perjantaina, toukokuuta 22, 2009

Kylmäävä laki ja toiminnan tarkoitus

Totuuden kolkytplus-tyttöklubin ja femmariverkon Anu "Kana" [(*)] Silfverberg jatkaa tänään Pahan analyysia NJET-liitteessä.
Hesarin sunnuntaisivuilla julkaistu haastattelu jäi kummittelemaan mieleeni. Siinä ison firman henkilöstöpäällikkö kommentoi irtisanomisia: ”Emmehän me ole täällä sen takia, että ihmisillä olisi työpaikkoja.”

Niinkö?

Sitaatti päättyi kylmäävästi: ”Päällimmäinen tavoite on kuitenkin se, että firmat tekisivät rahaa.”

Päällimmäinen tavoite – maailmassa? Elämässä? Suomessa?
Ööh ... eikö siinä lukenut "firmat"?
Lauseen itsestäänselvä sävy sai epäilemään, että olin vaihteeksi pitänyt jotain täysin älytöntä normaalina asiantilana.
Hienoa rehellisyyttä, AnuS! Näin todellakin on asian laita:
5§ Toiminnan tarkoitus

Yhtiön toiminnan tarkoituksena on tuottaa voittoa osakkeenomistajille, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin.
Tällä lailla on tietenkin kylmääviä seuraamuksia:
Työntekijät keskittyvät varastelemaan välinevarastosta ja syljeskelemään kattoon, koska miksi he panostaisivat yritykseen, jonka ”päällimmäinen tavoite” on jonkun toisen rikastuttaminen?
Ööö ... koska heille maksetaan siitä palkkaa, väittävät riistokapitalistit. Mitähän muuten Totuus-konsernin yhtiöjärjestys kertoo toiminnan tarkoituksesta?

(*) Kung Po

11 kommenttia:

 1. AnuS tarjoaa jutussaan myös esimerkin "hyvästä firmasta", joka "välittää" työntekijöistään.

  Rajoittuneella talousymmärryksellä varustettu AnuS ei kuitenkaan kerro, että se kalafirma tavoittelee myös voittoa. Hyvin työntekijöitään kohtelevissa yrityksissä henkilökunnan vaihtuvuus ei ole niin suurta kuin huonosti kohtelevissa.

  Mikään yritys ei voi uhrata "bottom linea" ja säilyä pitkään hengissä.

  VastaaPoista
 2. Totuuden toimittaja Hannu Marttila: "Pikkupojan käsitys suomalaisesta työelämästä tuntuu jämähtäneen neljännesvuosisadan taakse."Nyt vasta huomasin tämän - missä se on räntättynä?

  VastaaPoista
 3. Hannu on aika hauska kaveri. Tuntuu jotenkin irvokkaalta, että Hannu asettaa itsensä "kaikkein köyhimpien" kanssa samaan lokeroon. Ehkä Totuuden journalistisen tason ja palkkatason välillä onkin sitten konkreettisempi yhteys mitä aikaisemmin kuvittelin, mutta on melko vaikea kuvitella että Hannun palkka olisi samaa luokkaa kuin esim. siivoojalla.

  Vähän veikkaan että Hannun palkkakuitissa seisoo numero joka alkaa kolmosella. Mutta hei! Hannu kyllä tuntee köyhällistön kurjuuden!

  Ja joo, tuo keskustelu on blogin kommenttiosioista, mutta ei nyt jumalauta... On se varmaan hienoa, että on ammatiltaan trolli, mutta tuskin se kovin täyttävää elämää on.

  VastaaPoista
 4. Ari Vatanen ei ole kuullut, että Totuus tekee pilkkaa vääräuskoisista. Juha Päätalon kirjoituksen otsikkona on Totuuden mitta-asteikolla varsin provosoivasti: Iso hiilijalanjälki on merkki menestyksestä. Tämän kimppuun on sitten kyldyrellin älymystön jäsenen - kuten Hannu Marttilan - helppoa hyökätä suojatyöpaikkansa tiskin takaa muistuttaen, että menestys on aina henkistä ja että ralliautoilija ei voi olla eliittiä.

  Vatanen esittelikin tilaisuuden lopuksi visionsa energiapolitiikasta. "Hiilidioksidipäästöjen välttäminen on ehkä stalinismin ohella suurin hype, jonka olen elämässäni kokenut", Vatanen sanoi.

  Hänen mielestään käsitys ihmisen vaikutukseen ilmaston lämpenemisessä on valheellisten ja väärennettyjen tutkimustulosten seurausta.


  "Hiilijalanjäljen suureneminen on vain merkki siitä, että olemme pystyneet luomaan hyvinvointia", sanoi ydinvoiman nimeen vannova Vatanen.
  Mutta Totuuden toinen torvi (ehkä jopa se torvimpi), itse Janne Virkkunen, hölmöilee kuin Mr. Bean aka Herra 69 aka Tapolan Mäkikotka. Annetaanpa Ison pojan sanoa se omin sanoin otsikolla "Näpit irti sananvapaudesta" (Tassarna bort Sanningen):

  Jotain hyvääkin on Suomessa viime vuosina tapahtunut. Tuomioistuimet ovat kuluneella vuosikymmenellä alkaneet ottaa huomioon myös EIT:n ratkaisuja.

  Ratkaisuissa viitataan usein EIT:n päätöksiin juuri niin kuin pitääkin. EIT puolestaan on antanut Suomelle langettavia päätöksiä, kun sananvapauden merkitystä ei aina ole ymmärretty.


  Eurooppa on antanut suomalaisille viestimille uudenlaista turvaa. Tuomioistuin on myös korostanut päätöksissään tiedotusvälineiden vahtikoiran roolia.
  VAHTIKOIRAN ROOLIA??? HAH!

  VastaaPoista
 5. Kas, kas, Vatanen kaivaa verta nenästä oikein tosissaan ... toinen lausunto jo reilun viikon sisään. Nyt veikkauksia sisään: montako päivää menee ennen kuin Totuuden päätönkirjoitussivulla vaaditaan Sekoomuksen irtisanoutumista Vatasen "käsittämättömistä" kommenteista, ja montako tuntia lisää, että Kataisen poika paskoo housuihinsa?

  VastaaPoista
 6. Iltalehdessä Jonas Nordman aloitti jo rumputulen Vatasta kohtaan haastattelemalla asiantuntijana Greenpeacen energiavastaavaa Lauri Myllyvirtaa:

  - Jos päättäviin elimiin pyrkivä poliitikko puhuu tuollaisia, niin on se vähän kuin jos kirurgi sanoisi, että ei sillä ole väliä peseekö käsiään ennen leikkausta.Tarkoittaako Myllyvirta lobotomiaa?

  VastaaPoista
 7. Vyörytys siirtynyt jo Totuuden blogi-osastolle, 30+tyttöklubin Virpi Salmi: Ilmastoguru Ari Vatanen, halaa mua

  VastaaPoista
 8. Kun tähän yhdistetään Idan poimima nenälöydös, alkavat sulkutulittajat olla poteroissaan valmiina (Pertti Timonen, valtio-opin dosentti Tampereelta. Hyvä - Tampereen Tiedemaailma kukkii ja komistuu!):

  Tulevissa eurovaaleissa Suomesta valitaan kolmetoista edustajaa. Heidän osuutensa koko europarlamentista on alle kaksi prosenttia. Jokainen ymmärtää, ettei tällä määrällä tehdä ihmeitä. Suomen on siis panostettava euroedustajiensa laatuun ja oikeisiin henkilöihin.
  [...]
  6. Julkkikset. Heitä riittää näissäkin vaaleissa – on uimahyppääjää, rallikuskia, tv-toimittajaa ja julkkispappia. Hekö olisivat parhaita ajamaan Suomen ja Euroopan etuja europarlamentissa?

  VastaaPoista
 9. Demaritkin ehtivät Virheiden DJ Munan perään haaskalle, Jenny Lindborg & Reijo Paananen: Oma napa Vatasen viisauden lähde?

  VastaaPoista
 10. Lasketaanko Kuusamo Hämeeseen? Reettakin ajatteli aihetta, lähes viikon muiden jälkeen.

  VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!