maanantaina, kesäkuuta 15, 2009

Lennokit, demarit ja militarisoitu ilmatila

Perjantaina Totuuden talousnero ja Hyvä Ihminen (TM) Jyri Raivio puuttui esimerkillisen rivakasti hänen ja muiden Toverien harrastusta haitanneeseen Suureen Vääryyteen Näkökulma-palstalla:
Viime perjantaina sotaväki otti poliisin avustuksella ilman mitään ennakkovaroitusta haltuunsa Kiikalan lentokentän ja määräsi rajoituksista laajoissa osissa Etelä-Suomen ilmatilaa. Kiire oli niin kova, että ilmailutiedotusjärjestelmän tavanomaiset menetelmät ja samalla lentoturvallisuus unohtuivat. Korvauksista ei ole puhuttu mitään kentän käyttäjille.

Kiikala palautettiin tiistaina, mutta kysymykset jäivät. Niistä olennaisin on se, miksi Suomen ilmatila on militarisoitu niin pitkälle kuin on tapahtunut?

Suomessa on ilmavoimien kokoon verrattuna valtavat sotilaslennonjohtoalueet. Armeijan tiedustelulennokkitoiminnalle on pysyvästi varattu uusi, suuri ilmatila Pohjois-Satakunnassa ja Pohjanmaalla. Juuri Ranger-lennokit häätivät kentän vakiokäyttäjät Kiikalasta.

Ilmatilaa hallinnoiva Ilmailuhallinto hyväksyy kiltisti tämän kaiken. Lennonjohtojärjestelmää pyörittävässä Finaviassa arvostetaan vain taivaalla liikkujien ääripäitä eli toiminnat maksavia sotilasilmailua ja raskasta lentoliikennettä sekä lintuja, joiden valokuvaaminen on Finavian pääjohtajan rakas harrastus.

Marsalkka Mannerheimin kerrotaan sanoneen, ettei isänmaata ole vain maa ja vesi vaan niiden ylle kaartuva taivas. Senkin pitäisi kuulua kaikille.
Niinpä. Jokaiselta kykyjensä mukaan, jokaiselle tarpeen mukaan! Oikeudenmukainen ihminen on Hyvä Ihminen!

3 kommenttia:

 1. Jopa oli aivopieru Raiviolta. Viimeistään eilen olisi pitänyt Raiviollekin tulla selväksi, miksei Kiikalasta päässyt lentoon. Vai jäiköhän miljonäärin tyttären kidnappausuutisesta lukematta se kohta, missä kerrottiin ilmatilan sulkemisen johtuneen kidnappaajan jäljittämisestä?

  Mitä tulee militarisoituun ilmatilaan, niin sotilaslentokoneet ovat tässä tapauksessa sama kuin poliisin partioautot. Onnettomuuksien tai muiden vaaratilanteiden takia poliisi joutuu sulkemaan teitä ja laittamaan partioautojaan tiesuluiksi. Poliisilla kun ei ole omaa raskasta lentokalustoa, niin ilmatilan poliisina toimii tietysti Ilmavoimat. Kyllä tämä pitäisi vähemmälläkin järjellä tajuta.

  VastaaPoista
 2. Olen itsekin joskus kauan sitten ollut militaristisissa merkeissä Kiikalan lentokentällä. Onneksi en siellä törmännyt vihaiseen Totuuden toimittaja Raivioon. Olisin voinut vaikka luulla häntä viholliseksi ja läsäyttää räkäpäällä päin näköä.

  VastaaPoista
 3. Marsalkka Mannerheimin kerrotaan sanoneen, ettei isänmaata ole vain maa ja vesi vaan niiden ylle kaartuva taivas. Senkin pitäisi kuulua kaikille.

  Ainakin Suomen ylle kaartuvaa osaa Taivaasta on tosissaan alettu laskuttamaan siihen malliin, että se tuntuu kuuluvan enemmän kiinalaisille ja afrikkalaisille kuin suomalaisille. Mukava huomata, että vanha marsalkka iski sapelinsa syteen osoittaen oman inhimillisen erehtyväisyytensä tulevaisuuden ennusteissaan.

  VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!