torstaina, maaliskuuta 16, 2006

Asuntojen hinnat kääntymässä laskuun?

Nozick kirjoitti marraskuussa tuoreesta tutkimuksesta, jossa mm. todettiin että korkotaso on merkittävin asuntojen hintoihin vaikuttava yksittäinen tekijä. Nyt esim. 12kk Euribor on noussut prosenttiyksikön reilussa puolessa vuodessa. Samaan aikaan uutisoidaan ("yllätyksellisestä", niinkuin aina ;) asuntokaupan selvästä hiljentymisestä, erityisesti pääkaupunkiseudulla ja kasvukeskuksissa. Vaikka uutisessa asiaa ei tarkemmin analysoitukaan, niin voisi kuvitella että osa ostajista on poistunut markkinoilta ja tästä pitäisi siis olla seurauksena hintojen lasku. Saapa nähdä, itse en ainakan kovin hanakkaasti tässä tilanteessa asuntoa hankkisi.

3 kommenttia:

 1. Sen mitä minä olen tuota seurannut, niin ennustaisin että hintakehitys "jähmettyy" pikapuolin. Vuoden päästä voimme puhua hintojen laskusta ainakin Helsingissä.

  Jotkut ennusteet puhuvat jopa 20 prosentin laskusta, jotkut taas pyöreästä nollasta. Epäilen että pudotus tulee olemaan Helsingissä n. 10 prossaa ja muissa kasvukeskuksissa viitisen prosenttia. Tämä ei kuitenkaan tapahdu ihan hetkessä.

  Jos nyt haluaa ostaa asunnon niin se kannattaa ostaa nimenomaan kodiksi, sijoituksena se ei välttämättä ole juuri nyt paras mahdollinen.

  Asiasta viidenteen. Oletko muuten seurannut arvometallien hintojen nousua? Kulta ja hopea ovat nostaneet arvoaan aika reippaasti. Tämä kehityssuunta ei ainakaan aikaisemmin historiassa ole merkinnyt mitään positiivista.

  VastaaPoista
 2. Olen huomannut kullan nousun, mutta en ole asiaan sen tarkemmin perehtynyt. Joko asioita paremmin ymmärtävä (sinä, nozick?) voisi kirjoittaa mitä ko. asia modernin taloustieteen mukaan tarkoittaa (tai edes että missä yhteyksissä aiemmin vastaavaa on tapahtunut). Linkki hyvään artikkeliinkin olisi kiva saada :)

  VastaaPoista
 3. Saatan olla aivan karilla tässä asiassa, mutta käsittääkseni kullan hinnan nousulla ei ole mitään tekemistä siinä miten hyvin/huonosti meillä menee.

  Tilanne olisi kokonaan toinen mikäli rahan arvo olisi sidottu kultaan, mutta koska näin ei ole, kullan hinta saa vaikka kymmenkertaistua.

  Jos rahan arvo olisi sidottu kultaan (järjestelmä jota J.M.Keynes kutsui raakalaiskauden jäänteeksi), kullan arvon noustessa muiden hintojen tulisi vastaavasti laskea (deflaatio) ja tämä ei luonnollisesti olisi kovin hyvä juttu.

  Paul Krugman on kirjoittanut aiheesta kirjassaan "satunnainen teoreetikko", kannattaa lukea - erittäin hyvä opus :)

  VastaaPoista

Valitse itsellesi jokin nimimerkki, jotta keskustelujen seuraamisesta tulisi helpompaa. "Nimetön" ei ole nimi!