keskiviikkona, maaliskuuta 01, 2006

Tasavallan lämpenevä talvi

[Pikkupoika lupaili graafeja Keisarin tasavallan lämpötilakehityksestä heti kun helmikuun tiedot ovat tulleet. Nyt ne löytyvät Ilmatieteenlaitoksen sivuilta. Muutaman päivän kuluessa laitan tänne tarkemmat selvitykset (koko vuoden) lämpötilahistoriasta, ja samalla annan kaikille teille "kriittisille" tarkempaa infoa mihin dataan nämä käyrät perustuvat yms. Tässä kuitenkin ensi hätään talven tilanne.]

Talvet ovat kohta historiaa ja "huolestuneet" kansalaiset taistelevat ilmaston lämpenemistä vastaan jo toisena vuonna peräkkäin lumiukkoja rakentamalla. Kuten viime vuonnakin lumiukkoja rakennettiin keskimääräistä huomattavasti kylmemmässä pakkassäässä (ilmainen vinkki: kannattaa ottaa vettä mukaan, muuten -10 asteessa lumi ei oikein tahdo pysyä kasassa). Tästä luonnon omasta ironiasta on tullut jo lähes sääntö pikemminkin kuin poikkeus tällaisten tempausten yhteydessä.

Joka tapauksessa säätieteellinen talvi (joulukuu-helmikuu) on nyt ohi. Yhteenvetona Ilmatieteenlaitoksen tiedotteinen mukaan "tyypillistä" joulukuuta seurasi "enimmäkseen leuto" tammikuu. Mitä ilmeisemmin Ilmatieteenlaitoksen suureksi harmiksi "talvinen helmikuu" teki kuitenkin talvesta kokonaisuudessaan "tavanomaisen". Vuosi sitten talvi oli sentään "harvinaisen lauha", mutta onneksi ei sentään tämä talvi ollut talven 2002/03 kaltainen. Sekin oli tosin vain "kylmä", ja siitä muistetaankin oikeastaan vain ne vesisadepäivät tammikuussa.

Miltähän tällaiset talvet sitten oikein näyttävät tilastojen valossa? Kuinka hirveän lämpimiä ne talvet nykyään oikein ovat, entä oliko niitä lämpimiä talvia ennen ollenkaan? Pikkupoika laski "Suomen talven keskilämpötilat" talvesta 1908/09 alkaen (tästä alkaa Sodankylän mittausdata) yksinkertaisesti viiden mittausaseman (Helsinki/Kaisaniemi, Turku, Jyväskylä, Oulu, Sodankylä) keskiarvona. Tässä tulos:
Käyrän päälle pikkupoika piirsi myös kansainvälisen ns. normaaliperiodin 1961-1990 (sininen katkoviiva) sekä Ilmatieteenlaitoksen nykyisin käyttämän normaaliperiodin 1971-2000 (punainen katkoviiva) mukaiset keskiarvokäyrät. Näiden keskiarvojen erotuksen merkitys Ilmatieteenlaitoksen ylimeteorologin sanoilla:
Talvien leudontuminen on tilastollisesti jo osoitettu, kun siirryttiin havaintokaudesta 1961-90 kauteen 1971-2000.
Annelin iloksi pikkupoika laittoi kuvaan vielä tilastollisen osoituksen talvien kylmenemisestä, kun siirryttiin edellisestä kansainvälisestä normaaliperiodista (1931-1960, purppura katkoviiva) nykyiseen kansainväliseen normaaliperiodiin.

Analysoikaa itse. CO2-pitoisuudet ja -päästöt löytyy tästä. Tasavallan virallisen FINSKEN ennustuksen mukaan vuosien 2071-2100 (talvi)keskiarvon pitäisi olla n. 6 astetta normaaliperiodia 1961-1990 korkeampi ja lämpötilan nousu on kutakuinkin lineaarista.

2 kommenttia:

  1. Anonyymi9/3/06 09:04

    Jooh, ainakin täällä kainuussa tämä ilmaston lämpeneminen näkyy olevan poikkeuksellisen hidasta..

    Tammikuussa pari viikkoa jotain -30 astetta, sitten hetkellinen lauhempi jakso ja nyt taas kuluvan kuun aikana joka yö lämpötila ollut -30 luokkaa.

    Tämähän on varmaan taas poikkeustalvi josta ei voida vetää mitään kestäviä johtopäätöksiä :)

    Näitä ilmastojuttujasi on muuten mielenkiintoinen lukea, kirjottele ihmeessä lisää ;)

    VastaaPoista
  2. Kiitos kannustuksesta, yritän pistää aina välillä. Piakkoin tulee ne lupaamani käyrät :)

    Tuo Kainuun tilanne on muuten hyvin tyypillinen. Maailmalla kierrellessä on huomannut että missään ei ole havaittavissa mitään erityisempää lokaalia lämpenemistä ja ihmiset päättelevät että he asuvat jollain poikkeusseudulla... siis että jossain päin ("muualla") on lämmennyt oikein perkuleesti ;)

    Itse asiassa Kainuussa päin lämpenemisen pitäisi olla oikein voimakasta... se kun on varsin pohjoisessa (navat ja erityisesti pohjoisnapa-alueet (arktinen alue) pitäisi lämmetä voimakkaimmin). Ja edelleen sen pitäisi vaikuttaa niin, että suurin osa lämpenemisestä tulee siitä että kovat pakkaset jäävät pois... parempi tarkistaa se kotimittari: se on varmaakin rikki ;)

    VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!