sunnuntaina, elokuuta 17, 2008

Skandaali maakuntalehdessä

Mikko Sandt on bongannut harvinaisuuden: Satakunnan Kansan pääkirjoitustoimittaja Tapio Vallin kirjoittaa törkeyksiä Puolueen ilmastototuudesta: Vihreä jääkausi uhkaa.
Ilmastotarinoilla meitä ollaan ajamassa takaisin kohti kivikautta, tai ainakin oloihin, joissa elettiin vuosikymmenet sitten.

Maailmanpelastajien unelmana on omavaraiskolhoosi, jossa yksinkertaista ruokaa on vähän, ja auto ja puhelin ovat harvinaisuuksia. Sähköä saadaan yhteen 60 watin hehkulamppuun, jääkaappia tai pakastinta ei ole, ja asuntoa lämmitetään puilla. Mallin voi jo nyt käydä katsomassa Petroskoissa.

Hyvinvointimme päälle lankeaa vihreä uhka. Seuraavaksi napajäätiköt pelastetaan kieltämällä jalopuiset puutarhakalusteet, aurinkovarjo ja hiiligrilli.
Tämä osoittaa selkeästi, että Tasavallassa riittää vallan mainiosti vain yksi päivälehti: tinkimättömästi Puolueen oikeaoppista sanomaa välittävä Totuus. Penaalikuntaa kun ei valitettavasti ihan vielä riitä joka puolelle periferiaa takaamaan kaikkien kansalaisten tasapuolinen tiedonsaanti, eikä ihan lähiaikoina perustettava ilmastomiliisi ehdi ainakaan alkuun valvomaan kaikkia takahikiän aviiseja.

Onneksi kuitenkin Vallinin tapaiset rikolliset osuvat nopeasti Valaistuneiden kansalaisten tutkaan. Erinomaista esimerkkiä Tapion kolumnin kommenteissa näyttää nimimerkki Tidal.
Ensimmäistä kertaa olen syvästi loukkaantunut ja erittäin vihainen maakuntani päälehden artikkelille.
---
En voi uskoa, että korrektina ja oikeudenmukaisena pitämässäni maakuntalehdessä voidaan julkaista näin vastuutonta ja itsekästä artikkelia. Oli se sitten kuinka "Alakerrassa" tahansa. On naurettavaa, että nykyajan valveutunut journalisti voi naiveilla esimerkeillä kyseenalaistaa yleisesti ja tieteellisesti hyväksytyt tosiasiat.
---
Luulin, että maassamme ei enää kyseenalaistettaisi ilmastonmuutosta. Luulin, että olisimme jo menossa kohti vastuullisempaa elämistä ja kuluttamista. Olen ilmeisesti ollut turhan optimistinen. Toimittajan kirjoittama ja lehden julkaisema asenne kertoo karua kieltään: itsekkyys on edelleen sitkeässä ja ei haluta tehdä pienintäkään uhrausta omassa yltäkylläisyydentäyteisessä elämässä, vaikka se tarkoittaisi epävarmempaa tulevaisuutta. Viittaukset neuvostoliittolaiseen elämäntyyliin ja ilmastonmuutoskampanjan rinnastaminen kristinuskoon ja sosialismiin ovat niin yliampuvia, että sanat eivät riitä kuvaamaan tuntemuksiani. Näinkö tosiaan ajattelee nykyajan sivistynyt ihminen?
Tidalia komppaa anonyymi Valaistunut:
Olen täysin samaa mieltä. On täysin käsittämätöntä, että maakunnan päälehden päätoimittaja voi kirjoittaa jotakin tällaista.
---
Kehoitankin Satakunnan Kansan lukijoita seuraamaan myös muita tiedotusvälineitä. Itse sekä Hesarin että SK:n tilaajana huomaan monesti joistakin asioista kirjoitettavan näissä lehdissä jopa täysin päinvastaisesti. Tämä ilmastonmuutoskirjoitus on yksi hyvä esimerkki tästä. Olisi mahdoton ajatus, että vastaava kirjoitus julkaistaisiin Hesarissa.
Kuinka totta! Vaikkei Pikkupoika aivan ilmastotieteilijöiden sää- ja ilmastomallien ennustustarkkuuteen pystykään, niin valistuneena arviona esitettäköön että Vallinin ura lienee juuri törmännyt kasvihuoneen lasikattoon.

10 kommenttia:

  1. Joopa. Sitä tulee aika ajoin ihmetelleeksi kun tietokoneella toitään tekee, että ihmiset, kuten vuorovesi-tidal ja new age -valaistunut, uskovat tietokoneen ennustavan tulevaisuutta. Kuitenkin tietokone on vain laskukone. Eli jos opetan sille, että yhteenlaskussa vastaus on kahden luvun summa, se osaa ennustaa, että 12 x 12 on 144.

    Kaikki ilmastomallit ovat siis ohjelmoijan ennakkoon kertomia tuloksia, ei ohjelman ennusteita. Jos ohjelmalle kerrotaan laskutapa ja alkuarvot, lopputulos on parhaimmillaankin vain se, mitä jo tiedetään. Vaikuttaa aivan hullujen houreilta, kun joku vakavissaan väittää, että tietokonemallit ennustavat tulevaa.

    VastaaPoista
  2. Hui kauhistus. Ajattele että vielä nykyään tuollaisia mielipiteitä pääsee painoon Suomessa.

    lähiaikoina perustettava ilmastomiliisi
    Vai sillä lailla. Siihen hommaan sopisi Earth Liberation Front. Vain univormut puuttuvat.

    Itse sekä Hesarin että SK:n tilaajana huomaan monesti joistakin asioista kirjoitettavan näissä lehdissä jopa täysin päinvastaisesti. Tämä ilmastonmuutoskirjoitus on yksi hyvä esimerkki tästä. Olisi mahdoton ajatus, että vastaava kirjoitus julkaistaisiin Hesarissa.

    I rest my case. XD

    VastaaPoista
  3. Petteri Järvinen Talouselämässä parin pyhän takaa:

    Mitä yhteistä on Tintillä, Teräsmiehellä ja Marton Taigan Porkkanalla? Aivan, he kaikki olivat toimittajia. He olivat myös sankareita, jotka matkustivat itseään säästämättä eksoottisiin paikkoihin. He tutkivat mysteereitä, ottivat kiinni rikollisia ja pelastivat maapallon hulluilta tiedemiehiltä.

    ...

    Uutisia lainataan toisista lehdistä, kopioidaan lehdistötiedotteista ja poliitikkojen itsensä kirjoittamista blogeista. Sanomalehti on kriisissä.

    Kehitys on pitkälti netin syytä. Kuka haluaa aamiaispöytään uutisia, jotka on luettu jo eilen netistä ja katsottu illalla televisiosta?

    Vielä jokin aika sitten uskottiin, että lehden kannattaa mennä nettiin ja totuttaa lukijansa ilmaiseen sähköiseen palveluun. Kun lukijat on saatu koukkuun, sisältö voidaan jonain päivänä muuttaa maksulliseksi.

    Sitä päivää ei koskaan tullut. Sisällöstä on ylitarjontaa ja lukijoiden halukkuus maksaa mistään on entisestään laskenut. Pikkuilmoitukset siirtyivät nettiin ensimmäisenä. Muu sisältö seuraa parhaillaan perässä.

    Osat ovat vaihtuneet: lukijasta on tullut kuningas. Epätoivoisessa kilpailussa hiteistä ja käyntikerroista lehdet ovat luopuneet jopa kruununjalokivistään ja avanneet juttuarkistonsa. Sen nyt ainakin piti säilyä maksullisena.

    ...

    Nettimainonnasta saatavat tulot eivät riitä nykymuotoisten lehtien pyörittämiseen. On arvioitu, että New York Timesin pitäisi haaliaa 400-500 miljoonaa lukijaa, jotta se voisi jatkaa verkkoversiona pelkkien mainostulojen varassa.


    Hieman yllättäen hän sitten hylkää blogitkin, ja jotenkin vain alistuu viihteen rynnimiseen perinteisten lehtitalojen etusivuille:

    Blogeissa voi purkaa sydäntään ja kritisoida yhteiskuntaa niin paljon kuin haluaa, mutta sillä ei ole vaikutusta. Olisiko kukaan kuullut Watergatesta, jos kahden tutkivan journalistin sijaan asiasta olisi kirjoittanut talon aulavahti blogissaan.

    Ei varmaan olisi talon aulavahti kirjoittanut blogissaan - siksi blogeja voi pitää myös nimettömästi.

    Tuore kotimainen esimerkki on vaalirahoituksen epäselvyydet. Asia oli pitkään tiedossa, mutta mätäpaise puhkesi vasta toimittajien alkaessa tivata vastauksia poliitikoilta. Bloggaajille yhdenkään päättäjän tai virkamiehen ei olisi tarvinnut vastata mitään.

    Onpa todellinen mätäpaise. En edes ollut tietoinen siitä, että vaalirahoitus on ongelma, enkä edelleenkään pidä sitä ongelmana. Minun puolestani asialle ei tarvitse tehdä yhtään mitään - Totuuden prinsessojen päiväunia Sukari näemmä häiritsee.

    Samalla kun journalismi siirtyy yhä enemmän amatööreille, yritysten ja poliitikkojen viestintä ammattimaistuu. Yliopiston viestinnän laitokselta valmistuu kohta enemmän viestintätoimiston konsultteja ja ammattilobbareita kuin toimittajia.

    Journalismin kuihtuessa viestintätoimistoista tulee viides valtiomahti, eikä bloggaajista ole niille vastusta


    Enpä tiedä onko kukaan bloggaaja moista urakkaa itselleen suunnitellutkaan. Jotenkin vähän vaikuttaisi siltä, että itsellään Gurulla on nyt mennyt blogit ja keskustelupalstat sekaisin.

    Sanomalehdet pyrkivät pitämään kiinni asiakaistaan lisäämällä rikosten, viihteen ja sensaatioiden osuutta. Meidän vielä lehtiä lukevien mielestä keino on täsmälleen väärä ja vain syventää lehtien itselleen kaivamaa kuoppaa.

    VastaaPoista
  4. Järvisen kirjoitus on luonnollisesti täysin hanurista. Hän tuntuu surevan journalistien vallan menetystä. Kun katsoo, miten Totuus käyttää valtaa, vallanmenetys tuskin surettaa tavallista kansalaista.

    Perinteiset mediat pärjäävät kovissa uutisissa, jossa ne raportoivat asioita paikan päältä, mutta niiden mielipidekirjoitusten tarjonta ei valitettavasti tuo mitään lisäarvoa. Lisäksi monessa valtamediassa uutiset ja mielipiteet menevät iloisesti sekaisin eli uutisteksti kirjoitetaan kuin mielipidekolumni.

    Moni valtamedia maailmalla on siksi rekrytoinut bloggaajiksi hyviä kirjoittajia ja tunnettuja nimiä.

    Järvinen lisäksi aliarvioi blogosfäärin vaikutusvaltaa. Suomessa se ei vielä ole mitään, mutta Amerikassa kaikki on jo toisin. DailyKos ja Huffington Post ovat kohtuullisen merkittäviä vaikuttajia.

    VastaaPoista
  5. http://www.theregister.co.uk/2008/08/15/goddard_arctic_ice_mystery/

    VastaaPoista
  6. Totuus jatkaa Puolueen linjalla seuraavalla uutisella, jonka viimeisessä lauseessa on kerrottu ongelman aiheuttaja.

    Eroosio murentaa Britannian rannikkoa mereen

    Lopussa sanotaan:

    "Rannikon eroosion arvioidaan kiihtyneen ilmastonmuutoksen ja merenpinnan nousun johdosta."

    Kuka sanoo?

    VastaaPoista
  7. Tuohon tulvauutiseen liittyen seuraavassa on Met Officen kertomus vuoden 1953 tulvista ja niiden syistä. Nämä tulvat tapahtuivat samalla alueella, jossa eroosio nyt on "ilmastomuutoksen" syytä.

    UK East Coast floods of 1953

    Tuolloin tulvien syy oli vuoroveden, ilmanpaineen ja tuulen aiheuttama yhteisvaikutus. Lisäksi jutussa kerrotaan seuraavaa:

    "the south-east region of the UK actually sinking at the rate of about 1 mm each year"

    Jääkauden vaikutuksia tuo lienee.

    VastaaPoista
  8. Kuka sanoo?

    Penaali Anssi Miettinen, eikö se siellä sivun ylälaidassa lue ihan selvästi ;) Tämän valutuksen historia vaati muutaman googlauksen enemmän kuin tavallisesti, koska Anssi oli kopioinut kuvatekstiin nimen väärin. Anssi on tehnyt artikkelin rungon lyhentämällä The Independentin jutun (kts. myös BBC & Daily Mail). Independentin sivujutusta löytyy Diana Wrightson, jota googlaamalla päätyy tähän AP:n juttuun. Siitä on napattu tuo Lefteris [!!!, kts tänne] Pitarakiksen kuva (joka tosin on otettu tammikuussa 2007, mutta mitä pienistä) ja lisätty loppu.

    VastaaPoista
  9. Muistan lukeneeni tuosta Norfolkin rantojen eroosiosta Biased BBC -blogista jo kauan sitten, olisikohan juuri viime vuoden alussa. Siellä valiteltiin tuolloin BBC:n yksipuolista MMGW-uutisointia.

    Norfolkin kallioiden kivilaji on helposti rapautuvaa. Lisäksi vuoden 1953 tulvien jälkeen rakennetut betoniset suojavallit olisivat uusimisen tarpeessa.

    Ilmastomuutoksen vaikutus liittyy kai jotenkin vuorovesiaaltojen profiilin muuttumiseen. Sitä kautta niiden eroosiovaikutus lisääntyy.

    VastaaPoista
  10. George Soros oli selostamassa Puolueen talousoppia tänään Puolueen näköradion aamut-tv:ssä.

    VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!