sunnuntaina, joulukuuta 30, 2007

Fit-tu print II

Vuoden viimeinen Sunnuntai-Totuus oli taas suurta Puolueen ylistystä. Myös sanoittajanero Juhana Rossi osallistui karkeloihin talousetusivun täyttävällä talouden ja verotuksen lähitulevaisuutta pohtivalla jutulla Kultakaudesta kylmään todellisuuteen.
Kysymys tuloveronkevennyksistä jakaa jo nykyisessä vaurauden tilassa mielipiteitä. Esimerkiksi presidentti Tarja Halonen on johdonmukaisesti puolustanut korkeaa verotusta ja sillä rahoitettua koulutusta ja terveydenhuoltoa.

Vastaavasti esimerkiksi eduskunnan puhemies Sauli Niinistö (kok) ja Sampo-konsernin konserninjohtaja Björn Wahlroos ovat puhuneet veronkevennysten puolesta.
Näitä sanoja selventämään Juhana on laittanut kolmasosa sivua vievän Ville Tietäväisen taiteileman kuvan. Pikkupoika onnittelee Juhanaa, Villeä ja Totuutta osuvasta ja erittäin soveliaasta viittauksesta. Ensi vuonna onnistunette limboamaan tämänkin.
Pieni tyttö taivalsi eteenpäin paljain, hentoisin jaloin, jotka vilusta olivat ihan sinipunertavat; vanhassa esiliinassa oli hänellä paljon tulitikkuja ja kädessä hän piteli yhtä punttia; kukaan ei koko päivänä ollut ostanut häneltä! kukaan ei ollut antanut hänelle ainoaa roposta; nälissään, viluissaan käveli pieni raukka katua. Kurjan näköinen hän oli! Lumihiutaleet putoelivat hänen pitkiin, keltaisiin hiuksiinsa, jotka niin herttaisesti kähertyivät niskassa, mutta kauneuttaan tyttö todella ei ajatellut. Kaikista ikkunoista loistivat kynttilät ja koko kadulla tuntui suloinen hanhenpaistinhaju; olihan uudenvuoden aatto, sitä tyttö ajatteli.
---
Hän raapaisi uuden tikun, se paloi, se loisti, ja kun valo lankesi muuriin, kävi se läpikuultavaksi kuin harso; hän katseli huoneeseen, jossa pöytä oli katettu häikäisevän valkoisella liinalla ja hienoilla porsliniastioilla, koreasti höyrysi luumuilla ja omenoilla täytetty, paistettu hanhi;
---
Mutta aamulla istui nurkassa talon seinustalla pieni, punaposkinen tyttö, hymy huulilla --kuolleena, paleltuneena vanhan vuoden viimeisenä iltana. Uudenvuoden aamu valkeni pienelle vainajalle, joka istui tulitikut helmassa; yksi puntti oli miltei loppuun poltettu.

2 kommenttia:

  1. Puolueen tyhmin siipi jostain syystä jakuvasti vaatii veroja ylös ja talouden kasvun pysäyttämistä. Johan se alkoi aikoinaan lama-Koiviston mietelmistä, voiko talous kasvaa jatkuvasti. Uusin laskelma on tuotettu ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, ja sen hinta on 1,6% kansantuotteesta. Suomen ensi vuoden talouskasvun Totuus arvioi jäävän alle kolmen prosentin, joka sekin Totuuden mielestä ylittää länsi-eurooppalaisen keskitason. Jos inflaation oletetaan jäävän 2,5%:n tasolle, kansantalouden reaalinen ja ilmeisesti myös nimellinen kasvu kääntyisi negatiiviseksi.

    Pikkupojan määrittelemä kama-pitoisuus (idiotismi) on Totuuden toimittajilla tappavan korkea.

    VastaaPoista
  2. Joskus edellisen presidentinvaalikampanjan aikana havaitsin, että Keisarinna kannattaa korkeaa verotusta siksi, koska "toisen menestys on joltakin toiselta pois". Muumimamma siis pitää taloutta nollasummapelinä, jossa jaettavan kakun koko on vakio ja politiikan tehtävänä on jakaa tuo kakku uudelleen.

    Käsitys taloudesta nollasummapelinä on Keisarin tasavallassa valitettavan yleinen ja Juhana Rossin kaltaiset "taloustoimittajat" vain pitävät yllä sitkeästi elävää mielikuvaa.

    VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!