyy ja vallitsevaan ostovoiman valtaan sisältyvän kestämättömän ja eriarvoisen kehityksen lähde.”
(*) Ruuhka-Suomen 22.9.2007:
Liiton työläisillä ja aktivisteilla oli vahva edustus Kestävän kehityksen aikalaisvisio -työpajassa Harakassa (Nissinen, Stranius, Kaskinen, Heino, Koski, Tapani jne.). Seminaari oli osa kestävän kehityksen toimikunnan rahoittamaa projektia, jolla luodaan katsausta kestävään kehitykseen 20 vuotta Brundtlandia myöhemmin muun muassa vieraskynäkirjoituksia ja kolumneja kirjoittamalla. Tilaisuus oli erittäin inspiroiva, koska arjen "puskasodassa" ei oikein ehdi "itsevaarinottoon" eli reflektoimaan tekemistään laajemmassa kontekstissa. Projektia on Norppaluolassa pidetty keski-ikäistyneenä ja keskiluokkaistuneena versiona ympäristövallankumouksesta. Uskon että tämä prosessi on kuitenkin osa sitä etsintää, mitä on monellakin menossa. Verkostoissa on levotonta värinää, mannerlaatat etsivät uutta asentoa. Ympäristövallankumous 2.0 on kypsymässä.
[Disclaimer-lisäys: Pikkupojan tietojen mukaan Akuliina Saarikoski ei osallistunut työpajaan, eikä hankkeen puitteissa fistattu Akuliinaa, Miffyä tai ihmisiä.]

17 kommenttia:

 1. http://bp3.blogger.com/_qvWzo7o8ed8/SGabyRyCvjI/AAAAAAAAACk/neP3FgYJlMA/s1600-h/wtzim.jpg

  Zimbabwen tie on meidän tie.

  VastaaPoista
 2. Hah! Sarjakuvan otsikoksi voisi laittaa "Kulutuskarkurit".

  Kulutuskarkurit ovat niin "rikkaita", että heillä on varaa olla kokonaan ilman ja siirtyä elämään normaalin palkkatyön ja yhteiskunnan ulkopuolelle esimerkiksi omavaraistalouteen tai ekoyhteisöön. Kulutuskarkuri irtautuu öljyriippuvuudesta sekä tuottaa ruokansa ja muut hyödykkeensä mahdollisesti itse.

  Ehdotan Mugabelle rauhan Nobelia!

  VastaaPoista
 3. Ihan banaalii, hei...1/7/08 16:48

  Erityisen hauskaksi näiden aktivistien vallankumouksen tekeminen muuttuu siinä vaiheessa, kun heidän joukossaan tulee mitä todennäköisemmin yksi tai useampi tuleva SDP:n nimittämä ulkoasiainministeri, presidentti (mikäli virka on vielä olemassa) ja ainakin parin valtiollisen laitoksen pääjohtajat.

  Tämä siis sillä varauksella, ettei varsin liberaali suhtautuminen huumeisiin ja muihin päihteisiin vie kaikkia näitä yhteiskunnan toivoja mukanaan, mössöksi kiehuneilla aivoilla on paha mennä virkaan pyrkimään, vaikka sinänsä kaikista muodollista ja asiallisista vaatimuksista näin "tiedostavien" ihmisten osalta onkin perinteisesti joustettu. Rock!

  On siinä vallankumousta kerrakseen, ei siis ihme, että Sanomakonserni ja YLE tukevat sitä veronmaksajien ja viattomien sivullisten uhrien rahoilla, kukapa sitä nyt muiden urakehityksen edistymistä omilla rahoillaan "joka käänteessä auttaisi", varsinkaan Aatos Erkko säätiöineen ja konserneineen ei näin tekisi missään tilanteessa.

  Vai tekeekö? Mitenköhän pitkälle tutkiva "journalismi" tällä suunnalla kansalaisten tiedonsaannin tarvetta edistää?

  VastaaPoista
 4. Tämä on ihan saatanan masentava blogi,voisitko pikkupoika jotenkin bannata mut etten pääse lukemaan näitä juttuja.Tai sitten kesäloman kunniaksi julkaista vain kirjoituksia
  joissa järki voittaa ja maailma ihan oikeasti pelastuu.

  VastaaPoista
 5. B3-sivulla pastori Meri Valkama "fistaa" Näkökulmassaan "Valaistukaa, lapsiperheet!" mm. seuraavasti:
  Kun ymmärtää, ettei elämänlaadun taso ole kiinni ulkoisista puitteista, on helppo tyytyä vähempään - ja olla silti onnellinen.

  Siitä syntyy olo kuin valaistuneella.


  Aamen, kiittäkää Puoluetta.

  VastaaPoista
 6. Sivulla C1 pastori Tuomas Nevanlinna saarnaa talousoppia otsikolla "Uusliberaali on käänteinen demari":

  Joko Liberaali tai demari. Meillä ei tunnu olevan muuta poliittista valintaa - ovathan vihreätkin versio demareista.
  [...]
  Ehkä vaihteeksi pitäisi lähteä liikkeelle siitä ajatuksesta, että talous on pohjimmiltaan kollektiivista toimintaa.


  On filosofi päässyt pohtimaan asiaa taas sohvan jokaiselta nurkalta.

  VastaaPoista
 7. Ehkä vaihteeksi pitäisi lähteä liikkeelle siitä ajatuksesta, että talous on pohjimmiltaan kollektiivista toimintaa.

  Miten... häh... 2008... sanattomaksi vetää.

  Ehkä vaihteeksi pitäisi lähteä liikkelle siitä ajatuksesta, että Nevalainen ei tiedä mistä puhuu. Ei vaan sori, sehän on perusoletus.

  VastaaPoista
 8. Ai vi77u - olihan täällä vielä oikea helmikin odottelemassa likasangon pohjalla! Sivulla D9 Timo Peltonen arvioi TV1:n klo 21:40 lähettämää ohjelmaa (uusinta 7.7 klo 23:35) pohjois-Nigerian muslimien käyttämän sharia-lain avarakatseisuudesta otsikolla "Sharian laki on mainettaan parempi". Nyt pitäkää hatuistanne kiinni, sillä tämä saa pienen alkutyrmistyksen jälkeen aikaan hervottomia naurukohtauksia. Kopsaan kirjoituksen tähän kokonaan, koska sen silpominen on kuin katkaisisi varkaan kädestä vain kyynärnivelen pois. Kas näin:

  Nigeria on Afrikan väkirikkain valtio. Maan noin 138 miljoonasta asukkaasta puolet on muslimeita. Valtaosa islaminuskoisista asuu Nigerian pohjoisosassa, missä otettiin vuonna 1999 käyttöön islamin sharia-laki. Maailman tietoisuuteen muutos levisi viimeistään silloin, kun naimaton, raskaaksi tullut Amina Lawal määrättiin kivitettäväksi kuoliaaksi vuonna 2002. Tuomio kumottiin 2003.

  Englantilainen toimittaja ja itsekin muslimi Ruhi Hamid teki aikoinaan ohjelman Lawalin tapauksesta. Hän matkustaa Nigeriaan nähdäkseen, millaista sharia-lain käyttö on tavallisessa arkipäivässä. Avartavassa dokumentissaan Hamid viettää kuusi viikkoa Isah-nimisen tuomarin oikeussalissa Gusaussa, Zamfaran osavaltion pääkaupungissa. Toiminta ei ole niin epäinhimillistä tai naisia syrjivää kuin Lawalin tapauksen perusteella voisi päätellä. Ensinnäkin sharia-järjestelmän rinnalla toimii Britannian siirtomaavalta-ajalta periytyvä siviilioikeus, johon sharia-tuomioistuimen päätöksistä voi valittaa. Valitusmahdollisuus on johtanut mm. siihen, että esimerkiksi varkauksista määrätään äärimmäisen harvoin kädenkatkaisutuomioita. Tavallisissa riita-asioissa sharia-tuomioistuin osoittautuu nopeaksi, edulliseksi ja sovittelevaksi. Todistelua nopeuttaa se, että kaikki ovat muslimeita ja yksinkertaiseen, jumalan kautta vannottuun valaan luotetaan kuin faktaan.

  Raa'asti länsimaista oikeustajua vastaan sotivat kuitenkin raiskaustapausten säädökset, joiden mukaan naisella pitäisi olla neljä todistajaa, jotta syytetty tuomittaisiin. Hamid käy keskusteluja Isahin kanssa, mutta kunnollista kysymysten, vastausten ja selville pääsemisen kehää ei synny. Vastassa on usein Isahin näkemys, että ihmisen ei kuulu kysyä "miksi", vaan totella jumalan lakia. Kitkaa aiheuttaa myös Hamidin huivittomuus.

  Eittämätöntä etua toimittajan sukupuolesta on silloin, kun hän jututtaa naisia. He tuntuvat aidosti kannattavan käytännöllisinä pitämiään kaapumaisia asusteita.

  Kiitoksia sharia-laki saa myös katujen rauhoittamisesta ja perheväkivallan kitkemisestä.

  VastaaPoista
 9. KT, missasit kissa-aktivisti Teemu Mäen vastauksen Niskakarille:

  Samalla olemme jo saaneet aikaan muun muassa voimakasta ilmastonmuutosta ja saastumista, joka tappaa, kurjistaa tai ajaa maanpakoon suuren osan maailman väestöstä.
  ---
  Realismia on tunnustaa, ettei välttämätön kollektiivinen muutos synny sysäämällä vastuu yksittäisille kuluttajille ja yrityksille.
  ---
  Miten politiikan tutkija voi olla ymmärtämättä, että kaikki verotus on aatteellista ja kaikki talous suunnitelmataloutta?
  ---
  Nykyistä elämäntapaa ei ainakaan enemmistön kannata tukea, sillä se johtaa enemmistön tuhoon – ja huonosti siinä käy lopulta rikkaillekin
  ---
  On tietenkin vaikea tarkasti arvioida, kuinka paljon esimerkiksi ilmastonmuutos tulee euromääräisesti maksamaan, mutta ei esimerkiksi suihkukoneella lentelyn ja muun fossiilipolttoaineaddiktion äärimmäisessä tuhoisuudessa silti mitään epäselvää ole.


  Missähän aineissa tuokin on aivonsa lioittanut?

  VastaaPoista
 10. Mitä seuraavaksi, J. Tukiainenko?3/7/08 00:03

  Ehkä "toivoa" keskustelun tason nostamiseksi jopa joukkotiedotusvälineissä on sittenkin, sillä jos Teemu Mäen kaltainen suuri julkisuushakuinen "ajattelija" on muodostanut tuollaisen mielipiteen, niin aivan varmasti yhä useampi pysähtyy miettimään, että nyt jokin ei kyllä ihan klikkaa?

  Kissan silpominen ja muut julkisuustemput kun tapaavat turruttaa ja vaikka perversion astetta "syvästi itseään ilmaiseva taiteilija" nostaisikin, niin yleisön reaktio on korkeintaan käänteinen, eli kaikenpuolinen inho muuttuu välinpitämättömyydeksi.

  Peruspremissistähän ei tässä yhteydessä voi vallita kenellekään aivot omaavalle epäselvyyttä, eli siis olipa vaikka tuhat tai miten suuri lukumäärä tahansa "teemuja" kokoontuneena yhteen paikkaan "puhaltamassa henkeä" edes yhteen relevanttiin tai tiedettä sivuavaan ajatukseen, niin nämä eivät saisi mitään järkevää aikaan, vaikka näillä olisi käytettävissä kaikki aika koko tunnetussa universumissa.

  Asiaosaamista kehiin tyhjän propagandan ja tyhjäpäiden tilalle!

  Onko se liikaa pyydetty vai onko Helsingin Sanomat jossakin P-Korean Dear Leaderin otteessa?

  VastaaPoista
 11. HS tänään;
  Ulkomaan uutiset; B2

  Ilmastonmuutos saa ihmiset surullisiksi ja kodittomiksi

  Ei itse pääse lukemaan, mutta PP varmaa referoi joskus...

  VastaaPoista
 12. Doctorin vinkki on karmea esimerkki uutisoinnista, jossa tosiasiat väännetään mutkalle. Tällä kertaa ihan asiallisesta traumaattisen kokemuksen seurauksista on vedetty yhteys ilmastonmuutokseen.

  ...kotipaikka tarjoaa ihmiselle lohtua, jota muut paikat eivät voi korvata. Jos kotiseutu muuttuu äkisti, ihminen ahdistuu...

  Puhuttiinko tuossa nyt maahanmuuttajista :-)

  VastaaPoista
 13. Eilisessä Totuudessa oli vielä yksi helmi. Sivulla A5 kerrotaan nimittäin irlantilaisista travellereista, jotka ovat valtavirran vastaisia, rikollisia ja tekevät pätkätöinä erilaisia hanttihommia, kuten huijaavat puutarha-asennuksilla rahaa.

  Sitten avolava-autot vetävät asuntovaunut pois. Jälkeen leirintäalueen nurmelle jää kasa tyhjiä sementtisäkkejä, lasten muovisia leluja ja auton akku.


  Minusta Totuuden löytämät travellerit ovat ilmiselviä kulutuskarkureita. Kylläpä olis rattoisaa elää tuolla tavalla. Pakata koko suku avolava Bedfordiin ja ajella ympäri Eurooppaa. Lapsetkin oppisivat tärkeämpiä asioita kuin luku- ja kirjoitustaidot. Periaatteessa tietysti elanto tulisi räpsähtää koto-Suomessa tilille Kelalta, ja Visa Electronilla saisi auton tankattua. Jos jotain ekstraa haluaisi, voisi heittää pienen keikan vaikkapa just puutarha-asennuksia. Kuititta tietty, niin ei menisi asiat monimutkaiksi verottajan ja Kelan kanssa.

  VastaaPoista
 14. Nevanlinna: Ehkä vaihteeksi pitäisi lähteä liikkeelle siitä ajatuksesta, että talous on pohjimmiltaan kollektiivista toimintaa.

  Santtu: Miten... häh... 2008... sanattomaksi vetää.

  Kapitalismin kritiikki on tukevammalla pohjalla nyt vuonna 2008 kuin viime vuosisadan alkupuolella. Silloin oli oikeasti tarvetta kasvattaa kakkua ja suunnitelmatalouden eväät eivät siihen riitä (laskentaongelma jne). Nykyään länsimaissa on kuitenkin jo tarpeeksi vaurautta hyvän elämän turvaamiseksi (vrt. Afrikka). Emme enää tarvitse isompia televisioita ja useampia autoja.
  Taloustieteen opit kasvun lisäämiseksi on nyt hyödynnetty loppuun, joten kapitalismin tulevaisuus ratkaistaan ideologisilla perusteilla.

  VastaaPoista
 15. Marx on kuollut4/7/08 15:14

  Enpä oikein usko, pikemminkin päinvastoin.

  Suositan esimerkiksi informaatioteoriaan ja kompleksisiin järjestelmiin kohdistuvaan analyysiin tutustumista. Teoriakaan - puhumattakaan todellisuudesta - ei enää mahdu marxilaisten kyberneettisiin fantasioihin.

  "Vauraus" on sitä paisti kovin suhteellinen käsitys, "niukkuuden" itse asiassa raaka-aineiden kallistuessa vain korostuessa eikä avoimen järjestelmän sisältä sitä voisi sellaisenaan siirtää muuhun järjestelmään, esimerkiksi nyt aktivistien edeltäjien (=vallankumous 1.0) suosimalla tavalla, toisin sanoen siis murhaamalla "rikkaita" ja ottamalla näiden omaisuus haltuun.

  VastaaPoista
 16. a. kommentoi yllä:

  Kapitalismin kritiikki on tukevammalla pohjalla nyt vuonna 2008 kuin viime vuosisadan alkupuolella

  ja

  Taloustieteen opit kasvun lisäämiseksi on nyt hyödynnetty loppuun

  :-)

  VastaaPoista
 17. Sivulla C1 penaali Teemu Luukka (en muista hänen aiempia tuotoksiaan) saa koko sivun sosialismin edistämiseen. Kulttuuritoimitus pyysi Totuuden muilta penaaleilta ehdotuksia toisinajattelijoista. Kyldyyritoimitus sai 40 ehdokasta, joista 10 rankattiin pois.

  Joka tapauksessa, kirjoitus on otsikolla "Kaikki suomalaiset eivät marssi saman totuuden tahdissa". Saska Snellman on saanut myös kommentin samalle sivulle otsikolla "Yksin on aina väärässä".

  Luukka on väliotsikoissa ottanut selkeän linjan aiheeseen; "Tyypillinen suomalainen toisinajattelija on globalisaatiokriitikko, joka ei usko talouskasvun ihanuuteen" ja "Suomalainen toisinajattelija arvostelee EU:ta ja puolustaa eläimiä".

  Mutta katsotaanpa listaa tarkemmin; Matti Apunen, Martti Backman, Jussi Halla-aho, Jaana Kauppinen, Jukka Korpela, Aarno Laitinen, Matti Leisola, Vesa Pöyhtäri ja Hannu T. Sepponen eli yhteensä yhdeksän liberaalia tai konservatiivia.

  Leena Hietanen, Markus Jäntti, Pertti Linkola, Eeva Luhtakallio, Antti Nylen ja Teivo Teivainen eli yhteensä kuusi sosialistia.

  Lisäksi listalla on kolme ekolääkäriä (Antti Heikkilä, Elina Hemminki ja Markku Myllykangas) ja kolme hippiä (Timo Larmela, Leena Vilkka ja Thomas Wallgren).

  Kolme ehdokasta on kauniisti sanottuna aivan pihalla. On maolainen (Raimo Laakia), putinlainen (Johan Bäckman) ja kim jong il-lainen (Heikki Sipilä).

  Listalla on vielä kuusi "aktiivista talouspoliittista keskustelijaa" (Severi Helle, Rosa Meriläinen, Ari Ojapelto, Eero Taivalsaari, Olli Tammilehto, Eetu Viren).

  Listalla on siis 30 nimeä, joista yhdeksän liberaalia/konservatiivia ja kolme ekolääkäriä, eli yhteensä 12 "oikeistolaista". Listalla on kuusi sosialistia ja kuusi talouspoliittista ajattelijaa eli 12 "vasemmistolaista". Kolme on siis syyntakeettomia ja kolme hippiä, joten rehellisesti sanottuna listan perusteella Luukan otsikot eivät vastaa todellisuutta. Ei ole kaukana, että "toisinajattelijoiden" enemmistö on oikeistolaisia! Sinänsä ehkä yllättävä tulos, mutta listahan onkin Totuuden toimittajien kyhäämä.

  VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!